coolweb


Πως λειτουργεί το immobilizer;

Τι είναι το immobiliser

Διαβάστηκε: 46.712 φορές
Τι είναι και πως δουλεύει το immobilizer στο αυτοκίνητο; Από τι αποτελείται το συγκεκριμένο σύστημα; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Παλιότερα, τα αυτοκίνητα έπαιρναν εύκολα μπροστά με αντίγραφα κλειδιών, ή ακόμη και χωρίς κλειδί κάνοντας κάποια "μαγικά" με τα καλώδια κάτω από τη μίζα.

πως δουλεύει το immobilizerΒέβαια, εδώ και πολλά χρόνια, για την αντιμετώπιση των κλοπών, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πλέον και αυτό οφείλεται στη χρήση μιας συσκευής, το λεγόμενο immobilizer, το οποίο πλέον είναι στον στάνταρ εξοπλισμό ακόμη και στα μικρά αυτοκίνητα.

Το immobilizer (γράφεται και ως immobiliser) είναι ένα σύστημα ασφαλείας που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα.

Η λέξη είναι γαλλικής προέλευσης και βγαίνει από το immobile που σημαίνει ακινητοποιώ. Στα ελληνικά αποδίδεται ως ακινητοποιητής αυτοκινήτου.

Για την ακρίβεια είναι ένα σύστημα που δεν ακινητοποιεί ακριβώς, αλλά στην ουσία αποτρέπει την εκκίνηση του κινητήρα του αυτοκινήτου από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.

Με άλλα λόγια, αυτό που κάνει το immobilizer είναι να επεμβαίνει στο ηλεκτρονικό σύστημα που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα για να ελέγχουν τον κινητήρα αποτρέποντας την εκκίνηση του αν δεν χρησιμοποιηθεί το αποκλειστικό κλειδί του οχήματος.

Ας δούμε λοιπόν πως λειτουργεί το immobilizer απλά και κατανοητά.


Πως λειτουργεί το immobilizer

Η γενική ιδέα είναι ότι το σύστημα αυτό πρέπει να αποτρέπει την μη εξουσιοδοτημένη εκκίνηση με ηλεκτρικό και όχι με μηχανικό τρόπο και μάλιστα μόνο με το κλειδί του αυτοκινήτου χωρίς επιπλέον εξοπλισμό.

Επίσης θα πρέπει να είναι εγκατεστημένο με τέτοιο τρόπο που να μην μπορεί να αφαιρεθεί από το αυτοκίνητο, ούτε να διακοπεί ή να παρεμποδιστεί η λειτουργία του με χρήση ηλεκτρονικού ή άλλου εξοπλισμού.

Τέλος θα πρέπει να έχει απρόσκοπτη λειτουργία ανεξάρτητα με το εξωτερικό περιβάλλον (καιρικές συνθήκες, παρεμβολές κλπ).

Πως λειτουργεί, όμως, το όλο σύστημα;

Υπάρχουν δύο τύποι immobilizer. Ο πρώτος περιλαμβάνει ένα σύστημα εγκατεστημένο στο τιμόνι, το οποίο επικοινωνεί χωριστά με το κλειδί και χωριστά με τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου.

immobilizer παλαιού τύπου
Σε αυτήν την περίπτωση, το κλειδί του αυτοκινήτου διαθέτει έναν μικροσκοπικό πομπό ο οποίος περιέχει έναν κωδικό. Το σύστημα επικοινωνεί με το κλειδί μέσω μιας κεραίας που βρίσκεται στο τιμόνι, μόνο όταν βάλουμε το κλειδί στη μίζα.

Το κλειδί στέλνει τον κωδικό στο immobilizer, το οποίο διαβάζει τον κωδικό και εκκινεί τον κινητήρα αν ο κωδικός είναι ο σωστός.

Για λόγους ασφαλείας, η όλη διαδικασία γίνεται μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου ούτως ώστε να μην μπορεί να παραβιαστεί το σύστημα (π.χ. με μια γεννήτρια κωδικών).

Ο δεύτερος και πιο καινούργιος τύπος immobilizer που χρησιμοποιείται στα σημερινά οχήματα βασίζεται πάλι στην επικοινωνία του κλειδιού με το σύστημα, αλλά με μια διαφορετική διαδικασία.

immobilizer νέου τύπου
Σε αυτού του τύπου τα immobilizer, το σύστημα ακινητοποίησης βρίσκεται εγκατεστημένο μέσα στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου. Το σύστημα αυτό εκπέμπει έναν κωδικό. Το κλειδί διαβάζει τον κωδικό αυτό και παράγει έναν αντικωδικό που τον στέλνει πίσω στο σύστημα.

Το immobilizer υπολογίζει κι αυτό με την σειρά του τον αντικωδικό και τον συγκρίνει με αυτόν που του έστειλε το κλειδί. Αν οι δυο κωδικοί συμπίπτουν το αυτοκίνητο παίρνει μπροστά.

Και στις δυο περιπτώσεις, το σήμα μεταδίδεται με ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας και συγκεκριμένα 125 KHz.


Το δεύτερο σύστημα είναι ακόμη πιο ασφαλές από το πρώτο, γιατί ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που υποκλαπεί ο κωδικός, αυτός είναι πρακτικά άχρηστος καθώς την επόμενη φορά που θα ξαναγυρίσει το κλειδί θα παραχθεί ένας νέος κωδικός κ.ο.κ.

Επομένως τώρα ξέρουμε πως λειτουργεί το immobilizer και γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε μπροστά το αυτοκίνητο μας με ένα οποιοδήποτε κλειδί.

Διαβάστε στη συνέχεια Αερόσακοι: πως λειτουργούν και πως μας προστατεύουν;






Σχετικά άρθρα

Τι να προσέξω στην αγορά μεταχειρισμένου αυτοκίνητου
Χρήσιμες συμβουλές για την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκίνητου
Τι πρέπει να προσέξετε όταν πρόκειται να αγοράσετε αυτοκίνητο από δεύτερο χέρι; Δείτε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές.
Αγορά αυτοκινήτου: προσέξτε πριν αγοράστε
καινούριο αυτοκίνητο
Πρόκειται να αγοράσετε καινούριο αμάξι και είστε αναποφάσιστος και μπερδεμένος; Δείτε μερικές παραμέτρους που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν την αγορά!
Τι είναι το ABS, πως λειτουργεί στους τροχούς
abs αυτοκινήτου
Τι είναι το abs; Πως λειτουργεί αυτό το σύστημα και τι συμβαίνει στα φρένα των τροχών του αυτοκινήτου; Μια εντυπωσιακή εφεύρεση που έχει σώσει ζωές...
Τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο; Αξίζει;
υβριδικό αυτοκίνητο
Τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο; Πως συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με το βενζινοκίνητο αυτοκίνητο;
Υγραέριο: Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα υγραεριοκίνησης!
υγραεριοκίνηση
Υγραέριο στο αυτοκίνητο - υγραεριοκίνηση: πολύς ντόρος στις μέρες μας! Αξίζει; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα; Δείτε!




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πως λειτουργεί το immobilizer;
Kατηγορία: Οχήματα
Tags: immobilizerκλειδίαυτοκίνητοασφάλειααντικλεπτικόαμάξι
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Υγραέριο: Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα υγραεριοκίνησης!
υγραεριοκίνηση
Υγραέριο στο αυτοκίνητο - υγραεριοκίνηση: πολύς ντόρος στις μέρες μας! Αξίζει; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα; Δείτε!

Τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο; Αξίζει;
υβριδικό αυτοκίνητο
Τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο; Πως συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με το βενζινοκίνητο αυτοκίνητο;

Τι σημαίνουν τα γράμματα & οι αριθμοί στα λάστιχα; Μέρος 1ο
λάστιχα νούμερα και γράμματα
Κάθε λάστιχο έχει επάνω του διάφορα στοιχεία που μας δίνουν πολλές – και χρήσιμες – πληροφορίες! Πως όμως τα διαβάζουμε και τι σημαίνουν;

Τι να κάνετε αν υπερθερμανθεί ο κινητήρας του αυτοκινήτου!
υπερθέρμανση κινητήρα
Μάθετε πριν την πάθετε! Τι να κάνετε λοιπόν αν ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας υπερθερμανθεί; Πως να το αντιμετωπίσετε και τι να προσέξετε; Δείτε!

Τι είναι το ABS, πως λειτουργεί στους τροχούς
abs αυτοκινήτου
Τι είναι το abs; Πως λειτουργεί αυτό το σύστημα και τι συμβαίνει στα φρένα των τροχών του αυτοκινήτου; Μια εντυπωσιακή εφεύρεση που έχει σώσει ζωές...

Τι σημαίνουν τα γράμματα & οι αριθμοί στα ελαστικά; Μέρος 2ο
ελαστικά νούμερα και γράμματα
Δείτε κάποιες επιπλέον πληροφορίες στην ανάλυση των γραμμάτων και αριθμών που έχουν πάνω τους τα ελαστικά των επαγγελματικών οχημάτων!

Κάθε πότε περνάω ΚΤΕΟ
Πότε πάω για έλεγχο στο ΚΤΕΟ
Κάθε πότε πρέπει να περνάμε τα οχήματα μας από το ΚΤΕΟ για έλεγχο; Ας δούμε στο παρακάτω άρθρο απλά και κατανοητά.

Πως να μη θολώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου
Πως να μη θαμπώνει το παρμπρίζ
Αν βαρεθήκατε το θαμπωμένο παρμπρίζ στο αυτοκίνητο δοκιμάστε κάποια από τις λύσεις που προτείνουμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Πλεονεκτήματα των κινητήρων diesel στο αυτοκίνητο!
κινητήρες αυτοκινήτου
Δείτε σε αυτό το άρθρο ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των κινητήρων diesel σε σχέση με τους κινητήρες βενζίνης στο αυτοκίνητο!

Σωστή συντήρηση αυτοκινήτου: tips και συμβουλές
Τι να προσέξω κατά το σέρβις του αυτοκινήτου
Τα αυτοκίνητα, οι μοτοσυκλέτες και γενικά όλα τα οχήματα χρειάζονται συντήρηση τόσο για να μας μεταφέρουν με ασφάλεια, όσο και για να ...

Πως να κάνετε σωστή συντήρηση των ελαστικών του αυτοκινήτου!
συντήρηση ελαστικών
Είναι μεγάλη υπόθεση να κάνετε σωστή συντήρηση των λάστιχων του αυτοκινήτου για πολλούς και διάφορους λόγους. Ας δούμε κάποιες απλές συμβουλές!

Αερόσακοι: πως λειτουργούν και πως μας προστατεύουν;
αερόσακοι
Πως λοιπόν λειτουργούν οι γνωστοί σε όλους μας αερόσακοι στα αυτοκίνητα; Τι συμβαίνει κατά τη σύγκρουση των οχημάτων και πως μας προστατεύουν;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.



Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ