Το
Ζενίθ και το
Ναδίρ είναι λέξεις αραβικής προέλευσης οι οποίες χρησιμοποιούνται κυριολεκτικά στην επιστήμη της Αστρονομίας.
Τι είναι το Ζενίθ και το Ναδίρ στην Αστρονομία;
Στην
Αστρονομία λοιπόν το σημείο Ζενίθ, από το αραβικό samt που σημαίνει κατεύθυνση, ονομάζεται το σημείο εκείνο του ουράνιου σώματος στο οποίο το σώμα συναντά την κατακόρυφο του παρατηρητή, η οποία διέρχεται από το κέντρο της Γης, προεκτεινόμενη προς τα πάνω.
Το αντιδιαμετρικό σημείο του ουράνιου σώματος καλείται σημείο Ναδίρ, από την αραβική λέξη nazir που σημαίνει αντίθετος.
Πως χρησιμοποιούμε τις λέξεις αυτές στην καθημερινότητα μας;
Είδαμε, λοπόν, τι είναι το ζενίθ και το ναδίρ για την επιστήμη της Αστρονομίας.
Ωστόσο, οι δύο αυτές λέξεις χρησιμοποιούνται καθημερινά μεταφορικά για να περιγράψουν το ανώτατο και το κατώτατο σημείο αντίστοιχα μιας δραστηριότητας ή ακόμη και της ίδιας της ζωής ή της καριέρας ενός ανθρώπου.
Διαβάστε στη συνέχεια
Τι είναι τα αστέρια και τι τα πεφταστέρια; Τι διαφορά έχουν;
Τι είναι η μαύρη τρύπα;
Τι ακριβώς είναι η μαύρη τρύπα, γιατί λέγεται έτσι και πως δημιουργείται; Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται.
Γιατί μερικοί πλανήτες έχουν δακτύλιο;
Πολλοί από εμάς το έχουμε παρατηρήσει: ορισμένοι πλανήτες περιβάλλονται από έναν δακτύλιο. Γιατί όμως; Απο τι αποτελείται και τι είναι ο δακτύλιος αυτός; Δείτε!
Γιατί βλέπουμε πολλά αστέρια μερικές φορές & άλλες λιγότερα;
Γιατί μερικές φορές βλέπουμε περισσότερα αστέρια στον ουρανό και άλλες βλέπουμε λιγότερα; Που οφείλεται το φαινόμενο αυτό και γιατί συμβαίνει;
Γιατί βλέπουμε το φεγγάρι τη μέρα μερικές φορές;
Πάνω κάτω όλοι μας το έχουμε δει: μία ωραία μέρα με ήλιο, ξαφνικά βλέπουμε το φεγγάρι στον ουρανό! Γιατί συνέβει αυτό; Που οφείλεται;
Γιατί τα αστέρια τρεμοπαίζουν το βράδυ;!
Αλήθεια, έχετε παρατηρήσει ότι μερικές φορές κάποια αστέρια στον ουρανό (το βράδυ), τρεμοπαίζουν; Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείτε!