Οι
υπέρυθρες ακτίνες χρησιμοποιούνται ευρέως, με χαρακτηριστικότατο παράδειγμα που γνωρίζουμε όλοι μας, το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης.
Όταν πατάμε ένα κουμπί, βλέπουμε μπροστά το λαμπάκι να είναι μόνιμα σβησμένο, να μην ανάβει. Στην ουσία όμως, όταν πατήσαμε το κουμπί, το λαμπάκι "άναψε" και έστειλε ένα σήμα στον δέκτη της τηλεόρασης με υπέρυθρες.
Λίγα λόγια για την υπέρυθρη ακτινοβολία
Το φάσμα του φωτός που βλέπουμε αποτελείται από χρώματα, με πρώτο το ιώδες και τελευταίο το κόκκινο (ερυθρό).
Λίγο πάνω από αυτό το φάσμα του φωτός και για την ακρίβεια λίγο πάνω από το ιώδες, υπάρχει η
υπεριώδης ακτινοβολία. Ιδού και το όνομα: υπερ-ιώδες.
Αντίστοιχα, από κάτω από το ερυθρό, είναι οι
υπέρυθρες, κι έτσι προέκυψε και η ονομασία αυτή: υπο-ερυθρές = υπέρυθρες.
Ενώ οι υπεριώδεις ακτίνες έχουν μικρά μήκη κύματος (άρα είναι και επικίνδυνες για τον οργανισμό μας), οι υπέρυθρες αντίθετα, έχουν μεγάλα μήκη κύματος και είναι αβλαβείς ακτίνες.
Γιατί είναι αόρατες οι υπέρυθρες ακτίνες;
Στην ουσία δεν είναι αόρατες (κάποια ζώα μπορούνε να τις δούνε τις υπέρυθρες όπως πχ τα χρυσόψαρα), απλά έχει να κάνει με την όραση του ανθρώπου.
Ο άνθρωπος είναι ικανός να δει μόνο ένα συγκεκριμένο φάσμα χρωμάτων, αυτό που προβάλλεται στην εικόνα πιο πάνω. Από κει και πέρα, τίποτα!
Η κατασκευή του ματιού του είναι τέτοια, που δεν του επιτρέπει να δει άλλα "χρώματα" πέραν αυτών του φάσματος.
Και επειδή πολύ απλά η
υπέρυθρη ακτινοβολία είναι εκτός φάσματος, δεν μπορεί να την δει!
Βέβαια υπάρχει ένας τρόπος να την δείτε! Βάλτε τη φωτογραφική σας μηχανή ή την κάμερα του κινητού πχ μπροστά στο τηλεκοντρόλ που είναι το led υπερύθρων, πατήστε κουμπιά και ιδού! Την βλέπετε μέσω της κάμερας, δοκιμάστε το!
Διαβάστε στη συνέχεια
Βλάπτει η ακτινοβολία του Bluetooth και του WiFi;
Ποια η διαφορά του Laser με το απλό φως;
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι το διαφορετικό έχει μία ακτίνα laser σε σχέση με το απλό φως; Τι διαφορά έχουν και εκπέμπουν με διαφορετικό τρόπο;
Πως λειτουργεί το laser;
Το laser έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ πως λειτουργεί; Πως γίνεται και βγάζει μία ακτίνα η οποία δεν διαχέεται;! Δείτε!
Τι είναι η θέρμανση με ακτινοβολία; Βλάπτει;
Την έχουμε ακουστά όλοι μας. Είναι ένας καινούριος τύπος θέρμανσης ο οποίος ίσως λιγάκι μας φοβίζει. Ας δούμε όμως τι είναι στην πραγματικότητα και αν βλάπτει!
Πλεονεκτήματα θέρμανσης με ακτινοβολία!
Ας εξερευνήσουμε σε αυτό το άρθρο τι πλεονεκτήματα μας παρέχει αυτού του τύπου θέρμανσης στο σπίτι, ώστε να ξέρουμε αν θα την προτιμήσουμε!
Πως λειτουργεί ο πυκνωτής;
Βλέπουμε σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρικά κυκλώματα διάφορους πυκνωτές. Πως όμως λειτουργούν; Τι κάνουν και πως επηρεάζουν το κύκλωμα; Ας δούμε!