coolweb


Τι είναι το τεστ ΠΑΠ

Τεστ Παπανικολάου πως γίνεται

Το τεστ ΠΑΠ αποτελεί ίσως την πιο σπουδαία ιατρική ανακάλυψη του 20ου αιώνα επάνω στον καρκίνο και είναι μια από τις πιο σημαντικές ιατρικές εξετάσεις για τη ζωή και την υγεία της γυναίκας.

Τι είναι ακριβώς όμως, πως γίνεται και γιατί είναι σημαντικό να μην αμελεί τη συγκεκριμένη εξέταση καμία γυναίκα; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι και γιατί χρειάζεται το τεστ ΠΑΠ


Το τεστ ΠΑΠ, αυτή η μικρή αλλά θαυματουργή εξέταση που οφείλει την ύπαρξή της στον σπουδαίο Έλληνα ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου. Μάλιστα πιθανώς θα το έχετε ακούσει και ως τεστ Παπανικολάου, όπως είναι το πλήρες όνομα του.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια εξέταση η οποία εντοπίζει τον καρκίνο της μήτρας σε αρχικό στάδιο, δηλαδή πριν καν εκδηλωθούν τα όποια συμπτώματα, οπότε είναι βέβαιο ότι η ίαση είναι απόλυτη.

 ο γιατρός Παπανικολάου που ανακάλυψε το τεστ
Ο γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου

Ο Γεώργιος Παπανικολάου με το τεστ ΠΑΠ άγγιξε, θα λέγαμε, το ιερό δισκοπότηρο της Ιατρικής και μπόρεσε να την πάει ένα βήμα πιο μπροστά με το να της δώσει την ευκαιρία να προλαμβάνει την πιο συχνή μορφή καρκίνου που προσβάλλει τις γυναίκες.

Μάλιστα ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις, καθώς μπορεί να προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας, εθνικότητας, προέλευσης κλπ και μάλιστα σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έρχεται δεύτερος μετά τον καρκίνο του μαστού στο γυναικείο πληθυσμό.


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όπου εφαρμόστηκε το τεστ ΠΑΠ, η θνησιμότητα στο γυναικείο πληθυσμό μειώθηκε σημαντικά.

Πως γίνεται το τεστ ΠΑΠ


Η εξέταση είναι ολιγόλεπτη και η διαδικασία περιλαμβάνει το άνοιγμα του κολπικού καναλιού με κολποδιαστολέα και συλλογή δείγματος κυττάρων τόσο από την επιφάνεια όσο και από το εσωτερικό του τραχήλου της μήτρας (ενδομήτριο).

Τα κύτταρα αυτά συλλέγονται από τον γιατρό (γυναικολόγο) και στέλνονται σε μικροβιολογικό εργαστήριο όπου εξετάζονται στο μικροσκόπιο για τυχόν ανωμαλίες.

 πως γίνεται το τεστ Παπανικολάου
Πρόκειται για πολύ γρήγορη και ανώδυνη εξέταση, καθώς οι περισσότερες γυναίκες δεν νιώθουν καμία ενόχληση. Μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις αναφέρεται μικροενόχληση που οφείλεται στον διαστολέα του κόλπου.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για το τεστ ΠΑΠ


Πριν τη συγκεκριμένη εξέταση χρειάζεται μια μικρή προετοιμασία. Για την ακρίβεια υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αποφύγετε. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:

» Αποφυγή λήψης φαρμάκων (ενδοκολπικά) την τελευταία εβδομάδα
» Αποφυγή χρήσης ταμπόν ή κάποιας κρέμας (ενδοκολπικά) τις τελευταίες 48 ώρες
» Αποφυγή ερωτικής επαφής τις τελευταίες 24 ώρες
» Αποφυγή καθαρισμού του κόλπου πριν την εξέταση

Πότε πρέπει να γίνεται το τεστ Παπανικολάου


Η γυναίκα πρέπει να ξεκινήσει να υποβάλλεται σε τεστ ΠΑΠ, όταν είναι ενεργή σεξουαλικά, δηλαδή ουσιαστικά ένα χρόνο μετά την πρώτη της σεξουαλική επαφή.


Η εξέταση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου και κατά προτίμηση τις πρώτες μέρες, δηλαδή αμέσως μετά το τέλος της έμμηνου ρύσης.

Δεν χρειάζεται άγχος ή φόβος, μιας και όπως αναφέραμε και πιο πάνω, πρόκειται για εξέταση ρουτίνας η οποία μάλιστα γίνεται γρήγορα και ανώδυνα.

Μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη και η συστηματική επανάληψη του τεστ ΠΑΠ, αλλά και ο τακτικός προληπτικός έλεγχος, μειώνουν το θάνατο από καρκίνο της μήτρας κατά 80%.

Μην το αμελείτε λοιπόν!

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά την Μαρία Σκαμπαρδώνη για τη βοήθεια της στη συγγραφή αυτού του άρθρου.
Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι η περίοδος
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι το τεστ ΠΑΠ
Kατηγορία: Υγεία
Tags: τεστγυναίκεςκαρκίνοςαναπαραγωγή
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Ναυτία: αντιμετώπιση και πως να την αποφύγουμε!
ναυτία
Αλήθεια, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία ή να την αποφύγουμε όσο γίνεται; Ας δούμε εδώ απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνει η μύτη μας;
Ρινική συμφόρηση
Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από μια βουλωμένη μύτη. Δεν συμφωνείτε; Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Πως να προλάβετε ένα κρυολόγημα ώστε να μην αρρωστήσετε!
κρυολόγημα
Το νιώθετε ότι πάτε να αρρωστήσετε και πιστεύετε ότι... είστε καταδικασμένοι να κρεβατωθείτε; Κι όμως, υπάρχει ελπίδα! Δείτε τι να κάνετε!

Τι είναι η μυωπία; Τι συμβαίνει στο μάτι;
μυωπία
Γιατί έχουμε μυωπία; Τι γίνεται στο μάτι μας και δημιουργείται αυτό το φαινόμενο; Τι συμβαίνει ακριβώς στην κόρη και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα;

Γιατί παθαίνουμε ναυτία; Ποιά η αιτία;
ναυτία αιτία
Σίγουρα πολλοί από εμάς, λίγο πολύ, έχουμε πάθει ναυτία. Πρόκειται για μία απαίσια κατάσταση. Τι συμβαίνει όμως και ο οργανισμός μας αντιδράει έτσι;

Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων;
Νόσος των κλιματιστικών
Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και τι σχέση έχει με τα κλιματιστικά; Πως κολλάει και τι συμπτώματα έχει; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι η μαστογραφία; Όλες οι πληροφορίες!
μαστογραφία
Αλήθεια, τι ακριβώς είναι η μαστογραφία; Πως - γιατί την κάνουμε και τι καταφέρνουμε με αυτήν; Τι σχέση έχει ο καρκίνος του μαστού; Δείτε!

Τι είναι ο ιός και πως λειτουργεί στο σώμα μας;
ιός
Τι είναι ο καταραμμένος ιός που κολλήσαμε και πως λειτουργεί λοιπόν; Τι κάνει στο σώμα μας, τι σκοπό εξυπηρετεί και πως αναπαράγεται; Ας δούμε!

Σεξουαλική ζωή, γονιμότητα και κύηση στη νόσο του Crohn
Τι είναι η νόσος του Crohn
Πως επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Chron; Πόσο ασφαλή είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα; Δείτε!

Το κρύο μας αρρωσταίνει; Δείτε έχει ενδιαφέρον!
Το κρύο σε αρρωσταίνει
Τελικά είναι μύθος η αλήθεια ότι το κρύο μας κάνει ευάλωτους σε ασθένειες; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί απλά και κατανοητά.

Τι είναι η ομοκυστεΐνη
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ομοκυστεΐνη
Τι είναι η ομοκυστεΐνη και τι γίνεται όταν αυξηθούν τα επίπεδα της; Πως μπορούμε να την ρυθμίσουμε; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι το Αλτσχάιμερ και τι συμπτώματα έχει
Τι είναι Αλτσχάιμερ - συμπτώματα
Τι είναι η νόσος ΑΛτσχάιμερ και ποια τα συμπτώματα της; Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ