coolweb


Τι είναι η πολιτική επιστράτευση

Πότε γίνεται πολιτική επιστράτευση

Κατά καιρούς θα έχετε ίσως ακούσει για τη λεγόμενη πολιτική επιστράτευση. Ιδίως μετά από παρατεταμένες περιόδους απεργιών από κάποιον κλάδο, ο όρος αυτός έρχεται στο προσκήνιο.

Τι είναι όμως η πολιτική επιστράτευση και κυρίως πότε γίνεται/διατάσσεται και από ποιον; Ας δούμε παρακάτω στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί απλά και κατανοητά.

Τι είναι η πολιτική επιστράτευση


Η επιστράτευση γενικά, είναι στρατιωτικός όρος που χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να πούμε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις μιας χώρας μεταφέρονται από κατάσταση ειρήνης σε εμπόλεμη κατάσταση.

Με τον όρο πολιτική επιστράτευση εννοείται η διαταγή ή η προσταγή των προσωπικών υπηρεσιών η οποία γίνεται από το κράτος, δηλαδή η υποχρεωτική παροχή εργασίας από το προσωπικό που επιτάσσεται για λόγους δημόσιας ωφέλειας.

Με απλά λόγια, με το μέτρο αυτό, οι εργαζόμενοι που πιθανότατα βρίσκονται σε απεργία, υποχρεώνονται από το κράτος να διακόψουν την απεργία τους και εξαναγκάζονται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους κανονικά.

 η απεργία οδηγεί σε πολιτική επιστράτευση
Η απόφαση για την έναρξη της λαμβάνεται από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση μοιράζει "φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης" και όποιος δεν υπακούσει δικάζεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Πότε γίνεται πολιτική επιστράτευση


Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η πολιτική επιστράτευση γίνεται συνήθως έπειτα από παρατεταμένη απεργία ιδίως σε κλάδους όπου επηρεάζεται πολύς κόσμος και παρεμποδίζεται η δημόσια υγεία ή δημόσια ωφέλεια γενικότερα.

Τέτοια επαγγέλματα είναι π.χ. οι γιατροί, νοσοκόμοι, υπάλληλοι καθαριότητας, υπεύθυνοι εναέριας κυκλοφορίας, εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ.

Για παράδειγμα αν απεργήσουν για μεγάλο διάστημα οι υπάλληλοι της καθαριότητας σε έναν δήμο, μπορούν οι αρμόδιοι φορείς (συνήθως η κυβέρνηση) να επιτάξουν τους εργαζόμενους προκειμένου να μαζέψουν τα σκουπίδια για να μην προκληθεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

 όταν κινδυνεύει η δημόσια υγεία γίνεται πολιτική επιστράτευση
Γενικά, η εφαρμογή της πολιτικής επιστράτευσης βασίζεται στο νομοθετικό διάταγμα 17/1974 "Περί πολιτικής σχεδιάσεως εκτάκτου ανάγκης".

Σύμφωνα με το διάταγμα, κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι κάθε αιφνίδια κατάσταση προκαλούμενη είτε από φυσικά ή από άλλα γεγονότα είτε από ανωμαλίες κάθε φύσης και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση και την διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Ωστόσο, επειδή η αναφορά αυτή παρέπεμπε σε παλιότερο Σύνταγμα που αναθεωρήθηκε αργότερα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η χρήση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης αείναι αντισυνταγματική.

Γενικά, σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει η πολιτική επιστράτευση να χρησιμοποιείται ως τρόπος αντιμετώπισης μιας απεργίας, παρά το γεγονός ότι στην πράξη αυτό συμβαίνει κατά κόρον.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι η πολιτική επιστράτευση
Kατηγορία: ΠολιτισμόςΟικονομία
Tags: επιστράτευσηπολιτική επιστράτευσηαπεργίαεργαζόμενος
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Συνέντευξη για δουλειά: Χρυσοί κανόνες και προετοιμασία
συνέντευξη δουλειά
Δείτε εδώ κάποιους χρυσούς κανόνες και συμβουλές που θα ήταν καλό να ακολουθήσετε αν πρόκειται να περάσετε από συνέντευξη για δουλειά!

Βαριέμαι τη δουλειά μου, τι να κάνω;
βαρεμάρα
Βαριέστε τη δουλειά σας και δεν ξέρετε τι να κάνετε για να αποκτήσει ενδιαφέρον; Σας έχουμε κάποιες πολύ ωραίες ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε, δείτε!

Κολπάκια για μια επιτυχημένη καριέρα
αναζήτηση δουλειάς
Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικά έξυπνα κολπάκια, που θα σας βοηθήσουν στην καριέρα σας! (είτε στην αναζήτηση δουλειάς, είτε ενώ δουλεύετε ήδη)

Συνέντευξη για δουλειά: 6+1 κλειδιά που οδηγούν στην επιτυχία
μυστικά για μια επιτυχημένη συνέντευξη
Ποια είναι τα μυστικά για να περάσετε με επιτυχία την δοκιμασία μιας επαγγελματικής συνέντευξης; Δείτε μερικές συμβουλές για να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Το προφίλ του μη παραγωγικού υπαλλήλου
τεμπέλης υπάλληλος
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός μη παραγωγικού υπαλλήλου; Είναι κάποια συγκεκριμένα; Μπορούμε άραγε να τα ομαδοποιήσουμε; Για να δούμε!

Να ανοίξω δική μου επιχείρηση; Αξίζει;
Γιατί να ανοίξω δική μου επιχείριση
Αξίζει να ανοίξει κάποιος δική του επιχείρηση; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Πράγματα που δεν πρέπει να θυσιάσετε για την δουλειά σας
Τι να μην θυσιάσεις για την δουλειά σου
Υπάρχουν κάποιες θυσίες που δεν πρέπει να κάνουμε για την δουλειά μας, όσο καλή κι αν είναι. Ας τις δούμε στο ακόλουθο άρθρο.

Πώς να εντυπωσιάσετε κάποιον
Πώς να εντυπωσιάσεις κάποιον με την πρώτη
Υπάρχει κάποιος τρόπος ή στρατηγική που μπορούμε να ακολουθήσουμε όταν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε; Ας δούμε ορισμένες συμβουλές.

Πως να γίνετε πιο παραγωγικοί
Πως να γίνω πιο παραγωγικός
Θέλετε να μπορείτε να αποδίδετε περισσότερο στην δουλειά ή στο σχολείο/σπουδές σας ή με άλλα λόγια να γίνετε πιο παραγωγικοί; Σε ...

Τι να κάνετε αν δεν τα πάτε καλά με το αφεντικό σας
Πως να αντιμετωπίσετε το αφεντικό σας
Προκειμένου να έχετε μια υγιή εργασιακή ζωή, μιας και ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας το περνάμε δουλεύοντας, πρέπει να προσπαθούμε ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ