Στο δεύτερο μέρος του άρθρου μας θα δούμε μερικές ακόμα καθημερινές συνήθειες που πρέπει να προσέχουμε για να μην καταπονούμε τη σπονδυλική μας στήλη.
Η διατροφή μας:Έρευνες έχουν δείξει πως η κακή διατροφή συνδέεται με πόνους και ενοχλήσεις στην σπονδυλική στήλη.
Καλό είναι να αποφεύγουμε την υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης και τις πολύ επεξεργασμένες τροφές. Προτιμούμε πιο φυσικές και υγιεινές διατροφικές λύσεις, όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα και λαχανικά.
Ιδιαίτερα ευεργετικά είναι τα λευκά κρέατα (πουλερικά , ψάρια) και γενικά αποφεύγουμε να καταναλώνουμε κρέας με πολύ λίπος.
Κουβαλώντας την τσάντα μας:Αν ο Σπορτ Μπίλι ήταν πραγματικός, μάλλον θα αποκτούσε κάποια πάθηση στην σπονδυλική του στήλη!
Όταν κουβαλάμε συνέχεια μια υπερφορτωμένη τσάντα είναι αναπόφευκτο πως κάποια στιγμή θα ...στραβώσουμε!
Προτιμούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά η καθημερινή τσάντα μας (χαρτοφύλακας, γυναικεία τσάντα, θήκη με λάπτοπ κλπ.) και αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε το βάρος φροντίζουμε τουλάχιστον να αλλάζουμε κάθε μέρα τη μεριά με την οποία την κρατάμε.
Επίσης, καλό είναι όταν μπορούμε να μοιράζουμε το βάρος και στα δύο μας χέρια, πχ. όταν κουβαλάμε τα ψώνια μας.
Το στρώμα του ύπνου:Ένα καλό στρώμα διαρκεί γύρω στα 10 χρόνια. Για να μην «παραπονιέται» η σπονδυλική μας στήλη ωστόσο ενδείκνυται να αλλάζουμε στρώμα κάθε 5 με 7 χρόνια.
Αποφεύγουμε τα πολύ σκληρά και τα πολύ μαλακά στρώματα. Εάν νιώθουμε άβολα κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, μπορούμε να τοποθετούμε μαξιλαράκι κάτω από τα γόνατα όταν κοιμόμαστε ανάσκελα, ανάμεσα στα γόνατα αν κοιμόμαστε πλάγια ή κάτω από το στομάχι και τα ισχία (γοφούς) αν κοιμόμαστε μπρούμυτα.
Ποδηλασία:Το αγαπημένο μας ποδήλατο μας προσφέρει αναψυχή και καλή φυσική κατάσταση. Εάν όμως δεν είναι στα μέτρα μας ή δεν το ρυθμίσουμε σωστά θα μας προσφέρει και ...ενοχλήσεις!
Ρυθμίζουμε τη σέλα έτσι ώστε όταν το πεντάλ είναι στην πιο χαμηλή θέση το πόδι μας να είναι εντελώς τεντωμένο όταν πατάμε με τη φτέρνα και ελαφρώς λυγισμένο όταν πατάμε με το μπροστινό μέρος της πατούσας.
Εάν της δώσουμε ελαφρά κλίση 10-15 μοιρών (η μύτη της σέλας προς τα κάτω) η στάση μας θα είναι πιο ξεκούραστη για τη μέση μας.
Όταν πιάνουμε το τιμόνι τα χέρια μας πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα κι όχι εντελώς τεντωμένα.
Έτσι η σπονδυλική μας στήλη θα διατηρείται σε καλή κατάσταση και θα αποφύγουμε τα παρατράγουδα.
Δεν τελειώσαμε όμως εδώ. Ακολουθεί και το
3ο και τελευταίο μέρος στο τι να κάνουμε ώστε να προσέχουμε και να μην καταπονούμε τη σπονδυλική στήλη.
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως να προσέχουμε τη σπονδυλική μας στήλη. Μέρος 3ο
Πως να προσέχουμε τη σπονδυλική μας στήλη. Μέρος 1ο
Τι να κάνουμε για να προσέχουμε να μην καταπονούμε τη σπονδυλική μας στήλη; Τι να κάνουμε για να αποφύγουμε τα μελλοντικά προβλήματα; Ας δούμε!
Γιατί και πως αναπτύσσονται οι μύες μας;
Γιατι αναπτυσσόμαστε μυικά; Γιατί το σώμα μας ωθεί τους μυς μας να αναπτυχθούν; Πως με το γυμναστήριο αναπτύσσονται οι μυς, τι συμβαίνει;
Υπολογιστής και υγεία: κολπάκια και τι να προσέχετε!
Δείτε τι κολπάκια μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να αποφύγετε, όσο γίνεται, μελλοντικά προβλήματα υγείας εξαιτίας του υπολογιστή!
Γιατί πιάνομαι μετά τη γυμναστική; Γιατί πονάνε οι μύες;
Μετα από γυμναστική, τις πρώτες κυρίως φορές, πιανόμαστε - πονάνε οι μυς μας! Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι συνέβει στον οργανισμό μας; Δείτε!
Τι να φάτε πριν τη γυμναστική!
Πρόκειται να κάνετε γυμναστική και δεν ξέρετε τι να φάτε πιο πριν και πόσο πιο πριν; Δείτε εδώ τι είναι σωστό να κάνουμε πριν τη γυμναστική!