coolweb


Στρες και άγχος: τι διαφορά έχουν;

διαφορά στρες - άγχος

Διαβάστηκε: 19.631 φορές
Αλήθεια, εσείς σκεφτήκατε ποτέ τι διαφορά έχει το στρες με το άγχος; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τη διαφορά στρες-άγχους απλά και κατανοητά!
Για να αρχίσουμε να λύνουμε το μυστήριο σχετικά με τη διαφορά στρες-άγχους, αξίζει να ξεκινήσουμε με το εξής:
όταν κάποιος έχει στρες, μπορεί να οφείλεται εξαιτίας του άγχους, και αντίστροφα.

Το στρες και το άγχος δηλαδή, είναι δύο αλληλένδετα πράγματα, αλλά διαφορετικά και μπορεί το ένα να οφείλεται εξαιτίας του άλλου.

Στρες

στρεςΤο στρες είναι μία κατάσταση στην οποία έρχεται ο οργανισμός μας, όταν συμβαίνει κάτι παράξενο για εμάς, στη ζωή μας. Αυτό το παράξενο, μπορεί να είναι φυσικά κάτι το φυσιολογικό, απλά να μην το έχουμε ζήσει εμείς και να μας βγάζει "έξω από τα νερά μας"!

Συνήθως, καταστάσεις που μας προκαλούν έντονα συναισθήματα, μας δημιουργούν στρες.

Πιο απλά, καταστάσεις που μας κάνουν να θυμώνουμε, να λυπόμαστε, να ανησυχούμε, να χαιρόμαστε, κλπ, ή ακόμα και να αγχωνόμαστε, μας δημιουργούνε στρες!

Μπερδευτήκατε τώρα; Διαβάστε παρακάτω...


Αγχος

άγχοςΤο άγχος που λέτε, μας δημιουργείται όταν έχουμε ένα αίσθημα φόβου και μία ανασφάλεια για το τι μπορεί να συμβεί.

Μας δημιουργείται άγχος συνήθως, όταν μέσα μας επικρατεί σύγχυση και δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα ή να βγάλουμε ξεκάθαρα συμπεράσματα για μία κατάσταση, έχοντας έτσι μέσα μας ένα θολό τοπίο για το τι μπορεί να επακολουθήσει.

Έτσι, όπως αναφέραμε στην αρχή, καταστάσεις που μας δημιουργούνε άγχος, μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργήσουνε και στρες...

Διαφορά στρες - άγχους

διαφορά στρες - άγχουςΩραία όλα αυτά, αλλά ποια η αναθεματισμένη διαφορά στρες - άγχους;

Αν διαβάσατε λίγο πιο προσεκτικά τα πιο πάνω, περίπου θα καταλάβατε ποια η διαφορά στρες - άγχους.

Στην ουσία, το στρες είναι μία κατάσταση που έρχεται ο οργανισμός μας (είτε χαρούμενη, είτε λυπητερή) εξαιτίας της "διατάραξης της ησυχίας μας" και θα πρέπει να είμαστε στην "τσίτα".

Ενώ το άγχος, είναι ένας φόβος που αποκτούμε εξαιτίας μιας κατάστασης, επειδή δεν ξέρουμε τι θα επακολουθήσει και τι συνέπειες θα έχει για εμάς.

Και ας φέρουμε και δύο παραδείγματα για να να καταλάβετε πλήρως ποια είναι η διαφορά στρες - άγχους:

1ο παράδειγμα
Έστω ότι παντρεύεστε. Θα έχετε στρες επειδή είναι πολλά πράγματα για τα οποία θα πρέπει να "τρέξετε" και να φροντίσετε, αλλά θα αγχωθείτε αν κανονίσατε κάτι και τελικά, όπως όλα δείχνουν, θα πάει στραβά. Ή ακόμα και να μην στραβώσει κάτι, θα έχετε άγχος επειδή δεν είστε σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά...

2ο παράδειγμα
Έστω ότι δίνετε πανελλήνιες. Θα έχετε στρες επειδή θα πρέπει να φροντίσετε για πολλά, όπως για παράδειγμα να κοιμηθείτε επαρκώς, να μην ξεχάσετε κομπιουτεράκι, να κάνετε επανάληψη τελευταία στιγμή, να φροντίσετε να φτάσετε σχετικά νωρίς, κλπ κλπ.

Θα έχετε όμως άγχος, επειδή δεν θα ξέρετε τι θέματα πρόκειται να πέσουν και δεν θα ξέρετε επίσης, πως αν πέσουν θέματα τα οποία έχετε διαβάσει, αν θα τα θυμάστε καλά ώστε να τα γράψετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Αυτά!
Πιστεύουμε πως καταλάβατε πλήρως τη διαφορά στρες - άγχους!

Διαβάστε στη συνέχεια Πως να αποβάλλετε το στρες


Σχετικά άρθρα

Ποια είναι η ψυχολογία των πρώην υπέρβαρων ατόμων;
ψυχολογία πρώην παχύσαρκων
Αλήθεια πως επηρρεάζεται η ψυχολογία ατόμων που ήταν παχύσαρκα, αλλά έχασαν βάρος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί απλά και κατανοητά.
Τι διαφορά έχει η κατάθλιψη από τη μανιοκατάθλιψη;
κατάθλιψη vs μανιοκατάθλιψη
Αν και σε πολλούς από εμάς ακούγεται σχεδόν το ίδιο, παρόλα αυτά δεν είναι! Η μανιοκατάθλιψη μάλιστα έχει συμπτώματα ...εντελώς κουφά! Δείτε!
Ποια η διαφορά του πονηρού με τον κουτοπόνηρο;
πονηρός - κουτοπόνηρος διαφορά
Λίγο πολύ όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τους όρους της πονηριάς και της κουτοπονηριάς. Ποια διαφορά όμως ακριβώς έχουν; Ας δούμε.
Γιατί ανατριχιάζουμε με κάποιους ήχους
Γιατί μας ανατριχιάζει το τρίξιμο της κιμωλίας
Γιατί ανατριχιάζουμε όταν ακούμε συγκεκριμένους ήχους; Τι είναι αυτό που συμβαίνει εκείνη την στιγμή στον οργανισμό μας; Ας δούμε απλά και κατανοητά!
Πως να κερδίσω χρόνο για τον εαυτό μου: 5+1 συμβουλές
Πως να εξοικονομήσετε ελεύθερο χρόνο
Δείτε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί ορισμένες συμβουλές για να εξοικονομήσετε ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Στρες και άγχος: τι διαφορά έχουν;
Kατηγορία: Άνθρωπος
Tags: στρεςάγχοςδιαφορέςψυχολογία
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το deja vu και γιατί συμβαίνει;
deja vu
Όλοι μας το έχουμε βιώσει λίγο ως πολύ το deja vu... Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και γιατί μας συμβαίνει; Είναι θαύμα ή μήπως κάτι άλλο;

Γιατί εμείς οι άνθρωποι κλαίμε; Τι είναι τα δάκρυα;
κλάμα
Αλήθεια, γιατί κλαίμε; Τι μας συμβαίνει; Τι είναι τα δάκρυα και γιατί παράγονται; Δείτε εδώ όλες τις σχετικές πληροφορίες για το κλάμα και τα δάκρυα.

Πως να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση
απόκτηση αυτοπεποίθησης
Δείτε εδώ κάποια πραγματάκια που θα σας βοηθήσουν να αποκτήστε αυτοπεποίθηση. Σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους βασικούς κανόνες.

Πως να φτιάξετε τη ζωή σας & να γίνετε πιο ευτυχισμένοι!
καλύτερη ζωή
Δείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για καλύτερη ζωή, πιο ποιοτική, να διώξετε τη μιζέρια και τη μελαγχολία και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι

Πως να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας!
ποιότητα ζωής
Δείτε κάποια κολπάκια, για να διώξετε τη μιζέρια - τη μελαγχολία και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας! Τι μπορείτε να κάνετε; Ας δούμε!

Πως να αποβάλλετε το στρες
διώξιμο στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.

Τι είναι το υποσυνείδητο και πως μας επηρεάζει;
Τι είναι υποσυνείδητο και ασυνείδητο
Τι είναι το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο, πως μπορούμε να τα κατανοήσουμε και να τα ανασύρουμε στην επιφάνεια; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Πως είναι να ζεις στη ξενιτιά;
η ζωή στην ξενιτιά
Πρόκειται να ακολουθήσετε το δρόμο της ξενιτιάς και αναρωτιέστε πως είναι; Ας δούμε εδώ μία γεύση από κάποιον που ξεκίνησε να τη ζει...

9 τρόποι για να βελτιώσετε τη ζωή σας!
βελτίωση ζωής
Δείτε εδώ κάποιες υπέροχες συμβουλές για να βελτιώσετε, να κάνετε καλύτερη και να αλλάξετε τη ζωή σας! Μην απελπίζεστε, υπάρχει πάντα ελπίδα!

Κατάθλιψη Μέρος 1ο: τι είναι, αιτίες και καταπολέμηση
κατάθλιψη
Τι είναι η κατάθλιψη σε γενικές γραμμές και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε; Αιτίες; Γιατί μας συμβαίνει και τι είναι καλό να κάνουμε;

Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό
κατάθλιψη και φαγητό
Πως η διατροφή και το φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης; Ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε;

Τι είναι η ενσυναίσθηση;
Παράγοντες ενσυναίσθησης
Τι είναι αυτή η περιβόητη ενσυναίσθηση για την οποία γίνεται τόσος λόγος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί, απλά και κατανοητά!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ