Τι να προσέχετε στις ετικέτες τροφίμων
Πλέον τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα τρόφιμα έχουν πάνω στη συσκευασία τους και μια ετικέτα με τις διατροφικές πληροφορίες, γνωστή και ως ετικέτα τροφίμων. Μάλιστα αυτό για τα περισσότερα τρόφιμα προβλέπεται και από τη νομοθεσία.
Τι πληροφορίες μας δίνουν όμως αυτές οι ετικέτες και τι πρέπει να προσέχουμε όταν τις διαβάζουμε; Ας δούμε.
Ποιες πληροφορίες μας δίνουν οι ετικέτες τροφίμων
Οι ετικέτες αυτές είναι ένα πολύ καλό εργαλείο, ειδικά για όσους προσέχουν τη διατροφή ή το βάρος τους. Περιλαμβάνουν μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες για την περιεκτικότητα των τροφών σε διάφορα στοιχεία όπως:
» Ενέργεια (θερμίδες σε Kcal και KJoule)
» Υδατάνθρακες (στους οποίους αναγράφονται χωριστά τα σάκχαρα)
» Πρωτεϊνες
» Λιπαρά (συνήθως αναγράφονται χωριστά τα κορεσμένα και τα ακόρεστα λίπη)
» Αλάτι
» Φυτικές ίνες
» Μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες κλπ.
Οι παραπάνω τιμές δίνονται ανά 100γρ ή 100ml προϊόντος και ανά μερίδα. Επίσης, πάνω στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται και ο ακριβής αριθμός των μερίδων.
Τέλος, οι τιμές πρέπει να δίνονται και ως ποσοτό της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ), δηλαδή του ποσού που πρέπει να καταναλώμνουμε από τα παραπάνω στοιχεία σε ημερήσια βάση.
Πως όμως πρέπει να διαβάζουμ τις ετικέτες αυτές για να αποφεύγουμε πιθανές παγίδες που κρύβουν;
Τι να προσέχετε στις ετικέτες τροφίμων
Το βασικό πρόβλημα που συναντάμε όταν θέλουμε για παράδειγμα να συγκρίνουμε δυο ή περισσότερα παρόμοια προϊόντα για να δούμε ποιο να αγοράσουμε είναι ότι χανόμαστε στις ετικέτες και στις πολλές πληροφορίες που δίνουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε.
Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να επικεντρωθούμε σε ένα ή δύο στοιχεία, αυτά που θεωρούμε πιο σημαντικά και να επικεντρωθούμε σε αυτά. Για παράδειγμα μπορούμε να κοιτάμε την ενέργεια (θερμίδες) και τους υδατάνθρακες.
Ένας άλλος τρόπος είναι να αποκλείουμε τροφές που περιέχουν κάποιο στοιχείο πάνω από κάποιο όριο. Για παράδειγμα μπορούμε να μην αγοράζουμε προϊόντα που περιέχουν πάνω από 20% λιπαρά ή πάνω από 500 θερμίδες ανά 100γρ.
Επίσης πρέπει να διαβάσουμε πολύ προσεκτικά την ετικέτα και να δούμε πόσες μερίδες περιλαμβάνει όλη η συσκευασία. Γιατί μπορεί να δούμε πχ ότι μια μερίδα περιλαμβάνει μόλις 10γρ λίπος, αλλά να είναι τόσο μικρή (πολύ λίγα γραμμάρια) που στην ουσία να μην μπορούμε να φάμε μόνο μία.
Επίσης πρέπει να προσέχουμε τα προϊόντα τύπου λάιτ, διότι συνήθως δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε. Κι αυτό γιατί μπορεί μεν να έχουν λιγότερες θερμίδες από τα κανονικά, αλλά και πάλι μπορεί να είναι πολύ επιβαρυμένα σε ζάχαρη ή λιπαρά.
Και φυσικά δεν πρέπει να παίρνουμε σαν "ευαγγέλιο" την Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα (ΣΗΠ) μιας και αυτή αναφέρεται στον μέσο άνθρωπο και συγκεκριμένα σε μια δίαιτα 2000 θερμίδων.
Κι αυτό γιατί κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός και με πολύ διαφορετικές ανάγκες και άρα πρέπει να ακολουθούμε ένα πιο εξατομικευμένο διαιτολόγιο πιθανόν συμβουλευόμενοι και κάποιον ειδικό διατροφολόγο.
Διαβάστε στη συνέχεια Ποιες τροφές βοηθάνε να έχουμε υγιή και λαμπερά μαλλιά;
Συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή! Μέρος 1ο
Δείτε σε αυτό το άρθρο μερικές ωραίες συμβουλές και κάποια κολπάκια για το πως να κάνετε μια πιο υγιεινή διατροφή, θα σας βοηθήσει αρκετά!
Κολπάκια για μια υγιεινή διατροφή! Μέρος 2ο
Δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας κάποια ακόμα κολπάκια ώστε να μπορέσετε να κάνετε μια πιο υγιεινή διατροφή. Ας συνεχίσουμε λοιπόν!
Μια υγιεινή δίαιτα με λαχανικά
Ας δούμε εδώ πως μπορούμε να κάνουμε μια σωστή δίαιτα λαχανικών και τι θρεπτικά συστατικά μπορούμε να λάβουμε από αυτά!
Ποια φαγητά κάνουν καλό στο μυαλό - βοηθάνε πνευματικά;
Υπάρχουν φαγητά τα οποία κάνουν καλό στο μυαλό, βοηθάνε στο να σκεφτόμαστε καλύτερα και όλα τα σχετικά. Ποια όμως είναι αυτά; Δείτε!
Οι παγίδες της υγιεινής διατροφής
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες παγίδες κρύβει η σύγχρονη υγιεινή διατροφή; Μάλλον είναι περισσότερες από ότι φανταζόμαστε! Ας δούμε τις πιο τρανταχτές...