coolweb


Τι είναι το υποσυνείδητο και πως μας επηρεάζει;

Τι είναι υποσυνείδητο και ασυνείδητο

Διαβάστηκε: 39.330 φορές
Τι είναι το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο, πως μπορούμε να τα κατανοήσουμε και να τα ανασύρουμε στην επιφάνεια; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ορισμένες φορές μπορεί ακόμα και εμείς οι ίδιοι να προκαλούμε την τύχη μας; Αυτό ορισμένοι το ονομάζουν "μοίρα" ή "πεπρωμένο", άλλοι "γρουσουζιά" και κάποιοι, λιγότεροι ίσως, "προκατάληψη".

Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί έχουν μία ερμηνεία, η οποία κυρίως βασίζεται σε ήθη και έθιμα αλλά και στην ανάγκη μας να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα.

Σκοντάφτουν όμως σε ένα κενό. Ποιο είναι αυτό; Δε βασίζονται σε καμία απολύτως θεωρία ή υπο-θεωρία ή ακόμα και υπόθεση καμίας επιστήμης.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με τις παραπάνω αβάσιμες εικασίες, υπάρχει μία κυρίαρχη θεωρητική προσέγγιση του κλάδου της ψυχολογίας, η λεγόμενη ψυχαναλυτική θεωρία, η οποία υποστηρίζει ότι "τίποτα δεν είναι τυχαίο".

Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι "ξεχάσαμε" να πάμε σε ένα ραντεβού που είχαμε. Η αλήθεια μπορεί να είναι ότι θέλαμε να το αποφύγουμε καθότι μας άγχωνε ιδιαίτερα η αντιμετώπιση του.

μνήμη και υποσυνείδητο
Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι κάποιες φορές "μπερδευόμαστε" και καλούμε κάποιο οικείο μας πρόσωπο με άλλο όνομα και όχι με το δικό του.

Εδώ μία απλοϊκή υπόθεση που μπορεί να κάνει κανείς είναι ότι μία συγκεκριμένη του φράση ή ένας συγκεκριμένος του μορφασμός μας θυμίζει κάποιον άλλον ή ακόμα και ότι θα θέλαμε εκείνη τη στιγμή να είχαμε κάποιον άλλο απέναντι μας στη θέση αυτού που πράγματι έχουμε.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μεταξύ συντρόφων ο ένας ονοματίζει τον άλλον διαφορετικά ακόμα και πάνω σε ιδιαίτερες στιγμές, κάτι που μπορεί να αποτελέσει ακόμα και αιτία χωρισμού!

Πως δένουν όμως όλα αυτά με το υποσυνείδητο; Ας δούμε!


Τι είναι το υποσυνείδητο και ποια άλλα επίπεδα συνείδησης υπάρχουν;

Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει στον περίπλοκο ανθρώπινο νου, σύμφωνα με την ψυχανάλυση και άλλες μετα-ψυχαναλυτικές θεωρίες.

Σύμφωνα με την ψυχανάλυση, διακρίνονται τρία επίπεδα συνείδησης, τα οποία είναι: το συνειδητό, το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο.

Ως συνειδητό εννοείται οτιδήποτε βρίσκεται στη συνείδηση μας ή μπορεί να βρεθεί σε αυτή ανά πάσα στιγμή.

Από την άλλη το υποσυνείδητο περιέχει οτιδήποτε βρίσκεται κοντά στη συνείδηση και θα μπορούσε να αναδυθεί στον χώρο του συνειδητού. Για παράδειγμα μπορεί να είναι κάποιες σκέψεις ή συναισθήματα που κρατάμε μέσα μας, κάποιες αναμνήσεις μας κλπ.

πως λειτουργεί το υποσυνείδητο
Οτιδήποτε βρίσκεται στο υποσυνείδητό μας μπορεί, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις να ανέβει στο συνειδητό, έπειτα από δική μας προσπάθεια.

Τέλος, το ασυνείδητο περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι σχεδόν αδύνατο να ανασυρθούν στη συνείδηση μας ή μπορούν μόνο κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις (όνειρα, φάρμακα κλπ).

Αυτό συμβαίνει γιατί ουσιαστικά ότι βρίσκεται στο χώρο του ασυνείδητου, βρίσκεται εκεί γιατί λογοκρίνεται από την συνείδηση μας.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το συνειδητό και το υποσυνείδητο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ενώ αντίθετα το ασυνείδητο είναι ο μεγάλος όγκος που βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα.

υποσυνείδητο παγόβουνο
Πως να ανασύρουμε το υποσυνείδητο στην επιφάνεια

Όπως καταλαβαίνετε, αν μπορούσε ο ανθρώπινος νους να φέρει στη συνείδηση τόσο τις υποσυνείδητες όσο και τις ασυνείδητες σκέψεις ή στοιχεία, θα ένιωθε παντοδύναμος.

Θα μπορούσε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι ακριβώς κάνει, αλλά και το λόγο για τον οποίο το κάνει. Ταυτόχρονα όμως ίσως δεν κατάφερνε να αντέξει τόση λογική.

Κάποιες φορές δεν «πρέπει» να γνωρίζουμε γιατί απλά δεν αντέχουμε την αλήθεια μας ή τουλάχιστον όχι ακόμα.


Κι αν κάποια στιγμή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη αλήθεια, τότε από μόνη της «μαγικά» θα έρθει στην επιφάνεια, θα μεταπηδήσει δηλαδή από το υποσυνείδητο ή ακόμα και από το ασυνείδητο στο συνειδητό.

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να επισπεύσουμε την παραπάνω διαδικασία είναι να το δουλέψουμε μέσω θεραπειών (ψυχοθεραπείες) που στόχο έχουν να μας βοηθήσουν να έρθουμε πιο κοντά στην αλήθεια μας.

Αυτή που μόνο εμείς είμαστε σε θέση να ανακαλύψουμε και να διερευνήσουμε, να αποδεχτούμε και να τροποποιήσουμε τα "άρρωστα" της κομμάτια.

Γιατί η αλήθεια μας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παζλ άπειρων κομματιών, τόσων που αναγκαστικά κάποια καλύπτουν κάποια άλλα και δεν αφήνουν να δεις τι υπάρχει πιο βαθιά.

Αυτό γίνεται μέσω χρήσης πολλών τεχνικών, όπως είναι η άνευ όρων αποδοχή και η ενσυναίσθηση .

Φρόιντ πούρο
Για αυτό, την επόμενη φορά που θα "ξεχάσετε" κάτι, "μπερδέψετε" κάτι ή πείτε κάτι "κατά λάθος", ξανασκεφτείτε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, εκτός από εκείνες τις ελάχιστες φορές που, ακόμα και ο Ζίγκμουντ Φρόιντ, ο πατέρας της ψυχανάλυσης, παραδέχεται ότι "ένα πούρο, είναι απλά ένα πούρο".

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά την Antonella για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.


Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι η ενσυναίσθηση;


Σχετικά άρθρα

Τι διαφορά έχει η κατάθλιψη από τη μανιοκατάθλιψη;
κατάθλιψη vs μανιοκατάθλιψη
Αν και σε πολλούς από εμάς ακούγεται σχεδόν το ίδιο, παρόλα αυτά δεν είναι! Η μανιοκατάθλιψη μάλιστα έχει συμπτώματα ...εντελώς κουφά! Δείτε!
Συμβουλές για ευτυχισμένη ζωή
Τι να κάνεις για να είσαι ευτυχισμένος
Η ευτυχία μας είναι πολύ σημαντική. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτή; Ας δούμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στο άρθρο που ακολουθεί.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι το υποσυνείδητο και πως μας επηρεάζει;
Kατηγορία: Υγεία
Tags: ψυχολογίαυποσυνείδητοασυνείδητοψυχχανάλυσησκέψησυναισθήματα
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το deja vu και γιατί συμβαίνει;
deja vu
Όλοι μας το έχουμε βιώσει λίγο ως πολύ το deja vu... Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και γιατί μας συμβαίνει; Είναι θαύμα ή μήπως κάτι άλλο;

Γιατί εμείς οι άνθρωποι κλαίμε; Τι είναι τα δάκρυα;
κλάμα
Αλήθεια, γιατί κλαίμε; Τι μας συμβαίνει; Τι είναι τα δάκρυα και γιατί παράγονται; Δείτε εδώ όλες τις σχετικές πληροφορίες για το κλάμα και τα δάκρυα.

Πως να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση
απόκτηση αυτοπεποίθησης
Δείτε εδώ κάποια πραγματάκια που θα σας βοηθήσουν να αποκτήστε αυτοπεποίθηση. Σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους βασικούς κανόνες.

Πως να φτιάξετε τη ζωή σας & να γίνετε πιο ευτυχισμένοι!
καλύτερη ζωή
Δείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για καλύτερη ζωή, πιο ποιοτική, να διώξετε τη μιζέρια και τη μελαγχολία και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι

Πως να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας!
ποιότητα ζωής
Δείτε κάποια κολπάκια, για να διώξετε τη μιζέρια - τη μελαγχολία και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας! Τι μπορείτε να κάνετε; Ας δούμε!

Πως να αποβάλλετε το στρες
διώξιμο στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.

Στρες και άγχος: τι διαφορά έχουν;
διαφορά στρες - άγχος
Αλήθεια, εσείς σκεφτήκατε ποτέ τι διαφορά έχει το στρες με το άγχος; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τη διαφορά στρες-άγχους απλά και κατανοητά!

Πως είναι να ζεις στη ξενιτιά;
η ζωή στην ξενιτιά
Πρόκειται να ακολουθήσετε το δρόμο της ξενιτιάς και αναρωτιέστε πως είναι; Ας δούμε εδώ μία γεύση από κάποιον που ξεκίνησε να τη ζει...

9 τρόποι για να βελτιώσετε τη ζωή σας!
βελτίωση ζωής
Δείτε εδώ κάποιες υπέροχες συμβουλές για να βελτιώσετε, να κάνετε καλύτερη και να αλλάξετε τη ζωή σας! Μην απελπίζεστε, υπάρχει πάντα ελπίδα!

Κατάθλιψη Μέρος 1ο: τι είναι, αιτίες και καταπολέμηση
κατάθλιψη
Τι είναι η κατάθλιψη σε γενικές γραμμές και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε; Αιτίες; Γιατί μας συμβαίνει και τι είναι καλό να κάνουμε;

Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό
κατάθλιψη και φαγητό
Πως η διατροφή και το φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης; Ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε;

Τι είναι η ενσυναίσθηση;
Παράγοντες ενσυναίσθησης
Τι είναι αυτή η περιβόητη ενσυναίσθηση για την οποία γίνεται τόσος λόγος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί, απλά και κατανοητά!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ