coolweb


Τι είναι το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Πότε κάποιος έχει το σύνδρομο της Στοκχόλμης

Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι μια ψυχολογική παθολογική κατάσταση, η οποία εμφανίζεται όταν ένα θύμα απαγωγής αρχίζει να τρέφει συναισθήματα συμπάθειας ή ακόμη και αγάπης για το πρόσωπο που τον έχει απαγάγει.

Και ενώ φαινομενικά, και με βάση την κοινή λογική, τα συναισθήματα αυτά δεν έχουν υπόσταση, στοιχεία ερευνών αναδεικνύουν πως οκτώ στα δέκα θύματα απαγωγής εμφανίζουν σύνδρομο της Στοκχόλμης.

Από που πήρε το όνομα του το σύνδρομο της Στοκχόλμης


Ο όρος αυτός πήρε το όνομά του από το πραγματικό γεγονός μιας ένοπλης ληστείας που έγινε στο υποκατάστημα της τράπεζας Kreditbanken στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Πιο συγκεκριμένα, δύο ένοπλοι άνδρες, οι Γιαν-Έρικ Όλσσον και Κλαρκ Όλοφσον, εισέβαλαν στην τράπεζα και απήγαγαν 4 υπαλλήλους της τράπεζας.

Τα θύματα ήταν οι Ελίζαμπετ Όλντγκρεν, Κρίστιν Ένμαρκ, Μπιργκίτα Λούντμπλαντ και Σβεν Σάφστρομ, οι οποίοι κρατήθηκαν όμηροι για 6 μέρες σε θησαυροφυλάκιο της τράπεζας Sveriges Kreditbank.

 γιατί το σύνδρομο της Στοκχόλμης λέγεται έτσι;
Το παράδοξο είναι ότι όταν οι δράστες τελικά συνελήφθησαν, τα θύματα όχι μόνο αρνήθηκαν να καταθέσουν εναντίον των απαγωγέων τους, αλλά προθυμοποιήθηκαν μάλιστα να ενισχύσουν και οικονομικά τον αγώνα τους.

Τι είναι το Σύνδρομο της Στοκχόλμης


Πρόκειται για ένα σύνδρομο εξάρτησης και συναισθηματικής προσκόλλησης, στο οποίο το θύμα αναπτύσσει κάποιο είδος συναισθηματικού δεσίματος με τον απαγωγέα, σε μία προσπάθεια να κερδίσει την εύνοιά του (αρχικά τουλάχιστον).

Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, η συμπάθεια αυτή καλλιεργείται σε μία προσπάθεια του εγώ του θύματος να προστατεύσει τον εαυτό του. Το θύμα δηλαδή, προσπαθεί να έρθει πιο κοντά με τον θύτη σε μία προσπάθεια να κερδίσει την εύνοιά του.

Εν τέλει, μπορεί να αναπτυχθεί πραγματική συμπάθεια ή ακόμη και πιο έντονα συναισθήματα, όπως η αγάπη.

 σύνδρομο της Στοκχόλμης στο la casa de papel
Τα κυριότερα σημάδια τα οποία φανερώνουν ότι κάποιο θύμα απαγωγής ενδέχεται να προσβλήθηκε από το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι μεταξύ άλλων:

» Η άσχημη διάθεση που έχει το θύμα για την οικογένεια του, για τους φίλους του, αλλά και για την αστυνομία.

» Το αίσθημα συμπάθειας που τρέφει προς τον θύτη.

» Η υποστηρικτική συμπεριφορά του θύματος προς το θύτη.

» Αισθήματα αγάπης του θύματος προς το θύμα.

Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι όντως ένα παράδοξο φαινόμενο, το οποίο, ωστόσο όχι απλά υπάρχει, αλλά είναι και αρκετά κοινό, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πως η ανθρώπινη ψυχή είναι πολυδιάστατη και πολυσύνθετη.

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά την Μαρία Σκαμπαρδώνη για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι το σύνδρομο της Στοκχόλμης
Kατηγορία: Υγεία
Tags: ληστείακλοπήαπαγωγήΣτοκχόλμησύνδρομο
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το deja vu και γιατί συμβαίνει;
deja vu
Όλοι μας το έχουμε βιώσει λίγο ως πολύ το deja vu... Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και γιατί μας συμβαίνει; Είναι θαύμα ή μήπως κάτι άλλο;

Γιατί εμείς οι άνθρωποι κλαίμε; Τι είναι τα δάκρυα;
κλάμα
Αλήθεια, γιατί κλαίμε; Τι μας συμβαίνει; Τι είναι τα δάκρυα και γιατί παράγονται; Δείτε εδώ όλες τις σχετικές πληροφορίες για το κλάμα και τα δάκρυα.

Πως να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση
απόκτηση αυτοπεποίθησης
Δείτε εδώ κάποια πραγματάκια που θα σας βοηθήσουν να αποκτήστε αυτοπεποίθηση. Σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους βασικούς κανόνες.

Πως να φτιάξετε τη ζωή σας & να γίνετε πιο ευτυχισμένοι!
καλύτερη ζωή
Δείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για καλύτερη ζωή, πιο ποιοτική, να διώξετε τη μιζέρια και τη μελαγχολία και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι

Πως να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας!
ποιότητα ζωής
Δείτε κάποια κολπάκια, για να διώξετε τη μιζέρια - τη μελαγχολία και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας! Τι μπορείτε να κάνετε; Ας δούμε!

Πως να αποβάλλετε το στρες
διώξιμο στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.

Τι είναι το υποσυνείδητο και πως μας επηρεάζει;
Τι είναι υποσυνείδητο και ασυνείδητο
Τι είναι το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο, πως μπορούμε να τα κατανοήσουμε και να τα ανασύρουμε στην επιφάνεια; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Στρες και άγχος: τι διαφορά έχουν;
διαφορά στρες - άγχος
Αλήθεια, εσείς σκεφτήκατε ποτέ τι διαφορά έχει το στρες με το άγχος; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τη διαφορά στρες-άγχους απλά και κατανοητά!

Πως είναι να ζεις στη ξενιτιά;
η ζωή στην ξενιτιά
Πρόκειται να ακολουθήσετε το δρόμο της ξενιτιάς και αναρωτιέστε πως είναι; Ας δούμε εδώ μία γεύση από κάποιον που ξεκίνησε να τη ζει...

9 τρόποι για να βελτιώσετε τη ζωή σας!
βελτίωση ζωής
Δείτε εδώ κάποιες υπέροχες συμβουλές για να βελτιώσετε, να κάνετε καλύτερη και να αλλάξετε τη ζωή σας! Μην απελπίζεστε, υπάρχει πάντα ελπίδα!

Κατάθλιψη Μέρος 1ο: τι είναι, αιτίες και καταπολέμηση
κατάθλιψη
Τι είναι η κατάθλιψη σε γενικές γραμμές και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε; Αιτίες; Γιατί μας συμβαίνει και τι είναι καλό να κάνουμε;

Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό
κατάθλιψη και φαγητό
Πως η διατροφή και το φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης; Ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ