Η κινόα ανήκει στις λεγόμενες υπερτροφές ή superfoods λόγω των πολλών θρεπτικών συστατικών που περιέχει και πιο συγκεκριμένα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνη.
Τι είναι όμως η κινόα, σε ποια μορφή μπορούμε να την βρούμε και πως μπορούμε να την βάλουμε στην
διατροφή μας; Για να δούμε.
Η κινόα ή quinoa είναι ένας θάμνος με λευκούς, μαύρους, κόκκινους ή μπλε σπόρους οι οποίοι είναι βρώσιμοι, δηλαδή τρώγονται και μάλιστα έχουν υψηλή διατροφική αξία.
Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Chenopodium quinoa και φτάνει σε ύψος μέχρι και τα 3 μέτρα
Η κινόα ανήκει στην κατηγορία των ψευτοδημητριακών επειδή παράγεται από σπόρους.
Ωστόσο είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι διατροφικά βρίσκεται πιο κοντά στο σπανάκι ή τα παντζάρια παρά στα δημητριακά.
Η προέλευση της φέρεται να είναι από τη Λατινική Αμερική καθώς λέγεται ότι καλλιεργήθηκε πρώτη φορά από τους Ίνκας πριν από 5000 χρόνια, δηλαδή από το 3000 π.Χ.
Ακόμη και σήμερα παράγεται κυρίως σε χώρες της Νοτίου Αμερικής και συγκεκριμένα στη Βολιβία, το Περού και το Εκουαδόρ.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν ευδοκιμεί και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σε αντίθεση με άλλα δημητριακά όπως το καλαμπόκι, το ρύζι ή το σιτάρι η κινόα είναι μια
τροφή που περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης.
Το γεγονός αυτό την καθιστά ένα πλήρες είδος διατροφής, παρότι στην πραγματικότητα είναι απλά ένας σπόρος.
Μάλιστα περιέχει πολυακόρεστα Ω3 λιπαρά (γνωστά και ως ιχθυέλαια), είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, μαγνησίου και σιδήρου, ενώ περιέχει πάνω από 20 βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
100g κινόα περιέχουν 1,539 kJ ή 368 kcal
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της είναι ότι δεν περιέχει καθόλου γλουτένη, ενώ χωνεύεται πολύ ευκολότερα από δημητριακά, όπως το σιτάρι ή το καλαμπόκι, ακόμη και από την σίκαλη.
Ωστόσο, αν και όπως είπαμε, διατροφικά δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με τα δημητριακά, εντούτοις μαγειρεύεται σαν αυτά.
Για την ακρίβεια ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεται είναι ο ίδιος ακριβώς με αυτόν του πλιγουριού.
Αν και δεν υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές με κινόα, παρόλα αυτά είναι μια τροφή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους.
Μπορείτε για παράδειγμα να την χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο του ρυζιού δοκιμάζοντας να συνοδέψετε κρέας, θαλασσινά ή λαχανικά, να φτιάξετε ένα πιάτο "τύπου ριζότο" με κινόα κλπ.
Με την ίδια λογική μπορεί να αντικαταστήσει το πλιγούρι, ενώ μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ακόμη και σε μεξικάνικο ή σε συνταγές της ελληνικής κουζίνας όπως είναι τα ντολμαδάκια ή τα γεμιστά!
Ένας άλλος τρόπος για να την απολαύσετε, είναι βάζοντας την σε σαλάτες και γενικά όπου τραβάει η όρεξή σας.
Τελικά δεν είναι και λίγες οι επιλογές...
Θα την βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, καταστήματα με βιολογικές τροφές, delicatessen κλπ.
Διαβάστε στη συνέχεια
Ποιες τροφές βοηθάνε να έχουμε υγιή και λαμπερά μαλλιά;
Γιατί δεν υπάρχουν μπλε φαγητά;
Έχετε προσέξει ότι στη φύση δεν υπάρχουν γενικά μπλε φαγητά; Γιατί λέτε να συμβαίνει αυτό; Είναι τυχαίο άραγε; Ας δούμε!
Τι να προσέχετε στις ετικέτες τροφίμων
Πλέον τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα τρόφιμα έχουν πάνω στη συσκευασία τους και μια ετικέτα με τις διατροφικές πληροφορίες, γνωστή και ...