Οι πιο παλιοί ίσως θυμούνται τους βομβητές ή ίσως να έχουν χρησιμοποιήσει κιόλας, οι νεότεροι θα τους έχουν δει κατά πάσα πιθανότητα μόνο στις ταινίες.
Τι είναι ο βομβητής όμως και
πως λειτουργεί; Για να δούμε!
Ο βομβητής δεν είναι τίποτε άλλο από μια μικρή συσκευή μεγέθους παλάμης που παράγει δόνηση για να ειδοποιήσει τον κάτοχό του για κάποια κλήση που δέχτηκε.
Αυτό γίνεται συνήθως είτε με απλή ειδοποίηση, είτε με ένα σύντομο μήνυμα, χωρίς να παρέχει υπηρεσίες φωνής (τηλεφωνικές κλήσεις).
Κι επειδή ορισμένα μοντέλα παρήγαγαν και ήχο οι συσκευές αυτές ονομάζονται και μπίπερ, λόγω του χαρακτηριστικού μπιπ.
Το σύστημα λειτουργίας των βομβητών ονομάζεται τηλεειδοποίηση, δηλαδή ειδοποίηση εξ' αποστάσεως.
Στην ουσία όταν λάβουμε μια κλήση από κάποιον αριθμό, η συσκευή επικοινωνεί με ένα τηλεφωνικό κέντρο ή υπηρεσία (στην Ελλάδα παρεχόταν από τον ΟΤΕ) και παράγει δόνηση, ηχητική ή και οπτική ειδοποίηση.
Πως λειτουργεί ο βομβητής
Το σύστημα
λειτουργεί με ραδιοκύματα, αρχικά στα AM, τα λεγόμενα μεσαία και αργότερα στα γνωστά μας FM. Για την λειτουργία των ραδιοκυμάτων AM και FM είχαμε γράψει αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο σχετικά με τη
λειτουργία του ραδιοφώνου.
Το σύστημα της τηλεειδοποίησης ξεκίνησε από την Αγγλία την δεκαετία του 1950 και ήταν πολύ δημοφιλές στους ιατρικούς κύκλους, καθώς χρησιμοποιούνταν για να ειδοποιήσει τους γιατρούς να μεταβούν στα χειρουργεία.
Στη χώρα μας ήρθε περίπου στα μέσα της δεκαετίας του '80 και αν και αρχικά υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον, στη συνέχεια μπήκε για αρκετά χρόνια στο περιθώριο.
Στα τέλη της δεκαετίας του '90 η τεχνολογία ωρίμασε και οι βομβητές εκσυγχρονίστηκαν παρέχοντας και άλλες υπηρεσίες πληροφόρησης και ψυχαγωγίας όπως ειδήσεις, καιρός, χρηματιστήριο, προγράμματα κινηματογράφου και θεάτρου κλπ.
Ωστόσο με την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας και ειδικά τα τελευταία χρόνια με την έλευση των smartphones, η υπηρεσία της τηλεειδοποίησης μπήκε οριστικά στο περιθώριο και το 2009 καταργήθηκε οριστικά.
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα υπάρχουν βομβητές που χρησιμοποιούνται σε μεγάλες εταιρίες και νοσοκομεία για την ειδοποίηση του προσωπικού ή των γιατρών ή ακόμη και σε άλλες υπαίθριες δραστηριότητες όπως στην ορειβασία και το ψάρεμα.
Στο εξωτερικό μάλιστα δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που επιμένουν να χρησιμοποιούν τους βομβητές τους, καθώς τους θεωρούν πιο αξιόπιστους μιας και δεν εξαρτώνται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ή από την ύπαρξη wi-fi.
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως λειτουργεί το ραδιόφωνο;
Έπεσε το κινητό σε νερό; Δείτε τι να κάνετε!
Σας έπεσε το κινητό σας τηλέφωνο στο νερό καταλάθος; Μην απελπίζεστε! Δείτε τι μπορείτε να κάνετε ώστε να μπορέσετε ίσως να το σώσετε!
Πως λειτουργεί ο πυκνωτής;
Βλέπουμε σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρικά κυκλώματα διάφορους πυκνωτές. Πως όμως λειτουργούν; Τι κάνουν και πως επηρεάζουν το κύκλωμα; Ας δούμε!
Πως λειτουργεί το τρανζίστορ;
Πως λειτουργεί ένα τρανζίστορ σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα; Τι κάνει στο κύκλωμα και γιατί το χρησιμοποιούμε; Ας δούμε απλά και κατανοητά!
Γιατί κλείνουμε τα κινητά στο αεροπλάνο
Γιατί κλείνουμε τα κινητά μας κατά την διάρκεια των πτήσεων; Υπάρχει όντως ζήτημα ασφάλειας ή μήπως όχι; Ας δούμε!
Τι είναι το NFC και τι δυνατότητες έχει
Τι είναι η τεχνολογία NFC και τι μπορεί να κάνει ένα κινητό τηλέφωνο που τη διαθέτει; Ας δούμε λοιπόν στο άρθρο που ακολουθεί.