coolweb


Τι ssd να πάρω

Τι ssd να αγοράσω

Διαβάστηκε: 9.885 φορές
Πότε αξίζει η αγορά ενός σκληρού δίσκου ssd και ποιον να επιλέξετε; Απαντήσεις και συμβουλές στο άρθρο που ακολουθεί.
Σε παλιότερο άρθρο μας είχαμε δει τι είναι οι σκληροί δίσκοι τεχνολογίας SSD(Solid State Disk) και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.

Τι πρέπει όμως να προσέξουμε κατά την αγορά τους; Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά!

τι ssd να επιλέξω
Συμβουλές αγοράς δίσκου SSD

Πριν προβείτε στην αγορά ενός καινούργιου δίσκου ssd καλό είναι να έχετε κατά νου ορισμένα πράγματα όπως:

1) Για ποια χρήση προορίζεται
2) Ποιο λειτουργικό σύστημα έχει ο υπολογιστής σας
3) Πόση χωρητικότητα χρειάζεστε
4) Προσοχή στις ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.


Τι χρήση κάνετε στον υπολογιστή σας

Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές εδώ στο coolweb.gr ότι το πιο σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε πριν κάνουμε μια αγορά είναι: "Τι χρήση θα κάνουμε;"

Αν για παράδειγμα κάποιος ασχολείται μόνο με τα βασικά, όπως πλοήγηση στο διαδίκτυο, εφαρμογές γραφείου κλπ τότε θα δει διαφορά όποιον δίσκο και να βάλει.

Κι αυτό γιατί τα windows θα ξεκινάνε πιο γρήγορα, οι εφαρμογές θα ανοίγουν αμέσως και οι μεταφορές αρχείων θα γίνονται με πολύ υψηλότερες ταχύτητες σε σχέση με τους συμβατικούς δίσκους.

για ποια χρήση προορίζεται ο ssd
Τώρα, αν κάποιος θέλει να παίζει παιχνίδια, σίγουρα ένας καλός ssd δίσκος θα κάνει διαφορά με την προϋπόθεση πάντα ότι διαθέτει ένα ισχυρό μηχάνημα σε επεξεργαστή και μνήμη RAM που θα μπορεί να ανταπεξέλθει.

Σε τι λειτουργικό δουλεύει ο υπολογιστής

Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, ο τύπος και η έκδοση του λειτουργικού συστήματος παίζει ρόλο στη λειτουργία των ssd.

Για παράδειγμα σε απαρχαιωμένες εκδόσεις των windows, όπως τα xp και τα vista δεν υποστηρίζεται η σημαντικότατη λειτουργία trim, η οποία διαγράφει οριστικά τα δεδομένα από τον δίσκο γεγονός που τον κάνει πιο γρήγορο.

σε ποιο λειτουργικό θα τρέξει ο ssd
Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένα σύστημα που δουλεύει σε παλιές εκδόσεις λειτουργικού είναι επίσης παλιό αυξάνει τις πιθανότητες ο ssd να μην μπορεί να λειτουργεί στη μέγιστη ταχύτητα του.

Πόση χωρητικότητα χρειάζεστε πραγματικά

Μια ερώτηση που καλείστε να απαντήσετε πριν αγοράσετε ssd δίσκο είναι το τι θέλετε να αποθηκεύσετε εκεί. Κι αυτό γιατί αυτό θα καθορίσει τελικά ποιον δίσκο πρέπει να αγοράσετε.

Γενικά οι ssd δεν δουλεύουν το ίδιο καλά όταν γεμίζουν. Για αυτό πρέπει να φροντίσετε να έχετε τουλάχιστον τη μισή χωρητικότητα πάντα διαθέσιμη.

Αν για παράδειγμα χρειάζεστε 30GB τότε πρέπει να αγοράσετε έναν δίσκο με χωρητικότητα τουλάχιστον 60GB.

Πόσα GB να είναι ο ssd που θα πάρω
Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε τους δίσκους με χαμηλή χωρητικότητα γιατί είναι πιο αργοί έτσι κι αλλιώς και επιπλέον όταν γεμίσουν θα πέσει κι άλλο η απόδοση τους. Προτιμήστε μίνιμουμ 120 ή 240GB.

Δώστε προσοχή στις ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής

Ίσως το σημαντικότερο όλων όταν αγοράζετε ssd είναι οι ταχύτητες λειτουργίας του. Δώστε λοιπόν βάση ιδιαίτερα στην ταχύτητα ανάγνωσης ώστε να εκτελείτε γρηγορότερα τις εφαρμογές σας.

Ένα σημαντικό στοιχείο εδώ είναι ότι εκτός από τις ταχύτητες read/write που δίνουν οι κατασκευαστές και αναγράφονται στα χαρακτηριστικά των προϊόντων υπάρχουν και κάποιες άλλες που συνήθως δεν δίνονται, αλλά με λίγο ψάξιμο βρίσκονται.

Πρόκειται για τα λεγόμενα IOPS (Input/Output Operations per Second) που δείχνουν πόσες λειτουργίες εισόδου/εξόδου ανά δευτερόλεπτο μπορεί να διεκπεραιώσει ο δίσκος.

Εννοείται πως όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο αυτό, τόσο το καλύτερο. Τιμές IOPS πάνω από 50.000-60.000 θεωρούνται καλές, ενώ για πολύ υψηλές ταχύτητες προτιμήστε δίσκους με πάνω από 80.000.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλα πράγματα που κρίνουν την ταχύτητα, αλλά αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Από που μπορώ να αγοράσω

Συγκεντρώσαμε τα καλύτερα καταστήματα για αγορά SSD δίσκου ώστε μέσα από την μεγάλη ποικιλία τους, να καταφέρετε να βρείτε τον ιδανικό. Αυτά είναι τα εξής:Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι οι σκληροί δίσκοι τεχνολογίας SSD(Solid State Disk)


Σχετικά άρθρα

Πως λειτουργεί το adsl - adsl2;
λειτουργία adsl
Πως γίνεται στις ήδη υπάρχουσες γραμμές να έχουμε μια τόσο γρήγορη σύνδεση στο internet (adsl - adsl2) και παράλληλα να μιλάμε στο τηλέφωνο;
Online - διαδικτυακά ψώνια: αξίζουν; Είναι πιο οικονομικά;
διαδικτυακά ψώνια
Συμφέρει να κάνουμε τα ψώνια μας διαδικτυακά - online; Είναι καλό να ψωνίζουμε με αυτόν τον τρόπο ή με τον παραδοσιακό της βόλτας στην αγορά;
Να αγοράσω εξωτερικό σκληρό δίσκο με RAID για backups;
αγορά εξωτερικού σκληρού δίσκου raid για backups
Σκέφτεστε να προχωρήσετε σε αγορά εξωτερικού σκληρού δίσκου raid για backups αποκλειστικά; Να ξέρετε ότι δεν είναι και ότι καλύτερο... Ας δούμε!
Ποια η διαφορά του Mbps με το MBps;!
Mbps MΒps
Βλέπουμε και ακούμε συχνά τις εκφράσεις Mbps και MBps (και αντίστοιχα τις Κbps και ΚBps). Αλήθεια, τι διαφορά έχουνε αυτά τα δύο; Ας δούμε!
Αγορά laptop: συμβουλές - tips και τι να προσέξω!
αγορά laptop
Πρόκειται να προβείτε σε αγορά laptop; Δείτε εδώ κάποια tips που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το καλύτερο και καταλληλότερο για εσάς!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πότε αρχίζουν οι εκπτώσεις;
εκπτώσεις 2024
Ας δούμε εδώ πότε αρχίζουν οι εκπτώσεις - ποιες οι περίοδοι - ημερομηνίες που ξεκινάνε και λήγουν στο έτος, ώστε να ξέρουμε πότε να τις περιμένουμε!

Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα μαγαζιά 2024
Ανοιχτά μαγαζιά Κυριακές 2024
Πολύς ντόρος γίνεται για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Αλήθεια ξέρουμε πόσες και ποιες είναι όμως αυτές οι Κυριακές;

Αγορά laptop: συμβουλές - tips και τι να προσέξω!
αγορά laptop
Πρόκειται να προβείτε σε αγορά laptop; Δείτε εδώ κάποια tips που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το καλύτερο και καταλληλότερο για εσάς!

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε αυγά!
αυγά αγορά
Πρόκειται να πάτε στο σούπερ μάρκετ να αγοράσετε αυγά; Δείτε εδώ τι θα πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε, έτσι ώστε να ξέρουμε τι τρώμε!

Πόσο αδιάβροχο είναι το ρολόι σας;
αδιάβροχα ρολόγια
Αλήθεια πόσοι από μας γνωρίζουμε τι σημαίνει η κωδικοποίηση για τα αδιάβροχα ρολόγια; Πώς να την διαβάσουμε για να δούμε πόσο αδιάβροχο είναι ένα ρολόι;

Αγορά λαμπών led: τι να προσέξω!
αγοράσετε λάμπες led
Πρόκειται να προβείτε σε αγορά λαμπών led; Και πολύ καλά θα κάνετε! Πριν αγοράσετε όμως, δείτε τι να προσέξετε ώστε να κάνετε μια καλή αγορά!

Συμβουλές για αγορά τηλεόρασης μέρος 2ο: τεχνικά χαρακτηριστικά
τεχνικά χαρακτηριστικά τηλεόρασης
Στο δεύτερο μέρος θα ασχοληθούμε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξουμε πριν αγοράσουμε μία τηλεόραση. Ας δούμε λοιπόν!

Συμβουλές για αγορά τηλεόρασης μέρος 1ο: γενικά
αγορά τηλεόρασης
Πρόκειται να αγοράσετε καινούρια τηλεόραση; Δείτε εδώ τι θα ήταν καλό να προσέξουμε προτού κάνουμε την κίνηση, ώστε να κάνουμε μια καλή αγορά!

Αγορά αυτοκινήτου: προσέξτε πριν αγοράστε
καινούριο αυτοκίνητο
Πρόκειται να αγοράσετε καινούριο αμάξι και είστε αναποφάσιστος και μπερδεμένος; Δείτε μερικές παραμέτρους που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν την αγορά!

Τι να αγοράσω στις εκπτώσεις;
Εκπτώσεις και αγορές
Κάθε φορά που έρχονται οι εκπτώσεις τις βλέπουμε σαν ευκαιρία για αγορές. Τι συμφέρει όμως πραγματικά να αγοράσουμε στις εκπτώσεις;

Online - διαδικτυακά ψώνια: αξίζουν; Είναι πιο οικονομικά;
διαδικτυακά ψώνια
Συμφέρει να κάνουμε τα ψώνια μας διαδικτυακά - online; Είναι καλό να ψωνίζουμε με αυτόν τον τρόπο ή με τον παραδοσιακό της βόλτας στην αγορά;

MAC vs PC: τι να αγοράσω;
αγορά mac ή pc
Σκέφτεστε να αγοράσετε υπολογιστή και έχετε μπει στο δίλημμα: τι να αγοράσω MAC ή PC; Δείτε εδώ κάποια πράγματα που θα σας βοηθήσουν στην αγορά!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ