coolweb


Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας;!

αυτιά βουλώνουν

Διαβάστηκε: 32.600 φορές
Το παθαίνουμε όλοι μας: είτε κατά την απογείωση του αεροπλάνου, είτε κατά τη βόλτα μας με το αμάξι, κλπ, βουλώνουν τα αυτιά μας! Γιατί όμως;
Τα αυτιά βουλώνουν πολύ απλά, εξαιτίας της εξωτερικής διαφοράς πίεσης, με την εσωτερική.

Όταν λέμε εσωτερική, εννοούμε από το τύμπανο του αυτιού μας και μέσα, ενώ όταν λέμε εξωτερική, εννοούμε από το τύμπανο και έξω -στον έξω κόσμο!

Το τύμπανο είναι σαν ένας φράχτης μεταξύ του μέσα και του έξω. Τώρα, αν ξαφνικά αυξηθεί η εξωτερική πίεση, ή μειωθεί, τότε αυτός ο φράχτης θα "τεντώσει" προς τη μεριά με τη λιγότερη πίεση.

Αυτό μπορεί να συμβεί αν βρεθούμε ξαφνικά σε περιβάλλον με μεγαλύτερη ή μικρότερη ατμοσφαιρική πίεση, όπως για παράδειγμα όταν απογειώνεται ένα αεροπλάνο (συνήθως βρισκόμαστε πολύ γρήγορα σε διαφορετική εξωτερική πίεση).

βουλώνουν τα αυτιάΈτσι βουλώνουν τα αυτιά!

Για να επαναφέρει όμως ο οργανισμός το τύμπανο - φράχτη στη φυσιολογική του κατάσταση, θα πρέπει να αυξήσει (αν η εξωτερική πίεση έχει αυξηθεί) ή να μειώσει (αν η εξωτερική πίεση έχει μειωθεί) την εσωτερική πίεση.

Αυτό το επιτυγχάνει με κάποιες σάλπιγγες που συνδέονται με το λαιμό. Αυτές οι σάλπιγγες φυσιολογικά είναι "κλειστές", όμως όταν δημιουργηθεί τέτοιο θέμα, τότε ανοίγουν (και σε αυτό βοηθάει και το άνοιγμα-κλείσιμο του σαγονιού) κι έτσι εξισορροπούν την εσωτερική πίεση με την εξωτερική.


Αν δηλαδή "λείπει" πίεση εσωτερικά, τότε εισάγουν από έξω κατάλληλη ποσότητα πίεσης κι έτσι την εξισορροπούν, ή αντίστοιχα, όταν εσωτερικά έχει πολύ πίεση, την εκτονώνουν προς τα έξω.

αυτίΚατά την εξομάλυνση της πίεσης, ακούγεται ένας ήχος στο αυτί μας, συνοδευόμενος από ένα ανακουφιστικό ξεβούλωμα! Αυτός ο ήχος ακούγεται επειδή το τύμπανό μας έχει επανέλθει "απότομα"(δημιουργήθηκε κατάλληλη πίεση ώστε να υποκύψει και να σπρωχτεί) στη φυσιολογική του θέση!

Τώρα, όταν κρυολογούμε, τα αυτιά βουλώνουν πιο εύκολα επειδή αυτές οι σάλπιγγες φράσσουν από τη βλέννα. Έτσι, είναι πιο δύσκολο να κρατήσουν ισορροπία μεταξύ της εσωτερικής και εξωτερικής πίεσης και τα αυτιά μας βουλώνουν με το παραμικρό, που σε φυσιολογικές συνθήκες, οι πιέσεις θα εξισορροπούνταν και δεν θα προλάβαιναν να βουλώσουν τα αυτιά μας.

Δηλαδή πιο απλά, με την παραμικρή διαφορά πίεσης σχεδόν, τα αυτιά μας βουλώνουν, που δεν θα βούλωναν αν δεν είμασταν κρυωμένοι!

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί ακούμε τον ήχο της θάλασσας σε ένα γιγάντιο κοχύλι;!


Σχετικά άρθρα

Τι είναι οι υπέρηχοι και γιατί δεν τους ακούμε
Γιατί δεν ακούμε τους υπερήχους
Τι είναι οι υπέρηχοι, που χρησιμοποιούνται και γιατί δεν τους ακούμε; Ας δούμε όλες τις πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.
Γιατί ανατριχιάζουμε με κάποιους ήχους
Γιατί μας ανατριχιάζει το τρίξιμο της κιμωλίας
Γιατί ανατριχιάζουμε όταν ακούμε συγκεκριμένους ήχους; Τι είναι αυτό που συμβαίνει εκείνη την στιγμή στον οργανισμό μας; Ας δούμε απλά και κατανοητά!
Γιατί ανατριχιάζουμε όταν ακούμε ένα τραγούδι που μας αρέσει
Γιατί ανατριχιάζουμε με την μουσική που μας αρέσει
Γιατί ανατριχιάζουμε ολόκληροι πολλές φορές στο άκουσμα ενός κομματιού που μας ευχαριστεί; Τι συμβαίνει την στιγμή εκείνη; Ας δούμε!
Γιατί ο ήχος στην αργή κίνηση είναι βαθύτερος
Γιατί αλλάζει ο ήχος στην αργή κίνηση;
Θα έχετε προσέξει ότι ο ήχος ενός βίντεο σε αργή κίνηση γίνεται πιο βαθύς. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί!
Γιατί κάποιοι μπορούν και κουνάνε τα αυτιά τους;!
Γιατί μπορώ να κουνήσω τα αυτιά μου
Έχετε προσέξει ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν και κουνάνε τα αυτιά τους, ενώ οι περισσότεροι δεν μπορούν; Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί; Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας;!
Kατηγορία: Άνθρωπος
Tags: αυτιάβουλώνουνήχοςακοή
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;
λιποθυμία
Γιατί εμείς οι άνθρωποι λιποθυμάμε; Τι συμβαίνει και κάνει ο οργανισμός μας shut down;! Τι προκαλεί το φαινόμενο της λιποθυμίας; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί φτερνιζόμαστε; Ποιά η αιτία;
φτέρνισμα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φτερνιζόμαστε; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και αντιδράει έτσι και ποια η αιτία; Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά!

Τι είναι το μήλο του Αδάμ και γιατί λέγεται έτσι;
το μήλο του Αδάμ
Πίσω από το καρύδι στο λαιμό, γνωστό και ως "μήλο του Αδάμ", κρύβεται ένας πολύπλοκος μηχανισμός με απίστευτες λειτουργίες. Τι είναι, πως δημιουργείται και γιατί λέγεται έτσι;

Γιατί οι άντρες έχουν ρώγες;
Γιατί οι άντρες έχουν θηλές
Εκτός από τις γυναίκες, ρώγες έχουν και οι άντρες αν και φαινομενικά δεν τις χρειάζονται. Τότε γιατί τις έχουν; Για να δούμε…

Τι είναι ο ιδρώτας και γιατί ιδρώνουμε;
ιδρώτας
Αλήθεια... τι είναι ο ιδρώτας; Γιατί ιδρώνουμε όταν είμαστε κάτω υπό πίεση ή όταν είμαστε σε ζεστό περιβάλλον; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί το αίμα μας είναι κόκκινο;
αίμα κόκκινο
Αλήθεια, γιατί το ανθρώπινο αίμα έχει κόκκινο χρώμα; Σκεφτήκατε ποτέ; Ας δώσουμε λοιπόν απάντηση σε αυτό το ωραίο ερώτημα, δείτε εδώ.

Πως επηρεάζει η καφεΐνη του καφέ και γινόμαστε εξαρτημένοι;
καφές εξάρτηση
Πως επηρεάζει ο καφές τον οργανισμό μας; Πως η καφεΐνη προκαλεί εξάρτηση; Τι συμβαίνει με την αδρεναλίνη και πως επηρεάζεται η διάθεσή μας;

Που κάνει καλό το γέλιο;
χαμόγελο
Γελάμε όλοι μας λίγο πολύ, καθημερινά. Το γέλιο λένε είναι ζωή και φυσικά, όχι άδικα! Διαβάστε σε αυτό το άρθρο πόσο καλό μας κάνει, θα εκπλαγείτε!

Πως να βελτιώσετε τη μνήμη σας!
μνήμη
Έχετε θέμα με τη μνήμη; Ας δούμε σε αυτό το άρθρο μερικά κολπάκια που μπορείτε να κάνετε ώστε να βελτιώσετε τη μνήμη σας και να θυμάστε καλύτερα

Γιατί τα κόπρανα είναι καφέ; Ξέρετε;
Γιατί τα κόπρανα έχουν καφέ χρώμα
Αλήθεια γιατί τα κόπρανα μας έχουν κατά κανόνα καφέ χρώμα; Που οφείλεται αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Ποια στιγμή της ημέρας είμαστε ψηλότεροι;
παιδί μετράει το ύψος του
Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι το ύψος μας παραμένει σταθερό κατά την διάρκεια της ημέρας γελιέστε! Το ύψος μας μεταβάλλεται συνέχεια! Πως; Ας δούμε!

Γιατί το πιπέρι προκαλεί φτέρνισμα;
πιπέρι φτέρνισμα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί όταν εισπνέουμε από τη μύτη πιπέρι, μας προκαλεί φτέρνισμα; Τι συμβαίνει και φτερνιζόμαστε; Ας δούμε λοιπόν!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ