coolweb


Τι να προσέχετε στις ετικέτες τροφίμων

Πως να διαβάσω τις ετικέτες τροφίμων

Πλέον τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα τρόφιμα έχουν πάνω στη συσκευασία τους και μια ετικέτα με τις διατροφικές πληροφορίες, γνωστή και ως ετικέτα τροφίμων. Μάλιστα αυτό για τα περισσότερα τρόφιμα προβλέπεται και από τη νομοθεσία.

Τι πληροφορίες μας δίνουν όμως αυτές οι ετικέτες και τι πρέπει να προσέχουμε όταν τις διαβάζουμε; Ας δούμε.

Ποιες πληροφορίες μας δίνουν οι ετικέτες τροφίμων


Οι ετικέτες αυτές είναι ένα πολύ καλό εργαλείο, ειδικά για όσους προσέχουν τη διατροφή ή το βάρος τους. Περιλαμβάνουν μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες για την περιεκτικότητα των τροφών σε διάφορα στοιχεία όπως:

» Ενέργεια (θερμίδες σε Kcal και KJoule)

» Υδατάνθρακες (στους οποίους αναγράφονται χωριστά τα σάκχαρα)

» Πρωτεϊνες

» Λιπαρά (συνήθως αναγράφονται χωριστά τα κορεσμένα και τα ακόρεστα λίπη)

» Αλάτι

» Φυτικές ίνες

» Μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες κλπ.

Οι παραπάνω τιμές δίνονται ανά 100γρ ή 100ml προϊόντος και ανά μερίδα. Επίσης, πάνω στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται και ο ακριβής αριθμός των μερίδων.

τι να προσέξω όταν διαβάζω ετικέτες τροφίμων
Τέλος, οι τιμές πρέπει να δίνονται και ως ποσοτό της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ), δηλαδή του ποσού που πρέπει να καταναλώμνουμε από τα παραπάνω στοιχεία σε ημερήσια βάση.

Πως όμως πρέπει να διαβάζουμ τις ετικέτες αυτές για να αποφεύγουμε πιθανές παγίδες που κρύβουν;

Τι να προσέχετε στις ετικέτες τροφίμων


Το βασικό πρόβλημα που συναντάμε όταν θέλουμε για παράδειγμα να συγκρίνουμε δυο ή περισσότερα παρόμοια προϊόντα για να δούμε ποιο να αγοράσουμε είναι ότι χανόμαστε στις ετικέτες και στις πολλές πληροφορίες που δίνουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε.

Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να επικεντρωθούμε σε ένα ή δύο στοιχεία, αυτά που θεωρούμε πιο σημαντικά και να επικεντρωθούμε σε αυτά. Για παράδειγμα μπορούμε να κοιτάμε την ενέργεια (θερμίδες) και τους υδατάνθρακες.

Ένας άλλος τρόπος είναι να αποκλείουμε τροφές που περιέχουν κάποιο στοιχείο πάνω από κάποιο όριο. Για παράδειγμα μπορούμε να μην αγοράζουμε προϊόντα που περιέχουν πάνω από 20% λιπαρά ή πάνω από 500 θερμίδες ανά 100γρ.

πως να διαβάσω σωστά μια ετικέτα τροφίμων
Επίσης πρέπει να διαβάσουμε πολύ προσεκτικά την ετικέτα και να δούμε πόσες μερίδες περιλαμβάνει όλη η συσκευασία. Γιατί μπορεί να δούμε πχ ότι μια μερίδα περιλαμβάνει μόλις 10γρ λίπος, αλλά να είναι τόσο μικρή (πολύ λίγα γραμμάρια) που στην ουσία να μην μπορούμε να φάμε μόνο μία.

Επίσης πρέπει να προσέχουμε τα προϊόντα τύπου λάιτ, διότι συνήθως δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε. Κι αυτό γιατί μπορεί μεν να έχουν λιγότερες θερμίδες από τα κανονικά, αλλά και πάλι μπορεί να είναι πολύ επιβαρυμένα σε ζάχαρη ή λιπαρά.

Και φυσικά δεν πρέπει να παίρνουμε σαν "ευαγγέλιο" την Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα (ΣΗΠ) μιας και αυτή αναφέρεται στον μέσο άνθρωπο και συγκεκριμένα σε μια δίαιτα 2000 θερμίδων.

Κι αυτό γιατί κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός και με πολύ διαφορετικές ανάγκες και άρα πρέπει να ακολουθούμε ένα πιο εξατομικευμένο διαιτολόγιο πιθανόν συμβουλευόμενοι και κάποιον ειδικό διατροφολόγο.Διαβάστε στη συνέχεια Ποιες τροφές βοηθάνε να έχουμε υγιή και λαμπερά μαλλιά;
Σχετικά άρθρα

Συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή! Μέρος 1ο
υγιεινή διατροφή
Δείτε σε αυτό το άρθρο μερικές ωραίες συμβουλές και κάποια κολπάκια για το πως να κάνετε μια πιο υγιεινή διατροφή, θα σας βοηθήσει αρκετά!
Κολπάκια για μια υγιεινή διατροφή! Μέρος 2ο
διατροφή
Δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας κάποια ακόμα κολπάκια ώστε να μπορέσετε να κάνετε μια πιο υγιεινή διατροφή. Ας συνεχίσουμε λοιπόν!
Μια υγιεινή δίαιτα με λαχανικά
υγιεινή δίαιτα λαχανικών
Ας δούμε εδώ πως μπορούμε να κάνουμε μια σωστή δίαιτα λαχανικών και τι θρεπτικά συστατικά μπορούμε να λάβουμε από αυτά!
Ποια φαγητά κάνουν καλό στο μυαλό - βοηθάνε πνευματικά;
φαγητά κάνουν καλό στο μυαλό
Υπάρχουν φαγητά τα οποία κάνουν καλό στο μυαλό, βοηθάνε στο να σκεφτόμαστε καλύτερα και όλα τα σχετικά. Ποια όμως είναι αυτά; Δείτε!
Οι παγίδες της υγιεινής διατροφής
υγεινες τροφές που παχαίνουν
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες παγίδες κρύβει η σύγχρονη υγιεινή διατροφή; Μάλλον είναι περισσότερες από ότι φανταζόμαστε! Ας δούμε τις πιο τρανταχτές...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι να προσέχετε στις ετικέτες τροφίμων
Kατηγορία: Φαγητό - Ποτό
Tags: τροφήδιατροφήθρεπτικά συστατικάετικέτες
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως να αδυνατίσω γρήγορα; Σπάστε τα κοντέρ!!
πως να αδυνατίσω γρήγορα
Η γρήγορη δίαιτα που... τα σπάει!! Δείτε εδώ κάποιους τρόπους ώστε να αδυνατίσετε γρήγορα! Πάμε για ένα γρήγορο αδυνάτισμα και κορμί... λαμπάδα!

Πως θα χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 1ο)
η καλύτερη δίαιτα
Έχετε λίγα παχάκια και θέλετε να χάσετε μερικά κιλά μόνιμα; Αναζητάτε την καλύτερη δίαιτα; Για ρίξτε μια ματιά εδώ για πως να χάσετε κιλά...

Πως να χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 2ο)
πως να χάσω κιλά
Εδώ συνεχίζουμε την παρατεταμένη ανάλυση που σας κάναμε για την καλύτερη δίαιτα και για το πως να χάσετε κιλά. Δείτε τη συνέχεια (Μέρος 2ο)...

Πως θα χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 3ο)
χάσω μόνιμα κιλά
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της για την καλύτερη δίαιτα και πως θα χάσετε τα κιλά μόνιμα. Δείτε εδώ και τις τελευταίες συμβουλές που σας δίνουμε.

Τι είναι παχυσαρκία, πως δημιουργείται & ποια η αντιμετώπιση
παχυσαρκία επικίνδυνη ασθένεια
Παχυσαρκία: μία σύγχρονη επικίνδυνη ασθένεια. Τι είναι όμως; Πως δημιουργείται και ποια η αντιμετώπισή της; Δείτε όλα τα σχετικά με την παχυσαρκία εδώ!

Λίγα έξυπνα κολπάκια για να χάσετε βάρος!
βάρος
Εδώ θα δούμε κάποια έξυπνα κολπάκια και τρικ που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να ξεγελαστούμε και να καταφέρουμε να χάσουμε βάρος!

10 συμβουλές για να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας
επιτάχυνση μεταβολισμού
Αν θέλετε να κάνετε το μεταβολισμό σας να λειτουργεί καλύτερα - να το επιταχύνετε - αξίζει να ρίξετε μια ματιά σε αυτές τις συμβουλές.

Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) και πως υπολογίζεται;
υπολογισμός BMI
Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος, το περιβόητο BMI, τι μας δείχνει ακριβώς και πως μπορούμε να το υπολογίσουμε; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Μια υγιεινή δίαιτα με λαχανικά
υγιεινή δίαιτα λαχανικών
Ας δούμε εδώ πως μπορούμε να κάνουμε μια σωστή δίαιτα λαχανικών και τι θρεπτικά συστατικά μπορούμε να λάβουμε από αυτά!

Πως να χάσω λίπος;
χάσιμο λίπους
Αν σας έχει καρφωθει στο μυαλό η ερώτηση πως να χάσω λίπος, η λύση είναι σχετικά απλή αν το κάνουμε σωστά και με υπομονή, ας δούμε!

Οι παγίδες της υγιεινής διατροφής
υγεινες τροφές που παχαίνουν
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες παγίδες κρύβει η σύγχρονη υγιεινή διατροφή; Μάλλον είναι περισσότερες από ότι φανταζόμαστε! Ας δούμε τις πιο τρανταχτές...

Γιατί ξυπνάω το βράδυ και τρώω; Τι μου συμβαίνει;
Night Eating Syndrome
Αλήθεια, γνωρίζετε γιατί πολλοί άνθρωποι ξυπνούν κατά την διάρκεια της νύχτας για να φάνε; Είναι κάποια ασθένεια; Πως αντιμετωπίζεται; Ας δούμε αναλυτικά.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ