Στη φύση τίποτε δεν είναι τυχαίο. Και πως να ήταν άλλωστε... Πολλές φορές λοιπόν παρατηρώντας την μας γεννιούνται κάποιες απορίες. Όπως π.χ. γιατί δεν υπάρχουν
μπλε φαγητά;
Αν έχετε προσέξει δεν υπάρχουν φαγώσιμα ευρείας κατανάλωσης με μπλε χρώμα. Μόνο κάποια κοντινά, μάλλον μωβ, όπως τα δαμάσκηνα, τα μούρα, οι μελιτζάνες ή το μωβ λάχανο.
Ακόμη και το blue cheese (είδος ροκφόρ) δεν είναι από φυσικού του μπλε παρά μόνο μετά την ζύμωση με ένα είδος μύκητα.
Στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο κάποια
σπάνια είδη μπλε πατάτας, ψαριών και θαλασσινών.
Γιατί όμως δεν υπάρχουν μπλε φαγώσιμα; Επειδή ουσιαστικά μπήκαν στο περιθώριο μέσω της διαδικασίας της φυσικής επιλογής (θεωρία της εξέλιξης).
Δηλαδή απλούστατα οι άνθρωποι και τα ζώα στην πάροδο του χρόνου δεν προτιμούσαν τροφές μπλε χρώματος με αποτέλεσμα αυτές να εκλείψουν!
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί έχουμε αυτή την απέχθεια στο μπλε χρώμα όταν πρόκειται για φαγητό;
Γιατί δεν υπάρχουν μπλε φαγητά;
Η απάντηση βρίσκεται πολλά χρόνια πίσω όταν ακόμη ο άνθρωπος βασιζόταν στα ένστικτά του. Άλλωστε τα ζώα αυτό συνεχίζουν να κάνουν.
Έτσι, λοιπόν, το ένστικτο έλεγε ότι μια μπλε τροφή είναι στη καλύτερη περίπτωση χαλασμένη (π.χ. μουχλιασμένη) ή ακόμη χειρότερα δηλητηριώδης/δηλητηριασμένη. Έτσι απέφευγαν να την καταναλώσουν!
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η φύση να πάψει να παράγει μπλε τροφές!
Άλλωστε το χρώμα των τροφών παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή τους. Κάποια χρώματα χαίρουν μεγαλύτερης προτίμησης από άλλα. Στην κορυφή είναι το
κόκκινο, το κίτρινο και το καφέ.
Όλα αυτά φυσικά τεκμηριώνονται και επιστημονικά. Σε μελέτες που έχουν γίνει έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν τι τρώνε (άρα και το χρώμα), καθώς δίσταζαν να φάνε στο σκοτάδι ή δεν απολάμβαναν τόσο πολύ το φαγητό τους.
Επίσης παρατηρήθηκε ότι ο ίδιος ο εγκέφαλος μας απορρίπτει το μπλε όταν πρόκειται για φαγητό!
Για αυτό το λόγο, ειδικοί συμβουλεύουν αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος να βάλουν λίγο μπλε στη ζωή τους, και δη στην κουζίνα τους (π.χ. να τρώνε σε μπλε πιάτα).
Οπότε, τελικά εκτός από το
κρύο, αδυνατίζει και το μπλε! :)
Διαβάστε στη συνέχεια
Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό
Ποιες τροφές βοηθάνε να έχουμε υγιή και λαμπερά μαλλιά;
Πολύς λόγος γίνεται καθημερινά για την σημασία της υγιεινής διατροφής στη ζωή μας. Μπορεί όμως η σωστή διατροφή να βοηθήσει και τα μαλλιά μας; Ας δούμε!
Αλάτι στο φαγητό: επικίνδυνο ή απαραίτητο; Που βλάπτει;
Είναι απαραίτητο το αλάτι για τον οργανισμό μας ή μήπως είναι επικίνδυνο; Τι θα πρέπει να προσέχουμε για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα και που βλάπτει; Ας δούμε!
Γιατί διψάμε με το αλάτι;
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί διψάμε με το αλάτι; Τι συμβαίνει όταν τρώμε κάτι αλμυρό και θέλουμε να κατεβάσουμε ένα σκασμό νερό;! Ας δούμε!
Γιατί όταν κόψουμε ένα μήλο γίνεται καφέ μετά από λίγη ώρα;
Παρατηρούμε πως όταν κόψουμε ένα μήλο, το από μέσα του γίνεται καφέ μετά από λίγη ώρα. Αλήθεια, γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε!
Συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή! Μέρος 1ο
Δείτε σε αυτό το άρθρο μερικές ωραίες συμβουλές και κάποια κολπάκια για το πως να κάνετε μια πιο υγιεινή διατροφή, θα σας βοηθήσει αρκετά!