Σίγουρα έχουμε ακούσει για τους υπερήχους, πολλοί από εμάς ίσως έχουμε κάνει και κάποια διαγνωστική εξέταση με υπερήχους.
Τι είναι όμως αυτοί οι ήχοι και γιατί δεν τους ακούμε; Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες τους, πως λειτουργούν και που χρησιμοποιούνται ακριβώς;
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Τι είναι οι υπέρηχοι και γιατί δεν τους ακούμε
Το ανθρώπινο αυτί πιάνει ήχους μέσα σε ένα εύρος συχνοτήτων συνήθως μεταξύ 20Hz και 20kHz. Βέβαια, το εύρος αυτό δεν είναι το ίδιο για όλους, αλλά διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Μάλιστα υπάρχει και ένα τεστ που μπορείτε να κάνετε για να δείτε
ποιες συχνότητες πιάνει το αυτί σας.
Οι υπέρηχοι είναι ηχητικά κύματα, σαν τους ήχους που ακούμε, με μια διαφορά. Ουσιαστικά πρόκειται κύματα υψηλής συχνότητας, μεγαλύτερης από 20kHz.
Για το λόγο αυτό το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να τους ακούσει. Όμως υπάρχουν ζώα, όπως τα σκυλιά, τα τρωκτικά, οι νυχτερίδες κλπ που έχουν άλλο εύρος ακοής και πιάνουν τις υψηλές συχνότητες που δεν μπορούμε να ακούσουμε εμείς.
Μάλιστα η νυχτερίδα διαθέτει ένα σύστημα "πλοήγησης" σαν ραντάρ για να βλέπει στο σκοτάδι χρησιμοποιώντας υπερήχους.
Που χρησιμοποιούνται οι υπέρηχοι
Οι υπέρηχοι βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορους τομείς, όπως η ιατρική, η μηχανολογία, η βιομηχανία και αλλού.
Η κυριότερη εφαρμογή τους είναι στα υπερηχογραφήματα τα οποία γίνονται με ειδικές συσκευές που χρησιμοποιούν υπερήχους για να απεικονίσουν το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος για τον εντοπισμό όγκων ή άλλων προβλημάτων.
Κάτι αντίστοιχο γίνεται στις έγκυες γυναίκες για την απεικόνιση του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Στη μηχανολογία οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται για τον μη καταστροφικό έλεγχο υλικών καθώς μπορούν να εντοπίζουν ατέλειες χωρίς να καταστρέφουν το υπό εξέταση δοκίμιο.
Αντίστοιχα στη βιομηχανία χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ρωγμών, για την επιτάχυνση διαδικασιών κλπ.
Διαβάστε στη συνέχεια
Γιατί ακούμε τον ήχο της θάλασσας σε ένα γιγάντιο κοχύλι;!
Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας;!
Το παθαίνουμε όλοι μας: είτε κατά την απογείωση του αεροπλάνου, είτε κατά τη βόλτα μας με το αμάξι, κλπ, βουλώνουν τα αυτιά μας! Γιατί όμως;
Γιατί ανατριχιάζουμε με κάποιους ήχους
Γιατί ανατριχιάζουμε όταν ακούμε συγκεκριμένους ήχους; Τι είναι αυτό που συμβαίνει εκείνη την στιγμή στον οργανισμό μας; Ας δούμε απλά και κατανοητά!
Γιατί ο ήχος στην αργή κίνηση είναι βαθύτερος
Θα έχετε προσέξει ότι ο ήχος ενός βίντεο σε αργή κίνηση γίνεται πιο βαθύς. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί!
Γιατί η φωνή μας ακούγεται διαφορετικά ηχογραφημένη
Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι αλλιώς ακούμε εμείς την φωνή μας την στιγμή που μιλάμε και αλλιώς όταν την ακούσουμε ηχογραφημένη σε ...
Μιλάνε τα ζώα;
Τι γίνεται με αυτά, τόσο φασαρία και κακό για το τίποτα;! Γαβγίζουν, κελαηδούν, μουγκρίζουν, βγάζουν περίεργους ήχους! Δε νομίζω, κάτι κάνουν και τα ζώα...