coolweb


Ηλιακός θερμοσίφωνας: πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα

Συμφέρει να βάλω ηλιακό θερμοσίφωνα

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια "έξυπνη" συσκευή η οποία εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια για να ζεστάνει το νερό στο σπίτι μας. Στην ουσία πρόκειται για το πρώτο φωτοβολταϊκό, μιας και η αρχή λειτουργίας του είναι ακριβώς η ίδια.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι πιο δημοφιλείς σε περιοχές μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως για παράδειγμα η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου, η Αθήνα κλπ. Γενικά στη χώρα μας οι μέρες ηλιοφάνειας είναι τόσες πολλές, που στην ουσία μπορούμε να "εκμεταλλευτούμε" τον ηλιακό μας σχεδόν όλο τον χρόνο.

 να βάλω ηλιακό θερμοσίφωνα; με συμφέρει;
Σίγουρα τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι πολλά και σημαντικά. Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα όμως, έτσι κι εδώ είναι φυσικό να υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα.

Επομένως, παρακάτω θα προσπαθήσουμε να δούμε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες σχετικά με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και φυσικά κάποιες χρήσιμες συμβουλές αγοράς, αν σκοπεύετε να προβείτε στη συγκεκριμένη επένδυση.

Η διάρθρωση του άρθρου που ακολουθεί έχει ως εξής:

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ηλιακού θερμοσίφωνα

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ηλιακού θερμοσίφωνα

Αξίζει η αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα;

Τι ηλιακό θερμοσίφωνα να αγοράσω;

Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά για να απαντήσουμε και στο μεγάλο ερώτημα: Να βάλω ηλιακό θερμοσίφωνα; Αξίζει;

Πλεονεκτήματα ηλιακού θερμοσίφωνα


Τα πιο βασικά πλεονεκτήματα της εγκατάστασης ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, δεδομένου βέβαια ότι επιλέξαμε μια καλής ποιότητας συσκευή, είναι πολλά και σημαντικά. Ας τα δούμε παρακάτω απλά και κατανοητά.

Σας βοηθάει να κάνετε σημαντική οικονομία


Η εγκατάσταση και χρήση ηλιακού για παροχή ζεστού νερού χρήσης μας εξοικονομεί αρκετά χρήματα από τον λογαριασμό του ρεύματος, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να ανάβουμε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα παρά μόνο λίγες μέρες τον χρόνο (παρατεταμένη συννεφιά, κακοκαιρία κλπ).

Υπολογίζεται ότι η μείωση του κόστους θέρμανσης του ζεστού νερού μπορεί να φτάσει μέχρι και το 80%.

Σας προσφέρει ευκολία και άνεση


Εκτός από την οικονομία, ένας σημαντικός παράγοντας για να βάλουμε ηλιακό στο σπίτι μας είναι και η άνεση. Σκεφτείτε ότι πολύ απλά και χωρίς να κάνετε τίποτα απολύτως ανοίγετε την βρύση σας και τρέχει καυτό νερό. Φοβερή ευκολία!

Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά είναι πολύ σημαντικό και σας γλιτώνει πάρα πολύ χρόνο. Σκεφτείτε ότι για να κάνετε ένα μπάνιο πρέπει να ανάψετε τον θερμοσίφωνα και να περιμένετε και κανένα μισάωρο να ζεσταθεί.

Αλλά φυσικά δεν είναι μόνο το μπάνιο. Το ζεστό νερό χρειάζεται παντού! Και για να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι θα το χρειαστείτε και στο πλύσιμο των πιάτων, και σε μια γενική καθαριότητα κλπ.

 και το κομμάτι της ευκολίας που παρέχει το ζεστό νερό είναι σημαντικό
Επομένως το κομμάτι της άνεσης, δηλαδή της άμεσης πρόσβασης σε ζεστό νερό χρήσης είναι πολύ σημαντικό.

Χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση


Η συντήρηση που χρειάζεται ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι πραγματικά υποτυπώδης. Συνήθως αρκεί μια επίσκεψη ενός τεχνικού, συνήθως υδραυλικού κάθε κάποια χρόνια για να ελέγξει τυχόν φθορές σε ελαστικά μέρη, σωληνώσεις κλπ.

 κάθε τρία με τέσσερα χρόνια θα φωνάζετε τον τεχνικό για τη συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα
Σημειώστε εδώ ότι η συντήρηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα κοστίζει ελάχιστα χρήματα.

Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής


Ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας διαθέτει περίπου 15 χρόνια ζωής αν χρησιμοποιείται σωστά και γίνεται και κάποια υποτυπώδης συντήρηση (δεν χρειάζεται κάθε χρόνο).

Κάνετε πολύ γρήγορα απόσβεση


Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια επένδυση για ένα σπίτι. Και όπως κάθε επένδυση για να δούμε αν είναι συμφέρουσα, πρέπει να δούμε πόσο γρήγορα θα "βγάλει" τα χρήματα που ξοδέψαμε για να την κάνουμε. Υπολογίζεται ότι μια τετραμελής οικογένεια θα κάνει απόσβεση του ηλιακού της σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος


Δεδομένου ότι οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούν αποκλειστικά την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνουν το νερό που φτάνει στο σπίτι μας, αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται χρήση άλλων καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ξύλα, κλπ).

 με την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα συμβάλλετε  και στην προστασία του περιβάλλοντος
Συνεπώς μειώνεται σημαντικά η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών ουσιών από την καύση των συμβατικών καυσίμων και άρα προστατεύουμε το περιβάλλον.

Μειονεκτήματα του ηλιακού θερμοσίφωνα


Παρά τα τόσα πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα τους, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες δεν παύουν να έχουν και ορισμένα μειονεκτήματα. Ας τα δούμε λοιπόν.

Χαλάνε την εικόνα του κτιρίου


Ένα σημαντικό μειονέκτημα μιας εγκατάστασης ενός ηλιακού θερμοσίφωνα στην οροφή ενός σπιτιού ή μιας πολυκατοικίας θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το αισθητικό κομμάτι. Στην ουσία πρόκειται για αρχιτεκτονική αλλοίωση, μιας και αλλάζει και μάλιστα προς το χειρότερο το αρχικό σχέδιο του σπιτιού.

 οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αν δεν τοποθετηθούν σωστά χαλάνε την αρχιτεκτονική εικόνα του κτιρίου
Το καλό είναι ότι στις μέρες μας υπάρχουν τρόποι, αν τοποθετηθεί σωστά ο ηλιακός, η αλλοίωση και η αισθητική παρέμβαση που προκαλεί να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη ή ακόμη και μηδενική.

Έχουν υψηλό κόστος αρχικής επένδυσης (αγορά και εγκατάσταση)


Ένα ακόμη σημαντικό μειονέκτημα είναι το αρχικό κόστος που καλούμαστε να πληρώσουμε για να βάλουμε ηλιακό. Η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα 150 λίτρων (για μια τετραμελή οικογένεια) μαζί με την εγκατάση μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 1000 ευρώ.

Κι αν όπως είπαμε πιο πάνω, το κόστος αυτό θα το αποσβέσουμε σε περίπου 4 χρόνια, ενώ ο ηλιακός μας θα δουλεύει για σχεδόν 15 χρόνια, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν όλοι να διαθέσουν το ποσό αυτό για να αποκτήσουν ηλιακό.

Φυσικά υπάρχουν και πιο φθηνές λύσεις, οι οποίες είναι σχετικά αξιόπιστες. Επίσης, για να είμαστε δίκαιοι, το κόστος αγοράς και εγκατάστασης ενός ηλιακού θερμοσίφωνα υψηλής ποιότητας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να βάλω ηλιακό;


Όμως ποιο είναι το γενικό συμπέρασμα από όλα αυτά; Καλά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Τελικά αξίζει να επενδύσει κανείς στην αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα ή μήπως όχι;

Σύμφωνα με όσα αναφέραμε πιο πάνω, δηλαδή την μεγάλη διάρκεια ζωής των συσκευών αυτών, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές τους σε σχέση με παλιότερα, αλλά και κυρίως τη γρήγορη απόσβεση, η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι.

Και αν συνυπολογίσει κανείς και τη σημαντική οικονομία που θα επιτύχει, αλλά και την άνεση που θα προσφέρει η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα στο σύγχρονο σπίτι, τότε αξίζει και με το παραπάνω.

Αρκεί φυσικά να έχει κανείς και τα χρήματα για την αρχική αγορά, αν και ευτυχώς κάποιες επιχειρήσεις κάνουν και σημαντικές ευκολίες πληρωμής.

Τι ηλιακό θερμοσίφωνα να πάρω;


Παρακάτω θα σας δώσουμε ορισμένες χρήσιμες αλλά και κατατοπιστικές πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα.

Γενικά η αγορά ηλιακού, και πιο συγκεκριμένα η κατάλληλη επιλογή του, εξαρτάται από διάφορες παράγοντες. Ας τους δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά παρακάτω:

Το μέγεθος (χωρητικότητα) του ηλιακού θερμοσίφωνα


Πιο συγκεκριμένα, το κριτήριο αυτό αφορά στο μέγεθος του δοχείου του νερού, δηλαδή στη χωρητικότητα του ντεπόζιτου του θερμοσίφωνα. Για να αποφασίσουμε το κατάλληλο μέγεθος, αυτό που πρέπει να αποφασίσουμε πρώτα είναι η χρήση που σκοπεύουμε να κάνουμε με τον ηλιακό.

Φυσικά κοιτάμε περισσότερο την κατανάλωση που κάνουμε τον χειμώνα, μιας και τότε η ηλιοφάνεια είναι μειωμένη. Συγκεκριμένα κοιτάζουμε την κατανάλωση κατά άτομο, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις χρήσεις (μπάνιο, πλύσιμο πιάτων, ρούχων κλπ).

 το μέγεθος μετράει και στον ηλιακό θερμοσίφωνα
Για παράδειγμα αν πρόκειται για μια γκαρσονιέρα που θα μένει κατά κύριο λόγο ένα άτομο ή το πολύ ένα ζευγάρι, τότε ένας μικρός ηλιακός θερμοσίφωνας χωρητικότητας 80 ή το πολύ 100 λίτρων είναι αρκετός.

Αντίστοιχα μια τετραμελής οικογένεια, η οποία δεν έχει τρελές απαιτήσεις σε ζεστό νερό, καλύπτεται άνετα από έναν ηλιακό θερμοσίφωνα χωρητικότητας 160 λίτρων ή λίγο περισσότερο.

Το είδος του ηλιακού συλλέκτη


Ένα σημείο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αγορά του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι το είδος του συλλέκτη της ηλιακής ενέργειας. Κι αυτό γιατί υπάρχουν διάφορα είδη συλλεκτών.

Καλύτεροι από άποψη απόδοσης θεωρούνται οι συλλέκτες κενού, δηλαδή αυτοί που λειτουργούν με λυχνίες κενού καθώς πιάνουν ακόμη και το 100% της απόδοσης ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Γενικά τους προτιμάμε αν θέλουμε ζεστό νερό όλο τον χρόνο, αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε ότι έχουν και ένα βασικό μειονέκτημα που δεν είναι άλλο από το υψηλό κόστος αρχικής αγοράς τους.

 προσέξτε το είδος του ηλιακού συλλέκτη όταν πρόκειται να αγοράσετε ηλιακό θερμοσίφωνα
Πιο φθηνή λύση είναι οι επιλεκτικοί συλλέκτες που έχουν υψηλή απόδοση (άνω του 90%) ακόμη και τον χειμώνα, ενώ οι πιο απλή και φυσικά πιο οικονομική λύση περιλαμβάνει τους απλούς χάλκινους ηλιακούς συλλέκτες.

Το είδος του μπόιλερ


Εκτός από την χωρητικότητα του δοχείου νερού του ηλιακού θερμοσίφωνα και το είδος του ηλιακού συλλέκτη, μια ακόμη σημαντική παράμετρος που πρέπει να εξετάσουμε κατά την αγορά είναι και το είδος του δοχείου θέρμανσης, γνωστού και ως μπόιλερ (boiler).

Η πιο ακριβή, αλλά συνάμα και πιο ανθεκτική λύση είναι η αγορά μπόιλερ από χαλκό. Ο χαλκός είναι πολύ ανθεκτικό υλικό με υψηλή αγωγιμότητα, αλλά επειδή πρόκειται για πολύτιμο μέταλλο, η τιμή ανεβαίνει δραματικά.

 προσοχή χρειάζεται και στο είδος του μπόιλερ όταν αγοράζουμε ηλιακό
Μια εξίσου ακριβή και ανθεκτική λύση είναι και η επιλογή ανοξείδωτου δοχείου θέρμανσης. Μια inox δεξαμενή έχει εξαιρετική ανοχή και αντοχή και μάλιστα προστατεύει από τη σκουριά. Και εδώ όμως το κόστος είναι αρκετά υψηλό.

Ένα άλλο υλικό που χρησιμοποιείται συχνά είναι το γυαλί υψηλής αντοχής το οποίο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό τόσο στις μεταβολές της θερμοκρασίας, όσο και στα άλατα και την σκουριά. Μάλιστα αυτή η λύση είναι και η πιο συμφέρουσα από άποψη τιμής-απόδοσης.

Τέλος, υπάρχουν και τα λεγόμενα γαλβανιζέ boiler τα οποία είναι μεν οικονομικά, ωστόσο δεν έχουν υψηλή αντοχή στον χρόνο και δεν προστατεύουν από την σκουριά, γεγονός που μπορεί να τα καταστήσει και επικίνδυνα για την υγεία.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση είναι δική σας!

Αν το σκέφτεστε λοιπόν μην αργείτε, τρέξτε να πάρετε προσφορές! ;)Διαβάστε στη συνέχεια Οδηγός αγοράς ηλεκτρικής σκούπας: Όλες οι πληροφορίες
Σχετικά άρθρα

Μπορούν τα ηλιακά παιχνίδια να χρησιμοποιηθούν στην τάξη;
Πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ηλιακά παιχνίδια στην εκπαιδευτική διαδικασία
Οι περισσότεροι πιθανόν θα έχετε ακούσει για τα ηλιακά παιχνίδια και πιθανότατα να τα έχετε δει κάπου ή ακόμη και να έχετε παίξει με ...
Πως να κάνω οικονομία στο ρεύμα
Πως να μειώσω τον λογαριασμό του ρεύματος
Κάθε φορά που έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ, ένα μόνιμο ερώτημα εμφανίζεται. Τι είναι αυτό που κάνω τόσο λάθος και τελικά τι μπορώ να ...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Ηλιακός θερμοσίφωνας: πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα
Kατηγορία: Σπίτι
Tags: θερμοσίφωναςήλιοςεξοικονόμηση ενέργειαςνερόενέργεια
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως να ξεφορτωθείτε τις κατσαρίδες από το σπίτι!
κατσαρίδες
Θέλετε να ξεφορτωθείτε μια και καλή τις κατσαρίδες από το σπίτι; Δείτε εδώ τι μπορείτε να κάνετε ώστε να τις διώξετε και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!

Πως να ξεμυρίσετε το ψυγείο σας
μυρωδιά ψυγείου
Αν το ψυγείο σας μυρίζει και δεν φέυγει η μυρωδιά με τίποτα, τότε σε αυτό το άρθρο θα σας υποδείξουμε κάποιους τρόπους για να τις διώξετε!

Άσχημες μυρωδιές στο σπίτι;Πως να τις ξεφορτωθείτε! Μέρος 1o
άσχημες μυρωδιές
Άσχημες μυρωδιές; Μυρίζουν άσχημα τα παπούτσια σας, μυρίζει τσιγάρο το σπίτι ή το αυτοκίνητο; Μυρίζει φρεσκοβαμένο το σπίτι; Δείτε πως να τις ξεφορτωθείτε!

Πως λειτουργεί και γιατί καπνίζει το τζάκι μέσα στο σπίτι;
τζάκι
Έχετε ένα υπέροχο τζάκι στο σπίτι σας αλλά τελικά το χρησιμοποιείτε μόνο ως... διακόσμηση; Πως λειτουργεί και γιατί καπνίζει το τζάκι μέσα στο σπίτι;

Πως λειτουργεί το καζανάκι της τουαλέτας;
καζανάκι τουαλέτας
Πως λειτουργεί αυτό που έχουμε σπίτια μας: το καζανάκι της τουαλέτας; Τι συμβαίνει με το νερό, τους σωλήνες και τις βαλβίδες που έχει μέσα του;

Άσχημες μυρωδιές στο σπίτι;Πως να τις ξεφορτωθείτε! Μέρος 2o
μυρίζουν άσχημα
Στο δεύτερο μέρος συνεχίζουμε την ανάλυση για το πως να ξεφορτωθείτε άσχημες μυρωδιές και πως να μη μυρίζουν άσχημα διάφορα στο σπίτι μας!

5+1 συμβουλές για τον καθαρισμό του μπάνιου!
καθαρισμός μπάνιου
Πως να απαλλαγείτε από τον βραχνά της καθαριότητας του μπάνιου; Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί μερικές έξυπνες συμβουλές που θα σας λύσουν τα χέρια!

Πως να ξέρετε αν υπάρχει καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στον τοίχο!
καλώδια ρεύματος στον τοίχο
Θέλετε να κάνετε τρύπα στον τοίχο αλλά φοβάστε μη χτυπήσετε κάποιο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος; Δείτε τι να προσέξετε για να αποφύγετε τη ζημιά!

Πως να κάνετε το καθάρισμα του σπιτιού σας... πιο ευχάριστο!
καθάρισμα σπιτιού
Δείτε εδώ τι μπορείτε να κάνετε ώστε το καθάρισμα του σπιτιού να μην είναι ένας εφιάλτης! Μικρά και έξυπνα κολπάκια που θα σας βοηθήσουν πολύ!

Πως μπαίνουν τα κουνούπια στο σπίτι ενώ έχουμε σίτες;
κουνούπια και σίτες
Αναρωτηθήκατε πως ενώ έχουμε σίτες στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες του σπιτιού μας, καταφέρνουν να μπαίνουν τα κουνούπια μέσα; Δείτε!

Μικρά κολπάκια για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι
εξοικονόμηση ενέργειας
Δείτε πώς με μερικά κολπάκια και συμβουλές, μπορείτε εύκολα και χωρίς να στερηθείτε, να εξοικονομείτε ενέργεια, προστατεύοντας το περιβάλλον

Πως να καθαρίσω την καφετιέρα
Καθαρισμός καφετιέρας
Δείτε πως μπορείτε να καθαρίσετε την καφετιέρα σας μόνοι σας εύκολα γρήγορα και οικονομικά στο άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ