coolweb


Πως λειτουργεί το laser;

laser

Διαβάστηκε: 21.030 φορές
Το laser έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ πως λειτουργεί; Πως γίνεται και βγάζει μία ακτίνα η οποία δεν διαχέεται;! Δείτε!
Το laser είναι αυτό που λέμε "το κάτι παραπάνω" από ένα πολύ δυνατό φως.

Θα τα δούμε απλά και κατανοητά, ώστε να καταλάβετε πλήρως. Απλά, για να έχετε μια καλύτερη εικόνα, καλό είναι να διαβάσετε πρώτα ποια η διαφορά laser με το απλό φως.

Επίσης, για να έχουμε μια πλήρη εικόνα, ας δούμε πρώτα από τι αποτελείται μια συσκευή laser.

Από τι αποτελείται μια συσκευή laser

Μία συσκευή laser αποτελείται από έναν κρύσταλλο ρουμπινιού μακρόστενο, ο οποίος είναι τυλιγμένος γύρω από έναν σωλήνα φωτός. Μπορείτε να δείτε συνδυαστικά την παρακάτω εικόνα που απεικονίζει το εσωτερικό μιας συσκευής laser, για να καταλάβετε καλύτερα.

συσκευή laser
Στο ένα άκρο του μακρόστενου ρουμπινιού, υπάρχει ένας "παχύς" καθρέπτης, ενώ στο άλλο άκρο (από κει από όπου βγαίνει η ακτίνα), υπάρχει ένας "ασθενέστερος" - ημιπερατός καθρέπτης, στον οποίο κάποια φωτόνια ανακλώνται πάλι πίσω, ενώ κάποια άλλα τον διαπερνάνε.


Πως λειτουργεί το laser

Τώρα, αφού είδαμε από τι αποτελείται μια τέτοια συσκευή, ας δούμε πως λειτουργεί και παράγει το laser!


1) Μία τάση που εφαρμόζεται στο σύστημα, αναγκάζει το σωλήνα φωτός να αναβοσβήνει στιγμιαία, όπως το φλας στη φωτογραφική μηχανή. Βέβαια εδώ, αναβοσβήνει συνέχεια σε αντίθεση με της φωτογραφικής μηχανής.

Όλο το φως "πέφτει" επάνω στον κρύσταλλο ρουμπινιού.


2) Σε κάθε άναμμα του φωτός, τα άτομα του κρυστάλλου απορροφούν την ενέργεια αυτή.

Όταν ένα άτομο απορροφάει ένα φωτόνιο, τότε ένα ηλεκτρόνιό του, μεταπηδάει από τη χαμηλή ενεργειακή τροχιά που βρίσκεται, σε μία υψηλότερη.

Όμως, αυτό το ηλεκτρόνιο ξαναεπανέρχεται στη χαμηλότερη ενεργειακή τροχιά που ανήκε, και κατά τη διαδικασία επαναφοράς, παράγεται ένα φωτόνιο!

Αυτά γίνονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
Αυτά τα φωτόνια που παράγονται κατά τη διαδικασία αυτή από το ρουμπίνι, έχουν ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος (κόκκινο).


φωτόνια - άτομα - ηλεκτρόνια3) Τα φωτόνια που παράχθηκαν κυκλοφορούν με την ταχύτητα του φωτός μέσα στον κρύσταλλο και ανακλώνται στους ακριανούς καθρέπτες, συνεχίζοντας έτσι τη βόλτα τους μέσα του.

Όμως κατά τη βόλτα τους μέσα στον κρύσταλλο, διεγείρουν κι άλλα άτομα και δημιουργούν κι άλλες μετακινήσεις ηλεκτρονίων σε υψηλότερες ενεργειακές τροχιές.

Τα φωτόνια όμως που έχουν παραχθεί με αυτόν τον τρόπο, όταν διεγείρουν ένα άτομο, δεν παράγεται μόνο ένα φωτόνιο όπως πριν, αλλά δύο!

Οπότε φανταστείτε τι κακός χαμός συμβαίνει εκεί μέσα! Παράγονται συνέχεια πάρα πολλά φωτόνια.


4) Ενώ ο ένας καθρέπτης πάντα ανακλά πίσω τα φωτόνια, από τον άλλον μερικά ανακλώνται πίσω, όμως άλλα τον διαπερνάνε και βγαίνουν έξω.

Αυτά τα πανίσχυρα φωτόνια που κατάφεραν και βγήκαν, είναι το laser! Βγαίνουν όλα στην ίδια ευθεία κι έχουν όλα τις ίδιες ιδιότητες και την ίδια ενέργεια, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την ιδιαίτερη ακτίνα που όλοι μας ξέρουμε...

Έτσι λοιπόν λειτουργεί το laser!

Διαβάστε στη συνέχεια Ποια η διαφορά του Laser με το απλό φως;


Σχετικά άρθρα

Γιατί η θερμότητα κάνει το χαρτί να διπλώνει;
χαρτί διπλώνει
Γιατί το χαρτί διπλώνει όταν ζεσταθεί; Τι μαγικά κάνει η θερμότητα επάνω του και το αναγκάζει να διπλώσει; Έχει ενδιαφέρον, δείτε!
Γιατί δεν μπορούμε να δούμε την υπέρυθρη ακτινοβολία;
υπέρυθρη ακτίνες
Αλήθεια, είναι αόρατη η υπέρυθρη ακτινοβολία; Γιατί δεν μπορούμε να τη δούμε; Δείτε επίσης σε αυτό το άρθρο και λίγες πληροφορίες για τις υπέρυθρες.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πως λειτουργεί το laser;
Kατηγορία: Τεχνολογία
Tags: laserθερμότηταακτινοβολίαφωςφυσική
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Mp3 Transmitter στο αυτοκίνητο: τι είναι και πως λειτουργεί;
mp3 transmitter
Είναι ένα εναλλακτικό μέσο ακρόασης μουσικής στο αυτοκίνητο. Αν βαρεθήκατε τα cd και θέλετε να ακούτε μουσική από το memory stick σας, τότε σας ενδιαφέρει!

Πως λειτουργεί η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή
ψηφιακή φωτογραφική μηχανή
Δεν αναρωτηθήκατε, εκει που βγάζετε μια ωραία φωτογραφία, πως στο καλό λειτουργεί η ψηφιακή σας και παράγει τέτοια απίστευτα αποτελέσματα; Δείτε!

Πως λειτουργούν τα CD, DVD και BLURAY;
λειτουργία bluray
Δείτε εδώ πως λειτουργούν οι δίσκοι και ο μηχανισμός ανάγνωσης - εγγραφής cd. Παρόμοια είναι και η τεχνολογία dvd και blu-ray, δείτε τις διαφορές αναμεταξύ τους!

Τι είναι το GPS και πως λειτουργεί;
gps
Αλήθεια, τι είναι το gps; Αν και ξέρουμε όλοι μας πάνω κάτω τι είναι, ας δούμε πως λειτουργεί και μας εξυπηρετεί με αυτόν τον τρόπο!

Multimedia stations: η εξέλιξη της τεχνολογίας
multimedia stations
Ας δούμε εδώ τι είναι τα multimedia stations, τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά και πως αντικατέστησαν τα κλασσικά VHS και DVDs, λύνοντάς μας τα χέρια.

Πως να προστατέψετε τις συσκευές σας από αυξομείωση τάσης
Προστασία από υψηλή τάση
Πως μπορείτε να εξασφαλίσετε την καλή λειτουργία των συσκευών σας σας από αστάθειες στο δίκτυο του ρεύματος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι τα soundbars; Αξίζει να αγοράσω;
Πως να επιλέξω soundbar
Τι είναι ακριβώς τα soundbars που μπήκαν σχετικά πρόσφατα στη ζωή μας; Αξίζουν και αν ναι πως να επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει; Ας δούμε!

Sony PS vita: η νέα must εντυπωσιακή φορητή κονσόλα
sony ps vita
Νέο εργαλείο για απίστευτο gaming και με φοβερές δυνατότητες: το sony ps vita! Δείτε εδώ όλες τις πληροφορίες για τη νέα αυτή φορητή κονσόλα.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ