coolweb


Κατάθλιψη Μέρος 1ο: τι είναι, αιτίες και καταπολέμηση

κατάθλιψη

Διαβάστηκε: 13.304 φορές
Τι είναι η κατάθλιψη σε γενικές γραμμές και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε; Αιτίες; Γιατί μας συμβαίνει και τι είναι καλό να κάνουμε;
Αρχικά να ξέρετε ότι η κατάθλιψη είναι πολλές φορές μια φυσιολογική κατάσταση που την περνάμε όλοι μας. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας όταν μας έχει συμβεί κάτι άσχημο.

Δεν υπάρχει κάποια μαγική θεραπεία σε αυτήν τη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας, κανένα μαγικό χάπι, καμία μαγική τροφή.

Αντίθετα όμως, υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι νιώθουν αυτό το συναίσθημα παρατεταμένα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο άσχημο γεγονός στη ζωή τους ή έχοντας συμβεί αρκετό καιρό πριν.

Αυτού του είδους η κατάθλιψη δεν είναι φυσιολογική και είναι κάτι το οποίο με "αλλαγή της χημείας" μερικές φορές διορθώνεται. Με αυτό το "φαινόμενο" θα ασχοληθούμε.


Κάποιοι τρόποι για να αλλάξουμε αυτή τη χημεία και να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη, είναι η σωστή διατροφή, η άσκηση, η κάλυψη διαφόρων ψυχολογικών αναγκών, και ο σωστός ύπνος.

εγκέφαλος και κατάθλιψηΣε πολύ γενικές γραμμές, ο ανθρώπινος εγκέφαλος απελευθερώνει ορμόνες και νευροδιαβιβαστές που ελέγχει και επηρεάζει τη χημεία του σώματός μας, που είναι και η βασική αιτία κατάθλιψης ...εσωτερικά του οργανισμού μας.

Αντίστοιχα, μερικές φορές απορροφάει αυτές τις ουσίες ώστε να ρυθμίσει και να ελέγξει διάφορες λειτουργίες του σώματός μας όπως την αίσθηση του πόνου, την επισκευή των μυών, την πρόθεση ύπνου, την πρόθεση για έρωτα, τη διάθεση, κλπ.

Το φαγητό και οι τροφές που καταναλώνουμε, αποτελούν το καύσιμο για να λειτουργήσουν τα πάντα στον οργανισμό μας.

Όταν ο οργανισμός μας λαμβάνει την κατάλληλη τροφή, ο εγκέφαλος και το σώμα θα λειτουργήσουνε πιο αποτελεσματικά χωρίς "παρενέργειες", κάνοντας έτσι και πιο αποτελεσματικό τον έλεγχο της διάθεσης που είναι και το φλέγον θέμα του συγκεκριμένου άρθρου.

Αλλά όλα τα σχετικά με τη διατροφή, το φαγητό και τις τροφές που σχετίζονται με την κατάθλιψη, θα τα αναλύσουμε στο επόμενο άρθρο μας.

ύπνος και κατάθλιψηΤώρα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες καταπολέμησης της κατάθλιψης, είναι ο άφθονος και σωστός ύπνος.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός μας "επισκευάζεται" και θεραπεύεται, αναδομεί τους μύες, ξεκουράζεται και ανασυγκροτείται ο εγκέφαλος. Έτσι επηρεάζεται άμεσα και η διάθεσή μας την επόμενη μέρα.

Έτσι εξαιτίας του κακού ύπνου, ενισχύεται το "φαινόμενο" της κατάθλιψης.

Μία άλλη αιτία κατάθλιψης είναι... ο καιρός! Συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες που υπάρχει λιγότερος ήλιος ή και γενικά σε μέρη με λίγο ήλιο, δημιουργείται μία καταθλιπτική διάθεση.

αιτίες κατάθλιψης
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ήλιος μας παρέχει άφθονη βιταμίνη D όπως επίσης συμβάλλει στην απελευθέρωση πολλών χημικών ουσιών στο σώμα μας. Όλα αυτά που μας προσφέρει άμεσα ή έμμεσα ο ήλιος, γίνονται αιτία στο να έχουμε καλή διάθεση και ψυχολογική ισορροπία στον οργανισμό μας.

Αντίστοιχα άνθρωποι οι οποίοι δεν έρχονται ιδιαίτερα σε επαφή μαζί του επειδή για παράδειγμα αναλώνουν όλον τους τον χρόνο σε κλειστούς χώρους, είναι πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη.

Επίσης, ένας ακόμη σύμμαχος εναντίον της κατάθλιψης, είναι η γυμναστική ή απλά το περπάτημα! Η γυμναστική ή οι συχνές βόλτες με τα πόδια, επηρεάζουν θετικά τη χημεία του σώματός μας, πόσο μάλλον όταν γίνονται κυρίως στη φύση!

Αντίστοιχα πράγματα συμβαίνουν και με σπορ κυρίως τα ομαδικά, που ερχόμαστε σε επαφή και με άλλους ανθρώπους και παράλληλα γυμναζόμαστε.

καταπολέμηση κατάθλιψηςΤέλος, ένα ακόμη πολύ σημαντικό πράγμα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης είναι να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν:

να φάμε ένα ωραίο φαγητό, να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα, να ακούσουμε τα αγαπημένα μας τραγούδια στη διαπασών, να χορέψουμε, να κάνουμε τρέλες (στις Σεΐχέλες!) κλπ κλπ.

Στο επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε εκτενώς με τα φαγητά, τη διατροφή και τις τροφές που καταπολεμούν την κατάθλιψη.

Διαβάστε στη συνέχεια Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό


Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν είμαι ευτυχισμένος/η τα Χριστούγεννα;!
Χριστούγεννα κατάθλιψη
Αλήθεια, γιατί μερικοί από εμάς, δεν είμαστε ευτυχισμένοι τα Χριστούγεννα και νιώθουμε δυστυχισμένοι; Γιατί κάποιοι νιώθουν κατάθλιψη; Ας δούμε!
Τι διαφορά έχει η κατάθλιψη από τη μανιοκατάθλιψη;
κατάθλιψη vs μανιοκατάθλιψη
Αν και σε πολλούς από εμάς ακούγεται σχεδόν το ίδιο, παρόλα αυτά δεν είναι! Η μανιοκατάθλιψη μάλιστα έχει συμπτώματα ...εντελώς κουφά! Δείτε!
Πως να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας!
ποιότητα ζωής
Δείτε κάποια κολπάκια, για να διώξετε τη μιζέρια - τη μελαγχολία και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας! Τι μπορείτε να κάνετε; Ας δούμε!
Πως να φτιάξετε τη ζωή σας & να γίνετε πιο ευτυχισμένοι!
καλύτερη ζωή
Δείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για καλύτερη ζωή, πιο ποιοτική, να διώξετε τη μιζέρια και τη μελαγχολία και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι
Χώρισα! Τώρα τι κάνουμε; Πως να χειριστώ τον χωρισμό;
χωρισμός
Χωρίσατε με το αγόρι - κορίτσι σας; Δεν ξέρετε πως να χειριστείτε το χωρισμό σας και βρίσκεστε σε μια γενική σύγχυση; Δείτε τι να κάνετε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Κατάθλιψη Μέρος 1ο: τι είναι, αιτίες και καταπολέμηση
Kατηγορία: Υγεία
Tags: κατάθλιψηψυχολογίαεγκέφαλοςμελαγχολίαδιατροφή
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το deja vu και γιατί συμβαίνει;
deja vu
Όλοι μας το έχουμε βιώσει λίγο ως πολύ το deja vu... Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και γιατί μας συμβαίνει; Είναι θαύμα ή μήπως κάτι άλλο;

Γιατί εμείς οι άνθρωποι κλαίμε; Τι είναι τα δάκρυα;
κλάμα
Αλήθεια, γιατί κλαίμε; Τι μας συμβαίνει; Τι είναι τα δάκρυα και γιατί παράγονται; Δείτε εδώ όλες τις σχετικές πληροφορίες για το κλάμα και τα δάκρυα.

Πως να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση
απόκτηση αυτοπεποίθησης
Δείτε εδώ κάποια πραγματάκια που θα σας βοηθήσουν να αποκτήστε αυτοπεποίθηση. Σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους βασικούς κανόνες.

Πως να φτιάξετε τη ζωή σας & να γίνετε πιο ευτυχισμένοι!
καλύτερη ζωή
Δείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για καλύτερη ζωή, πιο ποιοτική, να διώξετε τη μιζέρια και τη μελαγχολία και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι

Πως να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας!
ποιότητα ζωής
Δείτε κάποια κολπάκια, για να διώξετε τη μιζέρια - τη μελαγχολία και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας! Τι μπορείτε να κάνετε; Ας δούμε!

Πως να αποβάλλετε το στρες
διώξιμο στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.

Τι είναι το υποσυνείδητο και πως μας επηρεάζει;
Τι είναι υποσυνείδητο και ασυνείδητο
Τι είναι το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο, πως μπορούμε να τα κατανοήσουμε και να τα ανασύρουμε στην επιφάνεια; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Στρες και άγχος: τι διαφορά έχουν;
διαφορά στρες - άγχος
Αλήθεια, εσείς σκεφτήκατε ποτέ τι διαφορά έχει το στρες με το άγχος; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τη διαφορά στρες-άγχους απλά και κατανοητά!

Πως είναι να ζεις στη ξενιτιά;
η ζωή στην ξενιτιά
Πρόκειται να ακολουθήσετε το δρόμο της ξενιτιάς και αναρωτιέστε πως είναι; Ας δούμε εδώ μία γεύση από κάποιον που ξεκίνησε να τη ζει...

9 τρόποι για να βελτιώσετε τη ζωή σας!
βελτίωση ζωής
Δείτε εδώ κάποιες υπέροχες συμβουλές για να βελτιώσετε, να κάνετε καλύτερη και να αλλάξετε τη ζωή σας! Μην απελπίζεστε, υπάρχει πάντα ελπίδα!

Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό
κατάθλιψη και φαγητό
Πως η διατροφή και το φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης; Ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε;

Τι είναι η ενσυναίσθηση;
Παράγοντες ενσυναίσθησης
Τι είναι αυτή η περιβόητη ενσυναίσθηση για την οποία γίνεται τόσος λόγος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί, απλά και κατανοητά!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ