coolweb


Τι να κάνετε αν δεν τα πάτε καλά με το αφεντικό σας

Πως να αντιμετωπίσετε το αφεντικό σας

Προκειμένου να έχετε μια υγιή εργασιακή ζωή, μιας και ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας το περνάμε δουλεύοντας, πρέπει να προσπαθούμε όσο αυτό είναι δυνατόν να διατηρούμε καλές σχέσεις με τους ανθρώπους που δουλεύουμε μαζί.

Κι αν αυτό σας φαίνεται μια φορά δύσκολο όταν στραβώσουν τα πράγματα με κάποιον συνάδελφο ή συνεργάτη, φανταστείτε τι έχει να γίνει αν για οποιοδήποτε λόγο διαταραχθούν οι σχέσεις σας με το αφεντικό σας.

Ας δούμε λοιπόν μερικές συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση στον χώρο εργασίας σας.

Η διάρθρωση του σημερινού μας άρθρου έχει ως εξής:

Γιατί είναι σημαντικό να τα πηγαίνουμε καλά με το αφεντικό μας
Τι να κάνω αν δεν τα πηγαίνω καλά με το αφεντικό μου
» Εντοπίστε την αιτία που προκαλεί την τριβή με το αφεντικό σας
» Μήπως είστε εσείς το πρόβλημα;
» Φερθείτε όσο το δυνατόν πιο... διπλωματικά
» Σπάστε εσείς το αρνητικό κλίμα

Γιατί είναι σημαντικό να τα πηγαίνουμε καλά με το αφεντικό μας


Το να έχει ένας εργαζόμενος καλές σχέσεις, σε επαγγελματικό επίπεδο τουλάχιστον, με το αφεντικό του είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την επαγγελματική του εξέλιξη ή επιβίωση, αλλά και για την ψυχική του υγεία.

 πως να τα πάω καλά με το αφεντικό μου στη δουλειά
Φανταστείτε να πρέπει να υπομένετε, και πόσο μάλλον να παίρνετε διαταγές από έναν άνθρωπο που δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε μαζί του ούτε στο ελάχιστο. Σίγουρα δεν πρόκειται και για ότι πιο ευχάριστο.

Δεδομένης λοιπόν της επιρροής που μπορεί να έχει το αφεντικό μας στην επαγγελματική μας ζωή, καλό είναι να επενδύσουμε χρόνο και προσπάθεια ώστε η σχέση μας μαζί του να είναι το λιγότερο καλή.

Ο σεβασμός είναι αυτονόητος σε έναν χώρο εργασίας. Ξεκινήστε από εκεί, αλλά μην μείνετε μόνο εκεί. Εκτός τον σεβασμό, μπορείτε να υιοθετήσετε και μια πιο "επιθετική" τακτική. Μπορείτε να "κόψετε" την κατάσταση και να προσπαθήστε να την διαχειριστείτε.

Ας δούμε παρακάτω πως μπορεί να γίνει αυτό, όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα για όλους.

Τι να κάνω αν δεν τα πηγαίνω καλά με το αφεντικό μου


Αρχικά πρέπει να έχετε πάντα στην άκρη του μυαλού σας ότι δεν πρόκειται για έναν "αγώνα" μεταξύ ίσου προς ίσο. Ο εργοδότης σας είναι κατά κάποιον τρόπο ανώτερος σας και σε κάθε περίπτωση έχει μοχλούς πίεσης που εσείς ίσως δεν έχετε ή έχετε σε μικρότερο βαθμό.

Πως να διαχειριστείτε λοιπόν την όλη κατάσταση;

Εντοπίστε την αιτία που προκαλεί την τριβή με το αφεντικό σας


Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να βρείτε γιατί δεν τα πάτε καλά οι δυο σας και να εντοπίσετε που μπορεί να βρίσκεται το πρόβλημα. Κι αυτό γιατί αν είναι σίγουρο κάτι, αυτό είναι ότι δεν μπορείτε να λύσετε ένα πρόβλημα που δεν έχετε καν εντοπίσει.

Μπορεί να είναι κάτι απλό που μπορεί εύκολα να λυθεί με συζήτηση. Ενδεχομένως να έχετε κάνει κάποιο λάθος που θα πρέπει να διορθώσετε ή να πρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο δουλειάς σας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αφεντικού σας.

 γιατί δεν τα πάω καλά με το αφεντικό μου
Βέβαια, αν υπάρχουν γενικά παράπονα από τους περισσότερους συναδέλφους σας, τότε δεν αποκλείεται απλά να έχετε πέσει στην περίπτωση ενός κακού προϊσταμένου ή εργοδότη ή αφεντικού γενικότερα.

Στην περίπτωση αυτή πάλι θα πρέπει να σκεφτείτε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το "κακό" αφεντικό προκειμένου να εξομαλύνετε τις σχέσεις σας, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να έχετε πάντα κατά νου ότι δεν υπάρχει το τέλειο αφεντικό. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τις παραξενιές τους και κάνουν λάθος επιλογές. Γιατί να διαφέρει ο εργοδότης μας; Δώστε του λοιπόν μια ευκαιρία.

Μήπως είστε εσείς το πρόβλημα;


Όπως είπαμε, μπορεί το αφεντικό σας να είναι κακό. Κακός άνθρωπος, κακός στη δουλειά του, άδικος κλπ. Βέβαια στην πραγματική ζωή δεν φταίνε πάντα οι άλλοι. Τι γίνεται λοιπόν αν το πρόβλημα είστε εσείς;

Αρχικά πρέπει να το εντοπίσετε. Μήπως κάνετε εσείς κάτι λάθος πάνω στην δουλειά; Μήπως κάνατε κάτι που ενόχλησε το αφεντικό σας; Μήπως έχετε πρόβλημα με την εξουσία; Καλό είναι να το ψάξετε λίγο.

 ψάξτε μήπως έχετε εσείς πρόβλημα με τον προϊστάμενο σας
Είναι συχνό το φαινόμενο, ο εργαζόμενος, δηλαδή εσείς στην προκειμένη περίπτωση, να μην υπακούει στις εντολές του προϊσταμένου του ή να αγνοεί τις οδηγίες του. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αναθεωρήσει και να συζητήσει με το αφεντικό του.

Φερθείτε όσο το δυνατόν πιο... διπλωματικά


Η διπλωματία δεν είναι χρήσιμη μόνο στην εξωτερική πολιτική μιας χώρας. Ο εργασιακός χώρος, λόγου χάρη, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα όπου η διπλωματία όχι απλά έχει θέση, αλλά μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και την καριέρα ενός ατόμου.

Αν για παράδειγμα η διαφωνία με το αφεντικό ή τον προϊστάμενο σας οφείλεται σε διαφορετική οπτική των πραγμάτων ή στο πως θέλει ο καθένας να γίνεται η δουλειά, μπορείτε αντί να πάτε με τα νερά του, να προσπαθήσετε να τον πείσετε ότι ο δικός σας τρόπος ίσως λειτουργεί καλύτερα και προς όφελος της δουλειάς.

 προσπαθήστε να περάσετε την γνώμη σας με όμορφο τρόπο
Έτσι, φερόμενοι διπλωματικά και την δουλειά σας θα κάνετε με τον τρόπο σας, και θα σταματήσετε και τις αχρείαστες προστριβές.

Σπάστε εσείς το αρνητικό κλίμα


Το να συντηρείτε το αρνητικό κλίμα που πιθανόν έχει δημιουργηθεί μεταξύ σας, μόνο κακό μπορεί να σας κάνει, όχι μόνο σε επίπεδο δουλειάς, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Το να υπενθυμίζετε κάθε μέρα στον εαυτό σας πόσο κακό, ηλίθιο, σατανικό -ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο- άτομο είναι το αφεντικό σας μόνο καλό δεν θα σας κάνει. Ούτε καλύτερα θα νιώσετε, ούτε οι σχέσεις σας θα εξομαλυνθούν.

Αντ' αυτού προσπαθήστε να δείτε τα καλά στοιχεία ή τις αρετές του προϊσταμένου σας και σταματήστε να εστιάζετε στα αρνητικά του και μάλιστα σε επίπεδο που αγγίζει τα όρια της εμμονής.


Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει ποτέ να πάψετε να είστε ευγενικοί και να δείχνετε σεβασμό. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χάσετε ποτέ το δίκιο σας, ακόμη κι τα πράγματα στραβώσουν υπερβολικά πολύ.Διαβάστε στη συνέχεια Το προφίλ του μη παραγωγικού υπαλλήλου
Σχετικά άρθρα

Πως να γίνετε πιο παραγωγικοί
Πως να γίνω πιο παραγωγικός
Θέλετε να μπορείτε να αποδίδετε περισσότερο στην δουλειά ή στο σχολείο/σπουδές σας ή με άλλα λόγια να γίνετε πιο παραγωγικοί; Σε ...
Κολπάκια για μια επιτυχημένη καριέρα
αναζήτηση δουλειάς
Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικά έξυπνα κολπάκια, που θα σας βοηθήσουν στην καριέρα σας! (είτε στην αναζήτηση δουλειάς, είτε ενώ δουλεύετε ήδη)
Συνέντευξη για δουλειά: Χρυσοί κανόνες και προετοιμασία
συνέντευξη δουλειά
Δείτε εδώ κάποιους χρυσούς κανόνες και συμβουλές που θα ήταν καλό να ακολουθήσετε αν πρόκειται να περάσετε από συνέντευξη για δουλειά!
Βαριέμαι τη δουλειά μου, τι να κάνω;
βαρεμάρα
Βαριέστε τη δουλειά σας και δεν ξέρετε τι να κάνετε για να αποκτήσει ενδιαφέρον; Σας έχουμε κάποιες πολύ ωραίες ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε, δείτε!
Τι αλλαγές έφερε το μνημόνιο στις φράσεις για τη δουλειά
μνημόνιο και δουλειά
Ένα άρθρο, που τα λέει πολύ καλά! Εξαιτίας του μνημονίου, καταργούνται διάφορες φράσεις, κλπ σχετικά με τη δουλειά, δείτε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι να κάνετε αν δεν τα πάτε καλά με το αφεντικό σας
Kατηγορία: Άνθρωπος
Tags: δουλειάεργασίαεργαζόμενοςπροβλήματαεργοδότης
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Συνέντευξη για δουλειά: Χρυσοί κανόνες και προετοιμασία
συνέντευξη δουλειά
Δείτε εδώ κάποιους χρυσούς κανόνες και συμβουλές που θα ήταν καλό να ακολουθήσετε αν πρόκειται να περάσετε από συνέντευξη για δουλειά!

Βαριέμαι τη δουλειά μου, τι να κάνω;
βαρεμάρα
Βαριέστε τη δουλειά σας και δεν ξέρετε τι να κάνετε για να αποκτήσει ενδιαφέρον; Σας έχουμε κάποιες πολύ ωραίες ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε, δείτε!

Κολπάκια για μια επιτυχημένη καριέρα
αναζήτηση δουλειάς
Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικά έξυπνα κολπάκια, που θα σας βοηθήσουν στην καριέρα σας! (είτε στην αναζήτηση δουλειάς, είτε ενώ δουλεύετε ήδη)

Συνέντευξη για δουλειά: 6+1 κλειδιά που οδηγούν στην επιτυχία
μυστικά για μια επιτυχημένη συνέντευξη
Ποια είναι τα μυστικά για να περάσετε με επιτυχία την δοκιμασία μιας επαγγελματικής συνέντευξης; Δείτε μερικές συμβουλές για να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Το προφίλ του μη παραγωγικού υπαλλήλου
τεμπέλης υπάλληλος
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός μη παραγωγικού υπαλλήλου; Είναι κάποια συγκεκριμένα; Μπορούμε άραγε να τα ομαδοποιήσουμε; Για να δούμε!

Να ανοίξω δική μου επιχείρηση; Αξίζει;
Γιατί να ανοίξω δική μου επιχείριση
Αξίζει να ανοίξει κάποιος δική του επιχείρηση; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Πράγματα που δεν πρέπει να θυσιάσετε για την δουλειά σας
Τι να μην θυσιάσεις για την δουλειά σου
Υπάρχουν κάποιες θυσίες που δεν πρέπει να κάνουμε για την δουλειά μας, όσο καλή κι αν είναι. Ας τις δούμε στο ακόλουθο άρθρο.

Πώς να εντυπωσιάσετε κάποιον
Πώς να εντυπωσιάσεις κάποιον με την πρώτη
Υπάρχει κάποιος τρόπος ή στρατηγική που μπορούμε να ακολουθήσουμε όταν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε; Ας δούμε ορισμένες συμβουλές.

Πως να γίνετε πιο παραγωγικοί
Πως να γίνω πιο παραγωγικός
Θέλετε να μπορείτε να αποδίδετε περισσότερο στην δουλειά ή στο σχολείο/σπουδές σας ή με άλλα λόγια να γίνετε πιο παραγωγικοί; Σε ...

Τι είναι η πολιτική επιστράτευση
Πότε γίνεται πολιτική επιστράτευση
Κατά καιρούς θα έχετε ίσως ακούσει για τη λεγόμενη πολιτική επιστράτευση. Ιδίως μετά από παρατεταμένες περιόδους απεργιών από κάποιον ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ