coolweb


Αναζητώντας την ευτυχία Μέρος 2ο: Πως να αποφύγετε την απαξίωση της

Πως να αποφύγετε την απαξίωση της ευτυχίας

Διαβάστηκε: 5.658 φορές
Η απαξίωση της ευτυχίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά λάθη που κάνουμε. Πως μπορούμε όμως να αποφύγουμε αυτήν την απαξίωση; Ας δούμε!
Στο πρώτο μέρος είδαμε τους πιο συχνούς λόγους απαξίωσης της ευτυχίας. Σε αυτό το δεύτερο μέρος θα δούμε με ποιο τρόπο με το πως να αποφύγουμε την απαξίωση της.

Συγκεκριμένα, θα δώσουμε κάποιες βασικές κατευθύνσεις που μπορούμε να ακολουθήσουμε στην κατεύθυνση αυτή.

Πως, λοιπόν, μπορούμε να αποφύγουμε να πέφτουμε σε αυτό το λάθος και να απαξιώνουμε εμείς οι ίδιοι την ευτυχία μας;

Πως να μην απαξιώνουμε την ευτυχία μας

Η ευτυχία πρέπει να αποτελεί τον πρωταρχικό μας στόχο αλλά όχι ως βασική μας επιδίωξη.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να επιλέξουμε συνειδητά να δίνουμε στην ευτυχία την υψηλότερη προτεραιότητα πάνω από κάθε άλλο σκοπό στη ζωή μας και τούτο μπορεί να επιτευχθεί θυμίζοντας στον εαυτό μας επί μονίμου βάσεως, και ειδικότερα πριν πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, τι τελικά θέλουμε στην ζωή μας και ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους κάνουμε οτιδήποτε και καθετί.

Η ενίσχυση της σκέψης γίνεται έτσι ώστε να μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια πιο ευτυχισμένη και πιο ολοκληρωμένη γεμάτη με νόημα ζωή.


Όμως, η αυστηρή προσήλωση σε αυτό δεν συνιστάται. Το να επικεντρωθούμε στο κυνήγι της ευτυχίας, μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, όταν γίνεται με έναν “εμμονικό” τρόπο.

Είναι σαν να ελέγχουμε πως πρέπει να αισθανόμαστε ανάλογα με το πόσο ευτυχισμένοι θέλουμε να αισθανόμαστε. Έτσι, δεδομένου ότι γενικά αισθανόμαστε λιγότερο ευτυχείς από ότι θα θέλαμε, καταλήγουμε να νιώθουμε δυσαρεστημένοι που δεν αισθανόμαστε τόση ευτυχία όση θα θέλαμε.

η ευτυχία δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να το καταλάβουμε αυτό, είναι κάτι αντίστοιχο που συχνά μας συμβαίνει όταν θέλουμε να κοιμηθούμε, επιβάλλοντας το στον εαυτό μας με έναν τρόπο που τελικά αποδεικνύεται ως ο καλύτερος για να μείνουμε ξύπνιοι, στριφογυρνώντας στο κρεβάτι.

Έτσι όπως ο καλύτερος τρόπος για να κοιμόμαστε ήσυχα τα βράδια είναι υιοθετώντας καθημερινές συνήθειες προς αυτήν την κατεύθυνση (πχ ένα ζεστό ντους, ένα ζεστό φλιτζάνι με γάλα κτλ), έτσι ο καλύτερος τρόπος να είμαστε ευτυχισμένοι είναι λαμβάνοντας καθημερινές αποφάσεις που αυξάνουν τις πιθανότητες να το πετύχουμε αυτό.


Τι σημαίνει ευτυχία

Βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να θέσουμε την ευτυχία ως πρωταρχικό στόχο είναι να ορίσουμε τι σημαίνει για μας ευτυχία.

Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος και σαφής ορισμός της ευτυχίας. Στην κοινή αντίληψη μπορεί συνήθως να ορισθεί με πέντε τρόπους ως εξής:

1) Αισθητήρια ευχαρίστηση, δηλαδή να περνάμε καλά απολαμβάνοντας καλό φαγητό, διακοπές, μασάζ κτλ.

2) Αλαζονική περηφάνια, δηλαδή όταν θεωρούμε ότι είμαστε ανώτεροι από άλλους ανθρώπους, έχουμε την καλύτερη δουλειά, σύζυγο (ως τρόπαιο) κτλ.

3) Αυθεντική περηφάνια, δηλαδή να θεωρούμε ότι μαθαίνουμε και προοδεύουμε σε σχέση με το παρελθόν.

4) Αγάπη και επαφή, που νιώθουμε όταν είμαστε με άλλους ανθρώπους, φίλους, συγγενείς, ένα κατοικίδιο που αγαπάμε πολύ ή ακόμη και κάποια ενασχόληση με κάτι που μας γεμίζει (πχ η μουσική ή ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα).

5) Το αίσθημα της αφθονίας, δηλαδή όταν αισθανόμαστε ότι η ζωή μας είναι τέλεια με τις ατέλειες της. Στην περίπτωση αυτή θεωρούμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα και δεν τις βλέπουμε ως απειλές.

τι είναι η ευτυχία
Οι τρεις τελευταίες περιπτώσεις θεώρησης της ευτυχίας είναι ίσως και πιο βιώσιμοι και ρεαλιστικοί στόχοι, ενώ ειδικά η τελευταία είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης της ευτυχίας, αφού όχι μόνο έχει την καλύτερη πιθανότητα να διαρκέσει για πολύ καιρό αλλά έχει επίσης και άλλες θετικές ιδιότητες.

Οι ανωτέρω τρόποι ορισμού της ευτυχίας θεωρούνται ότι περικλείουν και άλλους διαφορετικούς ορισμούς που μπορούμε να συναντήσουμε στην ερευνητική βιβλιογραφία που η ευτυχία ταυτίζεται με αισθήματα όπως της χαράς ή της γαλήνη (ηρεμία), το ενδιαφέρον για κάποιον άλλον άνθρωπο ή δραστηριότητα, τη διασκέδαση.

Είναι σημαντικό για τον καθένα μας να προσδιορίσει τη σημαίνει ευτυχία για τον ίδιο προκειμένου να βρει τρόπους που θα τον οδηγήσουν σε αυτήν.

πρέπει να βρούμε τι μας κάνει ευτυχιαμένους
Για παράδειγμα, ο Dr. Rayagola Raghunathan ορίζει την ευτυχία ως τη χαρά και την ξεγνοιασιά αλλά όχι με τίμημα τη συμπόνια και ή την ορθολογικότητα.

Επίσης, προκειμένου να οδηγηθούμε στην ευτυχία συστήνει διάφορες πρακτικές όπως: να θυμίζουμε στον εαυτό μας ότι όλοι έχουν προβλήματα και ότι ως επί το πλείστον οι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον την πρόθεση να είναι ευγενικοί, γενναιόδωροι και με καλές προθέσεις, να βλέπουμε χαρούμενες ταινίες μας αφού εθίστε να μας δημιουργούν όμορφα αισθήματα, να αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας.

Ας καθίσουμε λίγο και ας σκεφτούμε τι σημαίνει για μας και πως ορίζεται η έννοια της ευτυχίας και ποιες συνήθειες θα πρέπει να αποκτήσουμε σε καθημερινή βάση για να την κερδίσουμε.

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά την Μπέσυ Λάμπρου για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.


Διαβάστε στη συνέχεια Αναζητώντας την ευτυχία Μέρος 1ο: Η απαξίωση της ευτυχίας


Σχετικά άρθρα

Πως να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας!
ποιότητα ζωής
Δείτε κάποια κολπάκια, για να διώξετε τη μιζέρια - τη μελαγχολία και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας! Τι μπορείτε να κάνετε; Ας δούμε!
Πως να φτιάξετε τη ζωή σας & να γίνετε πιο ευτυχισμένοι!
καλύτερη ζωή
Δείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για καλύτερη ζωή, πιο ποιοτική, να διώξετε τη μιζέρια και τη μελαγχολία και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι
9 τρόποι για να βελτιώσετε τη ζωή σας!
βελτίωση ζωής
Δείτε εδώ κάποιες υπέροχες συμβουλές για να βελτιώσετε, να κάνετε καλύτερη και να αλλάξετε τη ζωή σας! Μην απελπίζεστε, υπάρχει πάντα ελπίδα!
Συμβουλές για ευτυχισμένη ζωή
Τι να κάνεις για να είσαι ευτυχισμένος
Η ευτυχία μας είναι πολύ σημαντική. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτή; Ας δούμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στο άρθρο που ακολουθεί.
Πως να αποβάλλετε το στρες
διώξιμο στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Αναζητώντας την ευτυχία Μέρος 2ο: Πως να αποφύγετε την απαξίωση της
Kατηγορία: Άνθρωπος
Tags: ευτυχίαψυχολογίαψυχολογική πίεσηάνθρωποςποιότητα ζωήςζωή
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το deja vu και γιατί συμβαίνει;
deja vu
Όλοι μας το έχουμε βιώσει λίγο ως πολύ το deja vu... Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και γιατί μας συμβαίνει; Είναι θαύμα ή μήπως κάτι άλλο;

Γιατί εμείς οι άνθρωποι κλαίμε; Τι είναι τα δάκρυα;
κλάμα
Αλήθεια, γιατί κλαίμε; Τι μας συμβαίνει; Τι είναι τα δάκρυα και γιατί παράγονται; Δείτε εδώ όλες τις σχετικές πληροφορίες για το κλάμα και τα δάκρυα.

Πως να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση
απόκτηση αυτοπεποίθησης
Δείτε εδώ κάποια πραγματάκια που θα σας βοηθήσουν να αποκτήστε αυτοπεποίθηση. Σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους βασικούς κανόνες.

Πως να φτιάξετε τη ζωή σας & να γίνετε πιο ευτυχισμένοι!
καλύτερη ζωή
Δείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για καλύτερη ζωή, πιο ποιοτική, να διώξετε τη μιζέρια και τη μελαγχολία και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι

Πως να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας!
ποιότητα ζωής
Δείτε κάποια κολπάκια, για να διώξετε τη μιζέρια - τη μελαγχολία και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας! Τι μπορείτε να κάνετε; Ας δούμε!

Πως να αποβάλλετε το στρες
διώξιμο στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.

Τι είναι το υποσυνείδητο και πως μας επηρεάζει;
Τι είναι υποσυνείδητο και ασυνείδητο
Τι είναι το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο, πως μπορούμε να τα κατανοήσουμε και να τα ανασύρουμε στην επιφάνεια; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Στρες και άγχος: τι διαφορά έχουν;
διαφορά στρες - άγχος
Αλήθεια, εσείς σκεφτήκατε ποτέ τι διαφορά έχει το στρες με το άγχος; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τη διαφορά στρες-άγχους απλά και κατανοητά!

Πως είναι να ζεις στη ξενιτιά;
η ζωή στην ξενιτιά
Πρόκειται να ακολουθήσετε το δρόμο της ξενιτιάς και αναρωτιέστε πως είναι; Ας δούμε εδώ μία γεύση από κάποιον που ξεκίνησε να τη ζει...

9 τρόποι για να βελτιώσετε τη ζωή σας!
βελτίωση ζωής
Δείτε εδώ κάποιες υπέροχες συμβουλές για να βελτιώσετε, να κάνετε καλύτερη και να αλλάξετε τη ζωή σας! Μην απελπίζεστε, υπάρχει πάντα ελπίδα!

Κατάθλιψη Μέρος 1ο: τι είναι, αιτίες και καταπολέμηση
κατάθλιψη
Τι είναι η κατάθλιψη σε γενικές γραμμές και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε; Αιτίες; Γιατί μας συμβαίνει και τι είναι καλό να κάνουμε;

Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό
κατάθλιψη και φαγητό
Πως η διατροφή και το φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης; Ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ