Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα γκρινιάξουν κάποια στιγμή. Άλλοι γα κάτι ασήμαντο, άλλοι πάλι για κάτι πιο σημαντικό.
Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που ξεπερνούν τα όρια του "φυσιολογικού", αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Αυτοί είναι οι γκρινιάρηδες.
Εκτός όμως από τους απλούς γκρινιάρηδες που απλώς διαμαρτύρονται για τα πάντα χωρίς να τους νοιάζει, υπάρχουν και οι λεγόμενοι "συνειδητοποιημένοι", που τις περισσότερες φορές δεν τους αρέσει που γκρινιάζουν και πολλοί προσπαθούν να το ελέγχουν.
Γίνεται όμως κάποιος
να σταματήσει να γκρινιάζει; Ας δούμε!
Πως να σταματήσω να γκρινιάζω
Στη ζωή δεν υπάρχουν "μαγικές" λύσεις. Αν θέλετε πραγματικά να αλλάξετε, θα πρέπει πρώτα να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε. Σε αυτό δεν χωρά καμιά αμφιβολία.
Σταματήστε να επικεντρώνεστε στα αρνητικά, μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους και σταματήστε να παραπονιέστε για το παραμικρό.
Με άλλα λόγια, κάθε φορά που θα θέλετε να διαμαρτυρηθείτε για κάτι, απλά μην το κάνετε. Προσπαθήστε να δείτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων.
Αν και ακούγεται εύκολο, στην πραγματικότητα ίσως να μην είναι και τόσο απλό. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;
Όπως θα δείτε και παρακάτω, υπάρχει ένα ψυχολογικό πείραμα που ίσως σας βοηθήσει.
Το πείραμα με το βραχιόλι
Δοκιμάστε να φορέσετε ένα μοβ βραχιόλι για 21 ημέρες χωρίς να γκρινιάξετε για τίποτε.
Κάθε φορά που θα παραπονεθείτε ή θα διαμαρτυρηθείτε για κάτι, θα πρέπει να φορέσετε το βραχιόλι στο άλλο χέρι και να ξεκινήσετε το μέτρημα από την αρχή.
Γιατί να το κάνετε αυτό;
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το μοβ χρώμα έχει αναζωογονητική επίδραση στον εγκέφαλο, καθώς μειώνει το άγχος και τον εκνευρισμό. Αν τώρα δεν έχετε μοβ βραχιόλι, δεν χάθηκε ο κόσμος, δοκιμάστε ένα λαστιχάκι ή κάποιο άλλο βραχιόλι.
Όσον αφορά τις 21 μέρες, έχει αποδειχθεί ότι είναι το διάστημα που χρειάζεται για να συνηθίσουμε κάτι καινούργιο.
Αν για παράδειγμα θέλουμε να αλλάξουμε τη διαδρομή που κάνουμε για να πάμε από το σπίτι στη δουλειά, χρειαζόμαστε 21 μέρες για να συνηθίσουμε την αλλαγή αυτή.
Φυσικά μην περιμένετε να τελειώσετε σε 21 μέρες. Στην πραγματικότητα, η όλη διαδικασία θα πάρει μήνες. Σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται 5 με 6 μήνες για να τα καταφέρουν.
Τις πρώτες βδομάδες θα δείτε ότι πρέπει να αλλάζετε θέση στο βραχιόλι 10-20 φορές τη μέρα!
Στην πορεία θα φτάσετε σε μία φορά την ημέρα και σε λίγους μήνες θα αλλάζετε καρπό στο βραχιόλι μια φορά την εβδομάδα, μέχρι να σταματήσετε να το χρειάζεστε.
Θα δω πραγματικά αποτελέσματα;
Η μέθοδος αυτή έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κι αυτό γιατί όσο φοράει κανείς το βραχιόλι μαθαίνει να παρατηρεί θετικά πράγματα τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τους γύρω του.
Έτσι καταλαβαίνει ότι η ζωή δεν είναι τόσο κακή τελικά, καθώς περιβάλλεται από πολλά πραγματικά ενδιαφέροντα πράγματα και σταματάει να γκρινιάζει με το παραμικρό.
Απλά, ίσως χρειάζεται λίγη προσπάθεια στην αρχή για να τα προσέξουμε. ;)
Καλή αρχή και να θυμάστε πάντα ότι η θετική σκέψη είναι το παν!
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως να αποβάλλετε το στρες
Στρες και άγχος: τι διαφορά έχουν;
Αλήθεια, εσείς σκεφτήκατε ποτέ τι διαφορά έχει το στρες με το άγχος; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τη διαφορά στρες-άγχους απλά και κατανοητά!
Γιατί ανατριχιάζουμε με κάποιους ήχους
Γιατί ανατριχιάζουμε όταν ακούμε συγκεκριμένους ήχους; Τι είναι αυτό που συμβαίνει εκείνη την στιγμή στον οργανισμό μας; Ας δούμε απλά και κατανοητά!
Γιατί ανατριχιάζουμε; Γνωρίζετε;
Άραγε για ποιο λόγο ανατριχιάζουμε; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Χρησιμεύει σε κάτι αυτή η λειτουργία; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.