coolweb


Γιατί σε κάποιους ανθρώπους αρέσουν οι ταινίες τρόμου;!

ταινίες τρόμου

Διαβάστηκε: 12.598 φορές
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Όλοι απεχθάνονται τον τρόμο, όμως κάποιοι αρέσκονται σε τέτοιες ταινίες, δεν είναι λιγάκι περίεργο; Ας δούμε!
Ερευνητές που κάνανε μελέτες επάνω στο συγκεκριμένο θέμα, καταλήξανε σε 2 συμπεράσματα στο ερώτημα γιατί σε κάποιους ανθρώπους αρέσει να βλέπουν ταινίες τρόμου:

1) το άτομο στην πραγματικότητα δεν τις φοβάται ακριβώς, απλά ενθουσιάζεται - "εκστασιάζεται" με τις σκηνές τρόμου και τις βλέπει για να ζήσει αυτό το συναίσθημα,

και

2) το άτομο βιώνει φόβο εκ του ασφαλούς, ξέροντας ότι δεν κινδυνεύει ο ίδιος στην πραγματικότητα και αναμένει "στιγμές ανακούφισης" πχ προς το τέλος.
Έτσι, τις βλέπει για να για να βιώσει μία άσχημη κατάσταση, και έπειτα να χαρεί με το happy end! Δηλαδή τον ευχαριστεί το συναίσθημα προς το τέλος, που πολλές φορές είναι καλό, "κουφό", παίρνει εκδίκηση το θύμα, καταφέρνει και γλυτώνει το θύμα, κλπ

Όμως αυτές οι δύο θεωρίες άρχισαν να καταρρίπτονται από μία πιο πρόσφατη έρευνα που έκαναν οι Eduardo Andrade (University of California, Berkeley) και Joel B. Cohen (University of Florida).

Τι ανακάλυψαν;

τανίες τρόμου και συναισθήματαΑνακάλυψαν πως πολύ απλά ο άνθρωπος, αν και του αρέσουν τα ευχάριστα συναισθήματα, του αρέσουν μερικές φορές και τα δυσάρεστα συναισθήματα!!

Πιο συγκεκριμένα, αρέσκεται περισσότερο στο να έχει ανάμικτα συναισθήματα, παρά μόνο ευχάριστα συναισθήματα.

Για παράδειγμα δεν αρέσκεται μόνο στην "ανακούφιση" που θα νιώσει στο τέλος, αλλά αρέσκεται και στις σκηνές τρόμου που τον κάνουν "δυστυχισμένο", τον εκνευρίζουν, τον κάνουν να νιώθει θλιμμένος. Και σε συνδυασμό πάντα, με τα ευχάριστα συναισθήματα που θα νιώσει στο τέλος.


Αυτός ο συνδυασμός είναι που κάνει έναν άνθρωπο να νιώθει ακόμα καλύτερα και να αγαπάει τις ταινίες τρόμου, παρά μόνο τα ευχάριστα συναισθήματα.

Και αυτό αν παρατηρήσετε, δεν συμβαίνει μόνο στις ταινίες τρόμου, αλλά και σε όλες τις ταινίες, με διάφορες παραλλαγές (ανάλογα με τον τύπο της κάθε ταινίας).

Μας πασσάρουν "πίκρα", στενοχώρια, εκνευρισμό και έπειτα χαρά, ευτυχία, happy end, μιας και ο συνδυασμός καί των δύο άκρων, είναι που κάνει έναν άνθρωπο να νιώθει συναισθηματικά όμορφα!

Αν πχ μας πασσάραν μόνο χαρά, ευτυχία και happy end, είναι πολύ πιθανό να μην μας άγγιζε ιδιαίτερα και να καταντούσε βαρετή.

ταινίες τρόμου αρέσουν
Γι’ αυτό λοιπόν οι ταινίες τρόμου αρέσουν σε κάποιους ανθρώπους, όχι όμως σε όλους, μιας και ο κάθε άνθρωπος έχει ελαφρώς διαφορετική συναισθηματική αντίληψη των πραγμάτων (πχ κάποιοι άνθρωποι φοβούνται να δούνε ταινίες τρόμου, επειδή δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται για κάτι ψεύτικο, άλλοι την ζούνε την ταινία με τρόπο που είναι ανοιχτοί συναισθηματικά και ευάλωτοι, που τους μπαίνει στο υποσυνείδητο και το βράδυ βλέπουν εφιάλτες, κλπ).Σχόλια

ΕΛΕΝΑ ▾
  (στις 12-11-2014)
Κάποιες όμως έχουν δυσάρεστο τέλος και πάλι μας αρέσουν. Δεν χρειάζονται πολύπλοκες έρευνες μα απλή ψυχολογία: αν δεν υπήρχε η δυστυχία η ευτυχία δεν θα μας άγγιζε! Έτσι διασφαλίζετε η ισορροπία των πραγμάτων.
  (στις 12-11-2014)
Σωστή η παρατήρησή σου Έλενα!
Δημητριος ▾
  (στις 12-07-2017)
Καποιες εχουν απο μια ασχημη αρχη σε ενα ακομα πιο πολυ
ασχημο τελος και στο τελος αφηνουν ενα πεπλο μυστηριου
και μας αρεσουν.
Το θεμα ιναι πολυ πιο περιπλοκο απο οσο νομιζουμε.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί σε κάποιους ανθρώπους αρέσουν οι ταινίες τρόμου;!
Kατηγορία: Άνθρωπος
Tags: ταινίεςτρόμοςφόβοςψυχολογία
Έχει 3 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το deja vu και γιατί συμβαίνει;
deja vu
Όλοι μας το έχουμε βιώσει λίγο ως πολύ το deja vu... Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και γιατί μας συμβαίνει; Είναι θαύμα ή μήπως κάτι άλλο;

Γιατί εμείς οι άνθρωποι κλαίμε; Τι είναι τα δάκρυα;
κλάμα
Αλήθεια, γιατί κλαίμε; Τι μας συμβαίνει; Τι είναι τα δάκρυα και γιατί παράγονται; Δείτε εδώ όλες τις σχετικές πληροφορίες για το κλάμα και τα δάκρυα.

Πως να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση
απόκτηση αυτοπεποίθησης
Δείτε εδώ κάποια πραγματάκια που θα σας βοηθήσουν να αποκτήστε αυτοπεποίθηση. Σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους βασικούς κανόνες.

Πως να φτιάξετε τη ζωή σας & να γίνετε πιο ευτυχισμένοι!
καλύτερη ζωή
Δείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για καλύτερη ζωή, πιο ποιοτική, να διώξετε τη μιζέρια και τη μελαγχολία και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι

Πως να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας!
ποιότητα ζωής
Δείτε κάποια κολπάκια, για να διώξετε τη μιζέρια - τη μελαγχολία και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας! Τι μπορείτε να κάνετε; Ας δούμε!

Πως να αποβάλλετε το στρες
διώξιμο στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.

Τι είναι το υποσυνείδητο και πως μας επηρεάζει;
Τι είναι υποσυνείδητο και ασυνείδητο
Τι είναι το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο, πως μπορούμε να τα κατανοήσουμε και να τα ανασύρουμε στην επιφάνεια; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Στρες και άγχος: τι διαφορά έχουν;
διαφορά στρες - άγχος
Αλήθεια, εσείς σκεφτήκατε ποτέ τι διαφορά έχει το στρες με το άγχος; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τη διαφορά στρες-άγχους απλά και κατανοητά!

Πως είναι να ζεις στη ξενιτιά;
η ζωή στην ξενιτιά
Πρόκειται να ακολουθήσετε το δρόμο της ξενιτιάς και αναρωτιέστε πως είναι; Ας δούμε εδώ μία γεύση από κάποιον που ξεκίνησε να τη ζει...

9 τρόποι για να βελτιώσετε τη ζωή σας!
βελτίωση ζωής
Δείτε εδώ κάποιες υπέροχες συμβουλές για να βελτιώσετε, να κάνετε καλύτερη και να αλλάξετε τη ζωή σας! Μην απελπίζεστε, υπάρχει πάντα ελπίδα!

Κατάθλιψη Μέρος 1ο: τι είναι, αιτίες και καταπολέμηση
κατάθλιψη
Τι είναι η κατάθλιψη σε γενικές γραμμές και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε; Αιτίες; Γιατί μας συμβαίνει και τι είναι καλό να κάνουμε;

Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό
κατάθλιψη και φαγητό
Πως η διατροφή και το φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης; Ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ