coolweb


Γιατί ανατριχιάζουμε; Γνωρίζετε;

Για ποιο λόγο ανατριχιάζουμε;

Διαβάστηκε: 11.063 φορές
Άραγε για ποιο λόγο ανατριχιάζουμε; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Χρησιμεύει σε κάτι αυτή η λειτουργία; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.
Σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι οι περισσότεροι από εμάς, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, ανατριχιάζουμε σε διάφορες περιπτώσεις.

Σε προηγούμενα άρθρα μας είχαμε εξηγήσει αναλυτικά γιατί ανατριχιάζουμε με κάποιους ήχους όπως πχ με το τρίξιμο ή γιατί ανατριχιάζουμε όταν ακούμε ένα τραγούδι που μας αρέσει...

Πως ανατριχιάζουμε
Πως λειτουργεί όμως ο μηχανισμός που προκαλεί αυτήν την ανατριχίλα; Και τι γίνεται για παράδειγμα όταν ανατριχιάζουμε από το κρύο ή ακόμη και από φόβο ή άγχος; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Γιατί ανατριχιάζουμε

Καταρχήν να πούμε ότι τον μηχανισμό της ανατριχίλας τον έχουμε "κληρονομήσει" από τα ζώα.

Τα περισσότερα ζώα με έντονο τρίχωμα ή φτέρωμα συνηθίζουν να "φουσκώνουν" όταν φοβούνται ή γενικότερα όταν νοιώθουν ότι απειλούνται.

Πάρτε για παράδειγμα τις γάτες. Όλοι έχετε δει γάτα σχεδόν να διπλασιάζεται όταν βρεθεί μπροστά σε κάποιον κίνδυνο, πχ κάποιον σκύλο.

η γάτα διπλασιάζεται όταν ανατριχιάζει-φουσκώνει
Πολύ απλά, ο εγκέφαλος του ζώου δίνει σήμα και σηκώνονται οι τρίχες του όταν νοιώθει φόβο ή όταν θέλει να επιτεθεί απλά για να αυξήσει το μέγεθος του και να δείχνει πιο απειλητικό!

Άλλωστε και η αγγλική λέξη για την ανατριχίλα (goosebumps) μεταφράζεται ως "το φούσκωμα της χήνας" προφανώς για τον ίδιο λόγο.

Επίσης με τον μηχανισμό της ανατριχίλας, αυξάνεται η έκκριση αδρεναλίνης από τον οργανισμό με αποτέλεσμα την προσωρινή αύξηση και της μυικής δύναμης για την αντιμετώπιση του κινδύνου.

Ακριβώς η ίδια διαδικασία γίνεται και στον άνθρωπο, με τη διαφορά ότι το ανασήκωμα των τριχών σε εμάς δεν εξυπηρετεί πουθενά!


Γιατί ανατριχιάζουμε από το κρύο

Με την ίδια λογική όπως πιο πάνω, τα ζώα με τρίχωμα χρησιμοποιούν τον μηχανισμό της ανατριχίλας για να προστατευτούν από το κρύο.

Πολύ απλά όταν έχει κρύο η ανατριχίλα βοηθά στο να κρατήσουμε το σώμα μας ζεστό ως εξής:

Οι τρίχες σηκώνονται με τη βοήθεια μικρών μυών (μυς ανασήκωσης) για να παγιδεύσουν ένα στρώμα αέρα κοντά στο δέρμα. Ο αέρας αυτός λειτουργεί ως μονωτής, βοηθώντας στη διατήρηση της θερμότητας στο σώμα.

Ο μηχανισμός ανασήκωσης των τριχών κατά το ανατρίχιασμα
Τα ρίγη που νοιώθουμε από το κρύο ξεκινούν όταν η σύσπαση των μυών γίνεται γρήγορα και χωρίς τη θέλησή τους. Η λειτουργία αυτή παράγει ακόμη περισσότερη θερμότητα.

Πάντως, για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια του ρίγους, παρατηρείται συνήθως και μια αύξηση στο ρυθμό της αναπνοής μας, η οποία θερμαίνει ακόμη πιο πολύ τους γύρω ιστούς.

Πραγματικά πολύ εντυπωσιακό!

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί ανατριχιάζουμε με κάποιους ήχους


Σχετικά άρθρα

Πως να αποβάλλετε το στρες
διώξιμο στρες
Δείτε μερικά χρήσιμα πραγματάκια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το στρες! Απλά καθημερινά κολπάκια για να μην έχετε στρες.
Στρες και άγχος: τι διαφορά έχουν;
διαφορά στρες - άγχος
Αλήθεια, εσείς σκεφτήκατε ποτέ τι διαφορά έχει το στρες με το άγχος; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο τη διαφορά στρες-άγχους απλά και κατανοητά!
Γιατί ανατριχιάζουμε όταν ακούμε ένα τραγούδι που μας αρέσει
Γιατί ανατριχιάζουμε με την μουσική που μας αρέσει
Γιατί ανατριχιάζουμε ολόκληροι πολλές φορές στο άκουσμα ενός κομματιού που μας ευχαριστεί; Τι συμβαίνει την στιγμή εκείνη; Ας δούμε!
Πράγματα που δεν πρέπει να θυσιάσετε για την δουλειά σας
Τι να μην θυσιάσεις για την δουλειά σου
Υπάρχουν κάποιες θυσίες που δεν πρέπει να κάνουμε για την δουλειά μας, όσο καλή κι αν είναι. Ας τις δούμε στο ακόλουθο άρθρο.
Πως να σταματήσω να γκρινιάζω
Πως να κόψω την γκρίνια
Αλήθεια πως μπορεί να πάψει κάποιος να είναι γκρινιάρης; Υπάρχει άραγε κάποιος "μαγικός" τρόπος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί ανατριχιάζουμε; Γνωρίζετε;
Kατηγορία: Άνθρωπος
Tags: ανατριχίλατρίχεςφόβοςάγχοςστρεςστρεσάρισμακρύοπροστασία
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;
λιποθυμία
Γιατί εμείς οι άνθρωποι λιποθυμάμε; Τι συμβαίνει και κάνει ο οργανισμός μας shut down;! Τι προκαλεί το φαινόμενο της λιποθυμίας; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί φτερνιζόμαστε; Ποιά η αιτία;
φτέρνισμα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φτερνιζόμαστε; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και αντιδράει έτσι και ποια η αιτία; Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας;!
αυτιά βουλώνουν
Το παθαίνουμε όλοι μας: είτε κατά την απογείωση του αεροπλάνου, είτε κατά τη βόλτα μας με το αμάξι, κλπ, βουλώνουν τα αυτιά μας! Γιατί όμως;

Τι είναι το μήλο του Αδάμ και γιατί λέγεται έτσι;
το μήλο του Αδάμ
Πίσω από το καρύδι στο λαιμό, γνωστό και ως "μήλο του Αδάμ", κρύβεται ένας πολύπλοκος μηχανισμός με απίστευτες λειτουργίες. Τι είναι, πως δημιουργείται και γιατί λέγεται έτσι;

Γιατί οι άντρες έχουν ρώγες;
Γιατί οι άντρες έχουν θηλές
Εκτός από τις γυναίκες, ρώγες έχουν και οι άντρες αν και φαινομενικά δεν τις χρειάζονται. Τότε γιατί τις έχουν; Για να δούμε…

Τι είναι ο ιδρώτας και γιατί ιδρώνουμε;
ιδρώτας
Αλήθεια... τι είναι ο ιδρώτας; Γιατί ιδρώνουμε όταν είμαστε κάτω υπό πίεση ή όταν είμαστε σε ζεστό περιβάλλον; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί το αίμα μας είναι κόκκινο;
αίμα κόκκινο
Αλήθεια, γιατί το ανθρώπινο αίμα έχει κόκκινο χρώμα; Σκεφτήκατε ποτέ; Ας δώσουμε λοιπόν απάντηση σε αυτό το ωραίο ερώτημα, δείτε εδώ.

Πως επηρεάζει η καφεΐνη του καφέ και γινόμαστε εξαρτημένοι;
καφές εξάρτηση
Πως επηρεάζει ο καφές τον οργανισμό μας; Πως η καφεΐνη προκαλεί εξάρτηση; Τι συμβαίνει με την αδρεναλίνη και πως επηρεάζεται η διάθεσή μας;

Που κάνει καλό το γέλιο;
χαμόγελο
Γελάμε όλοι μας λίγο πολύ, καθημερινά. Το γέλιο λένε είναι ζωή και φυσικά, όχι άδικα! Διαβάστε σε αυτό το άρθρο πόσο καλό μας κάνει, θα εκπλαγείτε!

Πως να βελτιώσετε τη μνήμη σας!
μνήμη
Έχετε θέμα με τη μνήμη; Ας δούμε σε αυτό το άρθρο μερικά κολπάκια που μπορείτε να κάνετε ώστε να βελτιώσετε τη μνήμη σας και να θυμάστε καλύτερα

Γιατί τα κόπρανα είναι καφέ; Ξέρετε;
Γιατί τα κόπρανα έχουν καφέ χρώμα
Αλήθεια γιατί τα κόπρανα μας έχουν κατά κανόνα καφέ χρώμα; Που οφείλεται αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Ποια στιγμή της ημέρας είμαστε ψηλότεροι;
παιδί μετράει το ύψος του
Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι το ύψος μας παραμένει σταθερό κατά την διάρκεια της ημέρας γελιέστε! Το ύψος μας μεταβάλλεται συνέχεια! Πως; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ