Σίγουρα οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, γνωρίζουμε ότι ένας τρόπος για να μετρήσουμε την νοημοσύνη ενός ατόμου είναι να το υποβάλλουμε σε κάποιο τεστ το οποίο μετράει κάποιο δείκτη νοημοσύνης το γνωστό IQ.
Ουσιαστικά στην περίπτωση αυτή πρόκειται συνήθως για μέτρηση της λογικής νοημοσύνης.
Μάλιστα σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε δει ότι
οι Ιάπωνες είναι τόσο ανεπτυγμένοι επειδή έχουν υψηλό IQ.
Τι σημαίνει όμως ότι κάποιος έχει χαμηλότερο IQ από κάποιον άλλο; Ότι είναι λιγότερο έξυπνος; Όχι ακριβώς, γιατί στην ουσία δεν υπάρχει μόνο ένα είδος νοημοσύνης, αλλά πολλά. Κι αν κάποιος υστερεί σε κάποιον τομέα, ίσως είναι καλύτερος σε κάποιον άλλο.
Ας προσπαθήσουμε να δούμε λοιπόν επιγραμματικά ορισμένα από τα είδη νοημοσύνης που υπάρχουν.
Η φυσική νοημοσύνη
Αυτό το είδος νοημοσύνης βασίζεται στην αντίληψη, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, στον τρόπο που ζούμε καθώς και στον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε και κατανοούμε τη φύση γύρω μας.
Η λογική ή μαθηματική νοημοσύνη
Η λογική νοημοσύνη έγκειται κατά κύριο λόγο στην ικανότητα μας να ποσοτικοποιούμε έννοιες και πράγματα που βρίσκονται στο περιβάλλον μας.
Επίσης σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ικανότητα μας όχι μόνο να κάνουμε υποθέσεις, αλλά και να μπορούμε να τις αποδείξουμε.
Η διαπροσωπική νοημοσύνη
Σε αυτή την περίπτωση η έννοια της νοημοσύνης εντοπίζεται στη δυνατότητα των ανθρώπων να αισθάνονται και να κατανοούν τις απόψεις, τα συναισθήματα και τα κίνητρα των άλλων ανθρώπων.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διαπροσωπική νοημοσύνη είναι πολύ κοντά με αυτό που ονομάζουμε
ενσυναίσθηση.
Η σωματική ή κινητική νοημοσύνη
Εδώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι παίζει ρόλο η ικανότητα συνδυασμού και/ή συνεργασίας μεταξύ μυαλού και σώματος.
Με άλλα λόγια η σωματική νοημοσύνη εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο ελέγχει κανείς το σώμα του, καθώς και στον βαθμό συνεργασίας μεταξύ σώματος και πνεύματος.
Η λεκτική νοημοσύνη
Αυτό το είδος νοημοσύνης είναι αρκετά σημαντικό τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο, ειδικά για όσους πρέπει να μιλούν μπροστά σε κάποιο κοινό ή ακροατήριο, όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Με απλά λόγια η λεκτική νοημοσύνη αφορά την ικανότητα του να βρίσκει κανείς τα κατάλληλα λόγια για να εκφραστεί και να εξωτερικεύσει αυτό που εννοεί.
Η εσωτερική νοημοσύνη
Στην περίπτωση αυτή δεν εξετάζεται η σχέση ενός ατόμου με τους άλλους, αλλά με τον ίδιο του τον εαυτό.
Με απλά λόγια για την εσωτερική νοημοσύνη αυτό που παίζει κυρίαρχο ρόλο είναι η ικανότητα να κατανοεί κανείς τον εαυτό του και να αφουγκράζεται τα συναισθήματα, τα θέλω και τις ανάγκες του.
Η χωρική νοημοσύνη
Σε αντίθεση με τα άλλα είδη, η χωρική νοημοσύνη εντοπίζεται στον τρόπο και στη δυνατότητα αντίληψης του κόσμου μας στις τρεις διαστάσεις. Όσο κι αν σας φανεί περίεργο δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια αντίληψη.
Για αυτό κάποιοι προσανατολίζοτναι πιο εύκολα ή κάποιοι άλλοι είναι σε θέση να αντιληφθούν τον χώρο ή τις διαστάσεις ενός αντικειμένου ή ακόμη και την απόσταση καλύτερα από κάποιους άλλους.
Επομένως προσπαθήστε να δείτε που είστε καλοί για να δώσετε βάση, αλλά και που υστερείτε για να προσπαθήσετε να βελτιωθείτε.
Τελικά δεν παίζει μόνο το IQ ρόλο στη νοημοσύνη μας.
Διαβάστε στη συνέχεια
Ποια η διαφορά του πονηρού με τον κουτοπόνηρο;
Τι είναι η ενσυναίσθηση;
Τι είναι αυτή η περιβόητη ενσυναίσθηση για την οποία γίνεται τόσος λόγος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί, απλά και κατανοητά!