Πως να καθαρίσω το πλυντήριο ρούχων: αναλυτικός οδηγός με χρήσιμες συμβουλές

Το πλυντήριο ρούχων είναι μια από τις οικιακές συσκευές που χρησιμοποιούμε περισσότερο, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Σε προηγούμενο οδηγό μας είχαμε δώσει κάποιες
συμβουλές αγοράς πλυντηρίου.
Ωστόσο, το πλυντήριο όπως θα δούμε χρειάζεται και καθάρισμα, και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς συχνά αμελούμε τον καθαρισμό του, είτε γιατί το ξεχνάμε, είτε γιατί δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ ότι χρειάζεται, είτε τέλος γιατί δεν ξέρουμε πως να το κάνουμε.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι αναρωτιούνται για ποιο λόγο χρειάζεται καθάρισμα μια συσκευή όπως το πλυντήριο, της οποία η δουλειά είναι να καθαρίζει και μάλιστα καθημερινά.

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Για αυτό ακριβώς, επειδή πολύ απλά εκεί μέσα μαζεύονται διάφορα υπολείμματα βρωμιάς ή απορρυπαντικών, μούχλα ή διάφοροι άλλοι μύκητες κλπ.
Δείτε στον αναλυτικό οδηγό που ετοιμάσαμε για εσάς παρακάτω ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να έχετε πάντοτε καθαρό το πλυντήριο σας και κατ' επέκταση καθαρά ρούχα σε κάθε πλύση.
Ο οδηγός καθαρισμού του πλυντηρίου ρούχων χωρίζεται στις εξής ενότητες:
»
Πως να καθαρίσω τον κάδο του πλυντηρίου ρούχων»
Καθαρισμός της θήκης του απορρυπαντικού»
Πως να καθαρίσετε το λάστιχο της πόρτας»
Πως να καθαρίσετε το φίλτρο του πλυντηρίου»
Πως να καθαρίσω το εξωτερικό μέρος της συσκευής»
Πως να καθαρίσετε κάτω από το πλυντήριο»
Γιατί χρειάζεται καθάρισμα το πλυντήριο ρούχων»
Πως να καταλάβετε αν χρειάζεται καθάρισμα το πλυντήριο ρούχων
Πως να καθαρίσω τον κάδο του πλυντηρίου ρούχων
Για τον καθαρισμό του κάδου του πλυντηρίου σας υπάρχουν ευτυχώς διάφορες επιλογές. Επιλέξτε αυτήν που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας, και ανάλογα φυσικά με το πόσο βρώμικος είναι ο κάδος σας.
Βάλτε απλά μια πλύση χωρίς ρούχα
Δοκιμάστε να κάνετε μια πλύση με άδειο τον κάδο βάζοντας απορρυπαντικό και επιλέγοντας την υψηλότερη θερμοκρασία (π.χ. 90 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες συσκευές). Με τον τρόπο αυτό, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, το πλυντήριο απολυμαίνεται και σκοτώνονται όλα τα μικρόβια.

Καλό είναι να επαναλαμβάνετε την διαδικασία αυτή κάθε έναν με δύο μήνες για προληπτικούς λόγους.
Χρησιμοποιείστε φυσικά υλικά
Για τον καθαρισμό του πλυντηρίου σας μπορείτε να χρησιμοποιείστε φυσικά υλικά όπως είναι παραδείγματος χάριν το λευκό ξύδι ή η μαγειρική σόδα.
Μπορείτε για παράδειγμα να δοκιμάστε να βάλετε δύο φλιτζάνια ξύδι στη θέση του απορρυπαντικού και να θέσετε το πλυντήριο σε λειτουργία. Και σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να επιλέξετε την υψηλότερη θερμοκρασία. Έτσι θα σκοτώσετε όλους τους μικροοργανισμούς, ενώ το ξύδι θα απομακρύνει και όλες τις δυσάρεστες οσμές.

Επίσης μπορείτε να καθαρίσετε τον κάδο σας και εσωτερικά, τρίβοντας τον με ένα πανί βουτηγμένο σε λευκό ξύδι. Κατόπιν βάλτε μια πλύση απλά με νερό ή και με μισή δόση απορρυπαντικού για να απομακρύνετε το ξύδι που έχει μείνει στα τοιχώματα του πλυντηρίου.
Φυσικά αντί για ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι άλλα φυσικά υλικά, όπως για παράδειγμα μαγειρική σόδα, η οποία κάνει πραγματικά θαύματα. Η σόδα θα απομακρύνει και τα άλατα και θα κάνει τον κάδο σας να φαίνεται σαν καινούργιος. Δοκιμάστε το και θα τρίβετε τα μάτια σας με το αποτέλεσμα.

Εναλλακτικά μπορείτε να διαλύσετε 4 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε 4 ποτήρια ζεστό νερό και να χρησιμοποιήσετε το διάλυμα για να καθαρίσετε εσωτερικά τον κάδο με ένα πανί. Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε την πλεονάζουσα ποσότητα σόδας και να βάλετε ένα πρόγραμμα πλύσης για να φύγει εντελώς η σόδα.
Και σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να επαναλαμβάνετε τακτικά την διαδικασία, κάθε πχ 2-3 μήνες για πιο σίγουρα αποτελέσματα.
Χρησιμοποιείστε πιο σκληρά χημικά καθαριστικά
Αν ο κάδος του πλυντηρίου σας είναι πολύ βρώμικος, έχει συσσωρεύσει μούχλα ή απλά θέλετε μια ακόμη πιο δραστική λύση, τότε μπορείτε, αν φυσικά είστε φαν την χλωρίνης, να χρησιμοποιήσετε προϊόντα με βάση το χλώριο και για τον καθαρισμό του πλυντηρίου των ρούχων.
Συγκεκριμένα μπορείτε να βάλετε μέσα στην θήκη του απορρυπαντικού λίγη χλωρίνη, συνήθως ένα φλιτζάνι ή και λίγο περισσότερο είναι αρκετό, και να επιλέξετε ένα γρήγορο πρόγραμμα σε υψηλή θερμοκρασία.

Με τον τρόπο αυτό θα απομακρύνετε όχι μόνο τις δυσάρεστες οσμές, αλλά και την γλίτσα που δημιουργείται πολλές φορές από το απορρυπαντικό ή από τις βρωμιές των ρούχων.
Καθαρισμός της θήκης του απορρυπαντικού
Εδώ τα πράγματα είναι συνήθως πιο εύκολα, εκτός κι αν χρησιμοποιείτε σκόνη πλυντηρίου η οποία αφήνει συνήθως πολλά υπολείμματα. Για να απαλλαγείτε από αυτά μπορείτε να αφαιρέσετε την θήκη από το πλυντήριο και να την βάλετε σε ένα δοχείο με ζεστό νερό για να μουλιάσει.
Κατόπιν καθαρίστε την με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε νερό. Αν το κρίνετε απαραίτητο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο καθαριστικό γενικής χρήσης ή χλωρίνη. Ξεβγάλτε καλά με κρύο νερό και σκουπίστε με ένα στεγνό πανί πριν την ξαναβάλετε στη θέση της.

Αν δυσκολεύεστε στο να βγάλετε την θήκη από το πλυντήριο, καλό είναι να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο της συσκευής προκειμένου να μην κάνετε καμιά ζημιά, γιατί η θήκη μπορεί να βγαίνει με συγκεκριμένο τρόπο. Αν δεν βγαίνει με τίποτα, τότε προσπαθήστε να την καθαρίσετε τοπικά.
Πως να καθαρίσετε το λάστιχο της πόρτας
Το λάστιχο της πόρτας του πλυντηρίου είναι κι αυτό μια από τις πιο κοινές περιοχές της συσκευής που θέλει συχνό, καλό και σχολαστικό καθάρισμα. Κι αυτό γιατί εκεί μπορεί να έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μύκητες (μούχλα) από τη συσσώρευση βρωμιάς ή υπολειμμάτων νερού και απορρυπαντικού.
Μια λύση είναι να τρίψετε καλά το λάστιχο με χλωρίνη. Συγκεκριμένα μπορείτε να φτιάξετε ένα διάλυμα με νερό και κάποιο λευκαντικό με βάση την χλωρίνη και να περάσετε με αυτό χρησιμοποιώντας κάποιο πανί όλο το λάστιχο και ειδικά τα σημεία που έχουν μούχλα.

Προσοχή! Δεν χρειάζεται να ασκήσετε ιδιαίτερη πίεση, για να μην τρυπήσετε το λάστιχο. Αν δείτε ότι κάποια σημεία δεν καθαρίσουν με την πρώτη, απλά επαναλάβετε. Επίσης μπορείτε να αφήσετε το πανί πάνω από τα δύσκολα σημεία για μερικά λεπτά προκειμένου να μουλιάσουν και να "μαλακώσουν" για να καθαρίσουν πιο εύκολα.
Ένας άλλος τρόπος είναι να βάλετε το διάλυμα της χλωρίνης μέσα σε ένα μπουκάλι με σπρέι και να ψεκάσετε με αυτό όλη την επιφάνεια του λάστιχου. Αν σε κάποια σημεία δεν έχετε εύκολη πρόσβαση, χρησιμοποιήστε ένα πανάκι βουτηγμένο στο διάλυμα.
Σε κάθε περίπτωση μην ξεχάσετε να ξεβγάλετε καλά το λάστιχο με νερό ή με ένα βρεγμένο πανί. Αν δεν είστε σίγουροι ότι ξεβγάλθηκε σωστά, μπορείτε να βάλετε μια πλύση με σκέτο νερό στο πρόγραμμα ξεβγάλματος.
Αν τώρα προτιμάτε πιο φυσικές λύσεις, μπορείτε να αντικαταστήσετε την χλωρίνη με λευκό ξύδι. Απλά, στην περίπτωση αυτή να έχετε υπόψη σας ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο, ειδικά αν το λάστιχο σας έχει μαζέψει πολλή μούχλα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνει δουλειά.
Αφού το καθαρίσετε, για να αποφεύγετε την επανασυσσώρευση μούχλας στο λάστιχο του πλυντηρίου στο μέλλον, καλό είναι να το σκουπίζετε με λίγο χαρτί ή με ένα καθαρό πανί μετά από κάθε πλύση, να το καθαρίζετε τακτικά με νερό και λίγη σαπουνάδα και φυσικά να αφήνετε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή.

Πως να καθαρίσετε το φίλτρο του πλυντηρίου
Εκτός από την θήκη του απορρυπαντικού, για την οποία δώσαμε αναλυτικές συμβουλές παραπάνω, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον καθαρισμό του φίλτρου της συσκευής μας. Το φίλτρο αυτό βρίσκεται συνήθως χαμηλά στο μπροστινό μέρος του πλυντηρίου.
Στο φυλλάδιο με τις οδηγίες χρήσης της συσκευής θα δείτε πως μπορείτε να το αφαιρέσετε για να το καθαρίσετε. Δώστε προσοχή κατά το άνοιγμα του φίλτρου, γιατί ενδέχεται να τρέξουν νερά στο πάτωμα. Καλό είναι να βάλετε ένα μικρό δοχείο ή μια πετσέτα από κάτω πριν ξεκινήσετε.

Για τον καθαρισμό του φίλτρου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σφουγγάρι μαζί με κάποιο καθαριστικό γενικής χρήσης ή ακόμη και ξύδι ή κάποιο διάλυμα χλωρίνης,
Αν υπάρχουν στερεά υπολείμματα όπως πχ κουμπιά, κάλτσες κλειδιά, κέρματα ή οτιδήποτε άλλο, απλά αφαιρέστε τα πριν ξεκινήσετε το καθάρισμα.
Πως να καθαρίσω το εξωτερικό μέρος της συσκευής
Το εξωτερικό μέρος του πλυντηρίου χρειάζεται κι αυτό καθάρισμα καθώς συνήθως η συσκευή είναι σε κοινή θέα μέσα στο μπάνιο και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να δώσουμε κακή εικόνα σχετικά με την καθαριότητα του σπιτιού μας στους επισκέπτες μας που θα χρησιμοποιήσουν το μπάνιο μας.
Επίσης το πλυντήριο πρέπει να είναι καθαρό εξωτερικά καθώς πολύ συχνά ακουμπάμε διάφορα πράγματα πάνω του, όπως για παράδειγμα απορρυπαντικά, μαλακτικά, καλλυντικά ή ακόμη και τις καθαρές πετσέτες μας, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι λάθος και δεν θα έπρεπε να το κάνουμε κανονικά.

Πως όμως να καθαρίσουμε το πλυντήριο εξωτερικά; Μπορούμε απλά να χρησιμοποιήσουμε νερό και κάποιο ήπιο καθαριστικό γενικής χρήσης ή ακόμη και κάποιο προϊόν με βάση το χλώριο, αν και αυτό συνήθως δεν είναι απαραίτητο.
Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο απορρυπαντικό σε μορφή σπρέι. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να προτιμήσουμε κάποιο προϊόν που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα, για να γλιτώσουμε την επιπλέον ταλαιπωρία. Για την πόρτα του πλυντηρίου, ένα σπρέι για τα τζάμια είναι ότι πρέπει.
Για τις λευκές συσκευές, πολύ καλά αποτελέσματα έχουν τα απορρυπαντικά σε μορφή παχύρρευστης κρέμας (πχ cif ή κάποιο αντίστοιχο) που θα βρείτε εύκολα σε όλα τα σούπερ μάρκετ.
Αν τώρα η συσκευή σας είναι inox, στο εμπόριο θα βρείτε πολλά ειδικά καθαριστικά για αυτόν τον τύπο συσκευών (μάλιστα μπορείτε να έχετε ένα καθαριστικό για όλες τις inox συσκευές).
Πως να καθαρίσετε κάτω από το πλυντήριο
Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρείτε καθαρό τον χώρο όχι μόνο μέσα και έξω, αλλά και κάτω από το πλυντήριο σας ακόμη κι αν πρόκειται για μια περιοχή που δεν φαίνεται.
Κι αυτό γιατί αν μαζευτεί εκεί μεγάλη ποσότητα σκόνης ή υπερβολικά πολλά χνούδια, αυτά μπορεί να εισχωρήσουν στο εσωτερικό της συσκευής και να προκαλέσουν κάποια σοβαρή βλάβη (πχ ένα βραχυκύκλωμα).

Για να καθαρίσετε κάτω από τη συσκευή, απλά τραβήξτε την εντελώς και αφαιρέστε τελείως την σκόνη με μια συμβατική ή με μια ηλεκτρική σκούπα. Κατόπιν σφουγγαρίστε καλά το πάτωμα και αφήστε τον χώρο να στεγνώσει. Μετά τοποθετήστε και πάλι τη συσκευή στη θέση της.
Μην ξεχάσετε να ρυθμίσετε σωστά τα ποδαράκια της συσκευής για να πατάει το πλυντήριο σωστά. Αυτό πρέπει να το κάνετε κάθε φορά που μετακινείτε την συσκευή γιατί αν το πλυντήριο δεν κάθεται καλά στο έδαφος, μπορεί να αναπηδάει κατά την λειτουργία και να υποστεί κάποια βλάβη.
Γιατί χρειάζεται καθάρισμα το πλυντήριο ρούχων
Το πλυντήριο ρούχων θέλει κι αυτό την φορντίδα του και το καθάρισμα του για διάφορους λόγους.
Πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες
Τα τελευταία χρόνια συνηθίζουμε να πλένουμε τα ρούχα μας σε ολοένα και χαμηλότερες θερμοκρασίες, είτε επειδή είναι πιο ευαίσθητα τα υφάσματα, είτε για να προστατέψουμε τα χρώματα κλπ.

Τα πιο πολλά ρούχα πλένονται πλέον σε προγράμματα στους 30 ή 40 βαθμούς όπου το νερό είναι σχεδόν κρύο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά απορρυπαντικά να μην διαλύονται πλήρως και να αφήνουν υπολείμματα.
Συσσώρευση νερού και υπολειμμάτων
Επίσης σε διάφορες κοιλότητες της συσκευής (πχ στον κάδο ή το λάστιχο) μένει συνήθως μια μικρή ποσότητα νερού η οποία με τον καιρό και σε συνδυασμό με τα υπολείμματα του απορρυπαντικού και τις βρωμιές των ρούχων ευθύνεται για τις άσχημες μυρωδιές του πλυντηρίου.
Πότε όμως πρέπει να κάνουμε αυτό το καθάρισμα και πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι είναι απαραίτητο; Ας δούμε παρακάτω.
Πως να καταλάβετε αν χρειάζεται καθάρισμα το πλυντήριο ρούχων
Ο πιο εύκολος τρόπος για να καταλάβουμε αν το πλυντήριο μας χρειάζεται καθάρισμα είναι με την όσφρηση.
Μυρίστε το πλυντήριο σας
Για παράδειγμα ανοίξτε την πόρτα και πλησιάστε τη μύτη σας στο εσωτερικό του κάδου. Αν αισθάνεστε άσχημες οσμές όπως μυρωδιά μούχλας, κλεισούρας ή βουρκίλας (από στάσιμα νερά) τότε το πλυντήριο σας χρειάζεται καθάρισμα.

Αν τώρα οι άσχημες αυτές μυρωδιές αναδύονται απλά με το που θα ανοίξετε την πόρτα του πλυντηρίου σας, τότε ίσως πρέπει να επισπεύσετε σημαντικά το καθάρισμα της συσκευής.
Ένας δεύτερος τρόπος είναι μέσω οπτικής επαφής. Ελέγξτε το εσωτερικό του κάδου για εμφάνιση γλίτσας από πιθανά υπολείμματα απορρυπαντικού ή βρωμιάς που έχει μείνει από τα ρούχα.
Επίσης τσεκάρετε το λάστιχο του πλυντηρίου που βρίσκεται ανάμεσα στον κάδο και την πόρτα της συσκευής. Αν δείτε μούχλα ή άλλα υπολείμματα βρωμιάς, τότε πρέπει να το καθαρίσετε επειγόντως και να πάρετε τα μέτρα σας για να μην ξαναμαζέψει.
Ένας τρόπος είναι για παράδειγμα να το σκουπίζετε μετά από κάθε πλύση και να αφήνετε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή ώστε να μπορεί να στεγνώνει.
Μυρίστε τα ρούχα σας
Τέλος ένας αλάνθαστος τρόπος για να βρίσκετε πότε χρειάζεται καθάρισμα το πλυντήριο σας, είναι απλά να δείτε και να μυρίσετε τα ρούχα σας.

Αν μετά από κάποια πλύση τα ρούχα σας δεν καθαρίσουν καλά ή αντί να μοσχοβολάνε μυρίζουν διαφορετικά από ότι έχετε συνηθίσει, τότε ίσως πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να καθαρίσετε το πλυντήριο σας.
Τόσο απλά!
Διαβάστε στη συνέχεια
Συχνά λάθη που κάνουμε κατά το πλύσιμο των ρούχων
Γραφτείτε στο newsletter !
Tο email σας:
Θα λαμβάνετε κάθε μήνα τα πιο φρέσκα του coolweb. Μπορείτε να ξεγραφτείτε όποτε επιθυμείτε.