coolweb


Πως λειτουργεί η χύτρα ταχύτητας

Τρόπος λειτουργίας της χύτρας ταχύτητας

Διαβάστηκε: 59.134 φορές
Πως λειτουργεί η χύτρα ταχύτητας και πως μπορεί και φτιάχνει τόσο γρήγορα το φαγητό; Είναι υγιεινός τρόπος μαγειρέματος; Ας ρίξουμε λίγο φως!
Οι χύτρες ταχύτητας κατέκτησαν τα νοικοκυριά την δεκαετία του 1950 όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αγορά τους ήταν must για κάθε σπίτι.

Κάποια στιγμή έχασαν την αίγλη τους και ψιλοχάθηκαν. Τα τελευταία χρόνια πάντως μπορούμε να πούμε ότι επανήλθαν δυναμικά.

Στην απαξίωση τους έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο πόλεμος που δέχθηκαν όπως για παράδειγμα περί μη υγιεινού τρόπου μαγειρέματος, περί επικινδυνότητας κλπ.

Δεν ήταν λίγοι μάλιστα αυτοί που έλεγαν ότι είναι σαν να έχεις μια ατομική βόμβα μέσα στην κουζίνα σου.

Τι ισχύει από όλα αυτά; Ας δούμε!

Πως λειτουργεί η χύτρα ταχύτητας

Η αρχή λειτουργίας της χύτρας ταχύτητας ή ατμού όπως είναι οτ κανονικό της όνομα είναι αρκετά απλή.

Ως γνωστόν το νερό βράζει στους 100 βαθμούς Κελσίου. Μόλις πιάσει αυτή τη θερμοκρασία, ότι και να κάνουμε δεν πρόκειται να πιάσει παραπάνω θερμοκρασία.

η θερμοκρασία σε μια χύτρα ταχύτητας
Αυτό σημαίνει ότι όσο και να αυξάνουμε την θερμοκρασία δεν θα δούμε διαφορά. Για αυτό λένε ότι δεν χρειάζεται να έχουμε το μάτι της κουζίνας στο φουλ όταν μαγειρεύουμε.

Αυτό γίνεται επειδή η πίεση παραμένει σταθερή.

Από τη φυσική (νόμος του Gay-Lussac) ξέρουμε ότι η πίεση είναι ανάλογη της θερμοκρασίας, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Επομένως, ο μόνος τρόπος να αυξήσουμε την θερμοκρασία και το σημείο βρασμού του νερού είναι να αυξήσουμε την πίεση μέσα στην κατσαρόλα.

Αυτό προϋποθέτει ότι το σκεύος πρέπει να ασφαλίζει καλά και να είναι τελείως στεγανό. Εδώ έρχεται η χύτρα ταχύτητας.


η πίεση σε μια χύτρα ταχύτητας
Αυτό που κάνει με απλά λόγια είναι να ασφαλίζει εγκλωβίζοντας τον ατμό μέσα στο σκεύος, αυξάνοντας την πίεση, και άρα και την θερμοκρασία του.

Έτσι το φαγητό μαγειρεύεται πολύ πιο γρήγορα, στον μισό ή και στο ένα τέταρτο του χρόνου, σε σχέση με μια απλή κατσαρόλα.

Είναι υγιεινό το μαγείρεμα στη χύτρα;

Πολλοί λένε ότι επειδή το φαγητό γίνεται τόσο γρήγορα και επειδή αναπτύσσονται τόσο υψηλές θερμοκρασίες, το φαγητό δεν είναι τόσο υγιεινό σε σχέση με την απλή κατσαρόλα.

Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς τα συστατικά του φαγητού δεν έρχονται σε επαφή με τον αέρα καθώς μαγειρεύονται με αποτέλεσμα όχι απλά να μην αλλοιώνονται τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά να διατηρούνται καλύτερα.

το φαγητό στη χύτρα είναι υγιεινό
Το μαγείρεμα στη χύτρα είναι πιο υγιεινό από ότι σε μια απλή κατσαρόλα και ταυτόχρονα είναι πολύ πιο γρήγορο και πολύ πιο οικονομικό καθώς απαιτείται λιγότερη ενέργεια.

Είναι επικίνδυνες οι χύτρες ταχύτητας;

Η αλήθεια είναι ότι έχουν ακουστεί πολλά για τις χύτρες ταχύτητες. Μάλιστα έχουν αναφερθεί περιστατικά με χύτρες να εκτοξεύονται στο ταβάνι και να σκάνε σαν χειροβομβίδες.

Η αλήθεια είναι ότι επειδή αναπτύσσεται μεγάλη πίεση χρειάζεται προσοχή. Το σημαντικότερο είναι να επιλέγετε επώνυμες χύτρες ποιότητας που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας.

Επίσης σημαντικό είναι να φροντίζετε το λάστιχο του καπακιού και οι βαλβίδα να είναι πάντα καθαρά και σε καλή κατάσταση. Η αντικατάσταση τους δεν κοστίζει ιδιαίτερα ακριβά δεδομένου ότι γίνεται μετά από κάποια χρόνια χρήσης (ανάλογα με το μοντέλο).

Οι χύτρες ταχύτητες είναι ασφαλείς αλλά κρύβουν κινδύνους
Τέλος καλό είναι να μην αφήνετε μια χύτρα ταχύτητας στη φωτιά και να φεύγετε από το σπίτι. Κι αυτό γιατί να δείτε κάτι ασυνήθιστο, όπως πχ την χύτρα να χοροπηδάει άνω στο μάτι, απλά την τραβάτε από την φωτιά και περιμένετε να κρυώσει.

Γενικά, οι σύγχρονες χύτρες ταχύτητας είναι αρκετά ασφαλείς αν πάρετε κάποιες βασικές προφυλάξεις.

Καλά και γρήγορα μαγειρέματα!

Διαβάστε στη συνέχεια Οδηγός αγοράς χύτρας ταχύτητας


Σχετικά άρθρα

Πως να μην κολλάει το γάλα
Πως να μην πιάνει το γάλα στην κατσαρόλα
Τι μπορείτε να κάνετε για να μην "πιάνει" το γάλα στην κατσαρόλα; Υπάρχει τρόπος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Αυγά: σωστό βράσιμο και εύκολο καθάρισμα, πως;
ξεφλούδισμα αυγών
Εδώ θα δείτε κάποιες τεχνικές στο πώς να βράζετε σωστά τα αυγά σας και τι να κάνετε για να ξεφλουδίζονται εύκολα από το τσόφλι, απολαύστε!
Γιατί μαγειρεύουμε το φαγητό και δεν το τρώμε ωμό;
φαγητό ωμό
Αναρωτηθήκατε γιατί να μαγειρεύουμε και να μην τρώμε τα φαγητά ωμά; Τι κερδίζουμε με το να βράζουμε - ψήνουμε τα φαγητά; Είναι πιο καλό για την υγεία μας;
Μικρά και έξυπνα κολπάκια μαγειρικής
κολπάκια μαγειρικής
Δείτε κάποια μικρά έξυπνα κολπάκια μαγειρικής που αξίζει να δείτε και που θα σας βοηθήσουν και διευκολύνουν στο μαγείρεμα του φαγητού.
Όλες οι πληροφορίες για τα καλύτερα είδη τυριών στην πίτσα!
τυριά πίτσας
Ποια τα καλύτερα είδη τυριών - κασεριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πίτσα; Τι ιδιότητες έχουν; Ας δούμε λίγες πληροφορίες
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πως λειτουργεί η χύτρα ταχύτητας
Kατηγορία: Φαγητό - Ποτό
Tags: μαγειρικήκατσαρόλαχύτραταχύτηταπίεσηφαγητό
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Αυγά: σωστό βράσιμο και εύκολο καθάρισμα, πως;
ξεφλούδισμα αυγών
Εδώ θα δείτε κάποιες τεχνικές στο πώς να βράζετε σωστά τα αυγά σας και τι να κάνετε για να ξεφλουδίζονται εύκολα από το τσόφλι, απολαύστε!

Όλες οι πληροφορίες για τα καλύτερα είδη τυριών στην πίτσα!
τυριά πίτσας
Ποια τα καλύτερα είδη τυριών - κασεριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πίτσα; Τι ιδιότητες έχουν; Ας δούμε λίγες πληροφορίες

Γιατί δεν κάνει να καταψύχουμε ξανά αποψυγμένο φαγητό;
κατεψυγμένα φαγητά
Ξέρουμε όλοι μας λίγο πολύ ότι δεν κάνει κάποιος να αποψύξει φαγητό κι έπειτα να το καταψύξει ξανά, γιατί όμως; Τι κίνδυνος υπάρχει;

Πως να καθαρίζετε-ξεφλουδίζετε εύκολα και γρήγορα ένα μήλο!
ξεφλούδισμα μήλου
Ας δούμε λοιπόν εδώ λίγες απλές τεχνικές ώστε να μπορούμε να ξεφλουδίσουμε και να καθαρίσουμε το μήλο εύκολα και γρήγορα! Τέρμα η ταλαιπωρία!

Μικρά και έξυπνα κολπάκια μαγειρικής
κολπάκια μαγειρικής
Δείτε κάποια μικρά έξυπνα κολπάκια μαγειρικής που αξίζει να δείτε και που θα σας βοηθήσουν και διευκολύνουν στο μαγείρεμα του φαγητού.

Γιατί κλαίμε - δακρύζουμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;
κρεμμύδια
Αλήθεια, γιατί όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια κλαίμε - δακρύζουμε; Τι στο καλό συμβαίνει και μας δημιουργούν δάκρυα στα μάτια; Ας δούμε!

Πως να σπάτε αυγά με το ένα χέρι!
αυγό με ένα χέρι
Θέλετε λοιπόν να μάθετε πως να σπάτε αυγά με το ένα χέρι; Δείτε εδώ αναλυτικά πως να το πετύχετε και πως να κάνετε και εξάσκηση!

Γιατί προθερμαίνουμε τον φούρνο
προθερμασμένος φούρνος
Αλήθεια γιατί χρειάζεται προθέρμανση ο φούρνος πριν ψήσουμε κάτι; Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος; Για να δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ