coolweb


Κάθε πότε περνάω ΚΤΕΟ

Πότε πάω για έλεγχο στο ΚΤΕΟ

Διαβάστηκε: 38.422 φορές
Κάθε πότε πρέπει να περνάμε τα οχήματα μας από το ΚΤΕΟ για έλεγχο; Ας δούμε στο παρακάτω άρθρο απλά και κατανοητά.
Όλα τα οχήματα πρέπει να περνάνε ΚΤΕΟ σε τακτά χρονικά διαστήματα για να βεβαιώνεται η κατάσταση τους και να κρίνεται αν είναι κατάλληλα για κυκλοφορία.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στη συχνότητα των ελέγχων αυτών ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα, φορτηγό κλπ) ή την χρήση του (Ι.Χ., επαγγελματικά κλπ).

Πριν δούμε όμως κάθε πότε πρέπει να περνάμε από έλεγχο ας πούμε δυο λόγια για το ΚΤΕΟ γενικά.

Τι είναι το ΚΤΕΟ;

Με τα αρχικά ΚΤΕΟ αναφερόμαστε στο Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων. Στην ουσία πρόκειται για ένα μεγάλο συνεργείο όπου γίνονται κάποιοι έλεγχοι στο όχημα μας ανά τακτά διαστήματα για να βεβαιωθεί ότι μπορεί να κυκλοφορήσει.

τι ελέγχους κάνουν στο ΚΤΕΟ
Οι έλεγχοι αφορούν τα βασικά μέρη για την ασφαλή πορεία του αυτοκινήτου όπως πχ τα φρένα, τα φώτα, οι αναρτήσεις κλπ, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. επίπεδο καυσαερίων, καταλύτης κλπ).

Ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός από το νόμο και μάλιστα περιλαμβάνει υψηλά πρόστιμα για όσους οδηγούς δεν είναι τυπικοί. Ωστόσο οποιοσδήποτε το επιθυμεί μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγξει το όχημα του. Αυτός είναι ο λεγόμενος εκούσιος έλεγχος.


Πότε περνάω ΚΤΕΟ

Παλιότερα υπήρχαν διαφορές στη συχνότητα των ελέγχων στα καινούργια οχήματα ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα ίσχυαν διαφορετικά πράγματα για την Αθήνα και διαφορετικά για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Πλέον όλα τα καινούργια οχήματα έχουν την υποχρέωση να περάσουν από το ΚΤΕΟ με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από την ημερομηνία της 1ης άδειας κυκλοφορίας τους.

ταμπελάκι ΚΤΕΟ στην πινακίδα
Μετά από τον πρώτο έλεγχο γίνονται περιοδικοί έλεγχοι σε τακτά διαστήματα και συγκεκριμένα κάθε 2 χρόνια από την ημερομηνία του προηγούμενου ελέγχου.

Σύμφωνα με τον νόμο ο ιδιοκτήτης του οχήματος έχει ένα περιθώριο μιας εβδομάδας μετά την συμπλήρωση των 4 χρόνων από την αγορά του οχήματος ή των 2 χρόνων από τον προηγούμενο έλεγχο για να περάσει ΚΤΕΟ.

Αν παρέλθει αυτή η προθεσμία τότε ο όποιος έλεγχος θεωρείται εκπρόθεσμος και επιβαρύνεται με πρόστιμο.

Ποια είναι τα πρόστιμα για τους εκπρόθεσμους ελέγχους

Είτε πρόκειται για τον αρχικό έλεγχο, είτε για κάποιον από τους περιοδικούς ελέγχους που γίνονται κάθε 2 χρόνια, τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν όσοι καθυστερήσουν έχουν ως εξής:

Για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης το πρόστιμο ανέρχεται σε 17.10€ τα οποία καταβάλλονται πλέον της τιμής του ελέγχου με παράβολο δημοσίου.

Αν η καθυστέρηση ελέγχου είναι μέχρι 6 μήνες το πρόστιμο εκπρόθεσμου ελέγχου που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης ανεβαίνει στα 35.30€.

Τέλος, για ελέγχους που έχουν καθυστερήσει για διάστημα πάνω από 6 μήνες το πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται σε 69,55€.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος για την επιβολή των προστίμων αυτών αρχίζει να μετράει μετά από το περιθώριο της μιας εβδομάδας.


Τι πρόστιμο πληρώνουμε στην τροχαία

Το πρόστιμο σε περίπτωση αυτοκινήτου ΙΧ που δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ είναι 400 ευρώ το οποίο όμως μπορεί να μειωθεί στο 1/8, δηλαδή στα 50 ευρώ, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος το περάσει από ΚΤΕΟ μέσα σε 10 μέρες.

τα πρόστιμα για ΚΤΕΟ είναι τσουχτερά
Για τα λεγόμενα επαγγελματικά οχήματα (φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, ταξί, λεωφορεία κλπ) το πρόστιμο είναι κι εδώ 400 ευρώ, το οποίο όμως μπορεί να περιοριστεί στο μισό, δηλαδή στα 200 ευρώ αν το όχημα περάσει ΚΤΕΟ εντός 10 ημερών από την βεβαίωση της παράβασης.

Για τις μοτοσυκλέτες δεν έχει οριστεί, προς το παρόν τουλάχιστον, κάποιο πρόστιμο.

Επειδή λοιπόν οι καιροί είναι δύσκολοι φροντίστε να περνάτε το όχημα σας από το ΚΤΕΟ για έλεγχο εγκαίρως για να γλιτώσετε και τα πρόστιμα.

Διαβάστε στη συνέχεια Τι σημαίνουν τα γράμματα & οι αριθμοί στα ελαστικά; Μέρος 2ο


Σχετικά άρθρα

ΚΤΕΟ σε αυτοκίνητα με υγραέριο
Τι χρειάζεται για να περάσω ΚΤΕΟ σε αυτοκίνητο με υγραέριο
Η διαδικασία που χρειάζεται για να περάσει ΚΤΕΟ ένα αυτοκίνητο στο οποίο έχει τοποθετηθεί σύστημα υγραεριοκίνησης, είναι ελαφρώς ...
Αντικατάσταση διπλώματος: τι δικαιολογητικά χρειάζονται
Δικαιολογητικά για αντικατάσταση διπλώματος
Η αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης είναι δυστυχώς μια συνηθισμένη, αν και όχι και τόσο ευχάριστη διαδικασία ή οποία μπορεί να ...
Πόσα είδη λιπαντικών αυτοκινήτου υπάρχουν
Λιπαντικά αυτοκινήτου
Τι γνωρίζετε γενικά για τα λιπαντικά αυτοκινήτου; Ποια είναι τα πιο κοινά είδη; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Πως μπορώ να μάθω αν το αυτοκίνητο μου είναι ασφαλισμένο
Εφαρμογή ασφάλισης
Δείτε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί πως μπορείτε να ελέγξετε αν το όχημα σας είναι ασφαλισμένο.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Κάθε πότε περνάω ΚΤΕΟ
Kατηγορία: Οχήματα
Tags: αυτοκίνητοέλεγχοςΚΤΕΟμηχανήφορτηγόλεωφορείοπρόστιμο
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Υγραέριο: Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα υγραεριοκίνησης!
υγραεριοκίνηση
Υγραέριο στο αυτοκίνητο - υγραεριοκίνηση: πολύς ντόρος στις μέρες μας! Αξίζει; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα; Δείτε!

Τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο; Αξίζει;
υβριδικό αυτοκίνητο
Τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο; Πως συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με το βενζινοκίνητο αυτοκίνητο;

Τι σημαίνουν τα γράμματα & οι αριθμοί στα λάστιχα; Μέρος 1ο
λάστιχα νούμερα και γράμματα
Κάθε λάστιχο έχει επάνω του διάφορα στοιχεία που μας δίνουν πολλές – και χρήσιμες – πληροφορίες! Πως όμως τα διαβάζουμε και τι σημαίνουν;

Πως λειτουργεί το immobilizer;
Τι είναι το immobiliser
Τι είναι και πως δουλεύει το immobilizer στο αυτοκίνητο; Από τι αποτελείται το συγκεκριμένο σύστημα; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι να κάνετε αν υπερθερμανθεί ο κινητήρας του αυτοκινήτου!
υπερθέρμανση κινητήρα
Μάθετε πριν την πάθετε! Τι να κάνετε λοιπόν αν ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας υπερθερμανθεί; Πως να το αντιμετωπίσετε και τι να προσέξετε; Δείτε!

Τι είναι το ABS, πως λειτουργεί στους τροχούς
abs αυτοκινήτου
Τι είναι το abs; Πως λειτουργεί αυτό το σύστημα και τι συμβαίνει στα φρένα των τροχών του αυτοκινήτου; Μια εντυπωσιακή εφεύρεση που έχει σώσει ζωές...

Τι σημαίνουν τα γράμματα & οι αριθμοί στα ελαστικά; Μέρος 2ο
ελαστικά νούμερα και γράμματα
Δείτε κάποιες επιπλέον πληροφορίες στην ανάλυση των γραμμάτων και αριθμών που έχουν πάνω τους τα ελαστικά των επαγγελματικών οχημάτων!

Πως να μη θολώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου
Πως να μη θαμπώνει το παρμπρίζ
Αν βαρεθήκατε το θαμπωμένο παρμπρίζ στο αυτοκίνητο δοκιμάστε κάποια από τις λύσεις που προτείνουμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Πλεονεκτήματα των κινητήρων diesel στο αυτοκίνητο!
κινητήρες αυτοκινήτου
Δείτε σε αυτό το άρθρο ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των κινητήρων diesel σε σχέση με τους κινητήρες βενζίνης στο αυτοκίνητο!

Σωστή συντήρηση αυτοκινήτου: tips και συμβουλές
Τι να προσέξω κατά το σέρβις του αυτοκινήτου
Τα αυτοκίνητα, οι μοτοσυκλέτες και γενικά όλα τα οχήματα χρειάζονται συντήρηση τόσο για να μας μεταφέρουν με ασφάλεια, όσο και για να ...

Πως να κάνετε σωστή συντήρηση των ελαστικών του αυτοκινήτου!
συντήρηση ελαστικών
Είναι μεγάλη υπόθεση να κάνετε σωστή συντήρηση των λάστιχων του αυτοκινήτου για πολλούς και διάφορους λόγους. Ας δούμε κάποιες απλές συμβουλές!

Αερόσακοι: πως λειτουργούν και πως μας προστατεύουν;
αερόσακοι
Πως λοιπόν λειτουργούν οι γνωστοί σε όλους μας αερόσακοι στα αυτοκίνητα; Τι συμβαίνει κατά τη σύγκρουση των οχημάτων και πως μας προστατεύουν;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ