coolweb


Γιατί ξυπνάω το βράδυ και τρώω; Τι μου συμβαίνει;

Night Eating Syndrome

Διαβάστηκε: 23.476 φορές
Αλήθεια, γνωρίζετε γιατί πολλοί άνθρωποι ξυπνούν κατά την διάρκεια της νύχτας για να φάνε; Είναι κάποια ασθένεια; Πως αντιμετωπίζεται; Ας δούμε αναλυτικά.
Αλήθεια γιατί πολλοί άνθρωποι ξυπνούν το βράδυ και τρώνε; Είναι φυσιολογικό ή πάσχουν από κάποια ασθένεια; Τι είναι αυτό που τους ωθεί στο να ανοίξουν το ψυγείο;

Η κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να είναι μια σοβαρή διατροφική επιπλοκή που ονομάζεται σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας.

Μάλιστα ορισμένοι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό, δεν ξυπνούν απλά για να τσιμπολογήσουν, αλλά κάποιοι από αυτούς μαγειρεύουν κανονικά(!) ως επί το πλείστον υδατάνθρακες, κυρίως ζυμαρικά.

Από τι προκαλείται, όμως το σύνδρομο αυτό, ποια είναι τα συμπτώματα του και κυρίως πως αντιμετωπίζεται;

τρώμε κακή ποιότητα τροφήςΗ αλήθεια είναι ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευθύνεται για μια σειρά από διατροφικές διαταραχές.

Η πιο σοβαρή από αυτές είναι η νοσογόνος παχυσαρκία, από την οποία πάσχει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του Δυτικού Κόσμου.

Εκτός, όμως από την παχυσαρκία, υπάρχουν ένα σωρό άλλα διατροφικά προβλήματα και διαταραχές.

Ένα από αυτά είναι και το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας ή NES από το Night Eating Syndrome.

Τι είναι η νυχτερινή υπερφαγία

Όπως φανερώνει και το όνομα του, πρόκειται για ένα σύνδρομο κατά το οποίο το πάσχον άτομο τρώει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά την διάρκεια της νύχτας.

Προσοχή, δεν εννοούμε κάποιον που είτε λόγω δουλειάς, είτε για οποιονδήποτε λόγο μένει ξύπνιος και τρώει κανονικά, αλλά κάποιον που διακόπτει τον ύπνο του, και μάλιστα παραπάνω από μία φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να τσιμπολογήσει ή ακόμη και να φάει κανονικά.

γυναίκα τρώει λαίμαργα μπροστά στο ψυγείο
Στα άτομα που πάσχουν από νυχτερινή υπερφαγία, η πρόσληψη ενός σημαντικού μέρους της ενέργειας που λαμβάνουν ημερησίως (μέχρι και το 50%) γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζουν μειωμένη όρεξη για φαγητό το πρωί και χαμηλή διά­θεση που συνοδεύεται από έντονη ανη­συ­χία και νευρι­κό­τητα κατά την διάρκεια της ημέρας, λόγω και του κατακερματισμένου ύπνου που έκαναν το προηγούμενο βράδυ.

Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται κυρίως σε παχύσαρκα ή βουλιμικά άτομα ή σε άτομα με προβλήματα ύπνου, όπως αϋπνία. Εμφανίζεται τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, αν και δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στο γυναικείο φύλο.


Ποια είναι τα συμπτώματα

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν οριοθετημένα συμπτώματα και φυσικά δεν μπορεί κάποιος να κάνει διάγνωση από μόνος του, ωστόσο κάποια ενδεικτικά συμπτώματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν είναι:

• η πρωινή ανορεξία

• η υπερβολική κατανάλωση τροφής τις βραδινές ώρες και δη κατά τη διάρκεια του ύπνου

• η διακοπή του ύπνου για αναζήτηση τροφής

• οι τύψεις για την υπερβολική πρόσληψη τροφής το βράδυ

• η αϋπνία

• το συχνό ξύπνημα, τουλάχιστον 4 φορές κάθε νύχτα σε αντίθεση με το φυσιολογικό που είναι 1-2 φορές

• η εμφάνιση άγχους και νευρικότητας

η αϋπνία είναι ένα από τα συμπτώματα της νυχτερινής υπερφαγίας
Φυσικά, για να πάσχει κάποιος από το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας, δεν χρειάζεται να εμφανίζει όλα τα συμπτώματα, αλλά μόνο μερικά από αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να συμβούν τουλάχιστον 3 υπερφαγικά επεισόδια την εβδομάδα για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών πριν να θεωρηθεί ότι κάποιος πάσχει από το σύνδρομο.

Πως αντιμετωπίζεται

Η νυχτερινή υπερφαγία είναι μια δύσκολη κατάσταση αλλά είναι αναστρέψιμη με τον κατάλληλο χειρισμό.

Όπως ισχύει και για την αντιμετώπιση των περισσότερων διατροφικών διαταραχών αυτό που απαιτείται είναι ένα ολοκληρωμένο και πλήρες πλάνο διατροφής με κανόνες αλλά χωρίς αυστηρούς περιορισμούς.

Τα πέντε γεύματα, 3 κύρια και δύο ενδιάμεσα, είναι ένας καλός τρόπος για την διασπορά της πρόσληψης της ενέργειας μέσα στη μέρα, με το πρωινό να καταλαμβάνει την πρώτη θέση σημαντικότητας.

υγιεινή διατροφή με φρούτα και λαχανικά
Επομένως αυτό που απαιτείται είναι ουσιαστικά η τροποποίηση της συμπεριφοράς ή αλλαγή του τρόπου ζωής σε συνδυασμό με κατάλληλες διατροφικές οδηγίες.

Φαρμακευτική θεραπεία του συνδρόμου δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και κάποιο συγκεκριμένο πρωτόκολλο θεραπείας.

Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος που πιθανολογεί ότι πάσχει είτε ο ίδιος, είτε κάποιος οικείος του από νυχτερινή υπερφαγία, είναι να ζητήσει άμεσα την συνδρομή κάποιου ειδικού.

Κι αυτό γιατί όσο πιο γρήγορα αναγνωριστεί και θεραπευτεί, τόσο πιο πιθανό είναι να καταπολεμηθεί και η παχυσαρκία που την συνοδεύει.

Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι η βουλιμία και πως αντιμετωπίζεται;


Σχετικά άρθρα

Τι είναι παχυσαρκία, πως δημιουργείται & ποια η αντιμετώπιση
παχυσαρκία επικίνδυνη ασθένεια
Παχυσαρκία: μία σύγχρονη επικίνδυνη ασθένεια. Τι είναι όμως; Πως δημιουργείται και ποια η αντιμετώπισή της; Δείτε όλα τα σχετικά με την παχυσαρκία εδώ!
Αλάτι στο φαγητό: επικίνδυνο ή απαραίτητο; Που βλάπτει;
αλάτι στο φαγητό
Είναι απαραίτητο το αλάτι για τον οργανισμό μας ή μήπως είναι επικίνδυνο; Τι θα πρέπει να προσέχουμε για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα και που βλάπτει; Ας δούμε!
Γιατί διψάμε με το αλάτι;
γιατί διψάμε με το αλάτι
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί διψάμε με το αλάτι; Τι συμβαίνει όταν τρώμε κάτι αλμυρό και θέλουμε να κατεβάσουμε ένα σκασμό νερό;! Ας δούμε!
Συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή! Μέρος 1ο
υγιεινή διατροφή
Δείτε σε αυτό το άρθρο μερικές ωραίες συμβουλές και κάποια κολπάκια για το πως να κάνετε μια πιο υγιεινή διατροφή, θα σας βοηθήσει αρκετά!
Κολπάκια για μια υγιεινή διατροφή! Μέρος 2ο
διατροφή
Δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας κάποια ακόμα κολπάκια ώστε να μπορέσετε να κάνετε μια πιο υγιεινή διατροφή. Ας συνεχίσουμε λοιπόν!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί ξυπνάω το βράδυ και τρώω; Τι μου συμβαίνει;
Kατηγορία: Υγεία
Tags: διατροφήπαχυσαρκίαασθένειανύχταφαγητό
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως να αδυνατίσω γρήγορα; Σπάστε τα κοντέρ!!
πως να αδυνατίσω γρήγορα
Η γρήγορη δίαιτα που... τα σπάει!! Δείτε εδώ κάποιους τρόπους ώστε να αδυνατίσετε γρήγορα! Πάμε για ένα γρήγορο αδυνάτισμα και κορμί... λαμπάδα!

Πως θα χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 1ο)
η καλύτερη δίαιτα
Έχετε λίγα παχάκια και θέλετε να χάσετε μερικά κιλά μόνιμα; Αναζητάτε την καλύτερη δίαιτα; Για ρίξτε μια ματιά εδώ για πως να χάσετε κιλά...

Πως να χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 2ο)
πως να χάσω κιλά
Εδώ συνεχίζουμε την παρατεταμένη ανάλυση που σας κάναμε για την καλύτερη δίαιτα και για το πως να χάσετε κιλά. Δείτε τη συνέχεια (Μέρος 2ο)...

Πως θα χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 3ο)
χάσω μόνιμα κιλά
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της για την καλύτερη δίαιτα και πως θα χάσετε τα κιλά μόνιμα. Δείτε εδώ και τις τελευταίες συμβουλές που σας δίνουμε.

Τι είναι παχυσαρκία, πως δημιουργείται & ποια η αντιμετώπιση
παχυσαρκία επικίνδυνη ασθένεια
Παχυσαρκία: μία σύγχρονη επικίνδυνη ασθένεια. Τι είναι όμως; Πως δημιουργείται και ποια η αντιμετώπισή της; Δείτε όλα τα σχετικά με την παχυσαρκία εδώ!

Λίγα έξυπνα κολπάκια για να χάσετε βάρος!
βάρος
Εδώ θα δούμε κάποια έξυπνα κολπάκια και τρικ που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να ξεγελαστούμε και να καταφέρουμε να χάσουμε βάρος!

10 συμβουλές για να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας
επιτάχυνση μεταβολισμού
Αν θέλετε να κάνετε το μεταβολισμό σας να λειτουργεί καλύτερα - να το επιταχύνετε - αξίζει να ρίξετε μια ματιά σε αυτές τις συμβουλές.

Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) και πως υπολογίζεται;
υπολογισμός BMI
Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος, το περιβόητο BMI, τι μας δείχνει ακριβώς και πως μπορούμε να το υπολογίσουμε; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Μια υγιεινή δίαιτα με λαχανικά
υγιεινή δίαιτα λαχανικών
Ας δούμε εδώ πως μπορούμε να κάνουμε μια σωστή δίαιτα λαχανικών και τι θρεπτικά συστατικά μπορούμε να λάβουμε από αυτά!

Πως να χάσω λίπος;
χάσιμο λίπους
Αν σας έχει καρφωθει στο μυαλό η ερώτηση πως να χάσω λίπος, η λύση είναι σχετικά απλή αν το κάνουμε σωστά και με υπομονή, ας δούμε!

Οι παγίδες της υγιεινής διατροφής
υγεινες τροφές που παχαίνουν
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες παγίδες κρύβει η σύγχρονη υγιεινή διατροφή; Μάλλον είναι περισσότερες από ότι φανταζόμαστε! Ας δούμε τις πιο τρανταχτές...

Πόσα γεύματα πρέπει να τρώμε
Πόσα γεύματα την ημέρα
Αλήθεια πόσα γεύματα πρέπει να τρώμε καθημερινά και γιατί; Τι συμβαίνει όταν παραλείπουμε κάποια από αυτά; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ