Στο πρώτο μέρος είδαμε τους πιο συχνούς λόγους απαξίωσης της ευτυχίας. Σε αυτό το δεύτερο μέρος θα δούμε με ποιο τρόπο με το πως να αποφύγουμε την απαξίωση της.
Συγκεκριμένα, θα δώσουμε κάποιες βασικές κατευθύνσεις που μπορούμε να ακολουθήσουμε στην κατεύθυνση αυτή.
Πως, λοιπόν, μπορούμε να αποφύγουμε να πέφτουμε σε αυτό το λάθος και να απαξιώνουμε εμείς οι ίδιοι την ευτυχία μας;
Πως να μην απαξιώνουμε την ευτυχία μας
Η ευτυχία πρέπει να αποτελεί τον πρωταρχικό μας στόχο αλλά όχι ως βασική μας επιδίωξη.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να επιλέξουμε συνειδητά να δίνουμε στην ευτυχία την υψηλότερη προτεραιότητα πάνω από κάθε άλλο σκοπό στη ζωή μας και τούτο μπορεί να επιτευχθεί θυμίζοντας στον εαυτό μας επί μονίμου βάσεως, και ειδικότερα πριν πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, τι τελικά θέλουμε στην ζωή μας και ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους κάνουμε οτιδήποτε και καθετί.
Η ενίσχυση της σκέψης γίνεται έτσι ώστε να μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια πιο ευτυχισμένη και πιο ολοκληρωμένη γεμάτη με νόημα ζωή.
Όμως, η αυστηρή προσήλωση σε αυτό δεν συνιστάται. Το να επικεντρωθούμε στο κυνήγι της ευτυχίας, μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, όταν γίνεται με έναν “εμμονικό” τρόπο.
Είναι σαν να ελέγχουμε πως πρέπει να αισθανόμαστε ανάλογα με το πόσο ευτυχισμένοι θέλουμε να αισθανόμαστε. Έτσι, δεδομένου ότι γενικά αισθανόμαστε λιγότερο ευτυχείς από ότι θα θέλαμε, καταλήγουμε να νιώθουμε δυσαρεστημένοι που δεν αισθανόμαστε τόση ευτυχία όση θα θέλαμε.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να το καταλάβουμε αυτό, είναι κάτι αντίστοιχο που συχνά μας συμβαίνει όταν θέλουμε να κοιμηθούμε, επιβάλλοντας το στον εαυτό μας με έναν τρόπο που τελικά αποδεικνύεται ως ο καλύτερος για να μείνουμε ξύπνιοι, στριφογυρνώντας στο κρεβάτι.
Έτσι όπως ο καλύτερος τρόπος για να κοιμόμαστε ήσυχα τα βράδια είναι υιοθετώντας καθημερινές συνήθειες προς αυτήν την κατεύθυνση (πχ ένα ζεστό ντους, ένα ζεστό φλιτζάνι με γάλα κτλ), έτσι ο καλύτερος τρόπος να είμαστε ευτυχισμένοι είναι λαμβάνοντας καθημερινές αποφάσεις που αυξάνουν τις πιθανότητες να το πετύχουμε αυτό.
Τι σημαίνει ευτυχία
Βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να θέσουμε την ευτυχία ως πρωταρχικό στόχο είναι να ορίσουμε τι σημαίνει για μας ευτυχία.
Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος και σαφής ορισμός της ευτυχίας. Στην κοινή αντίληψη μπορεί συνήθως να ορισθεί με πέντε τρόπους ως εξής:
1) Αισθητήρια ευχαρίστηση, δηλαδή να περνάμε καλά απολαμβάνοντας καλό φαγητό, διακοπές, μασάζ κτλ.
2) Αλαζονική περηφάνια, δηλαδή όταν θεωρούμε ότι είμαστε ανώτεροι από άλλους ανθρώπους, έχουμε την καλύτερη δουλειά, σύζυγο (ως τρόπαιο) κτλ.
3) Αυθεντική περηφάνια, δηλαδή να θεωρούμε ότι μαθαίνουμε και προοδεύουμε σε σχέση με το παρελθόν.
4) Αγάπη και επαφή, που νιώθουμε όταν είμαστε με άλλους ανθρώπους, φίλους, συγγενείς, ένα κατοικίδιο που αγαπάμε πολύ ή ακόμη και κάποια ενασχόληση με κάτι που μας γεμίζει (πχ η μουσική ή ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα).
5) Το αίσθημα της αφθονίας, δηλαδή όταν αισθανόμαστε ότι η ζωή μας είναι τέλεια με τις ατέλειες της. Στην περίπτωση αυτή θεωρούμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα και δεν τις βλέπουμε ως απειλές.
Οι τρεις τελευταίες περιπτώσεις θεώρησης της ευτυχίας είναι ίσως και πιο βιώσιμοι και ρεαλιστικοί στόχοι, ενώ ειδικά η τελευταία είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης της ευτυχίας, αφού όχι μόνο έχει την καλύτερη πιθανότητα να διαρκέσει για πολύ καιρό αλλά έχει επίσης και άλλες θετικές ιδιότητες.
Οι ανωτέρω τρόποι ορισμού της ευτυχίας θεωρούνται ότι περικλείουν και άλλους διαφορετικούς ορισμούς που μπορούμε να συναντήσουμε στην ερευνητική βιβλιογραφία που η ευτυχία ταυτίζεται με αισθήματα όπως της χαράς ή της γαλήνη (ηρεμία), το ενδιαφέρον για κάποιον άλλον άνθρωπο ή δραστηριότητα, τη διασκέδαση.
Είναι σημαντικό για τον καθένα μας να προσδιορίσει τη σημαίνει ευτυχία για τον ίδιο προκειμένου να βρει τρόπους που θα τον οδηγήσουν σε αυτήν.
Για παράδειγμα, ο Dr. Rayagola Raghunathan ορίζει την ευτυχία ως τη χαρά και την ξεγνοιασιά αλλά όχι με τίμημα τη συμπόνια και ή την ορθολογικότητα.
Επίσης, προκειμένου να οδηγηθούμε στην ευτυχία συστήνει διάφορες πρακτικές όπως: να θυμίζουμε στον εαυτό μας ότι όλοι έχουν προβλήματα και ότι ως επί το πλείστον οι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον την πρόθεση να είναι ευγενικοί, γενναιόδωροι και με καλές προθέσεις, να βλέπουμε χαρούμενες ταινίες μας αφού εθίστε να μας δημιουργούν όμορφα αισθήματα, να αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας.
Ας καθίσουμε λίγο και ας σκεφτούμε τι σημαίνει για μας και πως ορίζεται η έννοια της ευτυχίας και ποιες συνήθειες θα πρέπει να αποκτήσουμε σε καθημερινή βάση για να την κερδίσουμε.
Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά την Μπέσυ Λάμπρου για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.
Διαβάστε στη συνέχεια
Αναζητώντας την ευτυχία Μέρος 1ο: Η απαξίωση της ευτυχίας