coolweb


Τι είναι το φεγγάρι και γιατί λέγεται έτσι;

φεγγάρι τι είναι

Διαβάστηκε: 80.887 φορές
Αλήθεια, πόσοι από μας γνωρίζουμε τι είναι το φεγγάρι και γιατί το λέμε έτσι; Ας δούμε όλες τις πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.
Το φεγγάρι δεν είναι πλανήτης όπως πιθανώς νομίζουμε, αλλά δορυφόρος. Μάλιστα πρόκειται για τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης.

Βέβαια ο όρος αυτός έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται ακόμη και για δορυφόρους άλλων πλανητών.

Το φεγγάρι σε σύγκριση με τη ΓηΗ επίσημη ονομασία του είναι Σελήνη και το μέγεθος του είναι πολύ μικρότερο από αυτό του πλανήτη μας, καθώς έχει όγκο ίσο με το 1/50 περίπου του όγκου της Γης, ενώ και η μάζα του αγγίζει μόλις το 1/80 της μάζας της Γης.

Στη Σελήνη ασκούνται βαρυτικές δυνάμεις, όπως ακριβώς και στη Γη, με τη διαφορά όμως ότι περιορίζονται μόλις στο 1/6 της δικής μας βαρύτητας.

Το φεγγάρι μας έχει διάμετρο 3480 km, ενώ η μέση απόστασή του από τη Γη αγγίζει τα 360000 km.

Πήρε το όνομα του από το ρήμα φέγγω γιατί πολύ απλά είναι το πιο λαμπερό ουράνιο σώμα που παρατηρούμε από τη Γη, συνήθως κατά την διάρκεια της νύχτας.

Κάποιες φορές βέβαια το φεγγάρι είναι ορατό και κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Πως φωτίζεται το φεγγάρι;

Από που παίρνει το φεγγάρι όλο αυτό το φως και γιατί το βλέπουμε τόσο καθαρά από τη Γη ακόμη και με γυμνό μάτι;

Αυτό οφείλεται καθαρά στην πολύ μικρή απόσταση του από τη Γη μιας και το ουράνιο αυτό σώμα δεν είναι αυτόφωτο όπως ο Ήλιος, αλλά ετερόφωτο καθώς παίρνει φως από αυτόν.

Το φεγγάρι, η Γη και ο ήλιος
Και πως γίνεται αυτό; Πολύ απλά, αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ότι οι ακτίνες του ήλιου όπως πέφτουν στην επιφάνεια του φεγγαριού ανακλώνται και φτάνουν σε μας με τρόπο ώστε να φαίνεται ότι ο δορυφόρος μας φέγγει από μόνος του!

Και ακριβώς επειδή η επιφάνεια που φωτίζεται διαφοροποιείται συνέχεια, καθώς περιστρέφεται, έτσι προκύπτουν οι διάφορες φάσεις της Σελήνης.

Όταν είναι γεμάτο το φεγγάρι, δηλαδή είναι ορατό στο σύνολο του, λέμε ότι έχουμε πανσέληνο και αυτό συμβαίνει κάθε 14 ή 15 μέρες.

Από την άλλη, όταν ευθυγραμμίζονται η Γη με τον Ήλιο και τη Σελήνη, το φεγγάρι σκεπάζεται από τη σκιά του πλανήτη μας και παρατηρείται ένα φαινόμενο που ονομάζεται έκλειψη Σελήνης.

Αν η ευθυγράμμιση είναι πλήρης τότε λέμε ότι έχουμε ολική έκλειψη, ενώ μπορούμε να έχουμε και μερική, σε περίπτωση που κάποιο σώμα ξεφύγει λίγο.

Κρατήρες στην επιφάνεια της ΣελήνηςΗ μορφολογία του εδάφους της Σελήνης μοιάζει με αυτό της Γης καθώς εμφανίζει βουνά, πεδιάδες και κρατήρες. Μάλιστα οι επιστήμονες αρχικά είχαν ονομάσει τις πεδιάδες θάλασσες επειδή θεωρούσαν πως εκεί υπήρχε νερό.

Πάντως αν και το φεγγάρι δεν διαθέτει νερό, επηρεάζει πολύ την συμπεριφορά του νερού στη Γη!

Το φαινόμενο της παλίρροιας για παράδειγμα οφείλεται στην βαρυτική έλξη που ασκεί η Σελήνη στη Γη, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στην κοντινή απόσταση μεταξύ των δύο ουράνιων σωμάτων.

Τελικά δεν είναι τυχαίο ότι επηρεάζει τόσο πολύ και εμάς τους ίδιους μιας και το ανθρώπινο σώμα αποτελείται σχεδόν κατά 80% από νερό!

Διαβάστε στη συνέχεια Πως δημιουργήθηκε το φεγγάρι;


Σχετικά άρθρα

Τι είναι το ματωμένο φεγγάρι
Τι είναι και πως δημιουργείται το ματωμένο φεγγάρι
Οι περισσότεροι λίγο - πολύ γνωρίζουμε τι είναι το φεγγάρι και γιατί λέγεται έτσι. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε στα αλήθεια τι είναι ...
Τι είναι η μαύρη τρύπα;
μαύρη τρύπα
Τι ακριβώς είναι η μαύρη τρύπα, γιατί λέγεται έτσι και πως δημιουργείται; Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται.
Τι είναι και πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο
χειμερινό ή νότιο ηλιοστάσιο
Πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο; Τι ακριβώς συμβαίνει εκείνη την ημέρα; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.
Τι είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
Τι είναι ο αστρολάβος των Αντικυθήρων
Τι ήταν ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και που χρησίμευε; Ήταν στα αλήθεια κάποιας μορφής υπολογιστής της αρχαιότητας; Ας δούμε!
Πότε είναι το θερινό ηλιοστάσιο
Πότε πέφτει το θερινό ηλιοστάσιο
Τι είναι και πότε πέφτει το θερινό ηλιοστάσιο; Πώς σχετίζεται με την έναρξη της εαρινής περιόδου; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Σχόλια

ανζελα ▾
  (στις 21-09-2017)
wowww!!!!!!
Μάρα ▾
  (στις 21-09-2017)
Άπιστευτο!!
Dany ▾
  (στις 06-05-2018)
το ανθρωπινο σωμα αποτελειτε κατα 65% νερο
Iakhos ▾
  (στις 21-07-2019)
Πανσέληνος έρχεται κάθε 28 ημέρες.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι το φεγγάρι και γιατί λέγεται έτσι;
Kατηγορία: Επιστήμες
Tags: σελήνηφεγγάριπαλίρροιαπλανήτεςήλιοςγηδορυφόροισύμπανδιάστημα
Έχει 4 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι τα αστέρια και τι τα πεφταστέρια; Τι διαφορά έχουν;
αστέρια και πεφταστέρια
Τι είναι τα αστέρια που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό; Που βρίσκονται; Από πού παίρνουν το φως τους; Ποια είναι η διαφορά τους από τα πεφταστέρια; Δείτε!

Τι είναι το Ζενίθ και το Ναδίρ;
Ζενίθ και Ναδίρ
Ζενίθ και Ναδίρ. Δυο λέξεις που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά. Αλήθεια όμως γνωρίζουμε την προέλευση και την κυριολεκτική σημασία τους;

Μετεωρίτης - κομήτης: τι διαφορά έχουν;
μετεωρίτης - κομήτης
Ακούμε συχνά για μετεωρίτες και κομήτες που μας έρχονται από το διάστημα. Τι είναι όμως το καθένα και τι διαφορά έχουνε; Ας δούμε!

Πως δημιουργήθηκε το φεγγάρι;
δημιουργία φεγγαριού
Πότε και πως ακριβώς δημιουργήθηκε το φεγγάρι; Υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Ποια είναι η επικρατέστερη άποψη; Ας ρίξουμε λίγο φως.

Γιατί μερικοί πλανήτες έχουν δακτύλιο;
πλανήτες και δακτύλιοι
Πολλοί από εμάς το έχουμε παρατηρήσει: ορισμένοι πλανήτες περιβάλλονται από έναν δακτύλιο. Γιατί όμως; Απο τι αποτελείται και τι είναι ο δακτύλιος αυτός; Δείτε!

Τι είναι η μαύρη τρύπα;
μαύρη τρύπα
Τι ακριβώς είναι η μαύρη τρύπα, γιατί λέγεται έτσι και πως δημιουργείται; Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται.

Τι είναι η βροχή αστεριών
βροχή αστεριών
Τι είναι η βροχή αστεριών και πως προκαλείται; Πέφτουν όντως τόσα πολλά αστέρια; Πότε είναι ορατό το φαινόμενο από τη Γη; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι η σκοτεινή ύλη
σωματίδια σκοτεινής ύλης
Τελικά υπάρχει σκοτεινή ύλη και αν ναι τι είναι ακριβώς; Ποια είναι η συνεισφορά της στο σύμπαν; Ας δούμε όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ