coolweb


Τι είναι το GPS και πως λειτουργεί;

gps

Διαβάστηκε: 24.515 φορές
Αλήθεια, τι είναι το gps; Αν και ξέρουμε όλοι μας πάνω κάτω τι είναι, ας δούμε πως λειτουργεί και μας εξυπηρετεί με αυτόν τον τρόπο!
Που βρίσκομαι;
Προς τα πού κινούμαι;
Πως θα πάω εκεί που θέλω;

σύστημα gpsΑπό ανέκαθεν ο άνθρωπος είχε τα παραπάνω ερωτήματα. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είχαν επινοηθεί διάφορες μέθοδοι, τρόποι και συσκευές στην προσπάθεια για την απάντηση αυτών των ερωτημάτων.

Οι χάρτες, η παρατήρηση των άστρων, οι πυξίδες είναι μερικά παραδείγματα.

Η σύγχρονη απάντηση;
Το σύστημα GPS.


Το σύστημα GPS μας λύνει τα χέρια, αφού με μία συσκευή-δέκτη GPS στα χέρια μας μπορούμε να γνωρίζουμε κάθε στιγμή πού βρισκόμαστε, προς τα που κατευθυνόμαστε κλπ.

Πως λειτουργεί το GPS;

Θα δούμε εδώ με απλά λόγια και σε απλοποιημένη μορφή, το βασικό σύστημα λειτουργίας του GPS, τι γίνεται δηλαδή και αποτυπώνεται το στίγμα μας στη θέση που βρισκόμαστε, τη δεδομένη στιγμή.

λειτουργία gpsΤο σύστημα GPS λειτουργεί λοιπόν με τη βοήθεια εξειδικευμένων δορυφόρων που κινούνται σε συγκεκριμένες τροχιές γύρω από τη Γη.

Οι δορυφόροι αυτοί εκπέμπουν προς τη Γη ηλεκτρομαγνητικό σήμα το οποίο περιέχει τις θέσεις στις οποίες βρίσκονται ανά πάσα στιγμή, και την ακριβή ώρα αποστολής του σήματος.

Όταν ο δέκτης μας «βλέπει» αυτούς τους δορυφόρους «πιάνει» τα σήματα που εκπέμπουν και τα αναλύει.

Ο δέκτης έχοντας ενσωματωμένο ρολόι, ξέρει ακριβώς τί ώρα έλαβε το σήμα. Έτσι, «διαβάζει» την ώρα αποστολής του και επειδή το σήμα ταξιδεύει με συγκεκριμένη ταχύτητα, υπολογίζεται η απόσταση του δέκτη από τον κάθε δορυφόρο που «βλέπει»!


Γνωρίζοντας λοιπόν πού ακριβώς βρίσκονται οι δορυφόροι και σε τί απόσταση βρίσκεται από αυτούς, ο δέκτης GPS προσδιορίζει τη θέση στην οποία βρισκόμαστε, έτσι απλά!

Στη συνέχεια, ανάλογα με τον δέκτη, μπορεί να απεικονίζεται η θέση μας ή/και η κίνησή μας πάνω σε χάρτη - στην οθόνη του δέκτη - της συσκευής μας.

Παραδείγματα είναι οι γνωστοί σε όλους μας Πλοηγοί (Navigator) που χρησιμοποιούμε στο αυτοκίνητο και οι δέκτες GPS χειρός που χρησιμοποιούμε στις εξορμήσεις μας ή και ένα κινητό με ενσωματωμένο δέκτη GPS.

Έτσι απλά αλλά με έξυπνο τρόπο λειτουργεί μία συσκευή gps!

δορυφόροι gps

Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι χρήσεις και οι εφαρμογές του GPS είναι πάρα πολλές:
σε ταξίδια αναψυχής,
εξερευνήσεις,
ορειβασία,
ψάρεμα,
εντοπισμός οχημάτων,
πλοήγηση αεροπλάνων και πλοίων κ.α

Συμβουλές χρήσης των συσκευών GPS

Για να μας δείχνει σωστά και έγκαιρα τη σωστή μας θέση ένας δέκτης GPS, καλό είναι να λάβουμε υπόψιν κάποια βασικά πράγματα:

1) Για να μας δείξει τη θέση μας ένας δέκτης GPS πρέπει να λάβει το σήμα 3 τουλάχιστον δορυφόρων.

2) Όσο περισσότερους δορυφόρους «βλέπει» ένας δέκτης GPS τόσο καλύτερη η ακρίβεια του.

3) Να έχετε υπόψιν ότι ένας δέκτης «βλέπει» πολλούς δορυφόρους, όταν βρισκόμαστε σε ανοιχτή περιοχή και βλέπουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρους του ουρανού, χωρίς εμπόδια, πχ. μία βουνοκορφή.

Αντίθετα, λιγότερο κατάλληλα είναι τα σημεία όπου εμποδίζεται η οπτική επαφή με τον ουρανό ή/και περιοχές όπου υπάρχουν αντανακλάσεις του δορυφορικού σήματος, πχ. χαράδρες και ανάμεσα ή μέσα σε κτίρια!

Από τη στιγμή που ανοίξει ο δέκτης μας και ανάλογα με τις συνθήκες, μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι η συσκευή να βρει αρκετούς δορυφόρους και να κάνει λήψη των δεδομένων.

Γι’ αυτό καλό είναι να ανοίγουμε τη συσκευή GPS λίγο νωρίτερα ώστε να δώσουμε χρόνο στη συσκευή να μας δείξει σωστά τη θέση μας.Σχόλια

... ▾
  (στις 03-11-2017)
Με βοήθησε σε μια άσκηση στην Γεωγραφία
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι το GPS και πως λειτουργεί;
Kατηγορία: Τεχνολογία
Tags: gpsηλεκτρονικές συσκευέςδορυφόροιχάρτες
Έχει 1 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Mp3 Transmitter στο αυτοκίνητο: τι είναι και πως λειτουργεί;
mp3 transmitter
Είναι ένα εναλλακτικό μέσο ακρόασης μουσικής στο αυτοκίνητο. Αν βαρεθήκατε τα cd και θέλετε να ακούτε μουσική από το memory stick σας, τότε σας ενδιαφέρει!

Πως λειτουργεί η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή
ψηφιακή φωτογραφική μηχανή
Δεν αναρωτηθήκατε, εκει που βγάζετε μια ωραία φωτογραφία, πως στο καλό λειτουργεί η ψηφιακή σας και παράγει τέτοια απίστευτα αποτελέσματα; Δείτε!

Πως λειτουργούν τα CD, DVD και BLURAY;
λειτουργία bluray
Δείτε εδώ πως λειτουργούν οι δίσκοι και ο μηχανισμός ανάγνωσης - εγγραφής cd. Παρόμοια είναι και η τεχνολογία dvd και blu-ray, δείτε τις διαφορές αναμεταξύ τους!

Πως λειτουργεί το laser;
laser
Το laser έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ πως λειτουργεί; Πως γίνεται και βγάζει μία ακτίνα η οποία δεν διαχέεται;! Δείτε!

Multimedia stations: η εξέλιξη της τεχνολογίας
multimedia stations
Ας δούμε εδώ τι είναι τα multimedia stations, τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά και πως αντικατέστησαν τα κλασσικά VHS και DVDs, λύνοντάς μας τα χέρια.

Πως να προστατέψετε τις συσκευές σας από αυξομείωση τάσης
Προστασία από υψηλή τάση
Πως μπορείτε να εξασφαλίσετε την καλή λειτουργία των συσκευών σας σας από αστάθειες στο δίκτυο του ρεύματος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι τα soundbars; Αξίζει να αγοράσω;
Πως να επιλέξω soundbar
Τι είναι ακριβώς τα soundbars που μπήκαν σχετικά πρόσφατα στη ζωή μας; Αξίζουν και αν ναι πως να επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει; Ας δούμε!

Sony PS vita: η νέα must εντυπωσιακή φορητή κονσόλα
sony ps vita
Νέο εργαλείο για απίστευτο gaming και με φοβερές δυνατότητες: το sony ps vita! Δείτε εδώ όλες τις πληροφορίες για τη νέα αυτή φορητή κονσόλα.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ