coolweb


Πως λειτουργεί η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

Διαβάστηκε: 26.206 φορές
Δεν αναρωτηθήκατε, εκει που βγάζετε μια ωραία φωτογραφία, πως στο καλό λειτουργεί η ψηφιακή σας και παράγει τέτοια απίστευτα αποτελέσματα; Δείτε!
Γενικά η τεχνολογία της ψηφιακής κάμερας βασίζεται σε νανοτεχνολογία. Να έχετε στο νου σας πως όταν λεμε νανοτεχνολογία, για να σας το πω απλά και να καταλάβετε, είναι σαν να χωράμε μέσα σε σφηνοπότηρο 100 laptops!

Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται!

πως βγάζει φωτογραφίεςΌταν βγάζετε φωτογραφίες με μια ψηφιακή κάμερα, το φως προσκρούει σε μια ψηφιακή σειρά αισθητήρων, αντί σε ένα κομμάτι από το φιλμ.

Αυτοί οι ψηφιακοί αισθητήρες είναι "τσιπ" υπολογιστών με ονόματα όπως CCD, CMOS, Foveon, ή άλλα. Παίρνουν τη θέση του μέρους του φιλμ που πρέπει να κινηθεί πέρα από το εστιακό επίπεδο της φωτογραφικής μηχανής. Ο ψηφιακός αισθητήρας αποτελείται από εκατομμύρια μικροσκοπικά σημεία αισθητήρων αποκαλούμενα "pixels," που είναι η συντομογραφία για τις λέξεις "picture elements." Είναι απλωμένα σε παράταξη με σειρές και στήλες όπως σε ένα φύλο ηλεκτρονικού υπολογιστή ή σε ένα ημερολόγιο τοίχου.

Για παράδειγμα, η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μου διαθέτει μία παράταξη αισθητήρων CCD, από τους οποίους οι 3008 αισθητήρες βρίσκονται οριζόντια και οι 2000 κάθετα (3008x2000). Εάν εφαρμόσετε ένα απλό μαθηματικό τύπο στο μέγεθος της διάταξης των pixel θα βρείτε τα "megapixel" της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής.

ψηφιακή


Αυτό είναι ο αριθμός που οι περισσότεροι κατασκευαστές χρησιμοποιούν για να πουλήσουν μία φωτογραφική μηχανή. Ο απλός τύπος 3008x2000 = 6,016,000 δείχνει ότι η φωτογραφική μηχανή μου έχει πάνω από έξι εκατομμύρια pixels, ή είναι μία φωτογραφική μηχανή με «έξι megapixels» .

Σκεφτείτε τα megapixels σαν εκατομμύρια κουκίδες οι οποίες αποθηκεύουν, κομματάκι κομματάκι, την φωτογραφία μας!


Όσο περισσότερες κουκίδες (φωτός) υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερη η ανάλυση της ψηφιακής μηχανής! Περισσότερες κουκίδες pixel = μεγαλύτερες φωτογραφίες. Συνήθως, όσο πιο πολλά megapixels τόσο το καλύτερο! Χρειάζονται πολλά megapixels για να εκτυπώσει κανείς σε φωτογραφικό χαρτί, οπότε θα ήταν καλύτερο να αγοράσει μία ψηφιακή μηχανή με όσο περισσότερα megapixels μπορεί να αντέξει η τσέπη του.

Μια ματιά του εσωτερικού μιας ψηφιακής μηχανής:

εσωτερικό ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής


Όταν η εικόνα προσκρούει στον αισθητήρα, τότε «πιάνουν δουλειά» όλα τα megapixels. Πρώτα απ’ όλα η εικόνα περνά μέσα από τα φίλτρα χρώματος επάνω από τους μεμονωμένους αισθητήρες. Ο αισθητήρας μετατρέπει την εικόνα από κύματα φωτός σε αναλογικό-ηλεκτρικό σήμα. Το αναλογικό σήμα στη συνέχεια διασχίζει έναν ψηφιακό μετατροπέα (A-D Converter), όπου μετατρέπεται σε γνήσιο ψηφιακό σήμα. Έπειτα, περνάει από μία σειρά από ηλεκτρονικά φίλτρα, όπου προσαρμόζεται η ισορροπία του χρώματος, της φωτεινότητας και γενικά «καλυτερεύει» την εικόνα.

Επίσης η εικόνα συμπιέζεται με το να «ξεφορτώνεται» περιττά pixels, για πιο αποδοτική αποθήκευση (και μικρότερο όγκο σε αποθηκευτικό χώρο φυσικά). Τώρα η φωτογραφική μηχανή έχει ένα ωραίο, συμπιεσμένο, φιλτραρισμένο, ψηφιακό σήμα των αγαπημένων φωτογραφιών μας!

Η εικόνα μεταφέρεται έπειτα σε μια περιοχή προσωρινής αποθήκευσης μέσα στη φωτογραφική μηχανή cameraαποκαλούμενη "buffer memory" ή απλά "buffer". Όταν το buffer είναι πλήρες η εικόνα αποθηκεύεται στο εξωτερικό αποθηκευτικό σας μέσο όπως είναι μία κάρτα μνήμης. Το μέγεθος του buffer στη μηχανή είναι αρκετά σημαντική υπόθεση. Λέει πόσες εικόνες μπορείτε να τραβήξετε ουσιαστικά τη μία μετά την άλλη. Εάν διαθέτετε ένα μικρό buffer στη μηχανή σας, θα πρέπει να περιμένετε λίγο προτού τραβήξετε διαδοχικές φωτογραφίες.

Διαβάστε στη συνέχεια Πως γίνεται η συμπίεση εικόνων – φωτογραφιών;


Σχετικά άρθρα

Τι είναι η ανάλυση οθόνης
Τι είναι η ανάλυση εικόνας
Τι εννοούμε με τον όρο ανάλυση οθόνης, ποιες είναι οι διάφορες επιλογές και τι σημαίνουν πρακτικά; Ας ρίξουμε λίγο φως!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πως λειτουργεί η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή
Kατηγορία: Τεχνολογία
Tags: digital cameramegapixelsφωτογραφίαφωτογραφική μηχανήψηφιακήηλεκτρονικές συσκευές
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Mp3 Transmitter στο αυτοκίνητο: τι είναι και πως λειτουργεί;
mp3 transmitter
Είναι ένα εναλλακτικό μέσο ακρόασης μουσικής στο αυτοκίνητο. Αν βαρεθήκατε τα cd και θέλετε να ακούτε μουσική από το memory stick σας, τότε σας ενδιαφέρει!

Πως λειτουργούν τα CD, DVD και BLURAY;
λειτουργία bluray
Δείτε εδώ πως λειτουργούν οι δίσκοι και ο μηχανισμός ανάγνωσης - εγγραφής cd. Παρόμοια είναι και η τεχνολογία dvd και blu-ray, δείτε τις διαφορές αναμεταξύ τους!

Τι είναι το GPS και πως λειτουργεί;
gps
Αλήθεια, τι είναι το gps; Αν και ξέρουμε όλοι μας πάνω κάτω τι είναι, ας δούμε πως λειτουργεί και μας εξυπηρετεί με αυτόν τον τρόπο!

Πως λειτουργεί το laser;
laser
Το laser έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ πως λειτουργεί; Πως γίνεται και βγάζει μία ακτίνα η οποία δεν διαχέεται;! Δείτε!

Multimedia stations: η εξέλιξη της τεχνολογίας
multimedia stations
Ας δούμε εδώ τι είναι τα multimedia stations, τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά και πως αντικατέστησαν τα κλασσικά VHS και DVDs, λύνοντάς μας τα χέρια.

Πως να προστατέψετε τις συσκευές σας από αυξομείωση τάσης
Προστασία από υψηλή τάση
Πως μπορείτε να εξασφαλίσετε την καλή λειτουργία των συσκευών σας σας από αστάθειες στο δίκτυο του ρεύματος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι τα soundbars; Αξίζει να αγοράσω;
Πως να επιλέξω soundbar
Τι είναι ακριβώς τα soundbars που μπήκαν σχετικά πρόσφατα στη ζωή μας; Αξίζουν και αν ναι πως να επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει; Ας δούμε!

Sony PS vita: η νέα must εντυπωσιακή φορητή κονσόλα
sony ps vita
Νέο εργαλείο για απίστευτο gaming και με φοβερές δυνατότητες: το sony ps vita! Δείτε εδώ όλες τις πληροφορίες για τη νέα αυτή φορητή κονσόλα.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ