coolweb


Ποια είδη νοημοσύνης υπάρχουν

Τα είδη νοημοσύνης

Διαβάστηκε: 6.459 φορές
Ποια είναι τα διάφορα είδη νοημοσύνης που υπάρχουν; Ας προσπαθήσουμε να αναφέρουμε επιγραμματικά κάποια στο άρθρο που ακολουθεί.
Σίγουρα οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, γνωρίζουμε ότι ένας τρόπος για να μετρήσουμε την νοημοσύνη ενός ατόμου είναι να το υποβάλλουμε σε κάποιο τεστ το οποίο μετράει κάποιο δείκτη νοημοσύνης το γνωστό IQ.

Ουσιαστικά στην περίπτωση αυτή πρόκειται συνήθως για μέτρηση της λογικής νοημοσύνης.

Μάλιστα σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε δει ότι οι Ιάπωνες είναι τόσο ανεπτυγμένοι επειδή έχουν υψηλό IQ.

τα είδη νοημοσύνης που υπάρχουν
Τι σημαίνει όμως ότι κάποιος έχει χαμηλότερο IQ από κάποιον άλλο; Ότι είναι λιγότερο έξυπνος; Όχι ακριβώς, γιατί στην ουσία δεν υπάρχει μόνο ένα είδος νοημοσύνης, αλλά πολλά. Κι αν κάποιος υστερεί σε κάποιον τομέα, ίσως είναι καλύτερος σε κάποιον άλλο.

Ας προσπαθήσουμε να δούμε λοιπόν επιγραμματικά ορισμένα από τα είδη νοημοσύνης που υπάρχουν.

Η φυσική νοημοσύνη

Αυτό το είδος νοημοσύνης βασίζεται στην αντίληψη, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, στον τρόπο που ζούμε καθώς και στον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε και κατανοούμε τη φύση γύρω μας.


Η λογική ή μαθηματική νοημοσύνη

Η λογική νοημοσύνη έγκειται κατά κύριο λόγο στην ικανότητα μας να ποσοτικοποιούμε έννοιες και πράγματα που βρίσκονται στο περιβάλλον μας.

λογική νοημοσύνη και iq
Επίσης σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ικανότητα μας όχι μόνο να κάνουμε υποθέσεις, αλλά και να μπορούμε να τις αποδείξουμε.

Η διαπροσωπική νοημοσύνη

Σε αυτή την περίπτωση η έννοια της νοημοσύνης εντοπίζεται στη δυνατότητα των ανθρώπων να αισθάνονται και να κατανοούν τις απόψεις, τα συναισθήματα και τα κίνητρα των άλλων ανθρώπων.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διαπροσωπική νοημοσύνη είναι πολύ κοντά με αυτό που ονομάζουμε ενσυναίσθηση.

Η σωματική ή κινητική νοημοσύνη

Εδώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι παίζει ρόλο η ικανότητα συνδυασμού και/ή συνεργασίας μεταξύ μυαλού και σώματος.

συνδυασμός σώματος και πνεύματος
Με άλλα λόγια η σωματική νοημοσύνη εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο ελέγχει κανείς το σώμα του, καθώς και στον βαθμό συνεργασίας μεταξύ σώματος και πνεύματος.

Η λεκτική νοημοσύνη

Αυτό το είδος νοημοσύνης είναι αρκετά σημαντικό τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο, ειδικά για όσους πρέπει να μιλούν μπροστά σε κάποιο κοινό ή ακροατήριο, όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Με απλά λόγια η λεκτική νοημοσύνη αφορά την ικανότητα του να βρίσκει κανείς τα κατάλληλα λόγια για να εκφραστεί και να εξωτερικεύσει αυτό που εννοεί.

Η εσωτερική νοημοσύνη

Στην περίπτωση αυτή δεν εξετάζεται η σχέση ενός ατόμου με τους άλλους, αλλά με τον ίδιο του τον εαυτό.

Με απλά λόγια για την εσωτερική νοημοσύνη αυτό που παίζει κυρίαρχο ρόλο είναι η ικανότητα να κατανοεί κανείς τον εαυτό του και να αφουγκράζεται τα συναισθήματα, τα θέλω και τις ανάγκες του.

Η χωρική νοημοσύνη

Σε αντίθεση με τα άλλα είδη, η χωρική νοημοσύνη εντοπίζεται στον τρόπο και στη δυνατότητα αντίληψης του κόσμου μας στις τρεις διαστάσεις. Όσο κι αν σας φανεί περίεργο δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια αντίληψη.

τι είναι η χωρική νοημοσύνη και που χρειάζεται
Για αυτό κάποιοι προσανατολίζοτναι πιο εύκολα ή κάποιοι άλλοι είναι σε θέση να αντιληφθούν τον χώρο ή τις διαστάσεις ενός αντικειμένου ή ακόμη και την απόσταση καλύτερα από κάποιους άλλους.

Επομένως προσπαθήστε να δείτε που είστε καλοί για να δώσετε βάση, αλλά και που υστερείτε για να προσπαθήσετε να βελτιωθείτε.

Τελικά δεν παίζει μόνο το IQ ρόλο στη νοημοσύνη μας.

Διαβάστε στη συνέχεια Ποια η διαφορά του πονηρού με τον κουτοπόνηρο;


Σχετικά άρθρα

Τι είναι η ενσυναίσθηση;
Παράγοντες ενσυναίσθησης
Τι είναι αυτή η περιβόητη ενσυναίσθηση για την οποία γίνεται τόσος λόγος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί, απλά και κατανοητά!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Ποια είδη νοημοσύνης υπάρχουν
Kατηγορία: Άνθρωπος
Tags: νοημοσύνηiqσυναισθήματαενσυναίσθησηεξυπνάδαπονηριά
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το deja vu και γιατί συμβαίνει;
deja vu
Όλοι μας το έχουμε βιώσει λίγο ως πολύ το deja vu... Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και γιατί μας συμβαίνει; Είναι θαύμα ή μήπως κάτι άλλο;

Γιατί εμείς οι άνθρωποι κλαίμε; Τι είναι τα δάκρυα;
κλάμα
Αλήθεια, γιατί κλαίμε; Τι μας συμβαίνει; Τι είναι τα δάκρυα και γιατί παράγονται; Δείτε εδώ όλες τις σχετικές πληροφορίες για το κλάμα και τα δάκρυα.

Πως να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση
απόκτηση αυτοπεποίθησης
Δείτε εδώ κάποια πραγματάκια που θα σας βοηθήσουν να αποκτήστε αυτοπεποίθηση. Σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους βασικούς κανόνες.

Πως να φτιάξετε τη ζωή σας & να γίνετε πιο ευτυχισμένοι!
καλύτερη ζωή
Δείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για καλύτερη ζωή, πιο ποιοτική, να διώξετε τη μιζέρια και τη μελαγχολία και να γίνετε πιο ευτυχισμένοι

Πως να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας!
ποιότητα ζωής
Δείτε κάποια κολπάκια, για να διώξετε τη μιζέρια - τη μελαγχολία και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας! Τι μπορείτε να κάνετε; Ας δούμε!

Πως να αποβάλλετε το στρες
διώξιμο στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.

Τι είναι το υποσυνείδητο και πως μας επηρεάζει;
Τι είναι υποσυνείδητο και ασυνείδητο
Τι είναι το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο, πως μπορούμε να τα κατανοήσουμε και να τα ανασύρουμε στην επιφάνεια; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Στρες και άγχος: τι διαφορά έχουν;
διαφορά στρες - άγχος
Αλήθεια, εσείς σκεφτήκατε ποτέ τι διαφορά έχει το στρες με το άγχος; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τη διαφορά στρες-άγχους απλά και κατανοητά!

Πως είναι να ζεις στη ξενιτιά;
η ζωή στην ξενιτιά
Πρόκειται να ακολουθήσετε το δρόμο της ξενιτιάς και αναρωτιέστε πως είναι; Ας δούμε εδώ μία γεύση από κάποιον που ξεκίνησε να τη ζει...

9 τρόποι για να βελτιώσετε τη ζωή σας!
βελτίωση ζωής
Δείτε εδώ κάποιες υπέροχες συμβουλές για να βελτιώσετε, να κάνετε καλύτερη και να αλλάξετε τη ζωή σας! Μην απελπίζεστε, υπάρχει πάντα ελπίδα!

Κατάθλιψη Μέρος 1ο: τι είναι, αιτίες και καταπολέμηση
κατάθλιψη
Τι είναι η κατάθλιψη σε γενικές γραμμές και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε; Αιτίες; Γιατί μας συμβαίνει και τι είναι καλό να κάνουμε;

Κατάθλιψη Μέρος 2ο: τροφές, διατροφή και σωστό φαγητό
κατάθλιψη και φαγητό
Πως η διατροφή και το φαγητό μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης; Ποιες τροφές να προτιμήσουμε και ποιες να αποφύγουμε;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ