Οι χύτρες ταχύτητας κατέκτησαν τα νοικοκυριά την δεκαετία του 1950 όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αγορά τους ήταν must για κάθε σπίτι.
Κάποια στιγμή έχασαν την αίγλη τους και ψιλοχάθηκαν. Τα τελευταία χρόνια πάντως μπορούμε να πούμε ότι επανήλθαν δυναμικά.
Στην απαξίωση τους έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο πόλεμος που δέχθηκαν όπως για παράδειγμα περί μη υγιεινού τρόπου μαγειρέματος, περί επικινδυνότητας κλπ.
Δεν ήταν λίγοι μάλιστα αυτοί που έλεγαν ότι είναι σαν να έχεις μια ατομική βόμβα μέσα στην κουζίνα σου.
Τι ισχύει από όλα αυτά; Ας δούμε!
Πως λειτουργεί η χύτρα ταχύτητας
Η αρχή λειτουργίας της χύτρας ταχύτητας ή ατμού όπως είναι οτ κανονικό της όνομα είναι αρκετά απλή.
Ως γνωστόν το νερό βράζει στους 100 βαθμούς Κελσίου. Μόλις πιάσει αυτή τη θερμοκρασία, ότι και να κάνουμε δεν πρόκειται να πιάσει παραπάνω θερμοκρασία.
Αυτό σημαίνει ότι όσο και να αυξάνουμε την θερμοκρασία δεν θα δούμε διαφορά. Για αυτό λένε ότι δεν χρειάζεται να έχουμε το μάτι της κουζίνας στο φουλ όταν μαγειρεύουμε.
Αυτό γίνεται επειδή η πίεση παραμένει σταθερή.
Από τη φυσική (νόμος του Gay-Lussac) ξέρουμε ότι η πίεση είναι ανάλογη της θερμοκρασίας, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
Επομένως, ο μόνος τρόπος να αυξήσουμε την θερμοκρασία και το σημείο βρασμού του νερού είναι να αυξήσουμε την πίεση μέσα στην κατσαρόλα.
Αυτό προϋποθέτει ότι το σκεύος πρέπει να ασφαλίζει καλά και να είναι τελείως στεγανό. Εδώ έρχεται η χύτρα ταχύτητας.
Αυτό που κάνει με απλά λόγια είναι να ασφαλίζει εγκλωβίζοντας τον ατμό μέσα στο σκεύος, αυξάνοντας την πίεση, και άρα και την θερμοκρασία του.
Έτσι το φαγητό μαγειρεύεται πολύ πιο γρήγορα, στον μισό ή και στο ένα τέταρτο του χρόνου, σε σχέση με μια απλή κατσαρόλα.
Είναι υγιεινό το μαγείρεμα στη χύτρα;
Πολλοί λένε ότι επειδή το φαγητό γίνεται τόσο γρήγορα και επειδή αναπτύσσονται τόσο υψηλές θερμοκρασίες, το φαγητό δεν είναι τόσο υγιεινό σε σχέση με την απλή κατσαρόλα.
Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς τα συστατικά του φαγητού δεν έρχονται σε επαφή με τον αέρα καθώς μαγειρεύονται με αποτέλεσμα όχι απλά να μην αλλοιώνονται τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά να διατηρούνται καλύτερα.
Το μαγείρεμα στη χύτρα είναι πιο υγιεινό από ότι σε μια απλή κατσαρόλα και ταυτόχρονα είναι πολύ πιο γρήγορο και πολύ πιο οικονομικό καθώς απαιτείται λιγότερη ενέργεια.
Είναι επικίνδυνες οι χύτρες ταχύτητας;
Η αλήθεια είναι ότι έχουν ακουστεί πολλά για τις χύτρες ταχύτητες. Μάλιστα έχουν αναφερθεί περιστατικά με χύτρες να εκτοξεύονται στο ταβάνι και να σκάνε σαν χειροβομβίδες.
Η αλήθεια είναι ότι επειδή αναπτύσσεται μεγάλη πίεση χρειάζεται προσοχή. Το σημαντικότερο είναι να επιλέγετε επώνυμες χύτρες ποιότητας που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας.
Επίσης σημαντικό είναι να φροντίζετε το λάστιχο του καπακιού και οι βαλβίδα να είναι πάντα καθαρά και σε καλή κατάσταση. Η αντικατάσταση τους δεν κοστίζει ιδιαίτερα ακριβά δεδομένου ότι γίνεται μετά από κάποια χρόνια χρήσης (ανάλογα με το μοντέλο).
Τέλος καλό είναι να μην αφήνετε μια χύτρα ταχύτητας στη φωτιά και να φεύγετε από το σπίτι. Κι αυτό γιατί να δείτε κάτι ασυνήθιστο, όπως πχ την χύτρα να χοροπηδάει άνω στο μάτι, απλά την τραβάτε από την φωτιά και περιμένετε να κρυώσει.
Γενικά, οι σύγχρονες χύτρες ταχύτητας είναι αρκετά ασφαλείς αν πάρετε κάποιες βασικές προφυλάξεις.
Καλά και γρήγορα μαγειρέματα!
Διαβάστε στη συνέχεια
Οδηγός αγοράς χύτρας ταχύτητας
Πως να μην κολλάει το γάλα
Τι μπορείτε να κάνετε για να μην "πιάνει" το γάλα στην κατσαρόλα; Υπάρχει τρόπος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Αυγά: σωστό βράσιμο και εύκολο καθάρισμα, πως;
Εδώ θα δείτε κάποιες τεχνικές στο πώς να βράζετε σωστά τα αυγά σας και τι να κάνετε για να ξεφλουδίζονται εύκολα από το τσόφλι, απολαύστε!
Γιατί μαγειρεύουμε το φαγητό και δεν το τρώμε ωμό;
Αναρωτηθήκατε γιατί να μαγειρεύουμε και να μην τρώμε τα φαγητά ωμά; Τι κερδίζουμε με το να βράζουμε - ψήνουμε τα φαγητά; Είναι πιο καλό για την υγεία μας;
Μικρά και έξυπνα κολπάκια μαγειρικής
Δείτε κάποια μικρά έξυπνα κολπάκια μαγειρικής που αξίζει να δείτε και που θα σας βοηθήσουν και διευκολύνουν στο μαγείρεμα του φαγητού.