Διαφορά Ψυχολόγου και Ψυχιάτρου;
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ποια είναι η διαφορά ψυχιάτρου και ψυχολόγου. Πότε ένας άνθρωπος πρέπει να επισκεφτεί ψυχολόγο και πότε ψυχίατρο; Παρακάτω μπορείς να δεις τις κύριες διαφορές αλλά και ομοιότητες που έχουν οι δύο αυτοί κλάδοι.
Κατά κανόνα η μεγαλύτερη διαφορά που έχουν είναι ότι ο ψυχίατρος είναι γιατρός, ενώ ο ψυχολόγος όχι. Αυτό σημαίνει ότι ο ψυχίατρος μπορεί να κάνει ιατρική διάγνωση και να συνταγογραφήσει φάρμακα. Ο ψυχολόγος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.
Ας δούμε όμως αναλυτικότερα ποιες είναι οι διαφορές ενός ψυχίατρου από έναν ψυχολόγο.
Στο πτυχίο
●
Ψυχολόγος: Το πτυχίο στην Ελλάδα λαμβάνεται από αντίστοιχα Πανεπιστημιακά ιδρύματα (τμήμα ψυχολογίας) και η φοίτηση διαρκεί 4 έτη. Υπάρχει και η δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών.
●
Ψυχίατρος: Απαιτείται το πτυχίο ιατρικής από κάποια ιατρική σχολή της χώρας (διάρκεια φοίτησης 6 χρόνια). Έπειτα ο κλάδος της ψυχιατρικής λαμβάνεται ως ιατρική ειδικότητα και έχει διάρκεια φοίτησης άλλα 6 χρόνια.
Στα επαγγελματικά δικαιώματα
●
Ψυχολόγος: Λαμβάνει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος από τον σύλλογο ψυχολόγων.
●
Ψυχίατρος: Λαμβάνει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος από τον ιατρικό σύλλογο.
Στις δυνατότητες
●
Ψυχολόγος: Δεν μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα
●
Ψυχίατρος: Μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα καθώς είναι γιατρός
Τρόπος θεραπείας
●
Ψυχολόγος: Κανονίζει συνεδρίες όπου ο πελάτης αναφέρει το πρόβλημά του. Ο ψυχολόγος δίνει βαρύτητα στον τρόπο σκέψης, στην συμπεριφορά αλλά και στην πηγή διαφόρων αρνητικών συναισθημάτων.
Έπειτα προσπαθεί να αλλάξει τους μηχανισμούς που προκαλούν την αρνητική συμπεριφορά έτσι ώστε ο ασθενής να βλέπει με θετικό τρόπο τη ζωή.
Δηλαδή η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην καλή επικοινωνία του ψυχολόγου με τον πελάτη.
●
Ψυχίατρος: Κάνει ιατρική διάγνωση του προβλήματος. Εντοπίζει ψυχικές διαταραχές και ψυχολογικά προβλήματα από ιατρική σκοπιά.
Σε αρκετές περιπτώσεις ο ψυχίατρος παράλληλα με τις συνεδρίες που κάνει με τον "ασθενή" συνταγογραφεί και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την επίλυση του προβλήματος.
Πολλές φορές η λήψη φαρμάκων απαιτείται ακόμα και για απλές περιπτώσεις. Φυσικά δεν είναι το πρώτο πράγμα που δοκιμάζει ο ψυχίατρος.
Η λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής από ψυχίατρο δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού στην εποχή μας. Βοηθάει πάρα πολύ κόσμο και μπορεί να βελτιώσει πολύ το πρόβλημα του ασθενή.
Σε ποια περίπτωση να επισκευτείς ψυχολόγο και σε ποια ψυχίατρο;
Το άγχος, η κατάθλιψη, οι διάφορες φοβίες, τα προβλήματα σχέσεων, οι κρίσεις πανικού, κτλ, μπορούν να θεραπευτούν τόσο με έναν ψυχολόγο, όσο και με έναν ψυχίατρο, είναι ανάλογα την περίπτωση.
Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν κάποια πιο απλά ψυχολογικά θέματα επιλέγουν να επισκεφτούν έναν ψυχολόγο (για να αποφύγουν και την φαρμακευτική αγωγή), ενώ οι άνθρωποι που θεωρούν ότι έχουν σοβαρότερο πρόβλημα επιλέγουν να επισκεφτούν έναν ψυχίατρο (καθώς η φαρμακευτική αγωγή είναι πιο αποτελεσματική).
Αυτό μερικές φορές είναι λάθος μιας και ο ψυχολόγος δεν είναι για τις απλές περιπτώσεις και ο ψυχίατρος για τις βαριές, δεν είναι κριτήριο δηλαδή το πόσο "βαριά περίπτωση" είναι, αλλά το είδος του προβλήματος που έχει κάποιος.
Τι να επιλέξω Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο;
1. Δώσε βάση τι είδους θεραπεία προτιμάς: Για συνεδρίες ψυχοθεραπείας με πιο ανθρώπινη προσέγγιση ο ψυχολόγος προτιμάται. Για φαρμακευτική αγωγή (η οποία σε πολλές περιπτώσεις δρα γρηγορότερα), ο ψυχίατρος είναι μονόδρομος.
2. Ρώτησε τον οικογενειακό γιατρό σου: Ο γιατρός σου θα καταλάβει την περίπτωσή σου και θα σου συστήσει είτε ψυχολόγο, είτε ψυχίατρο.
3. Δες αν έχεις βελτίωση και σε πόσο χρόνο: Αρχικά μπορείς να πας σε έναν ψυχολόγο και να κάνεις συνεδρίες. Ο ψυχολόγος θα δράσει ως σύμβουλος ζωής και θα προσπαθήσει να σε βοηθήσει να διώξεις τα αρνητικά συναισθήματα.
Τις περισσότερες φορές θα δεις βελτίωση. Αν όμως μετά από ένα χρονικό διάστημα κρίνεις ότι δεν παρατηρείς βελτίωση, τότε να επισκεφτείς και έναν ψυχίατρο.
4. Πήγαινε και στις δύο ειδικότητες: Επειδή μπορεί μόνος σου να μην μπορείς να καταλάβεις αν πρέπει να επιλέξεις ψυχολόγο ή ψυχίατρο, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πας και στις δύο ειδικότητες.
Και οι δύο θα σε βοηθήσουν αλλά ο καθένας με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή η μία ειδικότητα δεν αποκλείει την άλλη. Μπορείς να κάνεις συνεδρίες με έναν ψυχολόγο και ταυτόχρονα να παίρνεις τη φαρμακευτική αγωγή που σου συστήνει ο ψυχίατρος.
Συμβουλή
Μην αφήνεις τα ψυχολογικά θέματα να ελέγχουν τη ζωή σου και να σε κυριεύουν. Επισκέψου έναν ειδικό που θα σε βοηθήσει να λύσεις τα προβλήματά σου.
Μόνος σου είναι πάντα πολύ πιο δύσκολα. Κάνε την αρχή και πήγαινε σε έναν ειδικό. Δεν πρόκειται να το μετανιώσεις. Μετά θα αναρωτιέσαι γιατί δεν πήγαινες τόσο καιρό.
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως να ξεπεράσω την κατάθλιψη
Πως να αποβάλλετε το στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.