coolweb


Τι σημαίνουν τα γράμματα & οι αριθμοί στα λάστιχα; Μέρος 1ο

λάστιχα νούμερα και γράμματα

Διαβάστηκε: 107.232 φορές
Κάθε λάστιχο έχει επάνω του διάφορα στοιχεία που μας δίνουν πολλές – και χρήσιμες – πληροφορίες! Πως όμως τα διαβάζουμε και τι σημαίνουν;
Καθημερινά τα χρησιμοποιούμε. Μας μεταφέρουν από το ένα μέρος στο άλλο, και είναι η επαφή μας με το έδαφος.

Όχι, δε μιλάω για τα παπούτσια στα πόδια μας, αλλά για τα… υποδήματα του αυτοκινήτου, της μοτοσικλέτας, του λεωφορείου… μιλάω για τα ελαστικά, τους τροχούς!! Επάνω τους, αν παρατηρήσουμε, έχουνε διάφορα νούμερα και γράμματα. Ξέρουμε όμως τι σημαίνουν όόόλα αυτά;

Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για να μας βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση τους: τα ελαστικά μας επάνω γράφουν, ας πούμε:

185/65R14, TUBELESS, 3411, DOT, 140M.

Όλα αυτά βρίσκονται σε όλα τα ελαστικά. Απλά ψάξτε το και θα τα βρείτε!!

Ας αρχίσουμε από τα εύκολα: 185/65R14.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι είναι οι διαστάσεις των ελαστικών, φάρδος, ύψος προφίλ και μέγεθος ζάντας. Αλλά σε τι ακριβώς μετριέται το κάθε μέγεθος;; Ας δούμε!!

ελαστικό και λάστιχο
Το 185 είναι το φάρδος πέλματος, πόσο δηλαδή πλάτος έχει το ελαστικό. Μετριέται σε χιλιοστόμετρα (mm) άρα στο παράδειγμα μας, το λάστιχο έχει φάρδος 185 χιλιοστά, ή 18,5 εκατοστά.

Το 65 είναι το ύψος προφίλ, η απόσταση από τη ζάντα μέχρι την επιφάνεια του ελαστικού. Μετριέται σε (προσοχή εδώ!!) ποσοστό επί του φάρδους πέλματος! Δηλαδή το πάχος (να το πούμε) του λάστιχου είναι το 65% του φάρδους του!

Στο παράδειγμα μας είναι το 65% των 185 χιλιοστών. Άρα, κάνοντας τις πράξεις, είναι περίπου 120 χιλιοστά, ή 12 εκατοστά!

Τώρα, το R μας δείχνει τον τύπο του ελαστικού, κατασκευαστικά. Σημαίνει Radial και μας δείχνει ότι τα «σιδεράκια» μέσα στο ελαστικό έχουν ακτινωτή πλέξη. Δύσκολα θα βρείτε άλλου είδους πλέξη, σχεδόν παντού είναι έτσι!!!


Τέλος, το 14 μας δείχνει το μέγεθος της ζάντας, τη διάμετρο της. Μετριέται σε ίντσες, όπως και το μέγεθος των οθονών και τηλεοράσεων!! Για να κάνουμε τη μετατροπή σε ευρωπαϊκές μονάδες, εκατοστά δηλαδή, φτάνει να ξέρουμε την αντιστοιχία: μία ίντσα ισούται με 2,54 εκατοστά!

Πάνε τα εύκολα! Γενικά όταν γίνεται συζήτηση γύρω από τα λάστιχα, αυτές είναι οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται – εκτός του R!!

λάστιχο αυτοκινήτου
Πάμε στα επόμενα, τα πιο… άγνωστα θα λέγαμε!!

TUBELESS: Σημαίνει ότι το λάστιχο δεν έχει μέσα σαμπρέλα.

Το επόμενο είναι σημαντικό: μας δείχνει την ημερομηνία παραγωγής του ελαστικού!! Είναι ένα τετραψήφιο κυκλωμένο νούμερο. Στο παράδειγμα μας, 3411.

Τα δύο πρώτα ψηφία (34) μας δείχνουν την εβδομάδα παραγωγής. Ξεκινάνε από το 01 και φτάνουν μέχρι το 52 και δείχνουν την εβδομάδα του χρόνου που κατασκευάστηκαν. Άρα το ελαστικό μας κατασκευάστηκε την 34η εβδομάδα του χρόνου. Τώρα το 11, μας δείχνει τη χρονιά που κατασκευάστηκαν. Άρα στο παράδειγμα μας κατασκευάστηκαν το 2011!!

Το DOT που βρίσκεται σε όλα τα ελαστικά, σημαίνει ότι το συγκεκριμένο ελαστικό, είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Συγκοινωνιών των… Η.Π.Α.!!

Τέλος, το 140Μ βρίσκεται από πίνακες, οι οποίοι ίσως να υπάρχουν και στο βιβλίο οδηγιών του αυτοκινήτου σας! Το 140 δείχνει το μέγιστο βάρος που αντέχουν τα λάστιχα, και το Μ μας πληροφορεί για τη μέγιστη ταχύτητα που αντέχουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι δηλαδή οι προδιαγραφές του ελαστικού!!

Δείτε στο 2ο μέρος κάποιες επιπλέον πληροφορίες για το τι σημαίνουν τα γράμματα και οι αριθμοί στα ελαστικά κυρίως των επαγγελματικών οχημάτων.

Διαβάστε στη συνέχεια Πως να κάνετε σωστή συντήρηση των ελαστικών του αυτοκινήτου!


Σχετικά άρθρα

Τι σημαίνουν τα γράμματα & οι αριθμοί στα ελαστικά; Μέρος 2ο
ελαστικά νούμερα και γράμματα
Δείτε κάποιες επιπλέον πληροφορίες στην ανάλυση των γραμμάτων και αριθμών που έχουν πάνω τους τα ελαστικά των επαγγελματικών οχημάτων!
Γιατί τα αγωνιστικά αυτοκίνητα έχουν λεία λάστιχα
Γιατί τα ελαστικά στα αγωνιστικά αυτοκίνητα είναι λεία
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο τα ελαστικά των αγωνιστικών αυτοκινήτων είναι λεία; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Τι να προσέξω στην αγορά μεταχειρισμένου αυτοκίνητου
Χρήσιμες συμβουλές για την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκίνητου
Τι πρέπει να προσέξετε όταν πρόκειται να αγοράσετε αυτοκίνητο από δεύτερο χέρι; Δείτε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές.
Αγορά αυτοκινήτου: προσέξτε πριν αγοράστε
καινούριο αυτοκίνητο
Πρόκειται να αγοράσετε καινούριο αμάξι και είστε αναποφάσιστος και μπερδεμένος; Δείτε μερικές παραμέτρους που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν την αγορά!
Τι είναι το ABS, πως λειτουργεί στους τροχούς
abs αυτοκινήτου
Τι είναι το abs; Πως λειτουργεί αυτό το σύστημα και τι συμβαίνει στα φρένα των τροχών του αυτοκινήτου; Μια εντυπωσιακή εφεύρεση που έχει σώσει ζωές...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι σημαίνουν τα γράμματα & οι αριθμοί στα λάστιχα; Μέρος 1ο
Kατηγορία: Οχήματα
Tags: λάστιχαελαστικάγράμματανούμερααυτοκίνητοαμάξι
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Υγραέριο: Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα υγραεριοκίνησης!
υγραεριοκίνηση
Υγραέριο στο αυτοκίνητο - υγραεριοκίνηση: πολύς ντόρος στις μέρες μας! Αξίζει; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα; Δείτε!

Τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο; Αξίζει;
υβριδικό αυτοκίνητο
Τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο; Πως συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με το βενζινοκίνητο αυτοκίνητο;

Πως λειτουργεί το immobilizer;
Τι είναι το immobiliser
Τι είναι και πως δουλεύει το immobilizer στο αυτοκίνητο; Από τι αποτελείται το συγκεκριμένο σύστημα; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι να κάνετε αν υπερθερμανθεί ο κινητήρας του αυτοκινήτου!
υπερθέρμανση κινητήρα
Μάθετε πριν την πάθετε! Τι να κάνετε λοιπόν αν ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας υπερθερμανθεί; Πως να το αντιμετωπίσετε και τι να προσέξετε; Δείτε!

Τι είναι το ABS, πως λειτουργεί στους τροχούς
abs αυτοκινήτου
Τι είναι το abs; Πως λειτουργεί αυτό το σύστημα και τι συμβαίνει στα φρένα των τροχών του αυτοκινήτου; Μια εντυπωσιακή εφεύρεση που έχει σώσει ζωές...

Τι σημαίνουν τα γράμματα & οι αριθμοί στα ελαστικά; Μέρος 2ο
ελαστικά νούμερα και γράμματα
Δείτε κάποιες επιπλέον πληροφορίες στην ανάλυση των γραμμάτων και αριθμών που έχουν πάνω τους τα ελαστικά των επαγγελματικών οχημάτων!

Κάθε πότε περνάω ΚΤΕΟ
Πότε πάω για έλεγχο στο ΚΤΕΟ
Κάθε πότε πρέπει να περνάμε τα οχήματα μας από το ΚΤΕΟ για έλεγχο; Ας δούμε στο παρακάτω άρθρο απλά και κατανοητά.

Πως να μη θολώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου
Πως να μη θαμπώνει το παρμπρίζ
Αν βαρεθήκατε το θαμπωμένο παρμπρίζ στο αυτοκίνητο δοκιμάστε κάποια από τις λύσεις που προτείνουμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Πλεονεκτήματα των κινητήρων diesel στο αυτοκίνητο!
κινητήρες αυτοκινήτου
Δείτε σε αυτό το άρθρο ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των κινητήρων diesel σε σχέση με τους κινητήρες βενζίνης στο αυτοκίνητο!

Σωστή συντήρηση αυτοκινήτου: tips και συμβουλές
Τι να προσέξω κατά το σέρβις του αυτοκινήτου
Τα αυτοκίνητα, οι μοτοσυκλέτες και γενικά όλα τα οχήματα χρειάζονται συντήρηση τόσο για να μας μεταφέρουν με ασφάλεια, όσο και για να ...

Πως να κάνετε σωστή συντήρηση των ελαστικών του αυτοκινήτου!
συντήρηση ελαστικών
Είναι μεγάλη υπόθεση να κάνετε σωστή συντήρηση των λάστιχων του αυτοκινήτου για πολλούς και διάφορους λόγους. Ας δούμε κάποιες απλές συμβουλές!

Αερόσακοι: πως λειτουργούν και πως μας προστατεύουν;
αερόσακοι
Πως λοιπόν λειτουργούν οι γνωστοί σε όλους μας αερόσακοι στα αυτοκίνητα; Τι συμβαίνει κατά τη σύγκρουση των οχημάτων και πως μας προστατεύουν;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ