Οι
πυκνωτές χρησιμοποιούνται παντού μα παντού! Να φανταστείτε στο σπίτι μας μπορεί να έχουμε εκατοντάδες τέτοιους, χωρίς φυσικά να το γνωρίζουμε μιας και δεν βρίσκονται σε κοινή θέα!
Και που κρύβονται λοιπόν όλοι αυτοί;
Που τρυπώνουν; Μα οπουδήποτε μπορείτε να φανταστείτε... Από τον υπολογιστή ή το laptop μας και το DVD Player, μέχρι το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, το τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο των παιδιών μας, ακόμη και στο Playstation!
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, όσο πιο απλά γίνεται και κατανοητά!
Τι είναι οι πυκνωτές;
Οι πυκνωτές είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ενέργειας με την μορφή ηλεκτρικού φορτίου.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα δύο αγωγών, οι οποίοι ονομάζονται οπλισμοί, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται συνήθως κάποιο μονωτικό υλικό, το οποίο ονομάζεται
διηλεκτρικό.
Τα υλικά αυτά έχουν την ιδιότητα να πολώνουν τα ηλεκτρικά φορτία, χαρακτηριστικό που τα καθιστά ιδανικά για χρήση στους πυκντές. Το διηλεκτρικό υλικό μπορεί να είναι χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μίκα, αέρας κ.ά.
Η διαφορά δυναμικού που αναπτύσσεται μεταξύ των οπλισμών ενός πυκνωτή όταν φορτιστεί ονομάζεται τάση. To πηλίκο του φορτίου ενός πυκνωτή προς την τάση του καλείται
χωρητικότητα, συμβολίζεται με το λατινικό γράμμα C και έχει ως μονάδα μέτρησης το
Φαράντ, προς τιμήν του μεγάλου Άγγλου επιστήμονα Μάικλ Φαραντέι.
Γιατί χρειάζεται το διηλεκτρικό;
Γιατί απλούστατα όταν ανάμεσα στους οπλισμούς ενός πυκωτή παρεμβάλλεται διηλεκτρικό τότε αυξάνεται η χωρητικότητα του, δηλαδή η ποσότητα του ηλεκτρικού φορτίου που μπορεί να αποθηκεύσει.
Τέλος, εκτός όμως από το διηλεκτρικό, η χωρητικότητα ενός πυκνωτή εξαρτάται και από τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του, δηλαδή από το μέγεθος και την απόσταση των οπλισμών του.
Όπως καταλαβαίνετε το πεδίο εφαρμογής των πυκωντών είναι τεράστιο, καθώς δεν υπάρχει
ηλεκτρονικό κύκλωμα που να μην χρειάζεται αυτές τις μικρές αποθήκες ενέργειας. Και η πολυάσχολη ζωή μας είναι γεματη από δαύτες...
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως λειτουργεί η αντίσταση στα ηλεκτρονικά κυκλώματα;
Δίοδος, Φωτοδίοδος - LED: Πως λειτουργεί;
Πως λειτουργεί η δίοδος - φωτοδίοδος και κατά συνέπεια τα LEDs σε γενικές γραμμές; Ας δούμε λοιπόν εδώ τη γενική λογική λειτουργίας μιας διόδου.
Πως λειτουργεί το ραδιόφωνο;
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ με ποιον τρόπο λειτουργεί το ραδιόφωνο; Πως εκπέμπεται ένα πρόγραμμα και με ποιο τρόπο μεταφέρεται μέχρι το σπίτι μας; Ας δούμε όσο πιο απλά γίνεται!
Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός;
Αλήθεια τι είναι αυτός ο περιβόητος στατικός ηλεκτρισμός, πως δημιουργείται και πως εξηγείται η εμφάνισή του; Ας ρίξουμε λίγο φως!
Το υδρογόνο & το οξυγόνο καίγονται.Το νερό όμως όχι, γιατί;!
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ το εξής: Το υδρογόνο από μόνο του και το οξυγόνο είναι εύφλεκτα και καίγονται. Γιατί όμως το νερό δεν;! Ας δούμε!
Πως λειτουργούν οι μπαταρίες;
Οι μπαταρίες έχουνε μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πως όμως λειτουργούνε; Πως μπορεί ένα τόσο δα πραγματάκι να μας δίνει ρεύμα;