coolweb


Πως να ξεπεράσω την κατάθλιψη

Πως αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι η θετική σκέψη ή η ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε βοηθάει σε πάρα πολλά και διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, πολύς κόσμος λέει ότι αν σκέφτεσαι θετικά μπορείς να προσελκύσεις οτιδήποτε θελήσεις, μπορείς να γίνεις πλούσιος, μπορείς να είσαι υγιής και γενικά ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.

Κατά πόσον όμως η θετική σκέψη ή η ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε ήδη βοηθάει πραγματικά στην ψυχική μας υγεία; Όσοι έχουν βιώσει κάποιο περιστατικό κατάθλιψης, ίσως έχουν ήδη παρατηρήσει ότι η θετική σκέψη από μόνη της δεν βοηθάει και πολύ στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε στο παρακάτω άρθρο.

Γιατί η θετική σκέψη δεν βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης


Η αλήθεια είναι ότι η κατάθλιψη δεν έχει να κάνει καθόλου με την θετική σκέψη. Και αυτό γιατί το πρόβλημα δεν οφείλεται στις σκέψεις μας, αλλά στη χημεία του εγκεφάλου. Για την ακρίβεια, υπάρχει μια παρεξήγηση γύρω από τον μηχανισμό της κατάθλιψης.

η κατάθλιψη οφείλεται στη χημεία του εγκεφάλου
Η θετική σκέψη λειτουργεί όπως ακριβώς τα συμπληρώματα διατροφής για την απώλεια βάρους. Για να λειτουργήσουν τα συμπληρώματα και να χάσουμε βάρος πρέπει να ακολουθήσουμε και το αντίστοιχο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.

Αν κάποιος πηγαίνει στο γυμναστήριο συστηματικά και παράλληλα προσέχει την διατροφή του, έχει πάρα πολλές πιθανότητες να χάσει το περιττό του βάρος ανεξάρτητα από το αν θα πάρει κάποιο συμπλήρωμα ή κάποιο superfood για αυτόν τον σκοπό.

Αντίστοιχα, ένα άτομο που βρίσκεται σε βαθιά κατάθλιψη δεν θα βοηθηθεί ιδιαίτερα από τη θετική σκέψη, καθώς αυτή δεν μπορεί να αλλάξει τη χημεία του εγκεφάλου. Επίσης, η θετική σκέψη απαιτεί και τον πλήρη έλεγχο των σκέψεων γενικά, κάτι πρακτικά αδύνατο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Επομένως, η θετική σκέψη μπορεί να βοηθήσει μόνο σε συνδυασμό με πολλά άλλα πράγματα και φυσικά δεν μπορεί να κάνει θαύματα.

Πως να ξεπεράσετε την κατάθλιψη


Ας δούμε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Υιοθετήστε πρακτικές που θα σας κάνουν να αισθάνεστε καλά


Αν αισθάνεστε καλά, χαλαροί και υγιείς είναι πολύ πιο εύκολο να σκεφτείτε θετικά. Για την ακρίβεια, δεν θα χρειαστεί να το σκεφτείτε καν, θα γίνει αυτόματα.

διώξτε τις κακές σκέψεις
Απομονώστε τις κακές σκέψεις και προσπαθήστε να τις αλλάξετε, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, και στην περίπτωση που σκέψεις αυτές είναι λίγες ώστε να μπορείτε να τις ξεχωρίσετε.

Μπορείτε επίσης να βρείτε μια ασχολία που να σας αρέσει για να γεμίσετε δημιουργικά και ευχάριστα τον χρόνο σας. Αυτό θα σας βοηθήσει και να χαλαρώσετε, αλλά κυρίως να καθαρίσετε το μυαλό σας από τις δυσάρεστες σκέψεις που εντείνουν το πρόβλημα.

Βρείτε την πηγή του κακού


Αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από κατάθλιψη, ίσως θα έπρεπε να αφιερώσετε όσο χρόνο χρειάζεται προκειμένου να εντοπίσετε την πηγή του προβλήματος. Αρχικά επισκεφτείτε κάποιον ειδικό (ψυχίατρο, ψυχολόγο κλπ) ο οποίος θα κάνει τη διάγνωση και θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό
Πάντα υπό την καθοδήγηση του γιατρού, μπορείτε να ξεκινήστε από κάποιες ιατρικές εξετάσεις. Μπορείτε για παράδειγμα να ελέγξτε τις ορμόνες του θυρεοειδή σας, τις ορμόνες του φύλου σας (προγεστερόνη, τεστοστερόνη κλπ), τα επίπεδα ηλεκτρολυτών σας, καθώς και τα επίπεδα των βιταμινών σας για να εντοπίσετε κάποια πιθανή έλλειψη.

Επίσης, μπορείτε να επαναφέρετε τους νευροδιαβιβαστές σας σε φυσιολογικά επίπεδα με φυσικό τρόπο, πχ με χρήση αμινοξέων. Μην φοβηθείτε σε καμία περίπτωση να πάρετε τα φάρμακα (φυτικά ή μη) που θα σας υποδείξει ο γιατρός σας, καθώς η κατάθλιψη είναι καθαρά θέμα χημείας.

Τέλος, βελτιώστε τη διατροφή σας (ακολουθώντας συγκεκριμένο πλάνο, αλλά και σωστό ωράριο) και κυρίως τον ύπνο σας (πχ με χρήση φυτικών συμπληρωμάτων). Η και ο σωστός ύπνος είναι πολύ ισχυρά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.Διαβάστε στη συνέχεια Διαφορά Ψυχολόγου και Ψυχιάτρου;
Σχετικά άρθρα

Πως να αποβάλλετε το στρες
διώξιμο στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.
Γιατί δεν είμαι ευτυχισμένος/η τα Χριστούγεννα;!
Χριστούγεννα κατάθλιψη
Αλήθεια, γιατί μερικοί από εμάς, δεν είμαστε ευτυχισμένοι τα Χριστούγεννα και νιώθουμε δυστυχισμένοι; Γιατί κάποιοι νιώθουν κατάθλιψη; Ας δούμε!
Στρες και άγχος: τι διαφορά έχουν;
διαφορά στρες - άγχος
Αλήθεια, εσείς σκεφτήκατε ποτέ τι διαφορά έχει το στρες με το άγχος; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τη διαφορά στρες-άγχους απλά και κατανοητά!
Κατάθλιψη Μέρος 1ο: τι είναι, αιτίες και καταπολέμηση
κατάθλιψη
Τι είναι η κατάθλιψη σε γενικές γραμμές και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε; Αιτίες; Γιατί μας συμβαίνει και τι είναι καλό να κάνουμε;
Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό
κατάθλιψη και φαγητό
Πως η διατροφή και το φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης; Ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πως να ξεπεράσω την κατάθλιψη
Kατηγορία: Υγεία
Tags: κατάθλιψηψυχολογίαάγχοςασθένεια
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το deja vu και γιατί συμβαίνει;
deja vu
Όλοι μας το έχουμε βιώσει λίγο ως πολύ το deja vu... Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και γιατί μας συμβαίνει; Είναι θαύμα ή μήπως κάτι άλλο;

Γιατί εμείς οι άνθρωποι κλαίμε; Τι είναι τα δάκρυα;
κλάμα
Αλήθεια, γιατί κλαίμε; Τι μας συμβαίνει; Τι είναι τα δάκρυα και γιατί παράγονται; Δείτε εδώ όλες τις σχετικές πληροφορίες για το κλάμα και τα δάκρυα.

Πως να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση
απόκτηση αυτοπεποίθησης
Δείτε εδώ κάποια πραγματάκια που θα σας βοηθήσουν να αποκτήστε αυτοπεποίθηση. Σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους βασικούς κανόνες.

Πως να φτιάξετε τη ζωή σας & να γίνετε πιο ευτυχισμένοι!
καλύτερη ζωή
Δείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για καλύτερη ζωή, πιο ποιοτική, να διώξετε τη μιζέρια και τη μελαγχολία και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι

Πως να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας!
ποιότητα ζωής
Δείτε κάποια κολπάκια, για να διώξετε τη μιζέρια - τη μελαγχολία και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας! Τι μπορείτε να κάνετε; Ας δούμε!

Πως να αποβάλλετε το στρες
διώξιμο στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.

Τι είναι το υποσυνείδητο και πως μας επηρεάζει;
Τι είναι υποσυνείδητο και ασυνείδητο
Τι είναι το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο, πως μπορούμε να τα κατανοήσουμε και να τα ανασύρουμε στην επιφάνεια; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Στρες και άγχος: τι διαφορά έχουν;
διαφορά στρες - άγχος
Αλήθεια, εσείς σκεφτήκατε ποτέ τι διαφορά έχει το στρες με το άγχος; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τη διαφορά στρες-άγχους απλά και κατανοητά!

Πως είναι να ζεις στη ξενιτιά;
η ζωή στην ξενιτιά
Πρόκειται να ακολουθήσετε το δρόμο της ξενιτιάς και αναρωτιέστε πως είναι; Ας δούμε εδώ μία γεύση από κάποιον που ξεκίνησε να τη ζει...

9 τρόποι για να βελτιώσετε τη ζωή σας!
βελτίωση ζωής
Δείτε εδώ κάποιες υπέροχες συμβουλές για να βελτιώσετε, να κάνετε καλύτερη και να αλλάξετε τη ζωή σας! Μην απελπίζεστε, υπάρχει πάντα ελπίδα!

Κατάθλιψη Μέρος 1ο: τι είναι, αιτίες και καταπολέμηση
κατάθλιψη
Τι είναι η κατάθλιψη σε γενικές γραμμές και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε; Αιτίες; Γιατί μας συμβαίνει και τι είναι καλό να κάνουμε;

Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό
κατάθλιψη και φαγητό
Πως η διατροφή και το φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης; Ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ