coolweb


Γιατί δεν κάνει να καταψύχουμε ξανά αποψυγμένο φαγητό;

κατεψυγμένα φαγητά

Διαβάστηκε: 85.567 φορές
Ξέρουμε όλοι μας λίγο πολύ ότι δεν κάνει κάποιος να αποψύξει φαγητό κι έπειτα να το καταψύξει ξανά, γιατί όμως; Τι κίνδυνος υπάρχει;
Καταψύχουμε = τα βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσουν
Αποψύχουμε = τα βγάζουμε από την κατάψυξη να ξεπαγώσουν


Βγάζουμε δύο μπριζόλες από την κατάψυξη και τις αφήνουμε να αποψυχθούν για να τις μαγειρέψουμε πιο μετά.

Έχουμε στο μυαλό μας να κάνουμε ένα υπέροχο φαγητό: μπριζόλες με πατάτες στο φούρνο.

Όμως ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα, μας ακυρώνει τα σχέδια κι έτσι οι μπριζόλες μας δεν πρόκειται να μαγειρευτούν.

Στα κατεψυγμένα λουκανικοπιτάκια που έχουμε στην κατάψυξή μας, είχαμε διαβάσει κάποτε εντελώς τυχαία πως αν ξεπαγώσουν, δεν κάνει να τα καταψύξουμε ξανά...

Το αγνοούμε όμως αυτό και καταψύχουμε ξανά τις μπριζόλες για να τις μαγειρέψουμε κάποια άλλη στιγμή.

Αυτή την κάποια άλλη στιγμή, ξανα-επιχειρούμε να αποψύξουμε τις ίδιες μπριζόλες αλλά πάλι τα σχέδιά μας ακυρώνονται και ενώ έχουν αποψυχθεί πλήρως, τις καταψύχουμε ξανά...

Συγχαρητήρια, μόλις δηλητηριάσατε τις μπριζόλες σας και στην τρίτη απόπειρα αν τις φάτε... κινδυνεύετε σοβαρά!


Γιατί χαλάει - λήγει το φαγητό;

γιατί χαλάει το φαγητόΠροτού όμως δούμε γιατί η απόψυξη και επανα-κατάψυξη του φαγητού είναι επικίνδυνη, ας δούμε γιατί χαλάει το φαγητό και γιατί λήγει, μιας και δεν απέχουν πολύ όλα αυτά.

Αν αφήσουμε κάποια τρόφιμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αναπτύσσονται σε αυτά διάφορα βακτήρια. Όσο περισσότερο τα αφήσουμε, τόσο περισσότερα βακτήρια αναπτύσσονται.

Κάποια από αυτά τα βακτήρια όμως, είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία μας και καθιστούν το φαγητό ακατάλληλο για κατανάλωση.

βακτήρια στο φαγητό
Στην κατάψυξη η διαδικασία αυτή γίνεται στο ελάχιστο, στο ψυγείο γίνεται πιο γρήγορα και εκτός ψυγείου, γίνεται πάρα πολύ γρήγορα.

Έτσι, πχ το φρέσκο γάλα που λήγει την τάδε ημερομηνία (όταν το έχουμε στο ψυγείο), αυτό σημαίνει ότι αυτοί που το παράγουν, ξέρουν ότι μετά από x μέρες, θα έχουν αναπτυχθεί τόσα βακτήρια που πλέον από εκείνη την ημερομηνία και μετά θα είναι επικίνδυνο να το καταναλώσουμε.

Γι’ αυτό λοιπόν λήγει το φαγητό.



Γιατί η απόψυξη φαγητού και επανα-κατάψυξη είναι επικίνδυνη

επικίνδυνα κατεψυγμένα τρόφιμαΤώρα, όταν καταψύχουμε το φαγητό, επιβραδύνουμε στο μέγιστο την ανάπτυξη των βακτηρίων. Έτσι, τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι κατάλληλα προς κατανάλωση για πολύ καιρό.

Αν όμως τα αποψύξουμε, κατά τη διαδικασία αυτή, ξεκινάει η ανάπτυξη των επικίνδυνων βακτηρίων που μπορεί πχ να πάρει 2-3 μέρες μέχρι να έχει επαρκή και μεγάλο αριθμό ώστε να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας.

Αν όμως το καταψύξουμε ξανά, αυτά που αναπτύχθηκαν κατά την απόψυξη, παραμένουν!

Έτσι την επόμενη φορά που θα τα ξεπαγώσουμε θα υπάρχουν και αυτά, αλλά και κατά τη διαδικασία ξεπαγώματος, τα επόμενα που θα αναπτυχθούν θα είναι πολύ περισσότερα!

Έτσι είναι πολύ πιθανόν με τη 2η απόψυξη, το φαγητό να είναι ακατάλληλο για να το φάμε.

Σωστή κατάψυξη - απόψυξη και υγιεινή φαγητού

σωστή κατάψυξη - απόψυξη φαγητούΈτσι οι κανόνες που θα πρέπει να τηρούμε για να κάνουμε σωστή κατάψυξη - απόψυξη φαγητού και να μη ...δηλητηριάσουμε το φαγητό μας, είναι οι εξής:

1) ποτέ μην ξανα-καταψύχετε το φαγητό αφού ξεπάγωσε,

2) κάντε απόψυξη βάζοντάς το στο ψυγείο κι όχι να το αφήσετε εκτός,

3) κάντε το απόψυξη στο φούρνο σας σε ειδικό πρόγραμμα αν έχει,

4) αν τελικά δεν πρόκειται να το μαγειρέψετε ΜΗΝ το καταψύξετε πάλι: απλά μαγειρέψτε το ΕΣΤΩ "πρόχειρα" (πχ αν ήταν να το κάνετε στο φούρνο, απλά βράστε το), αφήστε το να κρυώσει και ΤΟΤΕ καταψύξτε το πάλι!

Αν τώρα κοπεί το ρεύμα για λίγη ώρα, τα φαγητά στην κατάψυξη συνήθως δεν προλαβαίνουν να ξεπαγώσουν κι έτσι όταν ξανα-έρθει τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αν όμως κοπεί το ρεύμα για πολλές ώρες, τότε προσέξτε!! Δεν χρειάζεται να τα πετάξετε αυτά που ξεπάγωσαν, απλά... φορέστε ποδιά μαγειρέψτε τα και αφού κρυώσουν, τότε καταψύξτε τα πάλι.

Όλα τα παραπάνω αφορούν φαγητά που είναι ευαίσθητα, όπως κρέατα, τυροκομικά, κλπ.

Φασολάκια, αρακάδες και διάφορα τέτοια φαγητά που δεν είναι τόσο ευαίσθητα, δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα.

Διαβάστε στη συνέχεια Πως να βεβαιωθείτε ότι δεν έγινε απόψυξη όσο λείπατε






Σχετικά άρθρα

Γιατί μαγειρεύουμε το φαγητό και δεν το τρώμε ωμό;
φαγητό ωμό
Αναρωτηθήκατε γιατί να μαγειρεύουμε και να μην τρώμε τα φαγητά ωμά; Τι κερδίζουμε με το να βράζουμε - ψήνουμε τα φαγητά; Είναι πιο καλό για την υγεία μας;
Γιατί δεν κάνει να τρώμε καμένο φαγητό;
καμμένο φαΐ
Αλήθεια, σκεφτήκατε ποτέ γιατί δεν τρώμε το καμένο φαγητό;! Μάλλον όχι! Δείτε λοιπόν για ποιο λόγο το "απορρίπτουμε"... ασυναίσθητα!
Γιατί δεν κάνει να τρώμε ωμό ζυμάρι;
ζυμάρι
Όλοι μας πάνω κάτω το ξέρουμε ότι, αν και πολύ απολαυστικό, δεν κάνει να τρώμε ωμό ζυμάρι. Γιατί όμως; Τι κίνδυνος καραδοκεί για την υγεία μας; Δείτε!
Γιατί ξινίζει το γάλα;
γάλα
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε γιατί ξινίζει το γάλα; Τι συμβαίνει μετά από μερικές μέρες; Αν δεν ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό, είναι αρκετά εντυπωσιακό, δείτε!
Τι ψυγείο να πάρω;
Οδηγός αγοράς ψυγείου
Ψάχνετε καινούργιο ψυγείο; Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί έναν πλήρη οδηγό αγοράς για να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Σχόλια

Γιώργος ▾
  (στις 06-05-2015)
Αν το ωμό στήθος κοτόπουλου, αρχίζει να ξεπαγώνει (πχ όταν το μεταφέρουμε από το σπίτι στο εξοχικό), δεν έχει αποψυχθεί πλήρως, και το ξανα-βάλουμε στην κατάψυξη, υπάρχει πρόβλημα;
  (στις 06-05-2015)
Είναι πιθανό να έχει ξεκινήσει να αλλοιώνεται, αλλά εξαρτάται από το αν είναι μικρό το χρονικό διάστημα της μεταφοράς και σε όχι ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τώρα το πόσο ξεπάγωσε είναι σχετικό και αυτό, όσο περισσότερο, τόσο χειρότερα.

Δυστυχώς όπως αντιλαμβάνεσαι είναι όλα σχετικά και δεν μπορούμε να σου πούμε με σιγουριά κάτι.

Επίσης, μπορείς να επιβραδύνεις το ξεπάγωμα βάζοντάς το σε ένα φορητό ψυγειάκι :)
stergios ▾
  (στις 07-07-2016)
θα ηθελα να ρωτησω τι παθαινεις αν φας τις μπριζολες του παραδειγματος που αναφερατε...καποια διαρροια? κατι περισσοτερο
  (στις 07-07-2016)
Τροφική δηλητηρίαση με ό,τι συνεπάγεται... Για αυτό καλό είναι να το αποφύγεις. ;)
bill ▾
  (στις 07-05-2017)
τα φυλλα για πιτα απο το super market που ειναι κατεψυγμενα ,αν τα αποψυξουμε ,φτιαξουμε μια πιτα και την καταψυξουμε για να την ψησουμε οταν την χρειαστουμε,ειναι επικινδυνα η οχι;
  (στις 07-05-2017)
Θα πρέπει αν αποψυχθούν, να φτιάξεις την πίτα, να την ψήσεις και έπειτα να την καταψύξεις, ψημένη.
Βαλάντης Σκούρας ▾
  (στις 26-11-2017)
Οι τροφές φυτικής προέλευσης δεν είναι τόσο ευπαθείς;
Ειρήνη Μπ. ▾
  (στις 12-12-2017)
Έπαθε βλάβη η ασφάλεια Του καταψύκτη Και όταν το ανακάλυψα ήταν σχεδόν πλήρως αποψυγμενα τα κρέατα.Αυτά που ξεπαγωσαν πλήρως τα εβγαλα για μαγείρεμα αλλα τα υπόλοιπα τα ξανα πάγωσα τι μπορω να κανω για να γλυτώσω την δηλητηρίαση;
  (στις 12-12-2017)
Πέταξέ τα, μην το ρισκάρεις.
Και αυτά που μαγείρεψες, το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρεις για πόσο ήταν αποψυγμένα και πόσο έχουν αλλοιωθεί, εγώ δεν θα το ρίσκαρα.
Betty ▾
  (στις 20-02-2020)
Φασολάκια κατεψυγμένα που μαγειρεύτηκαν (λαδερά) γίνεται να ξαναμπούν στην κατάψυξη;




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί δεν κάνει να καταψύχουμε ξανά αποψυγμένο φαγητό;
Kατηγορία: ΥγείαΣπίτιΦαγητό - Ποτό
Tags: κατάψυξηαπόψυξηψυγείοκατεψυγμένα φαγητάμαγειρικήεπικίνδυνοβακτήριατρώμε
Έχει 10 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Αυγά: σωστό βράσιμο και εύκολο καθάρισμα, πως;
ξεφλούδισμα αυγών
Εδώ θα δείτε κάποιες τεχνικές στο πώς να βράζετε σωστά τα αυγά σας και τι να κάνετε για να ξεφλουδίζονται εύκολα από το τσόφλι, απολαύστε!

Όλες οι πληροφορίες για τα καλύτερα είδη τυριών στην πίτσα!
τυριά πίτσας
Ποια τα καλύτερα είδη τυριών - κασεριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πίτσα; Τι ιδιότητες έχουν; Ας δούμε λίγες πληροφορίες

Πως λειτουργεί η χύτρα ταχύτητας
Τρόπος λειτουργίας της χύτρας ταχύτητας
Πως λειτουργεί η χύτρα ταχύτητας και πως μπορεί και φτιάχνει τόσο γρήγορα το φαγητό; Είναι υγιεινός τρόπος μαγειρέματος; Ας ρίξουμε λίγο φως!

Πως να καθαρίζετε-ξεφλουδίζετε εύκολα και γρήγορα ένα μήλο!
ξεφλούδισμα μήλου
Ας δούμε λοιπόν εδώ λίγες απλές τεχνικές ώστε να μπορούμε να ξεφλουδίσουμε και να καθαρίσουμε το μήλο εύκολα και γρήγορα! Τέρμα η ταλαιπωρία!

Μικρά και έξυπνα κολπάκια μαγειρικής
κολπάκια μαγειρικής
Δείτε κάποια μικρά έξυπνα κολπάκια μαγειρικής που αξίζει να δείτε και που θα σας βοηθήσουν και διευκολύνουν στο μαγείρεμα του φαγητού.

Γιατί κλαίμε - δακρύζουμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;
κρεμμύδια
Αλήθεια, γιατί όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια κλαίμε - δακρύζουμε; Τι στο καλό συμβαίνει και μας δημιουργούν δάκρυα στα μάτια; Ας δούμε!

Πως να σπάτε αυγά με το ένα χέρι!
αυγό με ένα χέρι
Θέλετε λοιπόν να μάθετε πως να σπάτε αυγά με το ένα χέρι; Δείτε εδώ αναλυτικά πως να το πετύχετε και πως να κάνετε και εξάσκηση!

Γιατί προθερμαίνουμε τον φούρνο
προθερμασμένος φούρνος
Αλήθεια γιατί χρειάζεται προθέρμανση ο φούρνος πριν ψήσουμε κάτι; Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος; Για να δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.



Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ