coolweb


Τι είναι οι ανέπαφες συναλλαγές

contactless τι είναι;

Θα έχετε ακούσει για τις λεγόμενες ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες; Αλήθεια όμως, περί τίνος πρόκειται και πως λειτουργεί η συγκεκριμένη τεχνολογία; Και τελικά είναι τόσο ασφαλείς όσο παρουσιάζονται;

Ας προσπαθήσουμε να τα δούμε όλα αυτά αναλυτικά και να δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί, απλά και κατανοητά όπως πάντα.

Η δομή του συγκεκριμένου άρθρου έχει ως εξής:

Τι είναι οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα

Πως λειτουργούν οι ανέπαφες συναλλαγές

Πως μπορείτε να πραγματοποιήσετε ανέπαφες συναλλαγές

Πόσο ασφαλείς είναι οι ανέπαφες συναλλαγές

Πως μπορείτε να προστατευτείτε από άσκοπες χρεώσεις των ανέπαφων καρτών σας

Τι είναι οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα


Οι ανέπαφες συναλλαγές, όπως μαρτυράει και το όνομα τους, είναι αυτές που γίνονται χωρίς επαφή. Μάλιστα και στα αγγλικά ο όρος που χρησιμοποιείται είναι "contactless", δηλαδή χωρίς επαφή.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα εύκολο και γρήγορο τρόπο για να κάνει κανείς τις αγορές του ή πιο συγκεκριμένα τις πληρωμές του με τις λεγόμενες ασύρματες τραπεζικές κάρτες.

 πόσο ασφαλείς είναι οι ανέπαφες συναλλαγές
Πολύ απλά, για να πληρώσουμε με αυτόν τον τρόπο για κάτι που αγοράσαμε, απλά πλησιάζουμε την κάρτα μας (πιστωτική ή χρεωστική) στο μηχάνημα πληρωμών (το λεγόμενο POS) με την προϋπόθεση φυσικά πάντα ότι τόσο η κάρτα μας, όσο και το μηχάνημα υποστηρίζουν την συγκεκριμένη τεχνολογία.

Αυτό ήταν! Η πληρωμή μας πραγματοποιήθηκε πιο γρήγορα από ποτέ. Και μάλιστα χωρίς να βάλουμε καν το PIN της κάρτας μας! Τόσο απλά. Πως ακριβώς όμως έγινε αυτό και πόσο ασφαλές είναι για τα χρήματα μας;

Πως λειτουργούν οι ανέπαφες συναλλαγές


Οι ανέπαφες συναλλαγές βασίζονται στην παλιά και αρκετά γνωστή θα λέγαμε ασύρματη τεχνολογία μικρής εμβέλειας NFC, από τα αρχικά Near Field Communication, που σημαίνουν επικοινωνία κοντινού πεδίου.

 οι ανέπαφες συναλλαγές γίνονται μέσω NFC
Στην ουσία πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία επιτρέπει στις συσκευές που τη διαθέτουν, να επικοινωνούν με ασύρματο τρόπο με άλλες συσκευές που βρίσκονται εντός μια συγκεκριμένης εμβέλειας (συνήθως σε πολύ κοντινή απόσταση).

Με αυτόν τον τρόπο τα μηχανήματα ανάγνωσης καρτών POS που υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC, έχουν την δυνατότητα να "διαβάσουν" ασύρματα την κάρτα του πελάτη-αγοραστή, απλά πλησιάζοντας κοντά στο μηχάνημα την κάρτα του.

Πως μπορείτε να πραγματοποιήσετε ανέπαφες συναλλαγές


Αν η κάρτα σας είναι ασύρματης τεχνολογίας, δηλαδή φέρει εσωτερικά ετικέτα NFC, τότε θα έχει σε εμφανές σημείο και το ειδικό σύμβολο που μοιάζει με το σήμα του wi-fi (συνήθως στην μπροστινή όψη της κάρτας).

Σε POS που υποστηρίζει ανέπαφες συναλλαγές, απλά περνάτε την κάρτα μπροστά από τον ασύρματο αναγνώστη, αφού πρώτα ο έμπορος/υπάλληλος του καταστήματος βάλει το ποσό πληρωμής.

Επίσης, εκτός από τραπεζικές κάρτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και το έξυπνο κινητό σας τηλέφωνο (αν έχετε κάποια εφαρμογή πορτοφολιού-wallet), το smartwatch σας ή ακόμη και τα ειδικά βραχιολάκια (smartbands) που άρχισαν να διαθέτουν ήδη στους πελάτες τους ορισμένες τράπεζες.

 με ποιον τρόπο γίνονται οι ανέπαφες συναλλαγές
Αν το ποσό είναι μέχρι 25 ευρώ, τότε η συναλλαγή γίνεται απευθείας, χωρίς καν να εισάγετε το PIN σας. Αν το ποσό είναι πάνω από 25 ευρώ, τότε η κάρτα περνάει μεν ασύρματα, ωστόσο πρέπει να βάλετε το PIN σας κανονικά.

Αυτό φυσικά γίνεται για λόγους διευκόλυνσης με τις μικροσυναλλαγές (δεν χρειάζεται να ψάχνετε για ψιλά) οι οποίες γίνονται εύκολα και γρήγορα, ενώ οι μεγαλύτερης αξίας συναλλαγές ζητούν κανονικά την ταυτοποίηση σας μέσω του PIN. Πόσο ασφαλής είναι όμως η όλη διαδικασία;

Πόσο ασφαλείς είναι οι ανέπαφες συναλλαγές;


Σύμφωνα με τις περισσότερες τράπεζες, οι ανέπαφες συναλλαγές είναι ένας γρήγορος, εύκολος και ασφαλής τρόπος συναλλαγής. Η αλήθεια είναι ότι τα δυο πρώτα (ταχύτητα και ευκολία) ισχύουν απόλυτα. Όσον αφορά όμως το τρίτο (την ασφάλεια), καλό είναι να έχουμε και κάποιες επιφυλάξεις.

Κι αυτό γιατί όπως είπαμε και πιο πάνω η τεχνολογία NFC είναι πολύ παλιά και γνωστή, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια μπήκε στις τραπεζικές κάρτες; Γιατί; Επειδή πολύ απλά δεν πρόκειται και για ιδιαίτερα ασφαλή τεχνολογία.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρομάξετε και σπεύσετε στις τράπεζες να αλλάξετε τις κάρτες σας σε απλού τύπου. Κι αυτό γιατί δεν κινδυνεύετε να χάσετε χρήματα όταν κάνετε συναλλαγές σε πιστοποιημένα τραπεζικά μηχανήματα που υπάρχουν στα καταστήματα.

Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει, αν και μικρός, είναι επειδή μέχρι ενός ποσού και συγκεκριμένα μέχρι τα 25 ευρώ δεν απαιτείται PIN, μπορεί κάποιος αν βρεθεί κοντά στην "ανέπαφη" κάρτα σας να σας την χρεώσει χωρίς να το καταλάβετε!

 πως μπορούν να σας χρεώσουν ανέπαφα
Το μόνο που χρειάζεται είναι απλά ένα φορητό POS, αν και υπάρχουν ακόμη και εφαρμογές στα έξυπνα τηλέφωνα τύπου smartphone τα οποία μπορούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές και άρα να σας χρεώσουν.

Κι αυτό γιατί ο επίδοξος "κλέφτης" πρέπει να βρεθεί πολύ κοντά στην κάρτα σας για να την χρεώσει. Αυτό είναι δύσκολο να γίνει, εκτός κι αν συχνάζετε σε μέρη με μεγάλο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, ηλεκτρικός, λεωφορεία, κλπ), συναυλίες, γήπεδα κλπ.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε από άσκοπες χρεώσεις των ανέπαφων καρτών σας


Όπως αναφέραμε ήδη, οι απάτες με ανέπαφες κάρτες είναι μεν ένα πιθανό φαινόμενο που μπορεί να συμβεί, ωστόσο δεν είναι πια και τόσο διαδεδομένο, αλλά ούτε και συχνό.

Οπότε, όταν βρίσκεστε σε μέρη με τόσο πολύ κόσμο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και σε αυτά τα μέρη υπάρχει τρόπος να προστατευτείτε.

Για αρχή μην έχετε σε εμφανή ή πολύ "εξωτερικά" σημεία (όπως για παράδειγμα τσέπες, μπουφάν, εξωτερικές θήκες τσαντών κλπ) τις ασύρματες κάρτες σας. Καλό είναι να τις καταχωνιάσετε στην τσάντα σας.

 αγοράστε ένα ειδικό πορτοφόλι με προστασία RFID
Επίσης υπάρχουν ειδικά πορτοφόλια (μεταλλικά, αλλά και δερμάτινα), τα οποία είναι κατασκευασμένα από ειδικό υλικό ώστε να ανακόπτουν τους αναγνώστες καρτών και άρα να εξασφαλίζουν ότι οι κάρτες σας δεν θα πέσουν θύματα από ενδεχόμενες ύποπτες ανέπαφες συναλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανέπαφες συναλλαγές είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να κάνουμε τις συναλλαγές μας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και αν τις χρησιμοποιούμε σωστά και έχουμε και λίγο τον νου μας, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε.

Και ειδικά όσο αφήνουμε στην άκρη τα μετρητά και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο το πλαστικό χρήμα, οι ανέπαφες συναλλαγές είναι το μέλλον.Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι το RFID
Σχετικά άρθρα

Κίνδυνοι από την τεχνολογία RFID
Κίνδυνος απάτης με RFID
Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την χρήση της τεχνολογίας RFID? Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Τι είναι οι προπληρωμένες κάρτες; Ποιες υπάρχουν; Όλες οι πληροφορίες
προπληρωμένες κάρτες
Πολλοί από εμάς που ενδιαφέρονται να κάνουν αγορές στο internet ήδη τις χρησιμοποιούν... Τι είναι οι προπληρωμένες κάρτες και ποιες υπάρχουν; Δείτε!
Τι είναι χρεωστική κάρτα; Πως λειτουργεί;
χρεωστικές κάρτες
Πολλοί από εμάς, έχουμε ήδη στα πορτοφόλια μας χρεωστικές κάρτες... χωρίς καν να το ξέρουμε! Ας δούμε λοιπόν τι είναι και πως λειτουργούν...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Μπορούμε να βγάλουμε χρήματα μέσω Internet;
λεφτά μέσω internet
Τελικά μπορούμε να βγάλουμε χρήματα μέσω internet; Με ποιους τρόπους; Τι απάτες υπάρχουν και τι θα πρέπει να προσέχουμε; Δείτε όλα τα σχετικά!

Αποταμιεύστε χρήματα μειώνοντας έξυπνα τα έξοδά σας
αποταμίευση χρημάτων
Φεύγουν τα λεφτά σας ανεξέλεγκτα και μένετε ταπί χωρίς να το καταλάβετε; Δείτε μερικά έξυπνα κολπάκια για αποταμίευση και έξυπνη διαχείριση των χρημάτων σας!

Γιατί μία χώρα δεν τυπώνει άπειρα χρήματα - χαρτονομίσματα;
χρήματα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί μία χώρα δεν τυπώνει μπόλικα χαρτονομίσματα ώστε να έχει και ο λαός μπόλικα χρήματα; Ας δούμε!

Πως θα μειώσω τα έξοδα του σπιτιού μου; (Μέρος 1ο)
έξοδα σπιτιού
Σε τέτοιους καιρούς, είναι αναγκαίο να βρούμε τρόπους να μειώσουμε τα έξοδα του σπιτιού μας. Πως θα μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό; Δείτε!

Πως να μειώσω τα έξοδα στο σπίτι μου; (Μέρος 2ο)
μείωση εξόδων
Πως να μειώσουμε τα έξοδά στο σπίτι μας; Πως να ξοδεύουμε λιγότερα λεφτά; Διαβάστε τη συνέχεια με τα έξυπνα κολπάκια που σας παραθέτουμε!

Συμβουλές για πιο οικονομική οδήγηση - μείωση εξόδων!
οικονομική οδήγηση
Πολλά τα πάγια έξοδα του αυτοκινήτου σας; Δείτε εδώ κάποιες ωραίες συμβουλές που σας προτείνουμε για να κάνετε πιο οικονομική οδήγηση!

8 βασικές αιτίες που μπορεί να σας προκαλέσουν χρέος!
χρέος
Διαβάστε εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο με τις 8 πιο βασικές αιτίες που μπορεί να σας προκαλέσουν χρέος! Μάθετε πριν την πάθετε, ας δούμε λοιπόν...

Τι είναι το bitcoin
bitcoin το νέο ψηφιακό νόμισμα
Τι είναι το bitcoin και πως χρησιμοποιείται; Πως το αποκτά κανείς; Είναι ασφαλές; Όλες οι απαντήσεις στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Γιατί τα κέρματα είναι στρογγυλά;
Η δραχμή της Αίγινας με την χελώνα
Αλήθεια γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των νομισμάτων έχουν στρογγυλό σχήμα; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος; Ας δούμε!

Τι είναι IOU (υποσχετικές)
Τι είναι οι υποσχετικές - iou
Τι είναι οι περιβόητες υποσχετικές επιστολές πότε και που χρησιμοποιούνται; Ποιος τις εκδίδει; Ας δούμε όλες τις πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι να προσέξω στην ενοικίαση σπιτιού
tips για ενοικίαση σπιτιού
Ενοικίαση σπιτιού. Τι πρέπει να προσέξω; Τι παγίδες κρύβει; Δείτε τις απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Από τι είναι φτιαγμένα τα χαρτονομίσματα;
Από ποιο υλικό φτιάχνονται τα χαρτονομίσματα
Παρά την συνεχή ανοδική πορεία του πλαστικού χρήματος (πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες), τα χαρτονομίσματα ήταν και ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ