coolweb


Γιατί ανατριχιάζουμε με κάποιους ήχους

Γιατί μας ανατριχιάζει το τρίξιμο της κιμωλίας

Διαβάστηκε: 7.050 φορές
Γιατί ανατριχιάζουμε όταν ακούμε συγκεκριμένους ήχους; Τι είναι αυτό που συμβαίνει εκείνη την στιγμή στον οργανισμό μας; Ας δούμε απλά και κατανοητά!
Υπάρχει μια σειρά από ήχους όπως για παράδειγμα το τρίξιμο της κιμωλίας στον πίνακα του σχολείου, το τρίξιμο των νυχιών σε μια λεία επίπεδη επιφάνεια, η τριβή ενός αιχμηρού αντικειμένου πάνω στο γυαλί κλπ, οι οποίοι στο άκουσμα τους και μόνο κάνουν τις τρίχες μας να ορθώνονται.

γιατι ανατριχιάζουμε με την κιμωλία
Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Γιατί ανατριχιάζουμε με αυτούς τους ήχους; Είναι καθαρά ψυχολογικό ή υπάρχει και επιστημονική εξήγηση πίσω από το φαινόμενο αυτό;

Μια εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι λόγω της συχνότητας τους, οι ήχοι αυτοί ενισχύονται μέσα στο αυτί μας λόγω της κατασκευής του ίδιου του αυτιού, ωστόσο υπάρχει και κάτι ακόμη.


Γιατί ανατριχιάζουμε με κάποιους ήχους

Θα έχετε προσέξει ίσως ότι εκτός από ανατριχίλα, οι ήχοι του τριξίματος σαν αυτούς που περιγράψαμε πιο πάνω μας προκαλούν κι άλλα συναισθήματα όπως, φόβο ή συχνότερα στρες και άγχος.

Εκεί βρίσκεται και η απάντηση στο ερώτημα μας, η οποία έρχεται πίσω στον χρόνο, από την προϊστορική εποχή όταν οι άνθρωποι ζούσαν ακόμη μέσα στις σπηλιές.

Οι άνθρωποι της εποχής εκείνης, στην προσπάθεια τους να προστατευθούν από τα άγρια ζώα, αναγκάζονταν να ζουν μέσα σε σπήλαια, τα οποία τους πρόσφεραν μια στοιχειώδη ασφάλεια τόσο στους ίδιους όσο και στα παιδιά τους.

Πως σχετίζεται όμως αυτό με τον ήχο της κιμωλίας στον πίνακα;

Πολύ απλά, όταν κάποιο άγριο ζώο (πχ αρκούδα) ανακάλυπτε το καταφύγιο των ανθρώπων ψάχνοντας για τροφή, στην προσπάθεια του να μπει ενδεχομένως έτριζε τα νύχια του στα τοιχώματα της σπηλιάς.

το τρίξιμο μας θυμίζει τρίξιμο από νύχια ζώου
Έτσι, ο άνθρωπος έχει συνδέσει τον ήχο αυτό με κάτι επικίνδυνο που του δημιουργεί στρες και φόβο για αυτόν και την οικογένεια του. Εκεί οφείλεται λοιπόν και το ανατρίχιασμα που νιώθουμε!

Σύμφωνα με μια άλλη άποψη, ο οξύς ήχος του τριξίματος ίσως θυμίζει τις στριγκλιές των αρπακτικών που επίσης απειλούσαν τον άνθρωπο των σπηλαίων.

Όπως και να 'χει, αυτό το πράγμα πέρασε μέσα στο DNA μας και για αυτό αντιδρούμε έτσι ακόμη και σήμερα που όλα αυτά ανήκουν στο μακρινό παρελθόν.

Πραγματικά απίστευτο!

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί ανατριχιάζουμε; Γνωρίζετε;


Σχετικά άρθρα

Γιατί ανατριχιάζουμε όταν ακούμε ένα τραγούδι που μας αρέσει
Γιατί ανατριχιάζουμε με την μουσική που μας αρέσει
Γιατί ανατριχιάζουμε ολόκληροι πολλές φορές στο άκουσμα ενός κομματιού που μας ευχαριστεί; Τι συμβαίνει την στιγμή εκείνη; Ας δούμε!
Πως να αποβάλλετε το στρες
διώξιμο στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.
Τι είναι οι υπέρηχοι και γιατί δεν τους ακούμε
Γιατί δεν ακούμε τους υπερήχους
Τι είναι οι υπέρηχοι, που χρησιμοποιούνται και γιατί δεν τους ακούμε; Ας δούμε όλες τις πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.
Γιατί η φωνή μας ακούγεται διαφορετικά ηχογραφημένη
Γιατί ακούμε αλλιώς την φωνή μας γραμμένη
Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι αλλιώς ακούμε εμείς την φωνή μας την στιγμή που μιλάμε και αλλιώς όταν την ακούσουμε ηχογραφημένη σε ...
Γιατί ακούμε τον ήχο της θάλασσας σε ένα γιγάντιο κοχύλι;!
κοχύλι
Γιατί αν πλησιάσουμε το αυτί μας ερμητικά στο άνοιγμα ενός μεγάλου κοχυλιού, ακούμε τον ήχο της θάλασσας; Τι πραγματικά όμως είναι αυτός ο ήχος;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί ανατριχιάζουμε με κάποιους ήχους
Kατηγορία: Άνθρωπος
Tags: ανατριχίλαήχοςήχοιαυτιάτρίχεςφόβοςάγχοςστρεςστρεσάρισμα
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;
λιποθυμία
Γιατί εμείς οι άνθρωποι λιποθυμάμε; Τι συμβαίνει και κάνει ο οργανισμός μας shut down;! Τι προκαλεί το φαινόμενο της λιποθυμίας; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί φτερνιζόμαστε; Ποιά η αιτία;
φτέρνισμα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φτερνιζόμαστε; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και αντιδράει έτσι και ποια η αιτία; Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας;!
αυτιά βουλώνουν
Το παθαίνουμε όλοι μας: είτε κατά την απογείωση του αεροπλάνου, είτε κατά τη βόλτα μας με το αμάξι, κλπ, βουλώνουν τα αυτιά μας! Γιατί όμως;

Τι είναι το μήλο του Αδάμ και γιατί λέγεται έτσι;
το μήλο του Αδάμ
Πίσω από το καρύδι στο λαιμό, γνωστό και ως "μήλο του Αδάμ", κρύβεται ένας πολύπλοκος μηχανισμός με απίστευτες λειτουργίες. Τι είναι, πως δημιουργείται και γιατί λέγεται έτσι;

Γιατί οι άντρες έχουν ρώγες;
Γιατί οι άντρες έχουν θηλές
Εκτός από τις γυναίκες, ρώγες έχουν και οι άντρες αν και φαινομενικά δεν τις χρειάζονται. Τότε γιατί τις έχουν; Για να δούμε…

Τι είναι ο ιδρώτας και γιατί ιδρώνουμε;
ιδρώτας
Αλήθεια... τι είναι ο ιδρώτας; Γιατί ιδρώνουμε όταν είμαστε κάτω υπό πίεση ή όταν είμαστε σε ζεστό περιβάλλον; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί το αίμα μας είναι κόκκινο;
αίμα κόκκινο
Αλήθεια, γιατί το ανθρώπινο αίμα έχει κόκκινο χρώμα; Σκεφτήκατε ποτέ; Ας δώσουμε λοιπόν απάντηση σε αυτό το ωραίο ερώτημα, δείτε εδώ.

Πως επηρεάζει η καφεΐνη του καφέ και γινόμαστε εξαρτημένοι;
καφές εξάρτηση
Πως επηρεάζει ο καφές τον οργανισμό μας; Πως η καφεΐνη προκαλεί εξάρτηση; Τι συμβαίνει με την αδρεναλίνη και πως επηρεάζεται η διάθεσή μας;

Που κάνει καλό το γέλιο;
χαμόγελο
Γελάμε όλοι μας λίγο πολύ, καθημερινά. Το γέλιο λένε είναι ζωή και φυσικά, όχι άδικα! Διαβάστε σε αυτό το άρθρο πόσο καλό μας κάνει, θα εκπλαγείτε!

Πως να βελτιώσετε τη μνήμη σας!
μνήμη
Έχετε θέμα με τη μνήμη; Ας δούμε σε αυτό το άρθρο μερικά κολπάκια που μπορείτε να κάνετε ώστε να βελτιώσετε τη μνήμη σας και να θυμάστε καλύτερα

Γιατί τα κόπρανα είναι καφέ; Ξέρετε;
Γιατί τα κόπρανα έχουν καφέ χρώμα
Αλήθεια γιατί τα κόπρανα μας έχουν κατά κανόνα καφέ χρώμα; Που οφείλεται αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Ποια στιγμή της ημέρας είμαστε ψηλότεροι;
παιδί μετράει το ύψος του
Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι το ύψος μας παραμένει σταθερό κατά την διάρκεια της ημέρας γελιέστε! Το ύψος μας μεταβάλλεται συνέχεια! Πως; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ