Θα έχετε προσέξει ότι όταν φιλάμε το άλλο μας μισό κλείνουμε αυτόματα τα μάτια μας.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποια είναι η αιτία που μας σπρώχνει σε αυτήν την κίνηση;
Η απάντηση βρίσκεται στη λειτουργία του εγκεφάλου μας και στο τρόπο με τον οποίο λαμβάνει και επεξεργάζεται τα διάφορα ερεθίσματα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Πως επεξεργάζεται ο εγκέφαλος μας τα ερεθίσματα
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος μας δεν μπορεί να επεξεργαστεί ταυτόχρονα ερεθίσματα από δύο διαφορετικά αισθητήρια όργανα.
Μάλλον, για να είμαστε πιο ακριβείς, μπορεί να το κάνει αλλά όχι στο 100%.
Το αντικείμενο της έρευνας ήταν η μελέτη των αντιδράσεων σε ορισμένα ερεθίσματα αφής με ταυτόχρονη έκθεση σε οπτικά ερεθίσματα.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες καλούνταν να εντοπίσουν γράμματα σε οθόνες υπολογιστών, ενώ ταυτόχρονα οι επιστήμονες τους προκαλούσαν μικρούς παλμούς στα χέρια.
Αποδείχθηκε ότι όσο πιο καλά "κρυμμένα" ήταν τα γράμματα, δηλαδή όσο πιο αφοσιωμένοι ήταν οι εθελοντές στις οθόνες χρησιμοποιώντας τα μάτια τους, τόσο λιγότερο καταλάβαιναν τα τσιμπήματα στα χέρια.
Πως σχετίζεται αυτό με τα φιλιά των ερωτευμένων; Ας δούμε!
Γιατί κλείνουμε τα μάτια όταν φιλιόμαστε
Το παραπάνω πείραμα έδειξε ότι όσο πιο πολύ χρησιμοποιούμε τα μάτια μας, τόσο λιγότερο αντιλαμβανόμαστε ερεθίσματα από άλλα αισθητήρια όργανα μας.
Για αυτόν τον λόγο όταν είμαστε ερωτευμένοι και θέλουμε να απολαύσουμε απερίσπαστοι τα φιλιά του ή της συντρόφου μας, κλείνουμε τα μάτια.
Αυτό φυσικά δεν το κάνουμε εσκεμμένα, αλλά αυθόρμητα, δηλαδή αυτόματα.
Για τον ίδιο λόγο αν θέλουμε να καταλάβουμε μια γεύση ή μια μυρωδιά, πάλι κλείνουμε τα μάτια. Για να μην βλέπουμε άσχετα πράγματα που μας αποσπούν την προσοχή.
Απλό έτσι;
Πηγή άρθρου: Επιστημονικό περιοδικό Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance της Αμερικανικής Εταιρίας Ψυχολογίας.
Διαβάστε στη συνέχεια
Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;
Τι είναι το deja vu και γιατί συμβαίνει;
Όλοι μας το έχουμε βιώσει λίγο ως πολύ το deja vu... Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και γιατί μας συμβαίνει; Είναι θαύμα ή μήπως κάτι άλλο;
Γιατί παθαίνουμε ναυτία; Ποιά η αιτία;
Σίγουρα πολλοί από εμάς, λίγο πολύ, έχουμε πάθει ναυτία. Πρόκειται για μία απαίσια κατάσταση. Τι συμβαίνει όμως και ο οργανισμός μας αντιδράει έτσι;
Ναυτία: αντιμετώπιση και πως να την αποφύγουμε!
Αλήθεια, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία ή να την αποφύγουμε όσο γίνεται; Ας δούμε εδώ απλά και κατανοητά!
Ποια είναι τα οφέλη της σωματικής άσκησης
Γιατί να κάνουμε γυμναστική; Που κάνει καλό η φυσική άσκηση; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.
Τι είναι η ενσυναίσθηση;
Τι είναι αυτή η περιβόητη ενσυναίσθηση για την οποία γίνεται τόσος λόγος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί, απλά και κατανοητά!