coolweb


Τι είναι η μαύρη τρύπα;

μαύρη τρύπα

Διαβάστηκε: 20.049 φορές
Τι ακριβώς είναι η μαύρη τρύπα, γιατί λέγεται έτσι και πως δημιουργείται; Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται.
Όλοι γνωρίζουμε, πάνω κάτω τι είναι οι πλανήτες, ο ήλιος και τα αστέρια.

Οι περισσότεροι ίσως έχουμε ακούσει κάπου και τον όρο μαύρη τρύπα, αλλά ίσως δεν μας είναι και πολύ εύκολο να αντιληφθούμε τι είναι ακριβώς.

Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό μιας και πρόκειται ίσως για τα πιο μυστηριώδη ουράνια "αντικείμενα".

Μια πραγματική μαύρη τρύπαΗ θεωρητική ύπαρξη των μαύρων τρυπών αποδεικνύεται στη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν η οποία παρουσιάστηκε το 1915.

Η παρουσία τους, ωστόσο, στο σύμπαν επιβεβαιώνεται από αστρονομικές παρατηρήσεις που γίνονται για τη μελέτη άλλων φαινομένων όπως για παράδειγμα των σουπερνόβα.

Το ότι δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε πλήρως οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μια μαύρη τρύπα είναι ουσιαστικά το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποδηλώνει το όνομά της.

μαύρη τρύπα - black holeΣτην πραγματικότητα έχει υλική υπόσταση και θα λέγαμε ότι μοιάζει περισσότερο με σφαίρα παρά με τρύπα όπως την έχουμε στο μυαλό μας.

Τότε γιατί ονομάζεται έτσι;

Γιατί λέγεται μαύρη τρύπα;

Ο όρος "τρύπα" χρησιμοποιείται εδώ όχι με την κλασική έννοια της οπής, δηλαδή της απουσίας ύλης από μια επιφάνεια, αλλά για να υποδηλώσει πως οτιδήποτε εισέλθει σε αυτήν δεν μπορεί να ξεφύγει.

Στην ουσία μια μαύρη τρύπα καταπίνει ό,τι βρεθεί στο πέρασμά της!


Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βαρυτικό πεδίο της είναι τόσο ισχυρό που δεν αφήνει τίποτε να διαφύγει από το εσωτερικό της, καθώς η ταχύτητα που θα χρειαζόταν για να συμβεί αυτό θα ξεπερνούσε την ταχύτητα του φωτός!

Επομένως ούτε το ίδιο το φως δεν μπορεί να διαφύγει, και κάπως έτσι προκύπτει και ο όρος "μαύρη".


Τι είναι η μαύρη τρύπα;

Ο όρος μαύρη τρύπα εισήχθη από τον Αμερικανό αστρονόμο και φυσικό John Wheeler, μελετητή της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, όταν τον πρωτοχρησιμοποίησε σε μια ομιλία του το 1967 στο ινστιτούτο διαστημικών ερευνών GISS (Goddard Institute for Space Studies) της NASA.

Ο Αμερικανός φυσικός Τζων Γουίλερ
Στη πράξη λοιπόν μία μαύρη τρύπα είναι εκείνη η περιοχή του διαστήματος, όπου βρισκόταν κάποτε ο πυρήνας ενός τεράστιου άστρου, μεγέθους περίπου όσο τρεις ήλιοι.

Το άστρο αυτό με κάποιο τρόπο έχασε τη συνοχή του με αποτέλεσμα τα συστατικά του να καταρρεύσουν και στη συνέχεια να συμπιεστούν υπό την δύναμη της ίδιας της βαρύτητας του!

Πρόκειται επομένως για ουράνια σώματα τα οποία ακούν τεράστια βαρυτική έλξη σε ό,τι βρεθεί γύρω τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί συγκεντρώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες μάζας σε πολύ μικρό μέγεθος!


Φανταστείτε ότι αν με κάποιο τρόπο η Γη μετατραπόταν σε μαύρη τρύπα, το νέο αυτό αντικείμενο θα είχε το μέγεθος ενός κερασιού!

Ασύλληπτο!

Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι τα αστέρια και τι τα πεφταστέρια; Τι διαφορά έχουν;


Σχετικά άρθρα

Γιατί μερικοί πλανήτες έχουν δακτύλιο;
πλανήτες και δακτύλιοι
Πολλοί από εμάς το έχουμε παρατηρήσει: ορισμένοι πλανήτες περιβάλλονται από έναν δακτύλιο. Γιατί όμως; Απο τι αποτελείται και τι είναι ο δακτύλιος αυτός; Δείτε!
Γιατί βλέπουμε πολλά αστέρια μερικές φορές & άλλες λιγότερα;
αστέρια στον ουρανό
Γιατί μερικές φορές βλέπουμε περισσότερα αστέρια στον ουρανό και άλλες βλέπουμε λιγότερα; Που οφείλεται το φαινόμενο αυτό και γιατί συμβαίνει;
Γιατί τα αστέρια τρεμοπαίζουν το βράδυ;!
αστέρια το βράδυ
Αλήθεια, έχετε παρατηρήσει ότι μερικές φορές κάποια αστέρια στον ουρανό (το βράδυ), τρεμοπαίζουν; Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείτε!
Τι είναι το Ζενίθ και το Ναδίρ;
Ζενίθ και Ναδίρ
Ζενίθ και Ναδίρ. Δυο λέξεις που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά. Αλήθεια όμως γνωρίζουμε την προέλευση και την κυριολεκτική σημασία τους;
Τι είναι το φεγγάρι και γιατί λέγεται έτσι;
φεγγάρι τι είναι
Αλήθεια, πόσοι από μας γνωρίζουμε τι είναι το φεγγάρι και γιατί το λέμε έτσι; Ας δούμε όλες τις πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.

Σχόλια

Μπλαμπλουμπλης ▾
  (στις 03-06-2018)
Είναι ενα μαγευτικό ταξίδι στο σύμπαν και μας δείχνει πόσο μικροι είμαστε και πόσο σοφά εργάστηκε ο Θεός για να φτιάξει τον κόσμο στο βίντεο ”ατελείωτο ταξίδι”.
Depimell ▾
  (στις 21-07-2018)
Όταν σκέφτομαι το ατελείωτο σύμπαν καταλαβαίνω πόσο μικροσκοπικοι είμαστε μπροστά του!!!
  (στις 21-07-2018)
Έτσι ακριβώς όπως το λες είναι!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το φεγγάρι και γιατί λέγεται έτσι;
φεγγάρι τι είναι
Αλήθεια, πόσοι από μας γνωρίζουμε τι είναι το φεγγάρι και γιατί το λέμε έτσι; Ας δούμε όλες τις πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι τα αστέρια και τι τα πεφταστέρια; Τι διαφορά έχουν;
αστέρια και πεφταστέρια
Τι είναι τα αστέρια που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό; Που βρίσκονται; Από πού παίρνουν το φως τους; Ποια είναι η διαφορά τους από τα πεφταστέρια; Δείτε!

Τι είναι το Ζενίθ και το Ναδίρ;
Ζενίθ και Ναδίρ
Ζενίθ και Ναδίρ. Δυο λέξεις που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά. Αλήθεια όμως γνωρίζουμε την προέλευση και την κυριολεκτική σημασία τους;

Μετεωρίτης - κομήτης: τι διαφορά έχουν;
μετεωρίτης - κομήτης
Ακούμε συχνά για μετεωρίτες και κομήτες που μας έρχονται από το διάστημα. Τι είναι όμως το καθένα και τι διαφορά έχουνε; Ας δούμε!

Πως δημιουργήθηκε το φεγγάρι;
δημιουργία φεγγαριού
Πότε και πως ακριβώς δημιουργήθηκε το φεγγάρι; Υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Ποια είναι η επικρατέστερη άποψη; Ας ρίξουμε λίγο φως.

Γιατί μερικοί πλανήτες έχουν δακτύλιο;
πλανήτες και δακτύλιοι
Πολλοί από εμάς το έχουμε παρατηρήσει: ορισμένοι πλανήτες περιβάλλονται από έναν δακτύλιο. Γιατί όμως; Απο τι αποτελείται και τι είναι ο δακτύλιος αυτός; Δείτε!

Τι είναι η βροχή αστεριών
βροχή αστεριών
Τι είναι η βροχή αστεριών και πως προκαλείται; Πέφτουν όντως τόσα πολλά αστέρια; Πότε είναι ορατό το φαινόμενο από τη Γη; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι η σκοτεινή ύλη
σωματίδια σκοτεινής ύλης
Τελικά υπάρχει σκοτεινή ύλη και αν ναι τι είναι ακριβώς; Ποια είναι η συνεισφορά της στο σύμπαν; Ας δούμε όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ