coolweb
Αξίζει: δείτε τα καλύτερα ελληνικά eshop παπουτσιών: επώνυμα και φθηνά παπούτσια σε μεγάλη ποικιλία τώρα και σε μεγάλες εκπτώσεις!

Τι είναι το τεστ ΠΑΠ


Τεστ Παπανικολάου πως γίνεται

Το τεστ ΠΑΠ αποτελεί ίσως την πιο σπουδαία ιατρική ανακάλυψη του 20ου αιώνα επάνω στον καρκίνο και είναι μια από τις πιο σημαντικές ιατρικές εξετάσεις για τη ζωή και την υγεία της γυναίκας.

Τι είναι ακριβώς όμως, πως γίνεται και γιατί είναι σημαντικό να μην αμελεί τη συγκεκριμένη εξέταση καμία γυναίκα; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι και γιατί χρειάζεται το τεστ ΠΑΠ


Το τεστ ΠΑΠ, αυτή η μικρή αλλά θαυματουργή εξέταση που οφείλει την ύπαρξή της στον σπουδαίο Έλληνα ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου. Μάλιστα πιθανώς θα το έχετε ακούσει και ως τεστ Παπανικολάου, όπως είναι το πλήρες όνομα του.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια εξέταση η οποία εντοπίζει τον καρκίνο της μήτρας σε αρχικό στάδιο, δηλαδή πριν καν εκδηλωθούν τα όποια συμπτώματα, οπότε είναι βέβαιο ότι η ίαση είναι απόλυτη.

 ο γιατρός Παπανικολάου που ανακάλυψε το τεστ
Ο γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου

Ο Γεώργιος Παπανικολάου με το τεστ ΠΑΠ άγγιξε, θα λέγαμε, το ιερό δισκοπότηρο της Ιατρικής και μπόρεσε να την πάει ένα βήμα πιο μπροστά με το να της δώσει την ευκαιρία να προλαμβάνει την πιο συχνή μορφή καρκίνου που προσβάλλει τις γυναίκες.

Μάλιστα ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις, καθώς μπορεί να προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας, εθνικότητας, προέλευσης κλπ και μάλιστα σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έρχεται δεύτερος μετά τον καρκίνο του μαστού στο γυναικείο πληθυσμό.


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όπου εφαρμόστηκε το τεστ ΠΑΠ, η θνησιμότητα στο γυναικείο πληθυσμό μειώθηκε σημαντικά.

Πως γίνεται το τεστ ΠΑΠ


Η εξέταση είναι ολιγόλεπτη και η διαδικασία περιλαμβάνει το άνοιγμα του κολπικού καναλιού με κολποδιαστολέα και συλλογή δείγματος κυττάρων τόσο από την επιφάνεια όσο και από το εσωτερικό του τραχήλου της μήτρας (ενδομήτριο).

Τα κύτταρα αυτά συλλέγονται από τον γιατρό (γυναικολόγο) και στέλνονται σε μικροβιολογικό εργαστήριο όπου εξετάζονται στο μικροσκόπιο για τυχόν ανωμαλίες.

 πως γίνεται το τεστ Παπανικολάου
Πρόκειται για πολύ γρήγορη και ανώδυνη εξέταση, καθώς οι περισσότερες γυναίκες δεν νιώθουν καμία ενόχληση. Μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις αναφέρεται μικροενόχληση που οφείλεται στον διαστολέα του κόλπου.
Τι προετοιμασία χρειάζεται για το τεστ ΠΑΠ


Πριν τη συγκεκριμένη εξέταση χρειάζεται μια μικρή προετοιμασία. Για την ακρίβεια υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αποφύγετε. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:

» Αποφυγή λήψης φαρμάκων (ενδοκολπικά) την τελευταία εβδομάδα
» Αποφυγή χρήσης ταμπόν ή κάποιας κρέμας (ενδοκολπικά) τις τελευταίες 48 ώρες
» Αποφυγή ερωτικής επαφής τις τελευταίες 24 ώρες
» Αποφυγή καθαρισμού του κόλπου πριν την εξέταση

Πότε πρέπει να γίνεται το τεστ Παπανικολάου


Η γυναίκα πρέπει να ξεκινήσει να υποβάλλεται σε τεστ ΠΑΠ, όταν είναι ενεργή σεξουαλικά, δηλαδή ουσιαστικά ένα χρόνο μετά την πρώτη της σεξουαλική επαφή.


Η εξέταση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου και κατά προτίμηση τις πρώτες μέρες, δηλαδή αμέσως μετά το τέλος της έμμηνου ρύσης.

Δεν χρειάζεται άγχος ή φόβος, μιας και όπως αναφέραμε και πιο πάνω, πρόκειται για εξέταση ρουτίνας η οποία μάλιστα γίνεται γρήγορα και ανώδυνα.

Μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη και η συστηματική επανάληψη του τεστ ΠΑΠ, αλλά και ο τακτικός προληπτικός έλεγχος, μειώνουν το θάνατο από καρκίνο της μήτρας κατά 80%.

Μην το αμελείτε λοιπόν!

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά την Μαρία Σκαμπαρδώνη για τη βοήθεια της στη συγγραφή αυτού του άρθρου.
Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι η περίοδοςΓραφτείτε στο newsletter !
Tο email σας:
Θα λαμβάνετε κάθε μήνα τα πιο φρέσκα του coolweb. Μπορείτε να ξεγραφτείτε όποτε επιθυμείτε.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι το τεστ ΠΑΠ
Kατηγορία: Υγεία
Tags: τεστγυναίκεςκαρκίνοςαναπαραγωγή
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Ναυτία: αντιμετώπιση και πως να την αποφύγουμε!
ναυτία
Αλήθεια, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία ή να την αποφύγουμε όσο γίνεται; Ας δούμε εδώ απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνει η μύτη μας;
Ρινική συμφόρηση
Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από μια βουλωμένη μύτη. Δεν συμφωνείτε; Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Καρκίνος: τι είναι, τι κάνει και πως δημιουργείται; Μέρος 1ο
καρκίνος
Διαβάστε σε αυτό το άρθρο όλες τις πληροφορίες για το τι είναι ο καρκίνος και πως δημιουργείται. Ποια τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων - όγκων;

Πως να προλάβετε ένα κρυολόγημα ώστε να μην αρρωστήσετε!
κρυολόγημα
Το νιώθετε ότι πάτε να αρρωστήσετε και πιστεύετε ότι... είστε καταδικασμένοι να κρεβατωθείτε; Κι όμως, υπάρχει ελπίδα! Δείτε τι να κάνετε!

Τι είναι η μυωπία; Τι συμβαίνει στο μάτι;
μυωπία
Γιατί έχουμε μυωπία; Τι γίνεται στο μάτι μας και δημιουργείται αυτό το φαινόμενο; Τι συμβαίνει ακριβώς στην κόρη και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα;

Πως επιδρά η ασπιρίνη στον πονοκέφαλο & μας ανακουφίζει;
ασπιρίνη και πονοκέφαλος
Αναρωτηθήκατε ποτέ; Πως είναι δυνατόν όταν πχ έχουμε πονοκέφαλο, να μας ανακουφίζει σαν θαύμα αυτό το χαπάκι που ονομάζεται ασπιρίνη;!

Γιατί παθαίνουμε ναυτία; Ποιά η αιτία;
ναυτία αιτία
Σίγουρα πολλοί από εμάς, λίγο πολύ, έχουμε πάθει ναυτία. Πρόκειται για μία απαίσια κατάσταση. Τι συμβαίνει όμως και ο οργανισμός μας αντιδράει έτσι;

Καρκίνος: τι είναι, τι κάνει και πως δημιουργείται; Μέρος 2ο
όγκος στο σώμα
Σε αυτό το δεύτερο μέρος θα δούμε πως επηρεάζει ο καρκίνος το σώμα, τι είναι οι καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι καθώς επίσης και τι είναι η μετάσταση!

Πώς λειτουργεί ο ιός HIV και τι κάνει στον οργανισμό μας;
πως μολύνει ο HIV
Δείτε εδώ πως ο ιός του Έιτζ (HIV) μολύνει τα κύτταρα, πως λειτουργεί μέσα στο μολυσμένο άτομο και τι συμβαίνει μέσα στον μολυσμένο οργανισμό.

Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων;
Νόσος των κλιματιστικών
Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και τι σχέση έχει με τα κλιματιστικά; Πως κολλάει και τι συμπτώματα έχει; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Πως η επέμβαση laser διορθώνει τη μυωπία στα μάτια;
μυωπία laser
Τι στο καλό κάνει το laser στα μάτια μας και διορθώνει τη μυωπία; Πως η επέμβαση laser καταφέρνει και μας απαλλάσει από τη... θολούρα;!

Τι είναι η μαστογραφία; Όλες οι πληροφορίες!
μαστογραφία
Αλήθεια, τι ακριβώς είναι η μαστογραφία; Πως - γιατί την κάνουμε και τι καταφέρνουμε με αυτήν; Τι σχέση έχει ο καρκίνος του μαστού; Δείτε!
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ▾
Tα πιο φρέσκα του coolweb... απευθείας στο email σας 1 φορά το μήνα!

Το email σας:Σημείωση: μπορείτε να ξεγραφτείτε όποτε επιθυμείτε
Όλα τα παπούτσια online


ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.
αστεία και παράξενα Το Otherside.gr παρουσιάζει καθημερινά παράξενα & αστεία απ' όλο τον κόσμο, καθώς και άλλα θέματα για να περνάει ευχάριστα η ώρα.
online shopping Στο online-shopping.gr θα βρείτε συγκεντρωμένα τα καλύτερα ελληνικά e-shops από τα οποία μπορείτε να κάνετε τις online αγορές σας.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ