Θα έχετε δει ότι οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι συνταγές αναφέρουν ότι πρέπει να ψήσουμε το φαγητό ή το γλυκό που ετοιμάσαμε σε προθερμασμένο φούρνο στους τάδε βαθμούς Κελσίου.
Κάπως έτσι γεννιέται το εξής ερώτημα:
γιατί προθερμαίνουμε τον φούρνο;
Γιατί η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη και τι θα συμβεί αν δεν την τηρήσουμε; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Κάθε συνταγή έχει τις ιδιαιτερότητες της και περιλαμβάνει ορισμένες οδηγίες για τη σωστή εκτέλεσή της.
Όσο πιο πιστά ακολουθηθούν οι οδηγίες αυτές, τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα.
Υπάρχουν, όμως, κάποια σημεία που πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια.
Αυτά μπορεί να έχουν να κάνουν με δοσολογίες υλικών (κυρίως για τα γλυκά) ή με οδηγίες ψησίματος (φαγητά και γλυκά).
Αν παραδείγματος χάρη δεν τηρήσουμε τις δοσολογίες όταν εκτελούμε μια συνταγή ζαχαροπλαστικής, το πιο πιθανό είναι η εκτέλεση της συνταγής να αποτύχει.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το ψήσιμο. Αν για παράδειγμα ρίξουμε τα μακαρόνια σε κρύο νερό και όχι σε βραστό όπως πρέπει, στο πιάτο μας θα καταλήξει μια άμορφη μάζα ζυμαρικών και όχι η λαχταριστή μακαρονάδα της συνταγής.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το τηγάνισμα, όπως και με το ψήσιμο στον φούρνο.
Κι αν στο τηγάνι δεν έχει ίσως τόσο μεγάλη σημασία, το να βάλουμε ένα φαγητό ή γλυκό σε μη προθερμασμένο φούρνο θα οδηγήσει σε βέβαιη αποτυχία.
Γιατί χρειάζεται προθέρμανση ο φούρνος;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Πρώτον, αν δεν το κάνουμε αυτό, δεν θα μπορούμε να υπολογίσουμε τον χρόνο ψησίματος, μιας και η συνταγή θα αναφέρει τον χρόνο για προθερμασμένο φούρνο.
Μια άλλη εξήγηση είναι ότι το φαγητό ή το γλυκό μας δεν θα ψηθεί ομοιόμορφα. Το πιο πιθανό είναι να ψηθεί εξωτερικά και να μείνει άψητο στο εσωτερικό.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο τη γεύση (πχ άψητο κρέας), όσο και την εμφάνιση της συνταγής (πχ το φούσκωμα του κέικ).
Ειδικά όταν θέλουμε να ψήσουμε κρέας, το να μη προθερμάνουμε τον φούρνο μπορεί να αλλάξει και την ίδια τη διαδικασία του μαγειρέματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο σε έναν μη προθερμασμένο φούρνο, το κρέας θα βράσει αντί να ψηθεί.

Φυσικά υπάρχουν και συσκευές, όπως οι φούρνοι θερμού αέρα, οι οποίες δεν χρειάζονται προθέρμανση, γλιτώνοντας μας χρόνο και χρήματα, καθώς έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Διαβάστε στη συνέχεια
Σε τι χρησιμεύει το συρτάρι κάτω από τον φούρνο
Γραφτείτε στο newsletter !
Tο email σας:
Θα λαμβάνετε κάθε μήνα τα πιο φρέσκα του coolweb. Μπορείτε να ξεγραφτείτε όποτε επιθυμείτε.
Πως λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι μια εντυπωσιακή συσκευή που κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Πως λειτουργεί όμως και μας ζεσταίνει το φαγητό; Δείτε!
Αυγά: σωστό βράσιμο και εύκολο καθάρισμα, πως;

Εδώ θα δείτε κάποιες τεχνικές στο πώς να βράζετε σωστά τα αυγά σας και τι να κάνετε για να ξεφλουδίζονται εύκολα από το τσόφλι, απολαύστε!
Γιατί μαγειρεύουμε το φαγητό και δεν το τρώμε ωμό;

Αναρωτηθήκατε γιατί να μαγειρεύουμε και να μην τρώμε τα φαγητά ωμά; Τι κερδίζουμε με το να βράζουμε - ψήνουμε τα φαγητά; Είναι πιο καλό για την υγεία μας;
Μικρά και έξυπνα κολπάκια μαγειρικής

Δείτε κάποια μικρά έξυπνα κολπάκια μαγειρικής που αξίζει να δείτε και που θα σας βοηθήσουν και διευκολύνουν στο μαγείρεμα του φαγητού.
Όλες οι πληροφορίες για τα καλύτερα είδη τυριών στην πίτσα!

Ποια τα καλύτερα είδη τυριών - κασεριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πίτσα; Τι ιδιότητες έχουν; Ας δούμε λίγες πληροφορίες
Αυγό μελάτο ή σφιχτό; Δείτε πως να καταλάβετε τι είναι!
Θέλετε να δείτε αν ένα αυγό είναι σφιχτό ή μελάτο; Δείτε το παρακάτω βίντεο αν έχετε 2 αυγά, ένα σφι...
Δείτε πως να φτιάξετε σοκολατένια μπολάκια!
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πως να φτιάξετε υπέροχα σοκολατένια μπολάκια(!) χρησιμοποιώντας την σ...
Τι συμβαίνει όταν βάλουμε ένα αυγό μέσα στο ξύδι
Αλήθεια τι λέτε να συμβεί σε ένα ωμό αυγό αν το βάλουμε μέσα σε ξύδι;
Δείτε στο πείραμα που ακολο...
Εφευρέθηκε και αυτό: το κουταλοπίρουνο!
Αυτό το οποίο έλειπε ίσως από το τραπέζι μας εδώ και πολλούς αιώνες, δεν είναι άλλο από ένα κουτάλι ...