Η δίψα στον οργανισμό μας ελέγχεται από πολλά διαφορετικά σημάδια - από διάφορους μηχανισμούς.
Όταν καταναλώνουμε κάποιο γλυκό που περιέχει πολύ
ζάχαρη (ή αντίστοιχα και γλυκαντικές ουσίες), τότε αργά ή γρήγορα,
διψάμε.
Γενικά να ξέρετε, ότι μία αιτία που μας κάνει να διψάμε είναι και η αυξημένη συγκεντρωση κάποιας μεγάλης ποσότητας κάποιων ουσιών στο αίμα.
Βέβαια, το φαινόμενο της
δίψας, δεν οφείλεται μόνο σε αυτό, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε συνδυασμό παραγόντων και καταστάσεων που συμβαίνουν στον οργανισμό μας.
Όταν καταναλώνετε ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες ή κάποιο άλλο είδος υδατανθράκων, αυξάνονται στο αίμα σας τα επίπεδα της γλυκόζης.
Αν αυξηθούνε κατά πολύ τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα εξαιτίας της
ζάχαρης, τότε οι μηχανισμοί που μας κάνουνε να διψάμε, ενεργοποιούνται.
Γιατί μας διψάει η ζάχαρη;
Η
γλυκόζη, για να διασπαστεί, χρειάζεται νερό το οποίο αντλείται από τα κύτταρα του οργανισμού μας. Τα κύτταρα αυτά όμως σιγά σιγά έχουνε έλλειψη νερού, με αποτέλεσμα να στέλνουν κάποια χημικά σήματα στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μας κάνει να διψάμε.
Τα κύτταρα το χρειάζονται το νερό που απέβαλλαν για να λειτουργήσουν. Έτσι, θα πρέπει να το αναπληρώσουνε. Αυτό θα γίνει όταν καταναλώσουμε νερό.
Γι’ αυτό λοιπόν διψάμε αν καταναλώσουμε ζάχαρη!
Διαβάστε στη συνέχεια
Γιατί η επιφάνεια της σοκολάτας ασπρίζει καμιά φορά;
Γιατί διψάμε με το αλάτι;
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί διψάμε με το αλάτι; Τι συμβαίνει όταν τρώμε κάτι αλμυρό και θέλουμε να κατεβάσουμε ένα σκασμό νερό;! Ας δούμε!
Που κάνει καλό η σοκολάτα και που μας βλάπτει;
Η σοκολάτα είναι μια γλυκιά απόλαυση που σχεδόν κανένας δεν θέλει να αποχωριστεί κατά βάθος. Πού όμως μας κάνει καλό και που μας βλάπτει;
Τι είναι η μπουγάτσα στην ουσία και ποια η προέλευση της;
Ας ξεκαθαρίσουμε εδώ τι τελικά είναι η μπουγάτσα. Τι το ιδιαίτερο έχει και διαφέρει από τις άλλες πίτες; Ποια είναι η προέλευσή της; Ας δούμε!
Γιατί διψάμε μετά τη γυμναστική;
Κάνοντας γυμναστική, είτε κατά τη διάρκεια, είτε μετά, διψάμε. Όμως αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί διψάμε μετά τη γυμναστική ή κατά τη διάρκεια; Τι συνέβει;
Ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες; Τι είναι καλύτερο;
Μιας και ακούγονται διάφορα για τις γλυκαντικές ουσίες, είναι καλό τελικά να τις προτιμάμε ή όχι σε σχέση με τη ζάχαρη; Ας ρίξουμε λίγο φως.