Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που δεν κάνει να
τρώμε καμένο φαγητό. Μπορεί εσείς να το απορρίπτετε επειδή πλέον έχει χάσει τη γεύση του και είναι γευστικά ένα μαύρο χάλι, όμως στην ουσία, είναι επικίνδυνο για την υγεία μας!
Πρώτα απ’ όλα το καμένο φαγητό, πλέον είναι στην κυριολεξία κάρβουνο: έχει χάσει και τα τελευταία πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.
Το φαγητό, θα πρέπει να το
μαγειρεύουμε και να μην το τρώμε ωμό και κατά τη διαδικασία αυτή χάνονται κάποια θρεπτικά συστατικά, όχι όμως όλα. Αν όμως καεί, τότε χάνονται τα πάντα, άρα δεν έχει νόημα να το φάμε, σε συνδυασμό και με αυτά που συμβαίνουν παρακάτω...
Ο πιο σημαντικός λόγος που δεν κάνει να τρώμε
καμένο φαγητό, είναι ότι είναι πολύ καρκινογόνο!
Όταν το φαγητό καίγεται, τότε δημιουργείται μέσα του μεγάλη συγκεντρωση μιας καρκινογόνας ουσίας, που ονομάζεται ακρυλαμίδια (acrylamides).
Αυτό συμβαίνει ακόμα πιο έντονα σε φαγητά που έχουν μεγάλη συγκέντρωση υδατανθράκων, όπως οι πατάτες, τα μακαρόνια το ψωμί, κλπ.
Όσο περισσότερο τα ψήνουμε, τόσο μεγαλύτερη και η συγκέντρωση.
Θα ήταν αδύνατον να αποφύγουμε την κατανάλωσή τους όμως μπορούμε να προσέξουμε να αποφύγουμε τη μεγάλη συγκέντρωσή τους, απλά ψήνοντας το τοστ μας λιγότερη ώρα, αποφεύγοντας το ψήσιμο στο τηγάνι (πχ της πατάτας μιας και στο τηγάνι πολλές φορές "αρπάζουν" στις άκρες), κλπ.
Τώρα, τα καμμένα κρέατα, παρόλο που δεν έχουν υψηλή συγκέντρωση σε υδατάνθρακες, είναι και αυτά επικίνδυνα για την υγεία...
Όταν το
κρέας καίγεται, τα αμινοξέα που περιέχονται στις πρωτεΐνες του, μπορούν να αλλάξουν χημικώς και να γίνουν καρκινογόνες. Το ίδιο ισχύει και για τα κρέατα που ψήνονται στη σχάρα και στα κάρβουνα, κι ας μην έχουν καεί.
Αν τώρα το κρέας δεν είναι ιδιαίτερα λιπαρό ή αφαιρέσετε το λίπος, τότε τα πράγματα είναι καλύτερα.
Έτσι, ο λόγος που δεν κάνει να τρώμε καμένο φαγητό, είναι πολύ απλά ότι δημιουργούνται ουσίες μέσα του οι οποίες είναι καρκινογόνες για τον οργανισμό μας και ότι το καμένο φαγητό, δεν έχει να προσφέρει τίποτα θρεπτικό στον οργανισμό μας.
Αν και δεν πειράζει από καμιά φορά να το αμελήσουμε, καλό είναι να μην επιβαρύνουμε όσο γίνεται τουλάχιστον, τον οργανισμό μας με τέτοιες ουσίες.
Διαβάστε στη συνέχεια
Γιατί δεν κάνει να τρώμε ωμό ζυμάρι;
Γιατί μαγειρεύουμε το φαγητό και δεν το τρώμε ωμό;
Αναρωτηθήκατε γιατί να μαγειρεύουμε και να μην τρώμε τα φαγητά ωμά; Τι κερδίζουμε με το να βράζουμε - ψήνουμε τα φαγητά; Είναι πιο καλό για την υγεία μας;
Γιατί δεν κάνει να καταψύχουμε ξανά αποψυγμένο φαγητό;
Ξέρουμε όλοι μας λίγο πολύ ότι δεν κάνει κάποιος να αποψύξει φαγητό κι έπειτα να το καταψύξει ξανά, γιατί όμως; Τι κίνδυνος υπάρχει;
Αυγά: σωστό βράσιμο και εύκολο καθάρισμα, πως;
Εδώ θα δείτε κάποιες τεχνικές στο πώς να βράζετε σωστά τα αυγά σας και τι να κάνετε για να ξεφλουδίζονται εύκολα από το τσόφλι, απολαύστε!
Μικρά και έξυπνα κολπάκια μαγειρικής
Δείτε κάποια μικρά έξυπνα κολπάκια μαγειρικής που αξίζει να δείτε και που θα σας βοηθήσουν και διευκολύνουν στο μαγείρεμα του φαγητού.
Όλες οι πληροφορίες για τα καλύτερα είδη τυριών στην πίτσα!
Ποια τα καλύτερα είδη τυριών - κασεριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πίτσα; Τι ιδιότητες έχουν; Ας δούμε λίγες πληροφορίες