coolweb


Μετεωρίτης - κομήτης: τι διαφορά έχουν;

μετεωρίτης - κομήτης

Διαβάστηκε: 38.749 φορές
Ακούμε συχνά για μετεωρίτες και κομήτες που μας έρχονται από το διάστημα. Τι είναι όμως το καθένα και τι διαφορά έχουνε; Ας δούμε!
Ο μετεωρίτης είναι είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι, πολλές φορές από μεταλλικό υλικό, που μπορεί να έχει μέγεθος είτε όσο ένα μεγάλο χαλίκι, είτε να είναι πολύ πιο ογκώδες και να ζυγίζει μερικούς τόνους!

μετεωρίτηςΠολλές φορές, ο μετεωρίτης αποτελεί θραύσμα από έναν κομήτη. Όπως είναι λογικό, λόγω του μικρού του μεγέθους, δεν είναι ορατό από εμάς από τη γη, εκτός κι αν εισέλθει στην ατμόσφαιρα και καεί: τότε αν είναι σχετικά μεγάλος, μπορεί να δούμε τη λάμψη του.

Αν καταφέρει ο μετεωρίτης να επιζήσει από την τριβή και δεν καεί (συνήθως αν είναι αρκετά μεγάλος και δεν διανύσει την ατμόσφαιρα διαγώνια), τότε πέφτει στη Γη.

Τώρα, ο κομήτης, είναι κάτι σαν αστέρι με μία μεγάλη ουρά που κινείται σε κάποια τροχιά σε ένα δικό του μοναδικό μονοπάτι(πχ γύρω από κάποιον πλανήτη) ή γύρω από τον ήλιο.

κομήτηςΟ κομήτης αποτελείται από τον πυρήνα, το κώμα και την ουρά.

Ο πυρήνας ενός κομήτη, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σύνολο μετεωριτών (μικρά - μεγάλα βράχια συνήθως από μεταλλικό υλικό). Το κώμα είναι ένα "πέπλο" που τον περιβάλλει και αποτελείται από αέρια και αστερόσκονη.

Η ουρά, είναι ένα σύνολο μικροσκοπικών σωματιδίων που φωτίζονται έντονα από τον ήλιο και ενώ κινείται ο κομήτης, αυτά ακολουθούνε από πίσω και τα κάνει να μοιάζουνε με φλεγόμενη ουρά.


Πληροφοριακά, ο κομήτης ακολουθεί μεγάλη διαδρομή. Κάνει μεγάλες "βόλτες" γύρω από τον ήλιο, με αποτέλεσμα να μπορούμε να τον δούμε μόνο κάθε 50 ή 100 ή ακόμα και 200 χρόνια!

διαφορά μετεωρίτη - κομήτη
Έτσι, η διαφορά μετεωρίτη - κομήτη, είναι στο ότι ο μετεωρίτης είναι απλά ένα κομμάτι, που αποτελεί μέρος του πυρήνα ενός κομήτη.

Ενώ ο κομήτης είναι μια ολοκληρωμένη οντότητα με χιλιάδες-εκατομμύρια μετεωρίτες μέσα του σε συνδυασμό με αέρια-αερόσκονη και κάποια ακόμα σωματίδια που τον ακολουθούνε στην "ξέφρενη" πορεία του!

Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι η βροχή αστεριών


Σχετικά άρθρα

Γιατί μερικοί πλανήτες έχουν δακτύλιο;
πλανήτες και δακτύλιοι
Πολλοί από εμάς το έχουμε παρατηρήσει: ορισμένοι πλανήτες περιβάλλονται από έναν δακτύλιο. Γιατί όμως; Απο τι αποτελείται και τι είναι ο δακτύλιος αυτός; Δείτε!
Γιατί βλέπουμε πολλά αστέρια μερικές φορές & άλλες λιγότερα;
αστέρια στον ουρανό
Γιατί μερικές φορές βλέπουμε περισσότερα αστέρια στον ουρανό και άλλες βλέπουμε λιγότερα; Που οφείλεται το φαινόμενο αυτό και γιατί συμβαίνει;
Γιατί τα αστέρια τρεμοπαίζουν το βράδυ;!
αστέρια το βράδυ
Αλήθεια, έχετε παρατηρήσει ότι μερικές φορές κάποια αστέρια στον ουρανό (το βράδυ), τρεμοπαίζουν; Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείτε!
Τι είναι η μαύρη τρύπα;
μαύρη τρύπα
Τι ακριβώς είναι η μαύρη τρύπα, γιατί λέγεται έτσι και πως δημιουργείται; Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται.

Σχόλια

Varnahir ▾
  (στις 15-09-2014)
Με την άδειά σας, το άρθρο χρειάζεται αρκετές διορθώσεις.

Οι μετεωρίτες είναι όντως βραχώδη διαστημικά σκουπίδια που πέφτουν κατά καιρούς στη Γη. Τα διαστημικά αυτά σκουπίδια σε ελεύθερες τροχιές περί τον Ήλιο συνήθως κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το μέγεθός τους. Τα μεγαλύτερα από αυτά (>10m) ονομάζονται αστεροειδείς, τα δε μικρότερα (<10m) μετεωροειδείς. Εάν ένα τέτοιο σώμα συναντήσει τη Γη και εισέλθει στην ατμόσφαιρά της τότε κάνουμε λόγο για μετέωρο. Τα μετέωρα που διαλύονται στην ατμόσφαιρα είναι οι διάττοντες (οι πολύ λαμπεροί συνήθως ονομάζονται βολίδες), ενώ αυτά που επιζούν από τη βίαιη είσοδό τους σε αυτήν και πέφτουν στο έδαφος είναι οι μετεωρίτες. Επομένως μετεωρίτης δεν είναι κάθε τυχαίο κομμάτι βράχου σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, αλλά μόνο αυτό που θα πέσει στη Γη.

Όσον αφορά τους κομήτες δεν είναι ”κάτι σαν αστέρια” αλλά στερεά κατάλοιπα του Ηλιακού Συστήματος όπως οι αστεροειδείς. Η διαφορά ενός κομήτη και ενός αστεροειδή είναι η σύστασή τους: Ενώ ο αστεροειδής είναι ένα κατά βάση βραχώδες/μεταλλικό σώμα, ο κομήτης είναι ένα συνονθύλευμα πάγου (Κυρίως νερό αλλά και μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα και λοιπές ενώσεις) βραχωδών τεμαχών και κονιορτού. Το στερεό αυτό σώμα συγκροτεί τον πυρήνα του κομήτη. Εάν αυτός πλησιάσει στον Ήλιο σε αποστάσεις μικρότερες από την τροχιά του Δία ο πάγος εξαχνώνεται λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και σχηματίζεται η κόμη (και όχι κώμα) και η/οι ουρά/ές του κομήτη. Ο λόγος που η κόμη και η ουρά εμφανίζονται φωτεινές δεν είναι το ηλιακό φως, αλλά το ότι αποτελούνται από διεγερμένα άτομα τα οποία εκπέμπουν φως. Η κόμη δεν μπορεί να ανακλάσει το ηλιακό φως, καθώς η πυκνότητά της είναι μικρότερη από το πιο αραιό κενό που μπορούμε να φτιάξουμε σε ένα τυπικό εργαστήριο φυσικής.

Ο πυρήνας, λοιπόν του κομήτη δεν είναι ένα σύνολο μετεωριτών. Η εξάχνωση του πάγου μπορεί να αποδεσμεύσει ορισμένα από τα βραχώδη τεμάχη που συναποτελούν τον πυρήνα και να τα απελευθερώσει ως μετεωροειδείς. Μόνο εάν αυτά συγκρουστούν με τη Γη μπορούμε να μιλάμε για μετεωρίτες.

Επίσης, οι κομήτες απαντώνται σε κλειστές ή ανοιχτές τροχιές μόνο γύρω από τον Ήλιο και όχι γύρω από πλανήτες, όπως το κείμενο αναφέρει. Πολλοί δορυφόροι των μεγάλων πλανητών αποτελούνται από παγωμένα υλικά, ακριβώς όπως και οι κομήτες, όμως ποτέ δεν χαρακτηρίζονται ως τέτοιοι.

Τέλος, οι κομήτες δεν είναι απαραίτητα περιοδικοί. Ένας κομήτης μπορεί να κάνει ένα και μοναδικό πέρασμα κοντά από τον Ήλιο και να μην επιστρέψει ποτέ. Συνήθως αναφερόμαστε σε βραχυπερίοδους κομήτες (με περίοδο περιφοράς ως 200 χρόνια) και μακροπερίοδους κομήτες (με περίοδο >200 ετών ή μη περιοδικούς).
  (στις 15-09-2014)
Εξαιρετική η ανάλυσή σου Varnahir.

Φυσικά πάντα δεκτές οι οποιεσδήποτε διορθώσεις. Το παραπάνω άρθρο εστιάζει σε μία απλοποιημένη ανάλυση και με πολύ απλά λόγια σχετικά με τον μετεωρίτη και τον κομήτη μιας και αυτή είναι η φιλοσοφία μας.

Είναι μερικές φορές λογικό να χάνει κάπου στις λεπτομέρειες.

Αυτή η απλοποιημένη διατύπωση γίνεται κυρίως για λόγους ευκολίας κατανόησης και από άτομα που δεν ”κατέχουν το αντικείμενο”.

Φιλικά πάντα :)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Μετεωρίτης - κομήτης: τι διαφορά έχουν;
Kατηγορία: Φύση - Περιβάλλον
Tags: μετεωρίτηςκομήτηςδιαφορέςαστέριαδιάστημα
Έχει 2 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το φεγγάρι και γιατί λέγεται έτσι;
φεγγάρι τι είναι
Αλήθεια, πόσοι από μας γνωρίζουμε τι είναι το φεγγάρι και γιατί το λέμε έτσι; Ας δούμε όλες τις πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι τα αστέρια και τι τα πεφταστέρια; Τι διαφορά έχουν;
αστέρια και πεφταστέρια
Τι είναι τα αστέρια που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό; Που βρίσκονται; Από πού παίρνουν το φως τους; Ποια είναι η διαφορά τους από τα πεφταστέρια; Δείτε!

Τι είναι το Ζενίθ και το Ναδίρ;
Ζενίθ και Ναδίρ
Ζενίθ και Ναδίρ. Δυο λέξεις που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά. Αλήθεια όμως γνωρίζουμε την προέλευση και την κυριολεκτική σημασία τους;

Πως δημιουργήθηκε το φεγγάρι;
δημιουργία φεγγαριού
Πότε και πως ακριβώς δημιουργήθηκε το φεγγάρι; Υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Ποια είναι η επικρατέστερη άποψη; Ας ρίξουμε λίγο φως.

Γιατί μερικοί πλανήτες έχουν δακτύλιο;
πλανήτες και δακτύλιοι
Πολλοί από εμάς το έχουμε παρατηρήσει: ορισμένοι πλανήτες περιβάλλονται από έναν δακτύλιο. Γιατί όμως; Απο τι αποτελείται και τι είναι ο δακτύλιος αυτός; Δείτε!

Τι είναι η μαύρη τρύπα;
μαύρη τρύπα
Τι ακριβώς είναι η μαύρη τρύπα, γιατί λέγεται έτσι και πως δημιουργείται; Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται.

Τι είναι η βροχή αστεριών
βροχή αστεριών
Τι είναι η βροχή αστεριών και πως προκαλείται; Πέφτουν όντως τόσα πολλά αστέρια; Πότε είναι ορατό το φαινόμενο από τη Γη; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι η σκοτεινή ύλη
σωματίδια σκοτεινής ύλης
Τελικά υπάρχει σκοτεινή ύλη και αν ναι τι είναι ακριβώς; Ποια είναι η συνεισφορά της στο σύμπαν; Ας δούμε όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ