coolweb


Τι είναι η βροχή αστεριών

βροχή αστεριών

Διαβάστηκε: 17.223 φορές
Τι είναι η βροχή αστεριών και πως προκαλείται; Πέφτουν όντως τόσα πολλά αστέρια; Πότε είναι ορατό το φαινόμενο από τη Γη; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.
Η βροχή αστεριών ή για να ακριβολογούμε η βροχή διαττόντων αστέρων, είναι ένα αρκετά συνηθισμένο, αλλά πολύ εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο.

Από τι προκαλείται όμως; Τι είναι αυτό που πραγματικά βλέπουμε; Πέφτουν στα αλήθεια τόσα πολλά αστέρια; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όταν η τροχιά της Γης συναντά και τέμνει σμήνη σωματιδίων από μετέωρα σώματα, συνηθέστερα θραύσματα από κομήτες που διαλύθηκαν και βρέθηκαν κοντά στη Γη και σπανιότερα από αστεροειδείς.

εντυπωσιακή βροχή αστεριών
Μάλιστα, επειδή το σύνολο των διαττόντων εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα από το σημείο τομής των δύο τροχιών, φαίνεται σαν να προέρχονται από ένα συγκεκριμένο σημείο του ουράνιου θόλου. Το σημείο αυτό ονομάζεται ακτινοβόλο σημείο.

Τι είναι οι διάττοντες αστέρες

Σύμφωνα με αυτό που βλέπει ένας παρατηρητής στη Γη, ο διάττων αστέρας είναι ένα φωτεινό σημείο του ουράνιου θόλου, κάτι σαν αστέρι, το οποίο εμφανίζεται από το πουθενά, κινείται με μεγάλη ταχύτητα, την οποία, όμως, πιάνει το μάτι για μερικά δευτερόλεπτα και μετά χάνεται.

Οι διάττοντες αστέρες είναι πιο γνωστοί με τον όρο πεφταστέρια.


Στην πραγματικότητα, δεν έχουν καμιά σχέση με τα "κανονικά" αστέρια.

διάττων αστέρας μέσα σε βροχή αστεριώνΦανταστείτε ότι ενώ τα αστέρια που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό ξεπερνούν κατά πολύ, συνήθως, το μέγεθος του πλανήτη μας, τα πεφταστέρια είναι στην ουσία κόκκοι διαστημικής σκόνης, με μέγεθος όσο ένας κόκκος ρυζιού!

Πως, λοιπόν, μπορούμε να δούμε από τόσο μακριά και μάλιστα τόσο έντονα κάτι τόσο μικρό;

Πολύ απλά, με την είσοδο τους στη γήινη ατμόσφαιρα έχοντας αναπτύξει ταχύτητες πολλών χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, οι διάττοντες φλέγονται λόγω της τριβής τους με τον αέρα, με αποτέλεσμα να πυρακτώνονται και να ακτινοβολούν φως!


Τι είναι η βροχή διαττόντων

Όταν ένας κομήτης περάσει από το περιήλιο της τροχιάς του, δηλαδή από το σημείο εκείνο της τροχιάς του που βρίσκεται στη μικρότερη απόσταση από τον Ήλιο, διασπάται, παράγοντας δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες σωματίδια, τους λεγόμενους μετεωροειδείς ή πιο σωστά διάττοντες αστέρες.

Τα θραύσματα του κομήτη σχηματίζουν μια πλατιά ζώνη. Αν η τροχιά της ζώνης αυτής συναντηθεί με την τροχιά της Γης, λέμε ότι η Γη εισέρχεται σε ένα ρεύμα διαττόντων αστέρων. Τις μέρες που συμβαίνει αυτό παρατηρούνται οι λεγόμενες βροχές διαττόντων αστέρων ή πιο απλά βροχές αστεριών.

διάγραμμα βροχής αστεριών
Επομένως, αυτά που βλέπουμε να πέφτουν σωρηδόν τις νύχτες που παρατηρείται το φαινόμενο, δεν είναι "πραγματικά" αστέρια, αλλά διάττοντες αστέρες, δηλαδή υπολείμματα κομητών.

Ουσιαστικά ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το σημείο τομής των δύο τροχιών, και κατά συνέπεια την εμφάνιση βροχών αστεριών, είναι η βαρύτητα, και πιο συγκεκριμένα η βαρυτική έλξη των πλανητών.

Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι μια στενή προσέγγιση με κάποιον πλανήτη ή η πίεση ακτινοβολίας που ωθεί τα μικρότερα σωματίδια μακρύτερα από τον ήλιο και συνεπώς πιο κοντά στον πλανήτη που τέμνει το ρεύμα διαττόντων.

Τέλος, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι λόγω της συμμετοχής επιταχυνόμενων ηλεκτρικών φορτίων, οι διάττοντες αστέρες παράγουν ραδιοκύματα, τα οποία μπορούν να εντοπιστούν ακόμη και από ραδιοφωνικούς δέκτες, ως παράσιτα.

Διαβάστε στη συνέχεια Μετεωρίτης - κομήτης: τι διαφορά έχουν;


Σχετικά άρθρα

Τι είναι τα αστέρια και τι τα πεφταστέρια; Τι διαφορά έχουν;
αστέρια και πεφταστέρια
Τι είναι τα αστέρια που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό; Που βρίσκονται; Από πού παίρνουν το φως τους; Ποια είναι η διαφορά τους από τα πεφταστέρια; Δείτε!
Γιατί μερικοί πλανήτες έχουν δακτύλιο;
πλανήτες και δακτύλιοι
Πολλοί από εμάς το έχουμε παρατηρήσει: ορισμένοι πλανήτες περιβάλλονται από έναν δακτύλιο. Γιατί όμως; Απο τι αποτελείται και τι είναι ο δακτύλιος αυτός; Δείτε!
Γιατί βλέπουμε πολλά αστέρια μερικές φορές & άλλες λιγότερα;
αστέρια στον ουρανό
Γιατί μερικές φορές βλέπουμε περισσότερα αστέρια στον ουρανό και άλλες βλέπουμε λιγότερα; Που οφείλεται το φαινόμενο αυτό και γιατί συμβαίνει;
Γιατί τα αστέρια τρεμοπαίζουν το βράδυ;!
αστέρια το βράδυ
Αλήθεια, έχετε παρατηρήσει ότι μερικές φορές κάποια αστέρια στον ουρανό (το βράδυ), τρεμοπαίζουν; Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείτε!
Τι είναι η μαύρη τρύπα;
μαύρη τρύπα
Τι ακριβώς είναι η μαύρη τρύπα, γιατί λέγεται έτσι και πως δημιουργείται; Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται.

Σχόλια

Μαρια ▾
  (στις 31-01-2015)
Αυτο που λενε οτι οταν πεφτει ενα αστερι πρεπει να κανουμε μια ευχη ειναι αληθεια???
  (στις 01-02-2015)
Ε, κάνε μια ευχή, ποτέ δεν ξέρεις ;)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το φεγγάρι και γιατί λέγεται έτσι;
φεγγάρι τι είναι
Αλήθεια, πόσοι από μας γνωρίζουμε τι είναι το φεγγάρι και γιατί το λέμε έτσι; Ας δούμε όλες τις πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι τα αστέρια και τι τα πεφταστέρια; Τι διαφορά έχουν;
αστέρια και πεφταστέρια
Τι είναι τα αστέρια που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό; Που βρίσκονται; Από πού παίρνουν το φως τους; Ποια είναι η διαφορά τους από τα πεφταστέρια; Δείτε!

Τι είναι το Ζενίθ και το Ναδίρ;
Ζενίθ και Ναδίρ
Ζενίθ και Ναδίρ. Δυο λέξεις που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά. Αλήθεια όμως γνωρίζουμε την προέλευση και την κυριολεκτική σημασία τους;

Μετεωρίτης - κομήτης: τι διαφορά έχουν;
μετεωρίτης - κομήτης
Ακούμε συχνά για μετεωρίτες και κομήτες που μας έρχονται από το διάστημα. Τι είναι όμως το καθένα και τι διαφορά έχουνε; Ας δούμε!

Πως δημιουργήθηκε το φεγγάρι;
δημιουργία φεγγαριού
Πότε και πως ακριβώς δημιουργήθηκε το φεγγάρι; Υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Ποια είναι η επικρατέστερη άποψη; Ας ρίξουμε λίγο φως.

Γιατί μερικοί πλανήτες έχουν δακτύλιο;
πλανήτες και δακτύλιοι
Πολλοί από εμάς το έχουμε παρατηρήσει: ορισμένοι πλανήτες περιβάλλονται από έναν δακτύλιο. Γιατί όμως; Απο τι αποτελείται και τι είναι ο δακτύλιος αυτός; Δείτε!

Τι είναι η μαύρη τρύπα;
μαύρη τρύπα
Τι ακριβώς είναι η μαύρη τρύπα, γιατί λέγεται έτσι και πως δημιουργείται; Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται.

Τι είναι η σκοτεινή ύλη
σωματίδια σκοτεινής ύλης
Τελικά υπάρχει σκοτεινή ύλη και αν ναι τι είναι ακριβώς; Ποια είναι η συνεισφορά της στο σύμπαν; Ας δούμε όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ