coolweb


Επεμβάσεις παχυσαρκίας: ποια τα είδη και τι θα πρέπει να γνωρίζω

Επεμβάσεις sleeve, δαχτυλίδι, μπαλονάκι

Η απώλεια βάρους είναι μια δύσκολη, επίπονη διαδικασία, ενώ αρκετές φορές φαντάζει από πολύ δύσκολη έως και αδύνατη. Μετά από ένα σημείο, οι δίαιτες, όσο καλές κι αν είναι δεν έχουν αποτέλεσμα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χειροτερεύουν την κατάσταση.

Ευτυχώς όμως στις μέρες μας η ιατρική επιστήμη και ιδιαίτερα η χειρουργική έχει προχωρήσει αρκετά και προσφέρει λύσεις στα διάφορα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι και η νοσογόνος παχυσαρκία.

Για αυτό καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι για τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν, είτε μας χρειαστούν είτε όχι.

Το παρακάτω άρθρο χωρίζεται στις εξής επιμέρους ενότητες:
Ποιος μπορεί να κάνει επέμβαση παχυσαρκίας
Ποια είδη επεμβάσεων υπάρχουν
  - Πόσο αποτελεσματικό είναι το μπαλονάκι
  - Τι είναι το δαχτυλίδι
  - Πως λειτουργεί το γαστρικό μανίκι
  - Τι είναι το γαστρικό by-pass
  - Πότε κάνουμε χολοπαγκρεατική παράκαμψη
  - Τι είναι το mini by-pass
Ποια επέμβαση μου ταιριάζει

Ας τα δούμε λοιπόν όλα αυτά αναλυτικά , όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται για να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη.

Ποιοι είναι επιλέξιμοι για βαριατρική επέμβαση


Οι επεμβάσεις χειρουργικής αντιμετώπισης δεν ενδείκνυνται για όλους τους ανθρώπους, αλλά μόνο για αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας ή έχουν κι άλλες συνοδές παθήσεις. Κι αυτό γιατί πρόκειται για κανονικό χειρουργείο το οποίο εκτός από τα οφέλη που προσφέρει μπορεί να έχει και παρενέργειες, ιδίως αν δεν χρησιμοποιείται σωστά.

Ένα βασικό εργαλείο για να δούμε αν χρειάζεται κάποιος παχύσαρκος βαριατρική επέμβαση είναι ο δείκτης μάζας σώματος (BMI).

Πιο συγκεκριμένα, άτομα με δείκτη μάζας σώματος για παράδειγμα 30, είναι μεν παχύσαρκα, αλλά δεν είναι επιλέξιμα, δηλαδή δεν ενδείκνυται να κάνουν χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

ποιος μπορεί να κάνει επέμβαση παχυσαρκίας
Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να ακολουθήσουν κάποια συντηρητική αγωγή (δηλαδή κάποια δίαιτα) και μόνο αν δεν τα καταφέρουν μετά από 5 χρόνια προσπάθειας πρέπει να σκεφτούν το ενδεχόμενο κάποιας επέμβασης.

Πάντως από έρευνες έχει φανεί ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών με νοσογόνο παχυσαρκία καταφέρνει να χάσει το περιττό βάρος μόνο με δίαιτα, και οι περισσότεροι τελικά καταφεύγουν αναγκαστικά σε κάποια εγχείριση για να απαλλαγούν οριστικά από το πρόβλημα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, για να κάνει κάποιος μια οποιαδήποτε βαριατρική επέμβαση πρέπει να έχει BMI πάνω από 40 ή πάνω από 35 αν έχει κι άλλα συνοδευτικά προβλήματα υγείας όπως πχ σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση κλπ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι επεμβάσεις χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας απευθύνονται μόνο σε ενήλικες ασθενείς, δηλαδή σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.

Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη επεμβάσεων παχυσαρκίας


Υπάρχει μια σειρά από βαριατρικές επεμβάσεις οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Κάποιες από αυτές είναι λιγότερο επεμβατικές, όπως πχ η τοποθέτηση ασκού (μπαλονάκι) ή δακτυλίου στομάχου, καθώς και και το γαστρικό μανίκι. Οι επεμβάσεις αυτές λέγονται περιοριστικού τύπου, μιας και η λειτουργία τους βασίζεται στον περιορισμό λήψης τροφής.

τι επεμβάσεις υπάρχουν για να χάσω κιλά
Η άλλη μεγάλη κατηγορία χειρουργικών επεμβάσεων αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας είναι οι λεγόμενες δυσαπορροφητικού τύπου επεμβάσεις όπως το γαστρικό by-pass, η χολοπαγκρεατική παράκαμψη και το mini by-pass.

Οι περισσότεροι ασθενείς με έντονο πρόβλημα παχυσαρκίας χρειάζονται δυσαπορροφητικού τύπου επεμβάσεις, ενώ σε ορισμένους είναι αρκετά αποτελεσματικές και οι επεμβάσεις περιοριστικού τύπου.

Ας τις δούμε λοιπόν όλες πιο αναλυτικά.

Τι είναι και τι αποτέλεσμα έχει το μπαλονάκι


Το γαστρικό μπαλόνι είναι η πιο απλή και λιγότερο παρεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας. Στην ουσία πρόκειται για την τοποθέτηση ενός ασκού, ο οποίος φουσκώνει και μειώνει με αυτόν τον τρόπο την χωρητικότητα του στομάχου. Έτσι ο ασθενής νιώθει γρήγορα κορεσμό, δηλαδή χορταίνει και σταματάει να τρώει.

πως λειτουργεί το ενδογαστρικό μπαλόνι
Η τοποθέτηση γίνεται από το στόμα πολύ εύκολα και αφαιρείται το ίδιο εύκολα. Ωστόσο η μέθοδος αυτή είναι παρωχημένη και δεν χρησιμοποιείται πια λόγω της μειωμένης αποτελεσματικότητας της. Στην ουσία το αποτέλεσμα της είναι πρόσκαιρο, καθώς τα κιλά που χάνονται ξαναμπαίνουν πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα μετά την αφαίρεση του μπαλονιού. Ένα άλλο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι μπαίνει ένα ξένο σώμα μέσα στον οργανισμό μας.

Ωστόσο, το γαστρικό μπαλόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτο στάδιο σε ασθενείς με πολλά κιλά που ίσως είναι δύσκολο ή και επικίνδυνο να μπουν στο χειρουργείο για μια πιο βαριά επέμβαση. Έτσι μπορούν με το μπαλονάκι να χάσουν κάποια κιλά μέσα σε λίγους μήνες και να μπουν αμέσως μετά στο χειρουργείο για μια πιο βαριά επέμβαση.

Τι είναι ο γαστρικός δακτύλιος ή δαχτυλίδι


Η επέμβαση παχυσαρκίας με δαχτυλίδι μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις γιατρών και ασθενών όσον αφορά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ενώ χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από ορισμένους γιατρούς σε σχετικά ήπιες περιπτώσεις.

Η μέθοδος αυτή αφορά στην τοποθέτηση ενός δαχτυλιδιού το οποίο μικραίνει την δίοδο του στομαχιού και το οποίο προσπαθεί να ξεγελάσει τον οργανισμό, όπως και το μπαλόνι, δημιουργώντας την ψεύτικη εντύπωση του γρήγορου κορεσμού.

Μάλιστα διαθέτει και μια "βαλβίδα" από την οποία ο γιατρός μπορεί πολύ εύκολα με μία ένεση να ρυθμίσει το δαχτυλίδι, δηλαδή να το χαλαρώσει ή να το σφίξει ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλει να πετύχει ο ασθενής.

είναι αποτελεσματικό το δαχτυλίδι για να χάσω κιλά
Όπως ακριβώς συμβαίνει με το μπαλόνι, έτσι και με το δαχτυλίδι, το αποτέλεσμα είναι πρόσκαιρο και στην πράξη η μέθοδος δεν έχει πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Επίσης ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί είναι καθαρά τιμωρητικός, καθώς απλά δεν επιτρέπει στον ασθενή να φάει, χωρίς να βοηθάει με κάποιον άλλο τρόπο, όπως συμβαίνει με τις μεθόδους που θα δούμε παρακάτω.

Τι είναι το γαστρικό μανίκι ή gastric sleeve


Το γαστρικό μανίκι ή gastric sleeve όπως λέγεται στα αγγλικά, είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης του φαινομένου της νοσογόνου παχυσαρκίας, καθώς βοηθάει στην γρήγορη και αποτελεσματική απώλεια του περιττού βάρους.

Λέγεται έτσι γιατί αφαιρείται ένα σημαντικό μέρος του στομάχου και αυτό που απομένει είναι ένας μακρόστενος σωλήνας που μοιάζει με μανίκι. Το σημαντικό πλεονέκτημα του sleeve είναι ότι στο μέρος του στομάχου που αφαιρείται περιλαμβάνεται και ο θόλος. Αυτό είναι σημαντικό γιατί εκεί παράγεται η γκρελίνη, η οποία είναι η ορμόνη στην οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα της πείνας.

είναι αποτελεσματικό το γαστρικό μανίκι;
Έτσι, ο ασθενής που έχει κάνει την επέμβαση αυτή για ένα μεγάλο διάστημα αισθάνεται μειωμένη πείνα, η οποία σε συνδυασμό με το μειωμένο μέγεθος του στομάχου επιτυγχάνει την μεγάλη απώλεια βάρους. Μάλιστα στο διάστημα αυτό, το οποίο είναι μια άτυπη περίοδος χάριτος, ο πρώην παχύσαρκος έχει τον χρόνο να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες προκειμένου να καταφέρει να διατηρήσει το μειωμένο βάρος του για περισσότερο καιρό ή ακόμη και για πάντα.

Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου, καθώς μπορεί να προσφέρει μόνιμη ή σχεδόν μόνιμη λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας με μικρή σχετικά παρέμβαση.

Επίσης, η μέθοδος του γαστρικού μανικιού είναι ιδιαίτερα ευεργετική και σε μια σειρά άλλων ασθενειών πέραν της νοσογόνου παχυσαρκίας, όπως είναι για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης. Μάλιστα συνήθως μέσα σε λίγους μήνες η κατάσταση του ασθενούς μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά ή και να θεραπευτεί ακόμη κι αν έκανε χρήση ινσουλίνης.

Φυσικά όλα αυτά θα τα αποφασίσει ο χειρούργος που θα αναλάβει τον εκάστοτε ασθενή, ανάλογα με τα προβλήματα που αυτός έχει συνολικά.

Τι είναι η γαστρική παράκαμψη ή γαστρικό by-pass


Το γαστρικό by-pass, ή γαστρική παράκαμψη όπως λέγεται στα ελληνικά, είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας. Ανήκει στην κατηγορία των δυσαπορροφητικών μεθόδων, δηλαδή σε αυτές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας δραστικά με την αποτροπή απορρόφησης του λίπους από τις τροφές.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αφαίρεσης ολόκληρου του στομάχου του παχύσαρκου, μαζί με ένα μέρος του λεπτού εντέρου του, και συγκεκριμένα εκεί που γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, λίπος κλπ).

πως λειτουργεί το γαστρικό by-pass
Στην ουσία με αυτή την χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας αλλάζει όλη η ανατομία του πεπτικού συστήματος για να επιτευχθεί η δυσαπορρόφηση. Μετά την επέμβαση, ο πεπτικός σωλήνας έχει την μορφή ενός Υ έτσι ώστε το χολικό και το παγκρεατικό υγρό να εκτρέπονται ώστε να μην αναμιχθούν με την τροφή.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο, το δυνατό σημείο της οποίας, είναι ταυτόχρονα και το μειονέκτημα της. Κι αυτό γιατί από την μια ο παχύσαρκος χάνει όλο το περιττό βάρος του, ενώ από την άλλη πρέπει να παίρνει συμπληρώματα και βιταμίνες για όλη του την ζωή. Επίσης έχει και κάποιες άλλες επιπλοκές όπως εμετούς, διάρροιες κλπ.

Τι είναι και πότε κάνουμε χολοπαγκρεατική εκτροπή


Η χολοπαγκρεατική εκτροπή ή παράκαμψη είναι μια από τις πιο βαριές, αλλά και πιο αποτελεσματικές ταυτόχρονα βαριατρικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βαριάς νοσογόνου παχυσαρκίας. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για άτομα με πολύ μεγάλο ΒΜΙ.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επεμβατική μέθοδο, καθώς κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης αφαιρείται ή παρακάμπτεται ολόκληρο το πεπτικό σύστημα του ασθενούς, το οποίο περιλαμβάνει το στομάχι, την χολή, το πάγκρεας, αλλά και μέρος του παχέος εντέρου, εκεί που γίνεται η απορρόφηση του λίπους, αλλά και πολλών χρήσιμων στοιχείων όπως οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, ο σίδηρος και τα υπόλοιπα μέταλλα και γενικά όλα τα θρεπτικά συστατικά.

πότε είναι απαραίτητη η χολοπαγκρεατική εκτροπή
Για αυτόν το λόγο η επέμβαση αυτή, όπως και το γαστρικό by-pass που αναφέραμε πιο πάνω ονομάζονται δυσαπορροφητικές, δεν αφήνουν δηλαδή τα στοιχεία που προαναφέραμε, και κυρίως το λίπος, να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Έτσι ο ασθενής χάνει όλα τα περιττά κιλά του και το κυριότερο δεν τα ξαναπαίρνει ποτέ.

Για τον λόγο αυτό πολλοί γιατροί, αλλά και ασθενείς, προτιμούν αυτήν την μέθοδο επειδή έχει σίγουρο και μόνιμο αποτέλεσμα, καθώς το βάρος που χάνει ο ασθενής δεν το ξαναπαίρνει ποτέ. Φυσικά αυτό δεν γίνεται χωρίς κόστος, και δεν αναφερόμαστε στο οικονομικό κόστος, αλλά στο κόστος που προκύπτει από τη δυσαπορροφητική φύση της μεθόδου.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της χολοπαγκρεατικής εκτροπής είναι ότι ο ασθενής έχει την "χειρότερη" ποιότητα ζωής σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους που αναφέραμε πιο πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο. Κι αυτό γιατί σε όλη την υπόλοιπη ζωή του θα εξαρτάται από συμπληρώματα διατροφής για να μπορεί να παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που δεν θα μπορεί να πάρει από τις τροφές.

Έτσι πρέπει να παίρνει εφόρου ζωής πολυβιταμίνες και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία σε μορφή χαπιών. Φυσικά το "κόστος" αυτό, όσο μεγάλο κι αν ακούγεται αυτό σε κάποιους, πολλές φορές είναι απαραίτητο ειδικά αν κρίνεται η ζωή του ασθενούς από την επέμβαση αυτή.

Τι είναι το mini by-pass


Το mini γαστρικό by-pass είναι μια σχετικά νέα επέμβαση που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας σε ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα νοσογόνου παχυσαρκίας.

Δεν πρέπει να μας ξεγελάσει η λέξη mini στο όνομα της μεθόδου, καθώς στην ουσία πρόκειται για μια ενδιάμεση επέμβαση η οποία είναι πιο επεμβατική από το γαστρικό by-pass και λιγότερο σοβαρή από την χολοπαγκρεατική παράκαμψη.

Η λογική της επέμβασης είναι παρόμοια με αυτήν του απλού by-pass, καθώς αφαιρείται το στομάχι και ένα μέρος του εντέρου του ασθενούς, άρα μιλάμε και σε αυτήν την περίπτωση για μια δυσαπορροφητκή μέθοδο.

Συνεπώς έχει παρόμοιες "παρενέργειες-επιπλοκές" που μπορεί να είναι κάποιες διάρροιες, η εξάρτηση από συμπληρώματα διατροφής κλπ, όπως συμβαίνει γενικά με τις δυσαπορροφητικές μεθόδους.

Για την ακρίβεια το μίνι γαστρικό by-pass είναι μια αρκετά αποτελεσματική επέμβαση που προσδοκά να επιτύχει όλα τα θετικά οφέλη της χολοπαγκρεατικής εκτροπής με τον λιγότερο δυνατό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Με άλλα λόγια, ανάλογα με την τεχνική που θα ακολουθήσει ο γιατρός, η μέθοδος αυτή προκαλεί πιο σημαντική δυσαπορρόφηση από το κλασικό γαστρικό by pass, και άρα είναι λίγο πιο δραστική, αλλά δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική με την χολοπαγκρεατική παράκαμψη, η οποία όμως είναι και η πιο βαριά επέμβαση που υπάρχει αυτήν την στιγμή.

Το μινι by-pass είναι πιο απλή και ασφαλής επέμβαση από άλλες αντίστοιχες, ενώ πολλές φορές και η περίοδος νοσηλείας που απαιτείται είναι σχετικά πιο περιορισμένη.

Ποια επέμβαση μου ταιριάζει


Για να έχετε μια γενική εικόνα σχετικά με την καταλληλότητα μιας χειρουργικής επέμβασης παχυσαρκίας για εσάς και φυσικά για την αποτελεσματικότητα που αναμένεται να έχει αυτή στην περίπτωση σας, πρέπει να λάβετε υπόψη μια σειρά από παραμέτρους.

Η πιο βασική παράμετρος είναι ο δείκτης μάζας σώματος, καθώς είναι ένας καλός δείκτης για την σοβαρότητα της παχυσαρκίας κάποιου. Για παράδειγμα ασθενείς με χαμηλότερο BMI (αλλά πάντα πάνω από το όριο για τη νοσογόνο παχυσαρκία) ίσως χρειάζονται μια πιο απλή επέμβαση όπως το γαστρικό μανίκι, ενώ πολύ σοβαρές περιπτώσεις ίσως χρειάζονται να καταφύγουν σε πιο δραστικές λύσεις όπως αυτή της χολοπαγκρεατικής παράκαμψης.

Βέβαια, υπάρχουν ένα σωρό άλλοι παράμετροι που επηρεάζουν την απόφαση μας όπως η ηλικία, το φύλο και κυρίως άλλες παθήσεις, όπως πχ η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθειες κλπ, που μπορεί να έχει πιθανώς ο παχύσαρκος είτε αυτές σχετίζονται με την παχυσαρκία είτε όχι.

ο γιατρός είναι κατάλληλος να αποφασίσει ποια επέμβαση χρειάζεστε
Δηλαδή ένας άνθρωπος που δεν έχει σοβαρή νοσογόνο παχυσαρκία, αλλά έχει πολλά άλλα προβλήματα υγείας πιθανότατα να χρειάζεται πιο σοβαρή επέμβαση από κάποιον που έχει πολλά περισσότερα κιλά, αλλά είναι πχ νέος και δεν έχει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, για να βρει κανείς ποια επέμβαση είναι πιο κατάλληλη για την περίπτωση του για να χάσει κιλά, πρέπει να ενημερωθεί σωστά από τους κατάλληλους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους γιατρούς-χειρουργούς που θα αναλάβουν την αντιμετώπιση του προβλήματος του.

Επίσης, εκτός από την κατάλληλη ενημέρωση, χρειάζεται να δώσει κανείς αρκετό χρόνο στον εαυτό του για να σκεφτεί καλά ώστε να είναι κανείς απόλυτα σίγουρος για την κίνηση που θα επιλέξει να κάνει τελικά.Διαβάστε στη συνέχεια Πως να χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 2ο)
Σχετικά άρθρα

Πως θα χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 1ο)
η καλύτερη δίαιτα
Έχετε λίγα παχάκια και θέλετε να χάσετε μερικά κιλά μόνιμα; Αναζητάτε την καλύτερη δίαιτα; Για ρίξτε μια ματιά εδώ για πως να χάσετε κιλά...
Πως θα χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 3ο)
χάσω μόνιμα κιλά
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της για την καλύτερη δίαιτα και πως θα χάσετε τα κιλά μόνιμα. Δείτε εδώ και τις τελευταίες συμβουλές που σας δίνουμε.
Τι είναι παχυσαρκία, πως δημιουργείται & ποια η αντιμετώπιση
παχυσαρκία επικίνδυνη ασθένεια
Παχυσαρκία: μία σύγχρονη επικίνδυνη ασθένεια. Τι είναι όμως; Πως δημιουργείται και ποια η αντιμετώπισή της; Δείτε όλα τα σχετικά με την παχυσαρκία εδώ!
Πως να αδυνατίσω γρήγορα; Σπάστε τα κοντέρ!!
πως να αδυνατίσω γρήγορα
Η γρήγορη δίαιτα που... τα σπάει!! Δείτε εδώ κάποιους τρόπους ώστε να αδυνατίσετε γρήγορα! Πάμε για ένα γρήγορο αδυνάτισμα και κορμί... λαμπάδα!
Πως να μπω σε πρόγραμμα διατροφής
πως να καταφερω να κανω δίαιτα
Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να καταφέρετε να ακολουθήσετε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Επεμβάσεις παχυσαρκίας: ποια τα είδη και τι θα πρέπει να γνωρίζω
Kατηγορία: Υγεία
Tags: παχυσαρκίαασθένειακιλάβάροςδίαιταπως να χάσω κιλάχειρουργείοεπεμβάσεις
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως να αδυνατίσω γρήγορα; Σπάστε τα κοντέρ!!
πως να αδυνατίσω γρήγορα
Η γρήγορη δίαιτα που... τα σπάει!! Δείτε εδώ κάποιους τρόπους ώστε να αδυνατίσετε γρήγορα! Πάμε για ένα γρήγορο αδυνάτισμα και κορμί... λαμπάδα!

Πως θα χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 1ο)
η καλύτερη δίαιτα
Έχετε λίγα παχάκια και θέλετε να χάσετε μερικά κιλά μόνιμα; Αναζητάτε την καλύτερη δίαιτα; Για ρίξτε μια ματιά εδώ για πως να χάσετε κιλά...

Πως να χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 2ο)
πως να χάσω κιλά
Εδώ συνεχίζουμε την παρατεταμένη ανάλυση που σας κάναμε για την καλύτερη δίαιτα και για το πως να χάσετε κιλά. Δείτε τη συνέχεια (Μέρος 2ο)...

Πως θα χάσω κιλά; Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα; (Μέρος 3ο)
χάσω μόνιμα κιλά
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της για την καλύτερη δίαιτα και πως θα χάσετε τα κιλά μόνιμα. Δείτε εδώ και τις τελευταίες συμβουλές που σας δίνουμε.

Τι είναι παχυσαρκία, πως δημιουργείται & ποια η αντιμετώπιση
παχυσαρκία επικίνδυνη ασθένεια
Παχυσαρκία: μία σύγχρονη επικίνδυνη ασθένεια. Τι είναι όμως; Πως δημιουργείται και ποια η αντιμετώπισή της; Δείτε όλα τα σχετικά με την παχυσαρκία εδώ!

Λίγα έξυπνα κολπάκια για να χάσετε βάρος!
βάρος
Εδώ θα δούμε κάποια έξυπνα κολπάκια και τρικ που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να ξεγελαστούμε και να καταφέρουμε να χάσουμε βάρος!

10 συμβουλές για να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας
επιτάχυνση μεταβολισμού
Αν θέλετε να κάνετε το μεταβολισμό σας να λειτουργεί καλύτερα - να το επιταχύνετε - αξίζει να ρίξετε μια ματιά σε αυτές τις συμβουλές.

Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) και πως υπολογίζεται;
υπολογισμός BMI
Τι είναι ο δείκτης μάζας σώματος, το περιβόητο BMI, τι μας δείχνει ακριβώς και πως μπορούμε να το υπολογίσουμε; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Μια υγιεινή δίαιτα με λαχανικά
υγιεινή δίαιτα λαχανικών
Ας δούμε εδώ πως μπορούμε να κάνουμε μια σωστή δίαιτα λαχανικών και τι θρεπτικά συστατικά μπορούμε να λάβουμε από αυτά!

Πως να χάσω λίπος;
χάσιμο λίπους
Αν σας έχει καρφωθει στο μυαλό η ερώτηση πως να χάσω λίπος, η λύση είναι σχετικά απλή αν το κάνουμε σωστά και με υπομονή, ας δούμε!

Οι παγίδες της υγιεινής διατροφής
υγεινες τροφές που παχαίνουν
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες παγίδες κρύβει η σύγχρονη υγιεινή διατροφή; Μάλλον είναι περισσότερες από ότι φανταζόμαστε! Ας δούμε τις πιο τρανταχτές...

Γιατί ξυπνάω το βράδυ και τρώω; Τι μου συμβαίνει;
Night Eating Syndrome
Αλήθεια, γνωρίζετε γιατί πολλοί άνθρωποι ξυπνούν κατά την διάρκεια της νύχτας για να φάνε; Είναι κάποια ασθένεια; Πως αντιμετωπίζεται; Ας δούμε αναλυτικά.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ