coolweb


Αναζητώντας την ευτυχία Μέρος 1ο: Η απαξίωση της ευτυχίας

Γιατί απαξιώνουμε την ευτυχία

Διαβάστηκε: 5.384 φορές
Η απαξίωση της ευτυχίας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε σε βάρος της. Ποιες είναι οι αιτίες; Ας δούμε!
Πολλές φορές αναζητώντας την ευτυχία οδηγούμαστε στην απαξίωση της. Αυτό μάλιστα είναι το σημαντικότερο λάθος στο οποίο υποπίπτουμε σε βάρος της ευτυχίας μας.

Σε αυτό το πρώτο μέρος αναλύονται οι βασικότερες αιτίες που προκαλούν την απαξίωση της ευτυχίας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ευτυχία είναι ο πιο σημαντικός στόχος μας ακολουθούμενη από άλλους όπως από η επιτυχία, η γνώση ο υλικός πλούτος κτλ.

Όμως το παράδοξο είναι ότι παρόλο που όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, συχνά θυσιάζουμε την ευτυχία μας για χάρη άλλων πραγμάτων και όχι μόνο μια φορά αλλά πολλές φορές την ημέρα και μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν είμαστε ευτυχισμένοι. Αυτό συχνά αποκαλείται και ως το “θεμελιώδες παράδοξο της ευτυχίας» (fundamental happiness paradox).

πόσο ευχόμαστε την ευτυχία
Ένα παράδειγμα που συχνά χρησιμοποιείται στην ερευνητική βιβλιογραφία είναι το τζίνι με τις 3 ευχές. Μόλις το 6% ζητούν την ευτυχία από το τζίνι. Οι πιο συνήθεις ευχές είναι χρήματα, φήμη και επιτυχία στις κοινωνικές σχέσεις και γι’ αυτές τις επιθυμίες αποδεικνύεται ότι θυσιάζουμε την ευτυχία.


Λόγοι απαξίωσης της ευτυχίας

Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους εμείς οι ίδιοι απαξιώνουμε την ευτυχία μας.

Ο πρώτος λόγος είναι οι αρνητικές πεποιθήσεις που πολλοί από εμάς υποκρύπτουμε για την ευτυχία, κάνοντάς την μη ελκυστική. Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό ας δούμε ένα παράδειγμα.

Η υγιεινή διατροφή είναι λιγότερο ελκυστική για κάποιον που πιστεύει ότι το junk food και τα γλυκά είναι πιο νόστιμα και κάποιος που το πιστεύει αυτό δύσκολα μπορεί ν’ αντισταθεί στις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Με παρόμοιο τρόπο, κάποιος με αρνητικές πεποιθήσεις για την ευτυχία, εύκολα θα τη θυσιάσει για χάρη άλλων στόχων. Οι πιο κοινές, αλλά λαθεμένες πεποιθήσεις που έχουμε για την ευτυχία είναι ότι μας κάνει τεμπέληδες, εγωιστές και ότι είναι εφήμερη.

Όμως, η ευτυχία μας κάνει πιο παραγωγικούς και πιο επιτυχημένους και αισιόδοξους. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν υψηλότερες επιδόσεις και είναι περισσότερο δημιουργικοί.

η ευτυχία είναι στο χέρι μας
Η Barbara Fredrickson, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τσάπελ Χιλ της Βόρειας Καρολίνας ονομάζει αυτό το φαινόμενο ‘Διεύρυνση της Επίδρασης της Ευτυχίας’ (broadening effect of happiness).

Και όπως ο καθηγητής Fredrickson σημειώνει χαρακτηριστικά στο θαυμάσιο βιβλίο του με τίτλο ‘Positivity’, «αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι έχουμε περισσότερες και καλύτερες ιδέες και ως εκ τούτου είναι πιο πιθανό να είμαστε δημιουργικοί όταν αισθανόμαστε χαρούμενοι».

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι λιγότερο εγωκεντρικοί και εγωιστές και επιδεικνύουν αλτρουιστική συμπεριφορά. Είναι πιο πιθανό να εργάζονται εθελοντικά σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες, να συνεισφέρουν περισσότερο σε φιλανθρωπικές δράσεις, να κρίνουν τους ανθρώπους πιο ευνοϊκά και να μοιράζονται την καλή τους τύχη με τους άλλους με έναν πιο δίκαιο τρόπο.

Επίσης, όσο περισσότερο ευτυχισμένος είναι κάποιος τόσο πιο υγιής είναι και με μεγαλύτερο προσδόκιμο χρόνο ζωής. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι παντρεύονται περισσότερο, είναι πιο κοινωνικοί και ομιλητικοί. Είναι πιο αντικειμενικοί και πιο ικανοί να χειρίζονται αλήθεια.

ευτυχία και κοινωνικότητα
Τα ευρήματα των νεότερων ερευνών καταστρατηγούν αντίθετες απόψεις του παρελθόντος ως εσφαλμένες.

Για παράδειγμα, ο Γάλλος συγγραφέας Gustave Flaubert υποστήριζε ότι για να είναι κανείς ευτυχισμένος, χρειάζεται να πληροί τρεις προϋποθέσεις: Να είναι χαζός, εγωιστής και να έχει καλή υγεία, με σημαντικότερο το πρώτο, θεωρώντας ότι μόνο όποιος ήταν χαζός μπορούσε να είναι ευτυχισμένος αφού δεν καταλαβαίνει το κακό γύρω του κτλ.

Παρόλο που ο Gustave Flaubert ήταν ένας αστείος άνθρωπος είχε πέσει σε όλα έξω. Οι εμπειρικές παρατηρήσεις του δεν επαληθεύτηκαν.

Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή αποτυγχάνουμε να καθορίσουμε την έννοια της ευτυχίας με συγκεκριμένους και σαφείς όρους, αφού γενικά οι άνθρωποι έχουν την τάση να επικεντρώνονται περισσότερο σε ότι αντιλαμβάνονται πιο εύκολα.

Ο τρίτος λόγος οφείλεται σε ένα φαινόμενο που καλείται “μεγιστοποίηση του μέσου” (medium maximization), είναι η τάση που έχουμε συχνά να ξεχνάμε, τι είναι αυτό που τελικά θέλουμε στη ζωή μας με αποτέλεσμα να κυνηγάμε τα “μέσα" δηλαδή αυτά που υποτίθεται ότι θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε αυτό που τελικά θέλουμε περισσότερο.

τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία
Ένα κλασσικό παράδειγμα του μέσου της ευτυχίας είναι τα χρήματα. Από μόνα τους τα χρήματα έχουν πολύ μικρή αξία. Είναι απλά κομμάτια χαρτιού. Ο μόνος λόγος που θέλουμε τα χρήματα είναι γιατί μας βοηθούν να αποκτήσουμε άλλα υλικά αγαθά (σπίτι, διακοπές, βιβλία κτλ). Πολλοί όμως φαίνεται να το ξεχνούν αυτό και τα χρήματα γίνονται αυτοσκοπός.

Μη χάσετε το δεύτερο μέρος με το πως να αποφύγουμε την απαξίωση της ευτυχίας.

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά την Μπέσυ Λάμπρου για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.


Διαβάστε στη συνέχεια Αναζητώντας την ευτυχία Μέρος 2ο: Πως να αποφύγετε την απαξίωση της


Σχετικά άρθρα

Πως να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας!
ποιότητα ζωής
Δείτε κάποια κολπάκια, για να διώξετε τη μιζέρια - τη μελαγχολία και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας! Τι μπορείτε να κάνετε; Ας δούμε!
Πως να φτιάξετε τη ζωή σας & να γίνετε πιο ευτυχισμένοι!
καλύτερη ζωή
Δείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για καλύτερη ζωή, πιο ποιοτική, να διώξετε τη μιζέρια και τη μελαγχολία και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι
9 τρόποι για να βελτιώσετε τη ζωή σας!
βελτίωση ζωής
Δείτε εδώ κάποιες υπέροχες συμβουλές για να βελτιώσετε, να κάνετε καλύτερη και να αλλάξετε τη ζωή σας! Μην απελπίζεστε, υπάρχει πάντα ελπίδα!
Συμβουλές για ευτυχισμένη ζωή
Τι να κάνεις για να είσαι ευτυχισμένος
Η ευτυχία μας είναι πολύ σημαντική. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτή; Ας δούμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στο άρθρο που ακολουθεί.
Πως να αποβάλλετε το στρες
διώξιμο στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Αναζητώντας την ευτυχία Μέρος 1ο: Η απαξίωση της ευτυχίας
Kατηγορία: Άνθρωπος
Tags: ευτυχίαψυχολογίαψυχολογική πίεσηάνθρωποςποιότητα ζωήςζωή
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το deja vu και γιατί συμβαίνει;
deja vu
Όλοι μας το έχουμε βιώσει λίγο ως πολύ το deja vu... Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και γιατί μας συμβαίνει; Είναι θαύμα ή μήπως κάτι άλλο;

Γιατί εμείς οι άνθρωποι κλαίμε; Τι είναι τα δάκρυα;
κλάμα
Αλήθεια, γιατί κλαίμε; Τι μας συμβαίνει; Τι είναι τα δάκρυα και γιατί παράγονται; Δείτε εδώ όλες τις σχετικές πληροφορίες για το κλάμα και τα δάκρυα.

Πως να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση
απόκτηση αυτοπεποίθησης
Δείτε εδώ κάποια πραγματάκια που θα σας βοηθήσουν να αποκτήστε αυτοπεποίθηση. Σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους βασικούς κανόνες.

Πως να φτιάξετε τη ζωή σας & να γίνετε πιο ευτυχισμένοι!
καλύτερη ζωή
Δείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για καλύτερη ζωή, πιο ποιοτική, να διώξετε τη μιζέρια και τη μελαγχολία και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι

Πως να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας!
ποιότητα ζωής
Δείτε κάποια κολπάκια, για να διώξετε τη μιζέρια - τη μελαγχολία και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας! Τι μπορείτε να κάνετε; Ας δούμε!

Πως να αποβάλλετε το στρες
διώξιμο στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.

Τι είναι το υποσυνείδητο και πως μας επηρεάζει;
Τι είναι υποσυνείδητο και ασυνείδητο
Τι είναι το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο, πως μπορούμε να τα κατανοήσουμε και να τα ανασύρουμε στην επιφάνεια; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Στρες και άγχος: τι διαφορά έχουν;
διαφορά στρες - άγχος
Αλήθεια, εσείς σκεφτήκατε ποτέ τι διαφορά έχει το στρες με το άγχος; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τη διαφορά στρες-άγχους απλά και κατανοητά!

Πως είναι να ζεις στη ξενιτιά;
η ζωή στην ξενιτιά
Πρόκειται να ακολουθήσετε το δρόμο της ξενιτιάς και αναρωτιέστε πως είναι; Ας δούμε εδώ μία γεύση από κάποιον που ξεκίνησε να τη ζει...

9 τρόποι για να βελτιώσετε τη ζωή σας!
βελτίωση ζωής
Δείτε εδώ κάποιες υπέροχες συμβουλές για να βελτιώσετε, να κάνετε καλύτερη και να αλλάξετε τη ζωή σας! Μην απελπίζεστε, υπάρχει πάντα ελπίδα!

Κατάθλιψη Μέρος 1ο: τι είναι, αιτίες και καταπολέμηση
κατάθλιψη
Τι είναι η κατάθλιψη σε γενικές γραμμές και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε; Αιτίες; Γιατί μας συμβαίνει και τι είναι καλό να κάνουμε;

Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό
κατάθλιψη και φαγητό
Πως η διατροφή και το φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης; Ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ