coolweb


Τι είναι η ενσυναίσθηση;

Παράγοντες ενσυναίσθησης

Διαβάστηκε: 17.368 φορές
Τι είναι αυτή η περιβόητη ενσυναίσθηση για την οποία γίνεται τόσος λόγος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί, απλά και κατανοητά!
Οι περισσότεροι από εμάς ίσως έχουμε ακούσει να μιλάνε για την ενσυναίσθηση. Τι είναι, όμως, και γιατί γίνεται τόσος ντόρος για αυτήν; Ας δούμε!

Από επιστημονικής άποψης, η ενσυναίσθηση είναι ένα εργαλείο της ψυχοθεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της ψυχαναλυτικής επιστήμης και έχει μπει σε όλους τους τομείς των διαπροσωπικών σχέσεων.

Τι είναι η ενσυναίσθηση;

Η ενσυναίσθηση μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τους άλλους.

Στην πραγματικότητα είναι το "εργαλείο" που μας βοηθά να μπούμε στην ψυχολογία ενός άλλου ατόμου, ώστε να νιώσουμε και να κατανοήσουμε τα συναισθήματα του.

Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να χάσουμε τη δική μας συναισθηματική ταυτότητα.

ενσυναίσθηση σχηματικά
Με άλλα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ταύτιση με ένα άλλο άτομο σε συναισθηματικό επίπεδο.

Σύμφωνα με έναν ορισμό, ενσυναίσθηση είναι το να βλέπεις με τα μάτια του άλλου, το να ακούς με τα αυτιά του άλλου και το να αισθάνεσαι με την καρδιά του άλλου.


Πως υλοποιείται η ενσυναίσθηση

Η διαδικασία ξεκινά με την αναγνώριση και την κατανόηση των συναισθημάτων άλλων προσώπων π.χ. από τον περίγυρο μας.

Η κατανόηση βασίζεται σε διάφορους παράγοντες. Το πιο απλό θα ήταν κάποιος να έλεγε μόνος του τα συναισθήματα του. Τις πιο πολλές φορές όμως αυτό δεν γίνεται για διάφορους λόγους.

Για παράδειγμα πολλοί άνθρωποι δεν λένε τι αισθάνονται γιατί πιθανότατα δεν το γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που κρύβουν εσκεμμένα τα συναισθήματα τους.

εκφράσεις προσώπου και ενσυναίσθηση
Από την άλλη, υπάρχουν και άνθρωποι που είναι πιο εκφραστικοί και έτσι είναι πιο εύκολο να καταλάβουμε τι αισθάνονται από τις κινήσεις ή τις εκφράσεις του προσώπου τους.

Τι προσφέρει η ενσυναίσθηση

Το εργαλείο της ενσυναίσθησης μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στις διαπροσωπικές σχέσεις όπως είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των συνομιλητών, η μείωση των εντάσεων και η ανάπτυξη αμοιβαίου σεβασμού.

Επίσης βοηθάει στην ορθότερη έκφραση των συναισθημάτων κάθε ατόμου και στη δημιουργία μιας αίσθησης ασφάλειας η οποία βοηθά στην αποτροπή προβλημάτων επικοινωνίας και στην επίλυση κάθε είδους προβλημάτων.

που είναι απαραίτητη η ενσυναίσθηση
Τέλος η ύπαρξη της ενσυναίσησης μας κάνει πιο ανεκτικούς στη διαφορετικότητα και ανοίγει τους ορίζοντες της σκέψης μας, καθώς μας κάνει πιο δεκτικούς σε διαφορετικές σκέψεις και συναισθήματα, ακόμη κι αν απέχουν πολύ από τα δικά μας.

Η ενσυναίσθηση είναι χρήσιμη σε όλους τους ανθρώπους και κυρίως σε όσους συναναστρέφονται και επικοινωνούν καθημερινά με κόσμο, όπως π.χ. δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, επιχειρηματίες κλπ.

Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι το deja vu και γιατί συμβαίνει;


Σχετικά άρθρα

Τι είναι το υποσυνείδητο και πως μας επηρεάζει;
Τι είναι υποσυνείδητο και ασυνείδητο
Τι είναι το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο, πως μπορούμε να τα κατανοήσουμε και να τα ανασύρουμε στην επιφάνεια; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;
λιποθυμία
Γιατί εμείς οι άνθρωποι λιποθυμάμε; Τι συμβαίνει και κάνει ο οργανισμός μας shut down;! Τι προκαλεί το φαινόμενο της λιποθυμίας; Ας δούμε λοιπόν!
Κατάθλιψη Μέρος 1ο: τι είναι, αιτίες και καταπολέμηση
κατάθλιψη
Τι είναι η κατάθλιψη σε γενικές γραμμές και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε; Αιτίες; Γιατί μας συμβαίνει και τι είναι καλό να κάνουμε;
Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό
κατάθλιψη και φαγητό
Πως η διατροφή και το φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης; Ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε;
Γιατί παθαίνουμε ναυτία; Ποιά η αιτία;
ναυτία αιτία
Σίγουρα πολλοί από εμάς, λίγο πολύ, έχουμε πάθει ναυτία. Πρόκειται για μία απαίσια κατάσταση. Τι συμβαίνει όμως και ο οργανισμός μας αντιδράει έτσι;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι η ενσυναίσθηση;
Kατηγορία: Υγεία
Tags: ψυχολογίασυναισθήματαενσυναίσθησησκέψηαισθήσειςεγκέφαλος
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το deja vu και γιατί συμβαίνει;
deja vu
Όλοι μας το έχουμε βιώσει λίγο ως πολύ το deja vu... Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και γιατί μας συμβαίνει; Είναι θαύμα ή μήπως κάτι άλλο;

Γιατί εμείς οι άνθρωποι κλαίμε; Τι είναι τα δάκρυα;
κλάμα
Αλήθεια, γιατί κλαίμε; Τι μας συμβαίνει; Τι είναι τα δάκρυα και γιατί παράγονται; Δείτε εδώ όλες τις σχετικές πληροφορίες για το κλάμα και τα δάκρυα.

Πως να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση
απόκτηση αυτοπεποίθησης
Δείτε εδώ κάποια πραγματάκια που θα σας βοηθήσουν να αποκτήστε αυτοπεποίθηση. Σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους βασικούς κανόνες.

Πως να φτιάξετε τη ζωή σας & να γίνετε πιο ευτυχισμένοι!
καλύτερη ζωή
Δείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για καλύτερη ζωή, πιο ποιοτική, να διώξετε τη μιζέρια και τη μελαγχολία και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι

Πως να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας!
ποιότητα ζωής
Δείτε κάποια κολπάκια, για να διώξετε τη μιζέρια - τη μελαγχολία και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας! Τι μπορείτε να κάνετε; Ας δούμε!

Πως να αποβάλλετε το στρες
διώξιμο στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.

Τι είναι το υποσυνείδητο και πως μας επηρεάζει;
Τι είναι υποσυνείδητο και ασυνείδητο
Τι είναι το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο, πως μπορούμε να τα κατανοήσουμε και να τα ανασύρουμε στην επιφάνεια; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Στρες και άγχος: τι διαφορά έχουν;
διαφορά στρες - άγχος
Αλήθεια, εσείς σκεφτήκατε ποτέ τι διαφορά έχει το στρες με το άγχος; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τη διαφορά στρες-άγχους απλά και κατανοητά!

Πως είναι να ζεις στη ξενιτιά;
η ζωή στην ξενιτιά
Πρόκειται να ακολουθήσετε το δρόμο της ξενιτιάς και αναρωτιέστε πως είναι; Ας δούμε εδώ μία γεύση από κάποιον που ξεκίνησε να τη ζει...

9 τρόποι για να βελτιώσετε τη ζωή σας!
βελτίωση ζωής
Δείτε εδώ κάποιες υπέροχες συμβουλές για να βελτιώσετε, να κάνετε καλύτερη και να αλλάξετε τη ζωή σας! Μην απελπίζεστε, υπάρχει πάντα ελπίδα!

Κατάθλιψη Μέρος 1ο: τι είναι, αιτίες και καταπολέμηση
κατάθλιψη
Τι είναι η κατάθλιψη σε γενικές γραμμές και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε; Αιτίες; Γιατί μας συμβαίνει και τι είναι καλό να κάνουμε;

Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό
κατάθλιψη και φαγητό
Πως η διατροφή και το φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης; Ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ